Autor Wątek: Drewno - Tone Chart  (Przeczytany 90424 razy)

Offline Merlin

• Użytkownik
    • http://www.merlinpickups.com
Odp: Drewno - Tone Chart
« Odpowiedź #250 17 Mar, 2009, 00:57:15 »
Takie tam gadanie. Jak zrobić gitarę w sześciu łatwych krokach w weekend. Opukiwanie drewna to metoda stosowana od stuleci ale ja pytam jak chcesz tą metodą wykryć konkretne częstotliwości? I jak zgadniesz jak to drewno odezwie się w instrumencie? Bo mam jednak wrażenie (silne), że w tym momencie decydującą rolę gra intuicja i doświadczenie lutnika a nie badanie częstotliwości. Są lutnicy, którzy czują drewno i są w stanie z grubsza przewidzieć jak zabrzmi instrument, który budują. Ale nie ma to nic wspólnego z czysto fizyczną analizą właściwości akustycznych drewna. Dlatego też uważam, że to ZZ ma rację opisując metody pracy z drewnem.
Pozdrawiam

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
« Odpowiedź #251 17 Mar, 2009, 10:42:03 »
Takie tam gadanie. Jak zrobić gitarę w sześciu łatwych krokach w weekend

Zadałeś proste pytania - odpowiedzi na nie znajdziesz właśnie w "Zbuduj gitarę w weekend" :)

Opukiwanie drewna to metoda stosowana od stuleci

To tylko potwierdza tezę, że metoda działa. Pod warunkiem, że się wie gdzie trzeba pukać.

ale ja pytam jak chcesz tą metodą wykryć konkretne częstotliwości

Drewno powinno odzywać się w różnych miejscach w określonych interwałach, nie chodzi tu o konkretne częstotliwości. Przepraszam, źle wyraziłem się w jednym z poprzednich postów.

Bo mam jednak wrażenie (silne), że w tym momencie decydującą rolę gra intuicja i doświadczenie lutnika a nie badanie częstotliwości. Są lutnicy, którzy czują drewno i są w stanie z grubsza przewidzieć jak zabrzmi instrument, który budują.

Oczywiście, kiedy mówiłem, że tak nie jest? Podkreślałem wręcz kolosalny czynnik doświadczenia, które bezpośrednio kształtuje "intuicję", cokolwiek byśmy przez to wyrażenie rozumieli.

ZZ ma rację opisując metody pracy z drewnem

ZZ nigdzie nie pisał o metodach pracy z drewnem, bo nie o tym tu dyskusja, a rację przyznawałem mu już ze dwa razy.

Tak w ogóle podejrzewam, że trochę się nie rozumiemy. Czuję, że próbujecie przedstawiać mnie, jako bezdusznego inżyniera w białym kitlu (ze swastyką na rękawie:), który widzi tylko przysłowiowe "szkiełko i oko". Za to stawiacie się w pozycji lirycznych romantyków wypisując o "intuicji" i "magii", które jakoby rządzą sztuką lutniczą. Dla mnie magią jest wzięcie kawałka klonu, nożyk, dłutko i zrobienie instrumentu, który zagra tak jak ja chcę, a nie tak jak mi wyjdzie. I tu się zgadzam - jest to zadanie tak niezwykle trudne i obarczone taką ilością, czasami nieprzewidywalnych zmiennych, że bardzo rzadko udaje się osiągnąć pożądany efekt w 100%. Ale absolutnie warto próbować systematyzując doświadczenia. Z tym się chyba zgodzicie? I o tym moje tutaj wypowiedzi.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 17 Mar, 2009, 12:17:29 wysłana przez wrobelsparrow »

Offline Merlin

• Użytkownik
    • http://www.merlinpickups.com
« Odpowiedź #252 17 Mar, 2009, 21:51:42 »
"Ale absolutnie warto próbować systematyzując doświadczenia." - Jak najbardziej. Podpisuję się rękoma i nogami. Uważam jednak, że zbyt głebokie badania i zbyt precyzyjne analizy nie mają w przypadku lutnictwa specjalnego sensu. Trzeba przyjąć jakąś zdrową granicę i jej nie przekraczać ponieważ poza tą granicą obraz całości zamiast się rozjaśniać wręcz się zaciemnia. I takie działania do niczego konstruktywnego nie prowadzą.
Pozdrawiam

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
« Odpowiedź #253 17 Mar, 2009, 23:11:19 »
Tak czytam sobie temat i co tu dużo gadać trzymam stronę ingliszwróbla. :)

To się da policzyć, przewidzieć, zasymulować(problem tylko może być z rozrzutem produkcyjnym).

A zasymulowawszy wie się co się chce osiągnąć i można wprowadzić innowacje.

Inaczej to jest zdawanie się na przypadek.

Może w samym lutnictwie to ma ograniczone zastosowanie, ale np. nie branie tego pod uwagę przy projektowaniu elektroniki gitarowej to jest mocno nieprzemyślany pomysł.

