Autor Wątek: BASH STUDIO HEAD  (Przeczytany 137770 razy)

Offline Maciek

• Pr0
Odp: BASH STUDIO HEAD
« Odpowiedź #375 23 Lip, 2010, 22:57:44 »
nie podobaja mi sie te gałki u góry, ale to subiektywna ocena ;D

pewnie brzmi zajebiscie

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
    • Oficialna strona BASH MANUFACTURING
« Odpowiedź #376 23 Lip, 2010, 23:09:22 »
Piec na razie kosztuje 2650. Gniazdo zasilania jest w samym rogu obok krancowej lampy mocy. (widac na pierwszym zdjeciu) sory za brak pl znakow ale pisze z koma i mi sie nie chce ;) EDIT: Kurna ale spalilem... Mialem napisac ze chodzi na bat sloneczne ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Lip, 2010, 23:12:19 wysłana przez Bash »
Zapraszam na myspace mojego zespołu:
www.myspace.com/fullflavourofficial

Bash Manufacturing Since 2008

Offline Icchok Lejb Perec

• Leśnik
  • Zbanowany
« Odpowiedź #377 24 Lip, 2010, 17:09:47 »
Możecie mieć to w dupie, ale piec jest dobry. Sytucja pt. cena ws. jakość wypada bardzo dobrze. Tak serio.
Kto kupi u niemca ten pedał.

Offline Maciek

• Pr0
« Odpowiedź #378 24 Lip, 2010, 20:22:02 »

Generalnie Bash oprócz Sidewinderów, Selene i Studio chce wypuścić dwa modele Masterbuilt o konstrukcji point-to-point.  Jednym z nich będzie Kornelius, który ma być jednokanałowym headem opartym na Plexi (z kilkoma udoskonaleniami, trzypozycyjnym przełącznikiem charakterystyki itd.), a drugi to mój "Fatboy", który ma być fajnym rockowym kombajnem. O Corneliusie się nie będę póki co wypowiadał, bo nie biorę udziału w konstruowaniu tegoż, ale Fatboy będzie wyrywał z butów. Będzie to dwukanałowy head point-to-point o mocy 100W (z możliwością redukcji) do tego pętla efektów i solo boost. Kanały, pętla i solo sterowane footswitchem. Pierwszy kanał będzie przypominał stare Marszałki, czyli od ładnego okrągłego cleanu, po śliczny crunch/overdrive, a drugi kanał to będzie rockowa miazga w stylu Bognera. Piec ma być zrobiony bezkompromisowo, z najlepszych podzespołów i generalnie ma wyrywać z kapci. Ma być stosunkowo prostym (dwa kanały, bez miliona kombinacji w stylu Sidewindera Triple), ale rozpierdalającym soundowo wzmacniaczem. Takim, którego można postawić nie obok Mesy czy Kranka, bo od tego są Sidewindery, ale obok totalnych hi-endów (you name it). No i ma wizualnie nawiązywać do innego Fatboya, czyli Harleya-Davidsona. Strasznie jestem podjarany, bo znam i Sidewindera Triple i Selene i te wzmaki napierdalają jak chore, a ten ma być jeszcze lepszy i znając Szymka wierzę, że tak będzie.

mialem juz kupowac jakas  lampe, a tak musze czekac na te wszystkie nowosci bo mi sie zajebiscie podobaja, i ten twoj fatboy i mkV

no ja pierdole ;D

Offline mati304

• Gaduła
  • These go up to eleven.
« Odpowiedź #379 24 Lip, 2010, 21:38:49 »
Dlatego zamówiłem SH20 => brak dylematu czekać czy nie, zostaje tylko "kupiłem SH20 i nie mam na sajda mkv" :D
There's no use being precise about something when you don't even know what you're talking about.

