Amanita zaskakujesz mnie coraz to bardziej swą ogromną wiedzą

no i dziękuję że się z nią dzielisz
Jeśli chodzi o to ,,jak działa vocoder", to wiem jedynie jak brzmi ale nie wiem następujących kwestii;
-czy w grupę "vocoder" wchodzi każdy efekt głosowy, w którym jasno widać że wokalowi został dodany efekt? Zatem można osiągać go zarówno mymi przykładowymi dwoma procesorami wokalowymi, jak i wbudowanymi programami ?
-na podanym linku prze zemnie youtube, facet nie tylko śpiewa ale i gra, zatem nie wiem czy dodaje on efektów zarówno śpiewem do mikrofonu jak i graniem na klawiszach? Jeśli tak to co dokładnie on robi klawiszami? Czy dodaje osobne tworzone dźwięki podobne do ludzkiego-syntezowanego, czy coś ma to wspólnego ze śpiewanym jego osobistym głosem ?
-sprawdziłem to, ale przy okazji upewnię sie, czy "vocoder" ma logic studio. Mnie wydaje sie ze tak, tyle że na filmie w minucie 6;50, jest on niezbyt fascynujący;
Karin w wywiadach wspominała, że oprócz hardware TC używała oprogramowania Steinberg Voice Machine
Wspomniała o Steinberg Voice machine, zatem wziąłem sie za poszukiwania, i czy chodziło o to ( chyba nawet darmowe ) ;
http://club-nation.eu/mietnik/117460-steinberg-voice-machine.htmlP.S.
A wspominając w nawiasie o TC HELICON VOICELIVE Rack, ( co prosze nie brać na serio, bo wolę oprogramowania, ale jakiś procent przed zakupem poruszam każdą opcję )
http://midi.pl/Naglosnienie-k16/Harmonizery-wokalne-k257/TC-HELICON-VOICELIVE-Rack-procesor-wokalowy-p12189.htmlCzy potrafisz mi odpowiedzieć że karta dźwiękowa o jakiej po Angielsku gość na YouTube wspomina że jest wbudowana; wystarczyła by mi do wszystkiego, na tyle że nie potrzebowałbym dokupować dodatkowej?
Dokładnie ten Pan mówi;
Its a usb audio device and that allows yoy to get high-quality audio in and out of your computer, and YOU DONT NEED A SEPARATE SOUND CARD, and this makes it great for tracking vocals. ….
Z tego co rozumiem to chyba nic innego bym nie podłączył, np, nie podłączył bym klawiszy, zatem taka karta dźwiękowa jest nieprzydatna.
Wspomniałem o tym dlatego bo jest dobry, nie ma opóźnień w odsłuchiwanym śpiewie. jest prostszy w obsłudze anizeli programy, a gdybym dodatkowej karty nie musiał dokupować to miałbym mniej urządzeń, i zaoszczędził bym na karcie.