Autor Wątek: Przestrzegam przed REK Guitars - kompletny brak profesjonalizmu !!!  (Przeczytany 122672 razy)

Offline mlodysatan

• Pr0
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • KOZI RECORDS
Oj James czepaisz sie szczegolow :)

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol
nie no, poprostu z Ostrzeszowa jest dwa razy blizej do Wroclawia niz do Poznania ;)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Ależ ja nie mam nic przeciwko małym miastom, sam z takiego pochodzę. Użyłem zwrotu w sensie potocznym.

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
Niech Pan
tylko tam nie wypisuje nieprawdy, bo wstyd a kto wie czy nie cos
wiêcej bo z pisaniem nieprawdy i naruszaniem dobrego imienia... to
potem róznie to bywa ...

to samo mnie zastanawialo przy okazji pamietnego znikajacego tematu o quatrojezzie aka Krzysztof Roszko... Dlaczego pomimo ewidentnych dowodow rzeczowych w postaci fuszerki czlowiek taki ma czelnosc straszyc ciaganiem po sadach???

Wspolczuje kumplowi, ja badajac rynek customow, po zasiegnieciu opini uzytkownikow roznych mega wypasnych krajowych produkcji w zyciu bym tak dzis nie zaryzykowal... BTW, kto sie pierwszy przyzna do wylazonych progow? Pewien uzytkownik tego forum (ktory wisi mi kase tak nawiasem od ponad 2 lat) kiedys mi podal caly lancuszek niedorobek, po czym wystawil na sprzedaz wioslo jako mega pro... no kurwa zalamka

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
zgroza panowie. aż mi się wierzyć nie chce. ręce opadają. nie wnikam czemu, nie wnikam dlaczego, ale strasznie przykra opcja. no i przynajmniej wiadomo gdzie nie robić.

(ktory wisi mi kase tak nawiasem od ponad 2 lat)

tobie też? ;D
Łe tej.

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg

tobie też? ;D

Coś mi się pojebało, sytuacja miała miejsce jak się dowiedziałem, że będę ojcem, wiec ponad 2,5 roku temu ;] Ale co zrobić jak się diluje z alkoholikami? Przeca wiadomo, że każdy pijak jest z łodzi ej

Offline ftideus

• Gaduła
Przypomniało mi się że raz pisałem do firmy Rek w sprawie customowego wiosła.

Chodziło mi o zrobienie customa wzorowanego na jaksonie rr24. Na koniec zapytałem o wycenę.  Odpowiedz jaką dostałem ( mniej więcej ) :

"Proszę sprawdzić ile takie wiosło kosztuje w sklepie ( rr24)  i doliczyć 2 tyle za robociznę.
 Dowidzenia" .

Jak widać nie pierwszy raz ten lutnik wykazał się brakiem zaangażowania i prostactwem. Postaram się okopać tego maila i zamieścić na forum.

Offline utarefson

• Gaduła
    • http://landsbeyond.bandcamp.com/
http://rekguitars.com/english.php?site=ordering

Akapit "Warranty", ciekawe...

A co ciekawsze, w polskiej wersji strony w ogóle go nie ma :)

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg

Chodziło mi o zrobienie customa wzorowanego na jaksonie rr24. Na koniec zapytałem o wycenę.  Odpowiedz jaką dostałem ( mniej więcej ) :

"Proszę sprawdzić ile takie wiosło kosztuje w sklepie ( rr24)  i doliczyć 2 tyle za robociznę.
 Dowidzenia" .

Jak widać nie pierwszy raz ten lutnik wykazał się brakiem zaangażowania i prostactwem. Postaram się okopać tego maila i zamieścić na forum.

