Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 318127 razy)

Online mwczesniak

• Gaduła
@wrobelsparrow
Czytałem też trochę o Pendolino, o tym, że Alstom ponoć lobbował (czytaj korumpował) ludzi odpowiedzialnych za zakupy składów i sytuacja miała miejsce nie tylko w Polsce. Jednakże ile było jadu o to, że mogliśmy kupić nasz super, hiper, ultra itd. nowoczesny tabor szynowy od Newagu czy Pesy, co było tylko propagandą, bo ich maszyny nie spełniały warunków i były dopiero na etapie testów. Dodatkowo tabor, który obecnie ma iść do Niemiec, to zupełnie inna półka, niż to co oferowali w momencie przetargu wygranego przez Pendolino. Nie jestem naiwny i nie wierzę w dobrą wolę polityków i ich starania o jak najlepszy kontrakt, ale ponoć w cenie za Pendolino wliczone jest też serwisowanie. Dodatkowo nie wiem czy przypadkiem nie może ich sprzątać tylko konkretna firma, a dodania infrastruktury do internetu bezprzewodowego też nie mogą ponoć dokonać bez zgody producenta, bo stracą gwarancję. To właśnie tym sprawom powinna się przyjrzeć prokuratura, bo to z daleka wygląda na działanie na niekorzyść kupującego, czyli RP.
Natomiast odnośnie kupowania tylko u nas (bo pieniądze zostaną w naszych rękach, będą miejsca pracy, rozwinie się technologia), to polecam poczytać o projekcie "Gawron", gdzie przez 14 lat zamiast 7 nowoczesnych korwet, powstał tylko 1 praktycznie bez uzbrojenia. Nie mówiąc już o "grubym" przekroczeniu budżetu. Mimo, iż wszystko i tak praktycznie było na licencjach i patentach zagranicznych, ale po co kupować gotowy produkt światowej klasy np. we Francji.