Autor Wątek: Porównanie: MG Vulture vs. B-52 ST100A vs BASH Sidewinder vs. Laboga RadII duo  (Przeczytany 15598 razy)

Offline Marvel

• Użytkownik
    • MarvelAmps
Temat jest szeroki więc siłą rzeczy w dyskusji muszą się pojawiać pewne skróty myślowe. O szerokości tematu niech świadczy fragment mojej biblioteczki na foto w załączniku. A i tak ludzie narzekają, że o gitarowych wzmacniaczach lampowych jest na rynku za mało książek. Chcę powiedzieć, że lampowy wzmacniacz to mocno skomplikowane ustrojstwo, w którym zachodzi wiele różnych zależności.

A w temacie Egnatera: ja pisząc o obniżeniu napięcia anodowego miałem na myśli preamp, a Ty piszesz o końcówce mocy. Myślę, że obaj mamy rację, bo w nowoczesnych wzmacniaczach to preamp odpowiada za kreowanie brzmienia a końcówka jest w miarę przezroczysta (co nie znaczy, że nie ma żadnego wpływu na brzmienie). Z kolei w końcówce wartość napięcia jest ściśle związana z mocą, dlatego powstały patenty typu Power Scaling działające na zasadzie płynnej regulacji wartości Ua, ale tylko dla końcówki.

Nie interesowałem się rozwiązaniami Egnatera, ale zakładam, że regulacja mocy wpływa na wartość napięcia w końcówce natomiast napięcie na preampie jest zawsze tak samo wysokie. Dlatego spadek napięcia w gniazdku spowoduje obniżenie wszystkich napięć: w końcówce (spadek mocy), na preampie (inne brzmienie) i na żarzeniu lamp (zatrucie katod z powodu niedożarzenia).

Swoją drogą, to szacunek dla Egnatera, że chciało im się wraz ze zmianą klasy pracy końcówki mocy zmieniać też napięcia. Bogner w XTC poszedł na łatwiznę i przełącznik Class A/AB dołącza tylko rezystor do katod lamp mocy, nie zmniejszając Ua, przez co użytkownicy płaczą jak widzą redplating.

Pozdr, M.