Zajebisty tekst :) Już wiem co odpiszę jak ktoś mnie zapyta znowu o kopię teesa

wiosło znaczy się leworęczne było? ;)

Na wyłażące progi narzekało trzech użytkowników w tym dwóch praworęcznych

Offline oz

• Pr0
o dwóch sprawach mogę coś napisać: do REK kiedyś pisałem w sprawie zrobienia gitarki, odpowiedzi długie, sensowne i wydaje się, że rzetelne. Po dłuższym czasie, mój plan się zmienił i odpisałem, że muszę zrezygnować i coś tam, dostałem potem maila bardzo grzecznego w stylu dziękuje za zainteresowanie i proszę o nas pamiętać. A druga rzecz: nie zgadzam się w tym temacie ze zdaniami w stylu, że polscy lutnicy to se kopie dla dzieciaków robią, czy coś. W tym konkretnym wypadku lutnik wycenił swoją pracę na tyle ile wycenił, jakby wycenił na więcej też by to nie było kwestią dyskusji, problem jest to, że w wypadku fuszerki ludzie kulą ogon pod siebie i szukają ratunku gdzie indziej. Nawet gdyby ci tańsi trzymali poziom wioseł trzaskanych w Korei myślę, że też by kupcy nie narzekali. Problem to wyższa jak na polskie warunki lutnicza półka, gdzie gość ma wyjebane na to co zrobił.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
A druga rzecz: nie zgadzam się w tym temacie ze zdaniami w stylu, że polscy lutnicy to se kopie dla dzieciaków robią, czy coś.

Z całym gigantycznym szacunkiem dla userów - przeglądnij sobie to forum, szczególnie NGD lutnicze ;)

Offline cygan

• Gaduła
    • GuitarEffectsPedals.pl
ale widocznie w Polsce jest zbyt mala konkurencja i firmy moga sobie na cos takiego pozwolic..
Andy, współczuję takiego potraktowania ale za przeproszeniem - nie pierdol!

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS

Dowidzenia" .

Wiesz i tu sie z lutnikiem zgadzam :) Stary Ty idziesz do lutnika zrobic wlasna gitare a nie kopie. Powiem sam ze nie lubie takiego czegos :) Rozumiem ze tez nie do konca pamietasz co mogles napisac itd, ale no IMO chce kopie, jak Wrobel ladnie to u nas napisal , Sratata (jak sie gdzies jeblem w nazewnictwe Wrobel to przepraszam :) ) to co moze Ci lutnik odpisac ? Mogl to zrobic ze tak powiem grzeczniej, ale pomysl troche ze na pewno kazdy lutnik w polsce ma tego typu pytania i to go wlasnie wkuriwa... Albo robisz swoja gitare o wygladzie X albo se kup w sklepie jesli chesz identyko :D

Offline Andy

• Gaduła
  • Everybody jumps from the sound of a shotgun
    • www.atanband.com
ale widocznie w Polsce jest zbyt mala konkurencja i firmy moga sobie na cos takiego pozwolic..
Andy, współczuję takiego potraktowania ale za przeproszeniem - nie pierdol!

nie napisalem ze jest..tylko "widocznie", mozliwe ze jest duza konkurencja, tyle ze zachowanie REK-a wogole na to nie wskazuje, bo w normalnym kraju zadna szanujaca sie firma nie pozowli sobie na takie traktowanie klienta..robisz gowno to wypadasz z rynku bardzo szybko i w dodatku smrod sie ciagnie za toba po samo pieklo.. :devil:

a co do wykonania customa w jakiejkowliek firmie to zasada jest prosta...zlecam wykonanie produktu dokladnie takiego jak JA CHCE..nie ma znaczenia czy jest to kopia czy moj wymysl czy sugestia lutnika...instrumen t czy cokolwiek by to nie bylo ma byc wykonane zgodnie ze specyfikacja klienta..na tym polega wykonywanie uslugi..ktos zleca-placi i che byc zadowolony z towaru i jesli bede chcial potencjometr pomiedzy przystawkami to tam ma byc i CHUJ mnie obchodzi co lutnik sobie o tym mysli albo co jemu sie wydaje..moj wybor, moje pieniadze i wykonawca ma za zadanie spelnic tylko moja zachcianke..i za to ma zaplacone..dla mnie to jest oczywiste, bo tak funkcjonuje 80% firm w UK, a wszyscy nieuczciwi trafiaja do sadu...
« Ostatnia zmiana: 20 Paź, 2010, 01:32:15 wysłana przez Andy »

