Autor Wątek: Co nas w życiu cieszy ;)  (Przeczytany 1799282 razy)

Offline agacgru

• Nowy użytkownik
Odp: Co nas w życiu cieszy ;)
« Odpowiedź #14425 10 Lut, 2021, 18:01:18 »
w tej pandemii to ciezko mi znalezc jeszcze cos co mnie cieszy :D ale mysle, ze te chwile kiedy zostaje sama z ukulele.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #14426 10 Lut, 2021, 23:01:03 »
I cieszy mnie, że
(......)
to wychodzi na to, że był to rok pokonywania jakiś własnych ograniczeń ?
No, na to wychodzi, szacuneczek!
Paczki z głów!

Offline blendamed

• Gaduła
« Odpowiedź #14427 19 Lut, 2021, 20:06:43 »
NGD :D

3 miechy na chuja czekałem

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #14428 19 Lut, 2021, 20:15:34 »
Nie widzę gitary ;)
Paczki z głów!

Offline blendamed

• Gaduła
« Odpowiedź #14429 19 Lut, 2021, 20:21:24 »
Bo ciężko ją do zdjęcia ustawić xd

A i NGD w znaczeniu New Gear Day xd Bo prócz pieca i paki zanabyłem sobie jeszcze chorusa i reverb mooera

Offline excubitor

• Użytkownik
« Odpowiedź #14430 19 Lut, 2021, 22:52:45 »
żelazne jajo? Na pigmeju się chłopaki zachwycali jakiś czas temu. Też jeszcze paczkę muszę ogarnąć przed oficjalnym ogłoszeniem mojego niemieckiego new english day.
"Ja się nie znam, to się chętnie wypowiem."

Offline blendamed

• Gaduła
« Odpowiedź #14431 20 Lut, 2021, 10:55:11 »
Ogniste jajo :) W porównaniu z moim 6505 brzmieniowo wychodzi bardzo podobnie. Jedyne co to ma lepszy clean no i lepiej gada na pokojowych głośnościach dzięki reduktorowi na 1W.

Offline aciek_l

• Pr0
« Odpowiedź #14432 20 Lut, 2021, 12:02:08 »
Ironballa meeeega miło wspominam! Mój pierwszy zespołowy i najlepszy rig jaki miałem. Nie wiem, co mnie podkusiło, żeby kombinować potem... Ale w domu miałem do tego pakę engla 1x8, na salce hesu 2x12, pedalboard z paroma bajerami i naprawdę grałem na tym wszystko co chciałem i brzmiało co najmniej zadowalająco.

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #14434 21 Lut, 2021, 10:34:38 »
Yea, właśnie składałem do szafki koszulkę Dirge. Ciekawe ile toto będzie kosztowało :)
Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #14435 25 Lut, 2021, 12:57:22 »
Darmowy kebab ;)
Paczki z głów!

Offline Orange

• Moderator Giełdy
  • Loża Szyderców
« Odpowiedź #14436 04 Mar, 2021, 09:34:50 »

Jak w koncu bedzie w co podpiac to ucieszy jeszcze bardziej.

Offline MadYarpen

• Pr0
  • Petrolhead
« Odpowiedź #14437 04 Mar, 2021, 13:48:52 »
Kupuję dom, gdzie całe poddasze będzie do hałasowania. Póki co jeszcze do etapu wykończenia nie doszliśmy, więc mogę napisać to w tym wątku :D

Offline Majk

• Gaduła
« Odpowiedź #14438 04 Mar, 2021, 14:02:35 »
Kupuję dom, gdzie całe poddasze będzie do hałasowania. Póki co jeszcze do etapu wykończenia nie doszliśmy, więc mogę napisać to w tym wątku :D

Zajebista sprawa.
Ja byłem mocno podekscytowany jak budowałem salkę prób, 20m od domu. Adaptacja starego budynku gospodarczego.
Ja co prawda do budowy domu mam jeszcze kilka lat, ale w planach jest poddasze zaadaptowane na domowe studio. Co z tego wyniknie, zobaczymy.

Offline Orange

• Moderator Giełdy
  • Loża Szyderców
« Odpowiedź #14439 04 Mar, 2021, 20:55:20 »
Ja w planach mialem poddasze budynku gospodarczego tak wykorzystać (wg planu tam mieszkanie)- n dole garaż i warsztacik. Plan planem, życie zyciem- budowy nie bedzie.

