Pickupy i preamp, to sobie zawsze można zmienić, ale najbardziej istotny jest sam egzemplarz. Czy gra równo string-to-string, czy nie ma głuchych pozycji, wystających progów itd. To, że leci na główkę jest kwestią przyzwyczajenia (w domu, to raczej mało istotne, jak siedzisz)
Zdaje się wszystko cacy pod tym kątem, muszę jeszcze ogarnąć setup, bo akcja jest serio bardzo wysoka, muszę naprawdę mocno dociskać struny żeby ładnie brzmiało, szczególnie grając np. Schizm przy tych hammer on-ach. Ale do ogarnięcia, przeraża mnie tylko to że są dwa pręty do regulacji.
Nagraj próbki DI (czyli bas - kabel - interfejs, dla jasności) po jednej nucie z każdej pustej struny. EQ na płasko, pickupy 50/50. A jak możesz, to przebieg chromatyczny przez każdą strunę. Możesz grać kostką
Jak tylko wrócę na chatę z pracy. W międzyczasie na jakimś fanpeju ESP / LTD mi napisali że faktycznie te pipaki nie są jakieś hiper turbo zajebiaszcze i preamp też, ale przyznam się bez bicia - ani nie mam punktu odniesienia jak to powinno brzmieć, ani też nie wiem absolutnie nic na temat preampów basowych, czy są jakieś konkretne wymagania co pasuje gdzie itd.
Kolejne spostrzeżenie zaś, o którym w sumie powinienem był napisać wcześniej - wyważenie basu jest niezbyt optymalne, leci na główkę przy grze na siedząco i się trochę przez to zsuwa z kolan. Pewnie będę musiał ciut poprawić pozycję do grania na tym, ale za to gryf sam w sobie jest super.
Czyli generalnie najarałeś się jak skurwysyn i miałeś przedwczesny wytrysk do średniego basu?
TAK XD.
Tzn jak pisałem, poziom wykonania sprawia na mnie naprawdę dobre wrażenie, wątpię żebym znalazł cokolwiek lepszego w tych pieniądzach. Gdybym brał za pełną cenę, to mooooże, ale za nieco ponad pół? Nie sondzem.
Posty połączone: 28 Sty, 2025, 18:42:10
Nagraj próbki DI (czyli bas - kabel - interfejs, dla jasności) po jednej nucie z każdej pustej struny. EQ na płasko, pickupy 50/50. A jak możesz, to przebieg chromatyczny przez każdą strunę. Możesz grać kostką
Link do samego DI, pickupy 50/50 i EQ na płasko