Oj nie uważali na lekcjach fizyki w podstawówce!!! To, że rezonans (drgania) się przenoszą z gitary na stół to jasne. Ale nikt nie zadał sobie pytania JAKIE drgania, które częstotliwości!
Mocowaliście kiedyś odważniki na główce gitary? Ja montowałem i o ile przy małych (100g-250g) była słyszalna jakaś poprawa to przy zamocowaniu 1kg wszystko sie posrało!
Z tym położeniem pickupa pod gryfem i teorią, ze to jest przyczyna zmulenia LP to kit jakiego dawno nie słyszałem. Znaczyłoby to bowiem, ze jak gram pustą strunę w LP to mam zmulone brzmienie, ale już na 1 progu mniej (bo węzeł drgającej struny już sie odsunął z pickupa) a na progu 4 lub 5 to już wogóle nie muli! BEZEDURA!!! LP muli niezależnie od węzłów fali na drgającej strunie. Niezależnie od tego jak byśmy nie skracali struny to brzmi tak samo. Raczej obstaję przy swoim - masa, sztywność, itp...
Złozyłem dzis gitarkę (taką pod PRS Santana) bolt-on z mahoniu z PAF'ami. WOGÓLE NIE MULI!!!! W środkowej pozycji to wogóle dzwoneczki jak w Strato :-) Zupełnie nie gada jak LP, choć też jest cała z mahoniu. Obstaję, że dzięki profilowaniu korpusu i wycięciu deski na tremolo zostało tam mało drewna i dlatego gra tak jak gra...