Offline MadYarpen

• Pr0
  • Petrolhead
« Odpowiedź #14440 05 Mar, 2021, 00:00:31 »
cóż my jeszcze na kredyt czekamy ale jesteśmy dobrej myśli. Brakuje nam przestrzeni w bloku, chcę żeby mój syn miał gdzie biegać... A my potrzebujemy gabinetu, pracowni / studia, jakkolwiek by to nazwać. Od marca w 90% pracujemy z domu i doszliśmy do wniosku że nie ma na co czekać. przynajmniej kupię sobie 212 paczkę :)

W każdym razie jeszcze jest to ten etap w którym radość miesza się co prawda z przerażeniem ale jeszcze nie miałem okazji się wkurwiać na ekipę więc jeszcze mogę zostać w tym wątku :D

Offline aciek_l

• Pr0
« Odpowiedź #14441 05 Mar, 2021, 07:53:35 »
Też mam z żoną na oku miejsce do przeprowadzki, choć akurat bliźniak, a nie budowa od zera na własną rękę. W każdym razie też w projekcie jest bardzo użyteczne poddasze. :D
Niestety, ceny nieruchomości to kwestia do innego wątku... :/

Offline MadYarpen

• Pr0
  • Petrolhead
« Odpowiedź #14442 05 Mar, 2021, 08:07:03 »
No, masakra. My mamy ten plus że jednocześnie ja sprzedaje jedno mieszkanie więc na sytuacji na rynku też trochę korzystamy. Ale dom który kupiliśmy skoczył o 10% od grudnia... Pod Warszawą jest tak sobie z cenami.

W sumie też bliźniaka szukaliśmy najpierw, najlepiej łączonego garażem. Ale wyszło nam że wolnostojacy nie będzie nas tak bardzo dużo więcej kosztował, a zalety są duże.

Nie mówię o budowie, bo tutaj wycena generalnego wykonawcy mnie trochę na ziemię sprowadziła.
« Ostatnia zmiana: 05 Mar, 2021, 08:10:41 wysłana przez MadYarpen »

Offline aciek_l

• Pr0
« Odpowiedź #14443 05 Mar, 2021, 08:38:50 »
Pozbycie się innej nieruchomości to zawsze duży bonus. :)
Pod Poznaniem akurat trudno wolnostojacy, bo szukamy czegos jak najbliżej Poznania. Żona pracuje w samym centrum i już bardzo rzadko ma całe tygodnie na HO, mnie pewnie też na stałe do biura ściągną, jak się sytuacja uspokoi. I może jestem rozpieszczony i wiem, że sporo osób poświęca dużo czasu na dojazdy, ale ciężko mi zaakceptować więcej niż godzinę od drzwi do drzwi.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #14444 05 Mar, 2021, 09:39:46 »
Pod Poznaniem akurat trudno wolnostojacy, bo szukamy czegos jak najbliżej Poznania. Żona pracuje w samym centrum i już bardzo rzadko ma całe tygodnie na HO, mnie pewnie też na stałe do biura ściągną, jak się sytuacja uspokoi. I może jestem rozpieszczony i wiem, że sporo osób poświęca dużo czasu na dojazdy, ale ciężko mi zaakceptować więcej niż godzinę od drzwi do drzwi.

To jest nas dwóch. Ja szukam wyłącznie wolnostojącego, ale z dodatkowym budynkiem warsztatowym lub na tyle duży dom bym mógł kilka pomieszczeń przeznaczyć na firmę. Przestałem się oszukiwać- okolice 650 tysięcy to jest minimum w tej chwili.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline aciek_l

• Pr0
« Odpowiedź #14445 05 Mar, 2021, 10:05:40 »

