MIT nr 1
Schecter Blackjack ATX podstrunnica - heban
Setius podstrunnica - palisander
Mój Music Man JP7 też ma palisander na podstrunnicy, czy to znaczy, że jest gorszy od Schectera? Nie można w tym wypadku powiedzieć, że jedno drewno jest gorsze od drugiego. Owszem, heban uchodzi za szlachetniejszy, ale to mit stworzony przez metalowców "bo bardziej czarne jest a nie jakieś pory". Za ładny kawałek palisandru płaci się o wiele więcej niż za standardowy heban.
MIT OBALONY
MIT nr 2
Schecter blokowane klucze
Mayo zwykłe
Dobre nieblokowane klucze trzymają strój równie dobrze, co blokowane - sprawdzone na Schallerach a akurat takie montuje Mayones. (poza tym Schaller uważa, że te konkretne klucze w jakiś sposób same się blokują, ale nie wiem jak miałoby to działać, bo w przypadku Gotoha działa znakomicie: http://www.g-gotoh.com/international/?btp_work=whats-magnum-lock).
MIT OBALONY
MIT nr 3
Schecter konstrukcja "set neck"
Mayones bolt-on
Konstrukcja set neck nie jest lepsza od bolt-on, jeśli wykona się go odpowiednio dobrze, czyt. dokładnie spasuje się gryf z kieszenią w korpusie. Mayones robi to jak na moje dość dobrze i nie widzę sensu utrudniać sobie roboty klejeniem gryfu przed wykończeniem całości. Set neck ani nie wnosi nic do brzmienia ani nie poprawia stabilności na tyle, żeby traktować to jako "lepszą opcję". Dopiero NTB ma faktyczny odczuwalny wpływ na cokolwiek.
MIT OBALONY
Żeby nie było, uważam, że niemożliwość wybrania sobie Setiusa z innym stałym mostkiem niż TOM, to bieda okropna. Z drugiej strony, Schecter Hipshota ma tylko w modelu ośmiostrunowym, więc też nie jest różowo.
Jeszcze jakieś pytania?
Podziwiam, że Ci się chce.