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
Pracując w byznesie trzymałem się zasady, że nawet najgłupszego i najbardziej wkurwiającego klienta trzeba traktować dobrze. Fachowo, uprzejmie i z szacunkiem. Postawa pod tytułem "wiem lepiej" ze strony REKa (ale nie jest to odosobniony przypadek niestety) połączona z pogardą dla klientów (którą mogę potwierdzić po pewnych kontaktach telefonicznych z Rekiem) i potencjalnych klientów mówi o tej firmie o wiele gorzej niż spieprzone wiosło. Profesjonalista zaciska zęby i poprawia co spieprzył lub proponuje inne rozwiązanie. Jak by nie patrzeć - gitarę można przelakierować, gryf odchudzić, przed przelakierowaniem poprawić cutawaya, zrobić porządnie lakier a nie na odpierdol. Kropki na podstrunnicy też idzie poprawić. To nie jest przecież aż tak kosmicznie dużo roboty dla wprawionego lutnika. Co do przypadku ftideusa - lutnik ma prawo nie podjąć się zlecenia, jeśli mu nie pasuje, ale nie musi przy tym zachowywać się jak obrażalska pipa. Jeżeli nie z osobistej kultury to chociaż z troski o własny dochód - w końcu taki klient może w przyszłości wrócić i zamówić porzadne wiosło. Wystarczy przecież napisać "Nie wykonujemy kopii instrumentów fabrycznych" (chociaż na stronie REKa jest taki pseudo MM JP na przykład :)

Teksty o żonie są żenujące i niepoważne - przecież żadnemu mężowi nie zależy na zadowoleniu żony, więc argument zupełnie idiotyczny ;).

Dziwi mnie to wszystko - gdybym był lutnikiem to przykładałbym się do wioseł eksportowych. Sytuacja w której klient nie ma ograniczeń kasowych i siedzi za granicą gdzie ludzie są lepiej zasileni w pieniądz to idealna opcja na zrobienie bardzo reprezentacyjnego customa stanowiącego chodzącą reklamę pracowni. Tak naprawdę każdy polski lutnik marzy o robieniu zleceń na rynek zachodni, gdzie ludzie gotowi są na dobre wiosło lutnicze wywalić te 2k €, a nie tak jak u nas 2k zł, więc co chodziło po głowie Rekowi? Epic Fail?
« Ostatnia zmiana: 20 Paź, 2010, 01:26:20 wysłana przez Didejek »

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Wiesz i tu sie z lutnikiem zgadzam :) Stary Ty idziesz do lutnika zrobic wlasna gitare a nie kopie. Powiem sam ze nie lubie takiego czegos :) Rozumiem ze tez nie do konca pamietasz co mogles napisac itd, ale no IMO chce kopie, jak Wrobel ladnie to u nas napisal , Sratata (jak sie gdzies jeblem w nazewnictwe Wrobel to przepraszam :) ) to co moze Ci lutnik odpisac ? Mogl to zrobic ze tak powiem grzeczniej, ale pomysl troche ze na pewno kazdy lutnik w polsce ma tego typu pytania i to go wlasnie wkuriwa... Albo robisz swoja gitare o wygladzie X albo se kup w sklepie jesli chesz identyko :D

Forma wiadomości i jej lapidarność świadczą tylko o firmie. To też jest forma reklamy... Nie chciałbym podejmować współpracy z człowiekiem, który nie potrafi traktować potencjalnych klientów serio. Pomijając gitarę, jego odpowiedzi są bardzo słabe. Tragedia.

edit:
Widzę, że wątek znalazł się na pierwszej stronie wyszukiwania google :)
« Ostatnia zmiana: 20 Paź, 2010, 09:45:03 wysłana przez lord_awesomeguy »

Offline wuj Bat

• Pr0
Temat merytorycznie IMO jest wyczerpany. Ergo!: ;)

wiesz my tutaj przeliczamy czas na pieniadze..wiec jak mnie nie ma w firmie ze 3-4 dni to jestem w plecy 1000£..