To jest nas dwóch. Ja szukam wyłącznie wolnostojącego, ale z dodatkowym budynkiem warsztatowym lub na tyle duży dom bym mógł kilka pomieszczeń przeznaczyć na firmę. Przestałem się oszukiwać- okolice 650 tysięcy to jest minimum w tej chwili.
Niestety, 650k to jeszcze albo w stanie deweloperskim, albo do solidnego remontu. Chyba, że gdzieś dalej, jeśli to nie przeszkadza.
Na oku mam za 550k, z fajnym poddaszem na "man-cave" i garażem, ale na normalną przestrzeń zostaje z 95 metrów, więc w sumie takie perspektywiczne minimum, żeby był sens wyprowadzać się z mieszkania.
Aha, 550k za stan deweloperski, naturalnie. Więc z 750k wyjdzie ostatecznie. Ech, nawet nie przeliczam tego na gitary. :( ;)

Offline MadYarpen

• Pr0
  • Petrolhead
« Odpowiedź #14446 05 Mar, 2021, 10:07:39 »

Niestety, 650k to jeszcze albo w stanie deweloperskim, albo do solidnego remontu. Chyba, że gdzieś dalej, jeśli to nie przeszkadza.
Na oku mam za 550k, z fajnym poddaszem na "man-cave" i garażem, ale na normalną przestrzeń zostaje z 95 metrów, więc w sumie takie perspektywiczne minimum, żeby był sens wyprowadzać się z mieszkania.
Aha, 550k za stan deweloperski, naturalnie. Więc z 750k wyjdzie ostatecznie. Ech, nawet nie przeliczam tego na gitary. :( ;)

my dajemy 700 k za 100m użytkowej + 22m garaż + poddasze do adaptacji i tam z 60 m. po odjęciu tych skosów których nie wykorzystamy. Za ogrzewanie u góry, posadzkę i okna dopłacamy jeszcze ok. 25-30 k

Ale jest 45 min od centrum wawy pociągiem który mamy pod bokiem.

650 k mówisz w okolicach gdańska, czy gdzieś indziej?

Ps. na wykończenie architekt zasugerował około 250k;) Wszystko strasznie podrożało...

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #14447 05 Mar, 2021, 10:30:38 »
@MadYarpen Poznań i okolice.

Rozstrzał jest strasznie duży. Mam na oku jeden dom na osiedlu (granice administracyjne Poznania), działka 990 mkw, dom 140 mkw, warsztat 306 mkw, który jest połączony z domem dobudowanym łącznikiem. Warsztat formalnie jest na drugiej działce przez co ma osobny wjazd. Wszystko 900k, ale sam remont to pewnie kolejne 300-400k.
Inny dom jaki znalazłem jest pod Poznaniem (Palędzie, czyli z 15 km autostradą), tam jest bliźniak 200 mkw, działka 1000 mkw, osobny budynek to garaż na dwa auta (a zmieszczą się chyba cztery), który ma piętro o takim samym metrażu. Wszystko za 650k zł.

Ja pogodziłem się z faktem, że jak chcę mieć dom i firmę w jednym miejscu to czeka mnie wydatek okolicy banieczki. Z drugiej jednak strony bezsensem jest dla mnie kupno tylko domu, płacenie hipoteki 1500-2000 zł miesięcznie, a do tego wynajmowanie powierzchni pod prowadzenie działalności i płacenie kolejnych 2000-3000 zł. Plus dojazdy.

Offline MadYarpen

• Pr0
  • Petrolhead
« Odpowiedź #14448 05 Mar, 2021, 10:39:49 »
Jasne, jak potrzebujesz lokalu to dokładanie sobie do kredytu najmu jest chyba bez sensu.

Zwłaszcza, że w takiej sytuacji to częściowo pewnie też koszty sobie rozpoznasz.

A w Poznaniu bazowanie na dojazdach autem do miasta ma sens? Bo my uznaliśmy, że w Wawie zupełnie nie (no ale my normalnie biura mamy w śródmieściu czy w takich okolicach). No i jeszcze, potencjalnie, trzeba brać pod uwagę infrastrukturę edukacyjną, jeżeli ktoś się zamierza rozmnażać... To jest dość ciężki temat, bo można kupić dom w niezłej okolicy, ale blisko masz jedną szkołę publiczną, gdzie po życzeniach świątecznych na stronie www widzisz że proboszcz to najważniejsza persona...

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #14449 05 Mar, 2021, 10:46:37 »
Raczej tak. Tramwaje są dobrze ogarnięte, więc dojazd do centrum potrafi być wygodniejszy niż autem. Jeżeli firma nie ma własnego parkingu to pojawia się problem.