Autor Wątek: Wycena niezbędnych programów itp. dla studia domowego.  (Przeczytany 10203 razy)

Offline danati

• Prawie użytkownik
Co do mikrofonu to nie mam jeszcze pewności, bo od przewodowego, wolałbym bez-przewodowy
czekaj... do intefejsu Apogee chcesz dynamiczny mikrofon bezprzewodowy podłączać?
:dobre:
a ja sobie wyobrażałem, że jakiś mikrofon pojemnościowy chcesz używać, Neumanna jakiegoś czy coś :)

Aby nie tylko czerpać informacje z forum, zebrałem informacje z różnych artykułów na temat różnic Mikrofonu pojemnościowego od  dynamicznego.

Mikrofon dynamiczny

Podstawowym plusem (zaletą) tej konstrukcji jest prostota i brak konieczności zewnętrznego zasilania.

Generalnie do wokalu stosuje sie najczęściej mikrofony dynamiczne.
Sa dość duże.
Dynamiczny sam z siebie aby mieć odpowiednią czułość musi mieć sporą membranę... i dobrej klasy przedwzmacniacz.
Łatwiej i taniej będzie kupić mikrofon dynamiczny.

Mikrofon pojemnościowy

Mikrofon pojemnościowy wymaga źródła zasilania (np. baterii), co
czasem może być kłopotliwe.
W mikrofonach pojemnościowych do przetwarzania fal dźwiękowych na napięcie służy specjalnie skonstruowany kondensator.

Mikrofony pojemnościowe mogą byc malutkie

Studia nagrań to głównie Mikrofony pojemnościowe.

Bardzo prosiłbym o doradzenie mi jaki mikrofon powinienem zakupić, wolałbym opcję bezprzewodową ( o ile to możliwe )

Nie rozumiem też dlaczego w mikrofonie jaki podałem o Systemie bezprzewodowym jest rodzaju  dynamicznego skoro musi być w nim zewnętrzne zasilanie.? Czyżby chodziło wyłącznie o zasilanie łączenia mikrofonu z odbiornikiem z racji że jest bez przewodów ?
http://allegro.pl/shure-pgx-24e-sm58-p6-system-bezprzewodowy-wysylka-i2402809262.html

pan na filmie robi to samo co wcześniej pan na filmie z vocoderem. gra na klawiaturze harmonię (akordy) które chciałby dodać do swojego głosu.
w dokładnie ten sam sposób robiłem swój wygłup z vocoderem. głównym powodem dla którego nie robiłem tego w czasie rzeczywistym, tylko najpierw nagrałem, a potem się bawiłem klawiaturą jest fakt, że nie umiem za bardzo jednocześnie wydawać odgłosów paszczą i obsługiwać instrumentu jednocześnie :)
Nadal nie jestem pewien czy rozumiem działanie. Zatem czy wygląda to w praktyce tak że, gra na klawiaturze harmonię (akordy) dają pewien głos podobny do ludzkiego i każdy klawisz ma inną tonację tego samego głosu, a prócz tego głos ludzki ( prawdziwego śpiewaka ) jest dodatkowym, innym głosem?

Amanita, prosze doradź mi jakąś kartę dźwięku, z linkiem do sklepu. Cena nie istotna, byle była mała i by spełniła moje oczekiwania. Dziekuje .
« Ostatnia zmiana: 04 Lip, 2012, 12:51:32 wysłana przez danati »