Andy- gdybym się niniejszym publicznie oświadczył, to weźmiesz mnie na swoją dziewczynę? Potrafię wiele rzeczy, możesz się zdziwić ;) Semedi może potwierdzić! A propos - jeden warunek: chciałbym móc raz na parę miesięcy mieć z nim "widzenie", w odosobnieniu... :P

tobie też? ;D

Coś mi się pojebało, sytuacja miała miejsce jak się dowiedziałem, że będę ojcem, wiec ponad 2,5 roku temu ;] Ale co zrobić jak się diluje z alkoholikami? Przeca wiadomo, że każdy pijak jest z łodzi ej
wiosło znaczy się leworęczne było? ;)

Czy ja od Was wszystkich po pijaku pożyczałem kasę i nie pamiętam? :D

Andy - akurat rozumiem Twoją ironię z brakiem konkurencji w Polsce. Natomiast dla przykładu podałbym pana REKa do sądu. Macie też z kumplem bez łaski pełne prawo domagać się zwrotu pieniędzy/usunięcia fuszerki. Nieważne, czy kurierem wyślesz gitę z Londynu, czy ja bym wysyłał stąd - też bym przecież nie jechał pod Wrocław. Miałem i mam na stanie Mayo naprawdę tylko dlatego, że jak bym się wpienił, to za 1,5h jazdy autem bym wisiał ziomowi na grdyce! Ale akurat nie mogę narzekać. To samo z lampą MG - też ziom z okolicy. Fakt - jest to tylko mentalne przyzwyczajenie, że odległość ma znaczenie - w praktyce już teraz nie.
Paczki z głów!

Offline ftideus

• Gaduła

Młodysatan :

A czy ja pisałem że chce kopię ? To że gitara miał być wzorowana na danym modelu ( kształt korpusu i jeden przetwornik jak w jacksonie rr24) to nie znaczy że miała być jego kopią. Zobacz tak na prawdę ile jest oryginalnych customów których całkowity wygląd był w pełni dziełem wyobraźni klienta. Wystarczy zerknąć na lutnicze patyki chłopaków z forum żeby zobaczyć że były wzorowane przeważnie ( kształt deski) na ibanezach, esp, schecterach itd.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
Wszystko kwestia podejścia. Kilka tygodni temu, na prośbę Juni poszedłem ograć Nexusowego strata w R'n'R. Nie zachwycił mnie głównie przez to, że miał imho źle dobrane przystawki, a środkowa była "w złej fazie", zdarza się - drobny błąd, ale decyduje sporo. Junia mu nakablowała i facet do mnie dwa dni później ZADZWONIŁ i podziękował, że dzięki mnie gitara nie będzie robiła złej reklamy, że ją zabrał, wsadził inne pikapy i właściwie polutował. Uprzedzam, że z p. Kobylskiego nie widziałem w życiu na oczy, nawet z nim nie gadałem nigdy, a jest to lutnik z 20+letnim stażem. Narzekacie, że jest drogi - no właśnie dlatego.

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS

Młodysatan :

A czy ja pisałem że chce kopię ? To że gitara miał być wzorowana na danym modelu ( kształt korpusu i jeden przetwornik jak w jacksonie rr24) to nie znaczy że miała być jego kopią. Zobacz tak na prawdę ile jest oryginalnych customów których całkowity wygląd był w pełni dziełem wyobraźni klienta. Wystarczy zerknąć na lutnicze patyki chłopaków z forum żeby zobaczyć że były wzorowane przeważnie ( kształt deski) na ibanezach, esp, schecterach itd.

Dlatego napisalem ze nie napisales do konca maila, ja wlasnie Ciebie tak zrozumialem ze chcesz kopie. Wzor , kopia dla mnie to jest podobne :) Gdybys - moze tak pisales nie wiem - napisal ze chcesz zrobic u niego gitare, i chcialbys wzor korpusu jak jest w tym jacksonie, ale sie rozwinal co i jak z drewnem itd itd.. to moze by do tego inaczej podszedl :) Badz mozna bylo zaczac rozmowe witam serdecznie chcialbym u Pana zrobic gitare i wtedy kolo podeslal by Ci specke wypelnil bys i poznie gadka apropo wzoru :) A tak faktycznie ptraktowal Cie jak powietrze i to nie zmieni sytuacji...
Ja teraz chce sie wybrac do Mulata aby dac moja gitare do lakierowania, bo hmm drewienko troszke na oleju sie brudzi za bardzo, a czyszcze co tydzien gitarke :/