Offline oz

• Pr0
« Odpowiedź #254 19 Mar, 2009, 11:29:31 »
http://www.sevenstring.org/forum/extended-range-guitars/80902-science-sustain-of-neck-thru-vs-bolt-on.html tutaj jest dosc ciekawa dyskusja odnosnie sustainu, standardowa kwestia bolt on kontra wszyskto.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #255 19 Mar, 2009, 12:22:33 »
Trzeba przyjąć jakąś zdrową granicę i jej nie przekraczać ponieważ poza tą granicą obraz całości zamiast się rozjaśniać wręcz się zaciemnia

Wiem co masz na mysli (sory ze bez polskich znakow - jestem w dzikim kraju). Tylko kto ma te granice wyznaczyc? Defil czy Stradivari? Tak a propos - ten ostatni ustanowil kanon budowy skrzypiec 300 lat temu. Jego instrumenty wygladaja i brzmia (oczywiscie nieco uogolniajac) jakby je wyprodukowala maszyna, jednoczesnie nikt im nie zarzuca bezdusznosci. Na cale szczescie dla nas - gitara nie jest nawet w 1/3 fazy "rozwoju konstrukcyjnego" w stosunku do skrzypiec. Fakt ten powoduje niniejszym moja egzaltacje produkujac sie tutaj i czytajac forum:) Po drugie - zakladamy ze dyskutanci maja jakies pojecie o temacie - dlatego tez rozwazamy sobie tutaj wplyw roznych dupereli na koncowy efekt. Ale tak to jest z tzw. "scisla specjalizacja". Po pewnym czasie obszar badan tak sie zaweza, ze badajacy zaczyna wiedziec wszystko o niczym:)

pozdrawiam

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #256 16 Wrz, 2009, 22:14:34 »
I tak wiem, ze na to czekasz, więc:

po co? :D

Napisz do PASa, to są sympatyczni ludzie, pytaj, może jakies skrawki mają na stanie, a może za grosze odstąpią drewno. A jak nie u PASa to obleć wszystkich lutników
B ( o ) ( o ) B S

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #257 03 Gru, 2009, 16:26:03 »
Oki, temat się zaspał... a moje potrzeby w materii dotyczącej poprzedniego posta uleciały w niebyt. Co nie znaczy, że nie mam dwóch pytanek:

- czy korpus wykonany z jednego kawałka drewna będzie rzeczywiście grał lepiej niż sklejony z kilku? Pytanie niby głupie, ale korpusy 2-częściowe nie są wcale jakoś rzadkie, nawet czasem w droższych sprzętach. Z kolei sama konstrukcja NTB przewiduje przecież klejenie środka + skrzydełek...
- jak w gitarze elektrycznej (pełna deska) zabrzmi CEDR? Bo ostatnio zdybałem kilka takich sprzętów na alledrogo, zwykle no-name, customy itp., i z czystej ciekawości jestem ciekaw ;)

PS. Wiem że jest post-pod-postem, ale edycja nie "podnosi" tematu.
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #258 09 Gru, 2009, 20:23:30 »
ostatnio scinalismy jabłonke, co to sie w ogrodzie wychrzanila (ze starosci). i wiecie co? ja nie wiem jak to brzmi, ale wiem ze stara jabłoń ma taka fakture, ze ja pierdole i chcialbym taki top! :D

w sumie to dobrze wiem, ze czesc jest sprocniala i caly ten bajer pewnie sie stad bierze, ale kurde... spalted apple? co? ;D
Łe tej.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #259 10 Gru, 2009, 08:26:26 »
Ciachnij na plasterki, wysezonuj i za 5lat PAS Ci nałoży jako piękny topik. W grubości 2mm nie wpłynie aż tak bardzo na brzmienie, żeby nie spróbować i być jedynym na rejonie ;)
Paczki z głów!

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #260 25 Sty, 2010, 10:26:43 »
A teraz pytanie za sto punktów: jak brzmi heban na topie?

Nie, nie kupuję tego LTD z tematu o G.A.S.'ach ;)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #261 25 Sty, 2010, 15:34:09 »
@Mondomg: Myślę, że  podobnie do klonu, być może delikatnie uwydatni górkę, chociaż nie mam pewności.

@ Mrj: Wszystko kwestia farta. TEORETYCZNIE deska z jednej części ma przewagę, rezonans powinien równiej się "rozkładać", sustain więc powinien być dłuższy etc. Z drugiej strony kawałek z dwóch części powinien być mniej podatny na paczenie np. Z trzeciej strony klej, to ciało obce, które skutecznie blokuje rozchodzenie się fal w desce i tak dalej i tak dalej.

Cedrowa decha - to musi być ciekawe. Są gitary świerkowe (np, Parker), cedr ma dość zbliżone właściwości, może zagrać deko ciemniej, za to z nieznacznie większym środkiem (analogicznie jak w akustykach). Ja tam bym się nie bał eksperymentów. Cedrowe topy daje też bardzo rzadko PRS (zdjęcia).

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol
« Odpowiedź #262 25 Sty, 2010, 15:59:38 »
Pytalem sie o ten cedr Ciebie. Laduja to do Squierow VM i brzmi to napradwe fajnie.

