Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 319545 razy)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
@lwronk Podoba mi się w tym artykule szczególnie w załączonym filmiku "Najlepiej Polakom było za Mieszka I", który zbił kapitał głównie na... sprzedawaniu niewolników. :D Ogólnie PKB, podobnie PKB per capita jest bardzo złym wskaźnikiem, co pokazuje wyżej wspominane Chile - gdzie jest chyba największe rozwarstwienie dochodowe ze wszystkich krajów Ameryki Południowej. Przecież to właśnie neoliberalny szał destabilizacji w celu "poprawy PKB" doprowadził do obecnego kryzysu emerytalnego.

@pivovarit Nie wiem, ile zarabiasz i mnie to średnio obchodzi (no może poza "asshole effect", który tu często demonstrujesz) - zobacz sobie sam, w którym procencie społeczeństwa Cię to stawia, czyli ile osób jest, które odprowadzają tyle, ile ty bądź więcej w stosunku do ogółu ludzi odprowadzających podatki i wtedy przeczytaj moją wypowiedź jeszcze raz. Chodzi o sumę pieniędzy ze składek odprowadzanych przez osoby zarabiające 2000-3000, 3000-4000, ... Udział tych sum "od lewej" będzie dużo większy w Polsce niż w jakichkolwiek krajach "1-szego świata", do których pozycji przecież aspirujemy.

@Pronounce Ale to argument z cyklu "jeśli moje podatki mają iść na tak beznadziejne szkoły państwowe, to ja dziękuję - wyślę dzieci do prywatnych i mam resztę świata gdzieś". To są fundamentalne kwestie dla społeczeństwa jako ogółu, a nie prywatna spółdzielnia, do której członkostwo opłaca się tylko, kiedy pasi. Bo wtedy cyferki nie pasują. I ogólnie schodzimy do rodzimego rynsztoka "wszelka redystrybucja pieniędzy to zło".

Wracając do bezwarunkowego dochodu podstawowego - dobrym rozwiązaniem tego typu są też emerytury obywatelskie. To również byłaby dobra opcja w zastępstwo molocha ZUS.
« Ostatnia zmiana: 14 Wrz, 2016, 21:41:53 wysłana przez gizmi7 »