Ja mam gitare z mahoniu i jakos mi nie muli podczas gry... Mam mahon, padouk + mahon i brzmi dla mnie zajebiscie wiec tu powiem ze nie zgodze sie z tym staromodnym dla mnie zdaniem mahon muli ! Ustaw sprzet dobrze to nie muli takie moje zdanie

Do solowek tez sie nadaje i to bardzo dobrze dla mnie brzmi, przykladzik maly... Zakk Wylde gitara z mahoniu i rwie dupe przy rytmice i solo wiec no poprostu trza wiedziec jakiego brzmienia szukamy
Nie jestem jakims tam znawca i nie przwalilem 9999999999999... gitar przez moje rece, ale moim skromnym zdaniem trzeba isc do shopa jakiegos ograc sobie gitarke z roznymi mieszankami (wiadomo ze pickupy tez daja swoje, wiec to nie bedzie az takie pewne ze tak Ci zabrzmi z czyms innym) i wtedy wybierac.
Ja bym bral jesli chcesz zagrac i na solo i szatanka to korpus mahon gryf z jasniejszego drewna np klon - zeby rozjasnic barwe. Albo korpus Mahon , jesion i gryf klon to moze nawet fajnie dac czadu

Ogolem najpierw tak jak pisalem poszukaj swojego brzmienia jakie chcesz uzyskac, ja tak zrobilem i nie zaluje

Nastepna gitara u mnie tez bedzie mahon, mahon plus moze jakies dodatki innego drewna i oczywiscie wykonczenie OLEJ, WOSK

Ot CO !
Szatan