Jako, że z fizy nie byłem ostatni - odpowiadam wszystkim po kolei:
wróbel/sinner - pierdolę gałki tone. Nie mam w custom wieśle i w następnym (6-, 7-, więc teraz tylko 8
) też nie będzie. Mam we wzmaku. (tu miejsce na Waszą polemikę:...)
Kable kierunkowe - jako mitoman, piewca i pijca wody brzozowej, tajny agent skupu żywca i warki strong
jestem wielkim fanem udowadniania ludziom niewierzącym, że "kabelki matters"! Akurat przez naszego drugiego gitarmena zostałem zaopatrzony w kabelek kierunkowy head-paka. Natomiast co spowodowało efekt "zdjęcia koca z paki" jest w trakcie badań: inna grubość przewodu, złocone wtyki (zeskrobię i sprawdzę) czy kierunkowość kabla (podłączony w drugą stronę nie dał efektu reverse reverb...). W kierunkowość połączeń intuicyjnie mogę uwierzyć pod warunkiem, że ma to uzasadnienie w ich asymetrycznej konstrukcji (np. splotu, czy przy zastosowaniu filtrów, itd.). Zależy też jakiej ilościowo zmiany się spodziwamy. Jeśli wymiana przewodu to (dla uproszczenia) 5-10% różnicy w brzmieniu, to mogę uwierzyć, że kierunkowość to 5-10% z tych wcześniejszych 5-10%. Wciąż piszę, że "wierzę", bo nie sprawdzałem tego, a tyle nieprawdopodobnych rzeczy okazało się prawdą w systemach audio. Np. różnica brzmienia w zależności od materiału szafki na sprzęt!!! A podpisuję się teraz pod tym wszystkimi członkami! Co do systemów gitarowych - tam nic takiego się nie usłyszy, ale w systemach high-end nie byłbym taki pewien.
Zaś co do dopieszczania jamy - mówisz do fachowca...
(to nie moja opinia
) Szacun Sinner (ale pomieszany z niedowierzaniem
)
ZZ Top - odważniki wieszałem tylko na jajkach oponentów z forów internetowych, których dopadłem po IP
, ale to absolutnie fundamentalna uwaga - rezonans tylko wybranych częstotliwości! W przeciwieństwie ciężarków - akurat biegałem kiedyś po chacie przykładając gitę do czego się dało - spróbujcie, jak uwypukla się za każdym razem inne pasmo, wypadkowa f rezonansowa powstałych układów. Tu najlepiej widać analogie zakresu pasm fal dźwiękowych i świetlnych. Tak jak Słońce umownie "czerwienieje" nad horyzontem, tak nie uświadczysz słyszalnego rezonansu górnego skraju pasma.
krank - tylko i wyłącznie będzie to test, jeśli zmienisz rodzaj drewna i będzie to
jedyna zmienna. Skąd wziąć sponsora na taki test ( 1 gita seryjna + 9 kopii, tylko z inną dechą)...