Autor Wątek: Co nas w życiu cieszy ;)  (Przeczytany 2057628 razy)

Offline wuj Bat

• Pr0
Odp: Co nas w życiu cieszy ;)
« Odpowiedź #15275 10 Paź, 2025, 08:56:34 »
Ze względu na kodeki. Apple nie ma aptX Lossless, tylko własne AAC. Za to słuchając z Apple Music, jeśli ma się nowy iPhone, to obsłuży ich własny format bezstratny, ALAC. Czyli każdy pilnuje swojego biznesa. Te wszystkie problemy znikają gdy się wróci do słuchania przez kabel, jak zwierzęta ;)
Paczki z głów!

Offline blendamed

• Gaduła
« Odpowiedź #15276 10 Paź, 2025, 14:12:00 »
No właśnie a jak sobie słucham przez mojego Audienta iD4 na kablu?

Nie żeby była to dla mnie kwestia życia i śmierci, bo słucha mi się na tym dobrze tak czy owak xd ale ot ciekaw jestem

Na co dzień dla wygody jadę na airpodsach i jak na słuchafony przez blutacza dają radę a jak chcę się podelektować to w domu właśnie podpinam sobie tego audienta id4, pod to Beyer Dynamic DT990PRO i taki zestawik jak na moje uszy robi robotę. Choć jeszcze mi nie przyszło do głowy porównywać sobie czy są różnice między PC, Mac, iPhone czy Android ale może to i dobrze...w końcu czego uszy nie słyszą tego sercu nie żal :D

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #15277 10 Paź, 2025, 22:15:02 »
Po kablu to jeden syf, bezprzewodowo zależy, jak łączysz się z jabłka na słuchawki Apple, to też zwykle to będzie brzmiało dobrze (choć chyba nadal 16 bitów, a nie 24 przy Airpodsach starszych niż 3, bo to idzie wtedy AAC, ale ALAC jest już zajebisty).

Offline blendamed

• Gaduła
« Odpowiedź #15278 10 Paź, 2025, 23:45:02 »
Airpodsy mam pro te najnowsze i są cacy ale mniejsza o to bo mi się o tego spotify rozchodzi.

EDIT:
A dobra już czaję o co chodzi z tym aptx lossless. Nie nadążam za technologią :v

Te poprzednie airpodsy pro strasznie biednie grały ale te nowe jak osłuchałem u śwagra to od razu zamówiłem. Jeszcze muszę w robocie przetestować jak się to ANC będzie sprawdzało w warunkach przemysłowych :D
« Ostatnia zmiana: 10 Paź, 2025, 23:57:01 wysłana przez blendamed »

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #15279 11 Paź, 2025, 01:31:53 »
Mówisz o trójkach? Ja się na nie czaiłem, ale po recenzjach (podobno charakterystyka brzmienia to teraz dużo mocniejsze V, za czym zwykle nie przepadam) dorwałem kilka dniu temu dwójki w pierwszej lepszej promocji i czekam aż przyjdą

Offline blendamed

• Gaduła
« Odpowiedź #15280 11 Paź, 2025, 08:50:25 »
Ano airpods pro 3. Ja tam nie czuję braku średnicy, za to podbity bas i górę jak najbardziej. Wszystkie słuchawki w sumie (oprócz tych DT990PRO) które miałem musiałem jakoś korygować w EQ, tych nigdzie nie ruszam i mi wszystko pasi. Tu też miałem tę wygodę, że mogłem przetestować u śwagra przed zakupem. Tak samo było z airpods pro 2 które odpuściłem.
Airpodsy pro 2 jak dla mnie nie zdały egzaminu bo były przesadnie przebasowane, głównie moim zdaniem ze względu na zbyt słabą górę.

No ale, kiedyś kumpel mi powiedział bardzo mądrą rzecz i tego się trzymam hardo od tamtego czasu. W każdym torze sygnałowym, na końcu każdy ma swój własny przetwornik :)

Ja akurat mam potwierdzone audiogramem, że lekko kuleję w dolnym paśmie także lekkie podbicie basów mi zawsze dobrze robiło ale co za dużo to niezdrowo.

No i też, dla mnie słuchawki bezprzewodowe zawsze były i będą tylko wygodną metodą na słuchanie muzyki w drodze. Byle nic nie wkurwiało. Do delektowania się muzyką muszę zasiąść w domu, z poduchami na uszach i szklanką łychy :)

A no i winyle też swoje robią ale to raczej głównie ze względu na sam rytuał :D Choć i niektóre płytki dzisiaj na tyle fajnie kroją/prasują, że i z głośników fajnie lecą.
« Ostatnia zmiana: 11 Paź, 2025, 08:53:59 wysłana przez blendamed »

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #15281 11 Paź, 2025, 11:36:06 »
No właśnie a jak sobie słucham przez mojego Audienta iD4 na kablu?
To wtedy zmienną jest jakość przetwornika DA. Tam masz konwertery Burr-Brown, więc powinno być elegancko.
No i zmienną są oczywiście kolumny / słuchawki i - jak słusznie zauważyłeś - człowiek. Tylko jakie masz ubytki nie musi wpływać na to, żebyś zwyczajnie usłyszał, że jest inaczej.
To tak samo jak inne ustawienie monitorów, adaptacja pomieszczenia czy wymiana padów w słuchawkach.
A kodeki, prawdopodobnie celowo są ze sobą niekońpatodebilne, żeby trzymać się sprzętu jednej drużyny ;)
Paczki z głów!

Offline blendamed

• Gaduła
« Odpowiedź #15282 11 Paź, 2025, 11:48:39 »
No tera to czaję, na początku nie skumałem, że pisałeś o bluetooth :)