Pisałeś o nie produkowaniu laktazy, a nie o zmniejszonym jej produkowaniu, dlatego się przyczepiłem.
Kefir jest lepszy ponieważ zawiera do 3 razy więcej probiotycznych bakterii i są one dużo bardziej różnorodne, nie tak jak w jogurcie gdzie zazwyczaj jest tylko jeden rodzaj bakterii w kefirze jest nawet 30 różnych szczepów. Dodatkowo w kefirze są też drożdże m.in "Saccharomyces" które pomagają kontrolować i eliminować szkodliwe rodzaje drożdży w organizmie jak candida, żaden jogurt Ci w tym nie pomoże.
Istnieją też teorie, że bakterie zawarte w jogurcie nie są w stanie skolonizować przewodu pokarmowego w odróżnieniu do bakterii zawartych w kefirze.
Poza tym manna którą dał bóg żydom na pustyni to właśnie kefir
http://eugenia.queru.com/2012/04/19/a-word-about-kefir/http://simplyhealthyfam.blogspot.com/2011/03/kefir-vs-yogurt-put-this-on-your.htmlNowo narodzone dziecko, już po paru minutach zaczyna tworzyć florę bakteryjną w swoich jelitach, między innymi właśnie dzięki bakteriom zawartym w powietrzu, więc tak czasami wystarczy po prostu łykać powietrze