Offline Andy

• Gaduła
  • Everybody jumps from the sound of a shotgun
    • www.atanband.com
..wiesz co, na goscia po prostu szkoda slow, bo to jest typ, ktory wie wszystko najlepiej i nie przyjmuje zadnych argumentow..po prostu szkoda nerwow, ten temat zalozylem tylko po to, zeby przestrzec ludzi w Polsce, bo az mi sie nie chce myslec jak bedzie sie czul ktos, kto odklada caly rok na wioslo albo bierze je na raty i w zamian otrzymuje tak wykonany instrument..

REK dostal maila od lutnika, ktory wyregulowal wioslo i jego odpowiedz jest..kurwa juz nie wiem jaka..poczytajcie sami :lol:

"Witam serdecznie.

Pisze do Panstwa w sprawie gitary mojego klienta MP.
Gitary i wzmacniacze Pana Marcina serwisuje od kilku lat. Jest to
zawsze topowy sprzet.
Ostatnio Pan Marcin przyniosl mi gitare wykonana przez Panstwa.
Nie wnikajac czy ulegla ona zniszczeniu (glowka) w transporcie czy nie
jego glowny problem polegal na tym, ze gitara w ogole nie trzymala
stroju.
Faktycznie po nastrojeniu gitary i zostawieniu jej na 5 minut (nie
trzeba bylo nawet grac na niej!) juz wszystkie struny byly odstrojone
o prawie pol tonu w dol.
Otoz problem polegal na tym, ze mostek zupelnie nie byl ustawiony.
Owszem jest to normalna praktyka jesli sie kupuje sredniej klasy
fabryczna gitare w sklepie, ale chyba nie jesli gitara jest robiona na
zamowienie.
Ustawienie balansu mostka pomoglo i z tego co wiem od Pana Marcina
przez ostatnie kilka dni nic sie nie zmienilo - stroj trzyma bez
problemu.
Nie wiem jakie ma Pan doswiadczenie z mostkami Kahlera, ale widzialem
wiele gitar i zawsze ich wlasciciele twierdzili, ze nie zamienili by
tego osprzetu na nic innego (a gitary mialy dobre kilka, jesli nie
kilkanascie lat!)
Dodatkowo w gitarze nie dalo sie ustawic normalnej wysokosci strun, bo
albo struny opieraly sie o srubki do ustawiania menzury, albo wysokosc
strun byla za duza.
Aby naprawic ten problem musialem odkrecic gryf i zmienic nieco jego
kat. Wtedy udalo sie ustawic struny tak, by nie opieraly sie o nic
innego tylko rolki w siodelkach.
Rowniez przy ustawianiu menzury zauwazylem, ze mostek jest o kilka
milimetrow za daleko (za dluga menzura) i dla dwoch najcienszych strun
brakuje zakresu regulacji (niewiele, bo jakies 1-2 mm, ale zawsze).
Dodatkowa uwaga Pana Marcina, to to, ze kropki na gryfie nie sa
idealnie wysrodkowane. Niestety musze sie tu z Nim zgodzic.
Przykrecajac gryf po zmianie jego kata udalo mi sie tak wszystko
ustawic, ze dla wyzszych progow jest to praktycznie niewidoczne, ale
dla kilku pierwszych progow (mniej wiecej 3-7) wciaz to widac. Nawet
mierzac suwmiarka odleglosc miedzy krawedzia gryfu i brzegiem kropki
roznica wynosi ok 2mm (20mm z jednej strony, 22mm z drugiej).
Nie chce byc tu strona w sporze, ale uwazam, ze argumenty Pana Marcina
w sprawie wykonania i ustawienia gitary sa jak najbardziej podstawne
Zycze powodzenia, serdecznie pozdrawiam."

a ponizej odpowiedz REK-a:

"Witam

Ile zrobiles gitar w zyciu Przyjacielu, zeby pisac takie rzeczy? Pisze
to bez cienia watpliwosci ale mam wra¿enie, ze z wami to jest tak jak
z krytykami filmowymi, którzy wiedza wszystko o filmach a w zyciu nie
zrobili zadnego. Pan Marcin nalezy do charakterystycznego gatunku, z
którymi czasem mamy do czniana, który zamawia cuda, nie majac o niczym
bladego pojêcia ANI O TECHNICE ANI O GRANIU  a zalozê siê o wszystko
ze gdyby mial zagrac " Dzisiaj w Betlejem" poprawnie akordami to
tydziên mu braknie a i tak nie da rady.