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #263 07 Lut, 2010, 10:08:33 »
Podbijam, bo mam pytanko bardzo konkretne i dość pilne - możliwe że w me łapki wpadnie niedługo bas (nie przerażać się! ;) ) ale jest o tyle nietypowy że korpus jest klonu (!). Układ typu jazz, czyli dwa single. Gryf też klonowy, podstrunnica palisander.

I stąd - czy takie połączenie nie będzie, konkretnie w wypadku basu, za bardzo podbijało góry? I co z selektywnością, bo klon niby przyspiesza atak i dynamikę więc powinno być (teoretycznie) bardzo czytelnie. Bo kompletnie nie wiem czego się spodziewać...
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #264 07 Lut, 2010, 19:36:40 »
Spodziewaj się wszystkiego najlepszego. Właśnie się patrzę na dwa basy z klonu, z jesionowymi topami i spodami i hebanem na szyjce. Miażdżą jaja. Korpusy z klonu są dość typowe w basach, bajdełej.

pozdro

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol
« Odpowiedź #265 07 Lut, 2010, 22:23:51 »
zwlaszcza w jazzach

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
« Odpowiedź #266 08 Lut, 2010, 08:56:24 »
Jest jazz Fendera klonowy. Kolega takiego ma. Świetnie brzmiący bas.
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #267 16 Lut, 2010, 16:56:45 »
Otóż wszystko robi różnicę, tylko nie do końca wiadomo w jakich proporcjach. A poza tym, masz z grubsza rację.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #268 16 Lut, 2010, 19:34:54 »
Pytanie o heban na topie zostało zainspirowane przez oglądanie Blackmachine i któregoś z B.C. Rich. Wiem, że nie ma sensu się tym pałować, ale skoro może to ładnie wyglądać, to ciekawi mnie, jaki będzie miało wpływ na brzmienie.

A, i może ja jestem jakiś dziwny, ale dla mnie każda gitara z lipy w porównaniu do instrumentu z olchy czy jesionu, brzmi zawsze gorzej. Każda :/

Offline PokerFace

• Użytkownik
« Odpowiedź #269 22 Lut, 2010, 21:37:48 »
Łysy, generalnie masz rację, ale czy do stockowego RG wkładają te same pickupy co do JS? Pickup to przecież swojego rodzaju mikrofon, mały, ale jakby mikrofon, dlatego jest podatny nawet na najmniejsze drgania. Z jednym instrumentem może zagadać, z drugim, choćby z tym samym modelem- niekoniecznie. Gdyby to nie miało znaczenia, to PRS za 15 tysięcy nie powinien różnić się brzmieniowo od Squiera za 800.

Wszystkie te gitary, które wymieniasz w ostatnim akapicie mają różne brzmienia właśnie ze względu na grubość dechy, materiał, lakier itp- i faktycznie, zależnie od egzemplarza, każdy brzmi inaczej, bo przy produkcji każdego pojawia się (czasem tylko na krótki moment, ale zawsze) nieprzewidywalny element- człowiek (a to nieco bardziej zeszlifuje, a to drewno inaczej połączy itp, itd, wtf, etc).

Z resztą każdy klocek drewna ma swoją własną strukturę, przez co nie ma dwóch identycznych instrumentów. Dlatego zgadzam się z Tobą, że wyniki zależnie od egzemplarza mogą być skrajnie różne, ale powiedz szczerze- jak sobie wyobrażasz granie jazzu np. na b.c. richu?
na pochyłe drzewo nawet Salomon nie naleje.

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
« Odpowiedź #270 22 Lut, 2010, 22:07:36 »
jak sobie wyobrażasz granie jazzu np. na b.c. richu?
no... bierzesz i grasz
do widzenia.

Offline crushingattack

• Gaduła
« Odpowiedź #271 22 Lut, 2010, 22:21:00 »
Panowie, pytanie do Was - jaka jest różnica pomiędzy hard ash i swamp ash? I jak usytuować je pomiędzy innymi gatunkami drewna? Googlowałem, naczytałem się tego trochę, ale to teoria niczym nie podparta (no, może nie do końca), a chciałbym usłyszeć wasze opinie.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #272 22 Lut, 2010, 22:30:45 »
Swamp jest sporo lżejszy, zachowując przy tym jesionową charakterystykę. I to chyba tyle.

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
« Odpowiedź #273 01 Lip, 2010, 20:46:23 »
Eee, ta podstrunnica jest chyba doklejona i tak.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #274 02 Lip, 2010, 09:48:28 »
Jego twórca to jakiś lutniczy basowy fafarafa, zresztą ponoć nie takie rzeczy robi ;)

Ja se znalazłem, ale dla mniej sprytnych naprawdę warto uchylić kapelusza i podać linkie:
www.bas-extravaganza.nl (cuda tam som, panie!)
« Ostatnia zmiana: 02 Lip, 2010, 09:51:46 wysłana przez wuj Batman »
Paczki z głów!