Od razu na wejściu zaznaczam - nie chodzi mi o tych którzy mają problemy z partnerem/partnerką (bądźmy tolerancyjni
) z tego powodu, że w bloku obok zamieszkał dorodny murzyn
(S)PIARD jest odpowiedzią na temat
Zorra zrzeszający posiadaczy bydła domowego - tutaj jest miejsce dla zapalonych myśliwych, chwalących się swym porożem. Do uczestnictwa uprawnia posiadanie gitary typu "rogatego", czyli
SG,
Vipera, tudzież
Signuma. Menzura jest dowolna, ilość strun także. Producenci wszelacy - Epi, Gib, Flame, ESP/LTD i cokolwiek innego, jeśli istnieje.
Jako że jako założycielowi i prezesowi (
) przysługuje mi prawo do segregacji uczestników, zawiadamiam że wszyscy mający pokraki typu Ibaneza AX lub Artista, są proszeni o jak najszybsze oddalenie się
Więc zaczynam od siebie - pełna specka:
* model: Epiphone SG Prophecy Custom GX,
* konstrukcja: set-in,
* korpus: mahoń, nakładka z klonu pikowanego (przynajmniej tak to nazwali w katalogu, wzór "plamisty"),
* gryf: mahoń,
* profil gryfu: 60’s speed-taper, biały binding,
* podstrunnica: palisander,
* główka: tradycyjna Epi, czarna z biało-czarnym bindingiem i perłowym wzorem,
* menzura: 24 3/4”,
* progi: 24,
* znaczniki: jak w serii Prohpecy, na 1,3,5,7,12,15,17,19,21,24 progu, perłowe,
* kolor korpusu: midnight cherry, błyszczący,
* kolor gryfu: midnight cherry, matowy,
* siodełko: plastik,
* klucze: Grover, 3+3, złote,
* mostek: TOM + stop-tailpiece, złote,
* przetworniki: 2x Gibson DirtyFingers,
* potencjometry: 1vol(push-pull)+1tone, gałki złote z czerwonym środkiem,
* przełącznik: 3-pozycyjny, złoty z czarnym czubkiem,
* uchwyty paska: złote, z białym filcem,
* długość całkowita: ok. 104 cm
* waga: ok. 3,1kg (mogę zważyć dokładnie co do grama jak kto chce
)
Chyba wszystko... gitarka zakupiona na jesieni 2008. Fabryka, wg. oznaczenia, Unsung China, rok wykonania 2007. Zresztą wszystko macie w teście zrobionym na Sixa:
http://www.sixstring.pl/testy/epiphone-sg-custom-prophecy-gx-oraz-o-ex-slow-kilka plus krótki topic:
http://forum.sixstring.pl/komentarze-do-artykulow/epiphone-sg-custom-prophecy-gx/Modyfikacje - przeniesienie zaczepu paska na szczyt różka jak w modelu Tony Iommi + zaekranowanie cavity i kieszeni na pickupy. W planach - wstawienie P-90 pod gryf jak w BFG (dlatego ekran jest tam tylko z folii alu, a nie mosiężnej) i zmiana siodełka na grafitowe. Plus przy okazji dłubania w elektrowni, usunięcie push-pulla i najprawdopodobniej układ 2x volume.
Podsumowanie - SG jest kształtem mocno specyficznym, zwłaszcza przez ch...oinkowe wyważenie przesunięcie gryfu w lewo. Ale oferuje genialny dostęp do wysokich progów jeśli ktoś używa, niską wagę i wygodnie profilowany, smukły (3,5 cm) korpus. Dlatego nie widzę się z inną gitarą, mimo ogrywania LP i podobnych im Cadillaców, V-ek, Stratów i Superstratów i sam nie wiem czego jeszcze.
So... who's next?