Pozdrawiam odrobinê z przekonsem bez cienia kpiny lecz z humorem

Radomil Rêk

PS co mu z regulacji, jesli po zminaie strun za kazdym razem bedzie
Pan mu stroil gitarê. 9 na 10 ludzi którzy nas co dzieñ odwiedzaja nie
ma pojêcia jak nastroic tremolo.

PS 2 Przy tym mostku menzura jest +, - 1 mm wg zaleceñ producenta 648
do pierwszych  wkrêtów. A poza tym przy mostkach tremolo menzura po
zwolnieniu blokady jest rzecza wzglêdna o czym wie kazdy srednio
zorientowany gitarzysta. Tutaj wlasnosci menzury mozna rozwazac tylko
przy zblokowanym mostku po puszczeniu naciagu wszystko w pewnych
granicach jest dopuszczalne.

PS 3 Czy  z taka sama skrupulatnoscia mierzy Pan ustawienie struny
DDDDDDD od krawêdzi gryfu i czy w zwiazku z tym jest ona na siodelku
na  srodku? (smiech)

O tej wysokosci strun i przestawianiu gryfu to juz w ogóle nie  chce
mi siê nawet pisac.

Trzymaj siê stary (pisze spoUchwale po branzowej solidarnosci choc z
ta  SOLIDARNOSCIA  cos nie bardzo)."
« Ostatnia zmiana: 24 Paź, 2010, 20:43:50 wysłana przez Leon »

Zomballo

• Gość
Ja pierdolę, ale siara! Ja nawiąże trochę do cen. To czy jest drogo czy tanio to już jest sprawą relatywną ale... Jeżeli jakiś człowiek decyduje się zrobić pracę za jakąś kwotę, to uważam, że powinien ją wykonać w 100% (niektórzy dają nawet więcej). To świadczy wg. mnie o "fachowości". Nawet jeśli strugał by wiosło za batona lub makowca ;)

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol
imho sprawa od razu do rzecznika praw konsumenta plus przydalaby sie opinia jeszcze ze dwoch lutnikow odnosnie tego jak wykonany jest instrument

co dalej sie zobaczy

Offline Crank

• Gaduła
  • 7
    • Made Of Hate - Facebook
Igonrancja i bezczelność tego gościa jest powodem, dla którego nie możecie odpuścić...takiemu pacjentowi nie można podarować tych pieniędzy. Typ napisze "śmiesznego" maila i myśli, że jest pozamiatane. Dostanie pozew to się obudzi. Nie wykazał odruchu troski czy zaniepokojenia, z resztą ewidente jest to, że zlał kompletnie temat. Jak dla mnie, to frajer i z dala od takich. I za chuja bym mu nie dał satysfakcji...
made of hate

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
..wiesz co, na goscia po prostu szkoda slow, bo to jest typ chama, ktory wie wszystko najlepiej i nie przyjmuje zadnych argumentow..po prostu szkoda nerwow

Przeciwnie. Zgadzam się z Zorrastym - należałoby podjąć walkę. W jakikolwiek sposób. Zacząłbym jednak od odzyskania tej faktury za wykonaną usługę. Należałoby sprawdzić, czy REK jest płatnikiem VAT, ale zakładam, że tak. Sprawa do zrobienia jeśli się zna NIP przedsiębiorcy. Nie widzę go nigdzie na stronie REKa, ale podejrzewam, ze jak się poszuka to się znajdzie, ewentualnie można zadzwonić do urzędu skarbowego i tam uzyskać taką informację.