Autor Wątek: JCM800  (Przeczytany 52813 razy)

Offline Page_Hamilton

• Pr0
Odp: JCM800
« Odpowiedź #150 20 Sie, 2009, 11:41:13 »
Nom. Ja po wczorajszym ogrywaniu stwierdzilem, ze jednak nie ma to jak Rectifier. Hahaha :D Nie no, nie bede sie rozpisywal o nim, bo od 13:00 do 21:30 z przerwami ogrywalem na zmiane JCM800, Triple Recto, Plexi SuperLead z '78 i 6505+ i stwierdzilem, ze na probkach kumpla paczki, ktore obiecal wrzucic na forum damy osiemsete. Plexi odpadlo bo jej na fulla nie rozkrece bo mnie w kaftan zamkna. Co do mesy. Powiem tak... jak mialbym brac Rectifiera to w cenie powinien byc BB preamp albo "chociaz" OCD v4. Ten piec nie ma waskiego pasma, jak 5150, ma za to zajebiscie soczysty i powiedzialbym "siarzacy" dol :D Po prostu jest mega tlusty. Pod koniec na prawde mi sie zaczal podobac. Mozna z niego ukrecic cos, co nie brzmi jak rozmoczona bula. Jednak to nie jest do konca moje brzmienie. Osiemseta miazdzy a ten temat wcale jeszcze sie nie zaczal. Dopiero sie zacznie jak rzuce probka :)

Nie tylko ogrywalismy wczoraj, ale tez byly proby zajerejstrowania tego wszystkiego. Fotki beda, spoko, ale to wieczorem. Na razie opowiem od poczatku na czym nagrywalismy probki.

Gitary:

Gibson SG '61 reissue z SH-5 i SH-2 w puchach.

Aria Les Paul Custom z SD Blues Trembuckerem pod mostem i jakims Hausselem pod gryfem (rozlaczany). Gitara sieje i sprzega, trzeba ja naprawic.

Struny takie same :)

Piec:

Stary, zapyzialy, zgredowo-dziadkowy JCM800 2204, ktory kupilem od umierajacego staruszka. Rozkrecony na polowe, gain na 8. EQ jakos: Presence 8, Bass 6, Mid 10, Treble 4.

Booster:

Xotic BB Preamp. Dosc mocno rozkrecony, wg. mnie ciut za duzo gainu. Ale byl ustawiony pod "probowa" glosnosc. Jak zglosnilem piec to dostal gainu z koncowki i bylo juz ostro. Nastepnym razem sprobuje dac mniej.

Paczki:

Marshall 1960B JCM800 Lead Series, czyli prosta paka dedykowana do mojej osiemsety. Glosniki to Jenseny C12k i Eminence Governor na krzyz. W probkach jest Governor. Bardziej nowy, niz rozegrany. Ale nie zupelnie sztywny.

Custom ;) mahogany 2x12 roboty mojego kumpla, o ktorej wiecej mozecie sie dowiedziec z tego tematu http://gitara.pl/forum/viewtopic.php?id=64043&p=1 (chyba moge reklamowac gitara.pl?:P). Powiem tylko, ze jak na domowa robote to jestem kurwa zaszokowany. Glosniki Eminence Governor - zupelnie swieze, niegrane wczesniej na takich glosnosciach.

Nagrywane na laptopa przez jakies Emu. Mikrofon SM57 ustawiany mocno roznie. Na pewno delikatnie nad srodkiem i troche offaxis w gore w strone srodka membrany. Siedzialem 2m. od pieca wiec sprzega jak pojebany. Nastepnym razem bedzie lepiej i juz obiecuje porownanie z Rectifierem i 5150 jesli uda mi sie wydebic od Primera :)

Ogolnie na sali siedzielismy od poludnia do nocy i po kilku nieudanych probach z Toneportem, po probie z kapela bylem juz troche rozjebany, ale udalo sie w koncu cos nagrac... troche krzywo, troche bez metronomu a wlasciwie kompletnie ;) i tu macie owoc staran:

http://www.sendspace.com/file/ur0ja0
« Ostatnia zmiana: 20 Sie, 2009, 12:06:51 wysłana przez Page_Hamilton »
wearehelp.bandcamp. com