Tej, czym oni kręcili tego Sandmana? Bo często-gęsto mają powyciągane mordy, jak w czasach gdy mój tata klikał tryb over-size na starym kineskopie, żeby nie mieć czarnych pasków i w rogach jest taka potężna winieta, jakby używali obiektywów cropowych na pełnej klatce. Poza tym fajny serial, polecam. https://variety.com/2022/artisans/news/the-sandman-netflix-aspect-ratio-1235334453/ Widziałem ten artykuł i domyślam się, że to musi być celowe (choć nadal podejrzewam, że niekoniecznie ta chamska winieta i to bardziej racjonalizacja tego, że wszedł srogi MacGyver z tymi szkłami, żeby uzyskać możliwie rzucający się w oczy efekt), ale nic nie mogę znaleźć w Internecie.
Spoiler Jak ktoś jest ciekaw, to kręcili całość na REDach - Monstro 8K, ale też spoooro tańszym Komodo i jedyne widoczne ujęcia z planu pokazują używanie przystosowanych obiektywów Panavision G, które raczej same z siebie nie dają takiego looku, dlatego mam dwie hipotezy robocze: musieli je jakoś srogo zmodyfikować albo po prostu przystosowali jakieś dzikie szkło typu radzieckiego Heliosa zmodyfikowanego na chałupniczy anamorphic lub stare konwertery anamorficzne, tylko się celowo tym nie chwalą, żeby ceny nie wystrzeliły do góry