Offline SolarisP

• Gaduła
« Odpowiedź #380 25 Lip, 2010, 20:58:32 »
Witam, z tej strony szczęśliwy owner SH100. Pokrótce napiszę:

Przester jest dość charakterystyczny, ciężko z niego ukręcić coś innego, gałka presence owszem i wpływa na brzmienie, chociaż swojego czasu miałem multiefekt Digitech RP7 i na nim manipulując ową gałeczką można było w znacznie szerszym zakresie wpływać na brzmienie. Gałka Hi-Cut też coś-tam zmienia, a po przekroczeniu około 2/3 brzmienie nagle postanawia się totalnie zamulić.

Także pewnie byłbym niezadowolony, gdyby nie to, że sam kanał przesterowany po prostu mi pasuje brzmieniem, więc wiele przy nim kręcić nie muszę. Za kanał "nieczysty" może dał bym jakieś 7/10

Natomiast czysty jak dla mnie to mistrzostwo świata (w kategorii piece do PLN 5000 ). Piec brzmi cieplutko, po prostu bajecznie i wogóle masa zachwytów. Miałem zawsze problem z grą na przetworniku przy gryfie (Emg 85), na czystym struna basowa E przeraźliwie pierdziała. Natomiast produkt Pana Szymona sprawił, że (parafrazując Zbyszka K.) moje życie stało się prostsze. Tak więc przebasowania zniknęły. (choć pewnie raczej to nie tyle przejaw zajefajności SH, co raczej tego że mój stary Kustom był do bani). Po podkręceniu gaina pojawia się fajny Crunch... Ja się tam na Crunchach nie znam, ale kto słuchał odrazu gadał coś w deseń: O fajne. Tak więc za czysty jakieś 10/10. Do tej pory najładniejszy czysty na jakim grałem.

Z obsługą poradziłem sobie w trymiga, frapował mnie jedynie problem, że ni cholercia nie mogę odnaleźć obiecanej mi redukcji mocy 100/50/10. Jednak rozwiązanie okazało się być oczywiste. Mianowicie Pan Szymek po prostu zapomniał. Chociaż po pogrzebaniu przy pętli da się zmusić piec do grania bez zakłucania spokoju w sąsiedztwie.

No i piec gra oczywiście cholernie głośnio. Dla porównania:

Combo Marshal MG100DFX na 80% < SH100 na 30%

Co prawda SH100 był na pace 4x12, ale kto by się tym przejmował.

Ogólnie jestem zadowolony z nabytku (zwłaszcza za taką cenę). Co ciekawe brzmieniowo spodobał mi się znacznie niż Mesa (modelu nie pamiętam, ale cene i owszem... jakieś 9 kafli) którą ogrywałem swego czasu.

Załączam jeszcze próbki, nagrane na BC Richu Kerry King V, pace Marshall MC412 i Shure C608N.
Nagrane są po to by sprzedać tego BC szatana, dodam je do aukcji na allegro, także ciekawsze próbki, bez bębnów i inną gitarą nagram innym razem.

http://www.sendspace.com/file/0yifzx

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
« Odpowiedź #381 25 Lip, 2010, 21:39:11 »
Widzę, że czeka nas spotkanie ;)

Offline SolarisP

• Gaduła
« Odpowiedź #382 25 Lip, 2010, 21:41:38 »
Najpierw postawisz mi kolację :P

PablosPortos

• Gość
« Odpowiedź #383 25 Lip, 2010, 23:13:32 »
małe pytanko: czy charakter przesteru w studio head bardzo się różni od 'pomarańczowego' kanału w modelu dorico?

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
« Odpowiedź #384 26 Lip, 2010, 08:53:12 »
100 watt... ja chcę 10-watowy hajgejnowy piec, w sam raz do sypialni :D
10W do sypialni? Masakrycznie glosny. 1W styka zupelnie :)
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2014 i nie tylko...

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #385 26 Lip, 2010, 09:32:03 »
Sikor, nawet 1W potrafi być głośny w sypialni ;)

Powiem szczerze, że zaczynam mieć chrapkę na SH20 xD Tylko mam nadzieję, że do jesieni nie podrożeją ;)?
Ssiecie.

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
« Odpowiedź #386 26 Lip, 2010, 09:57:25 »
Sikor, nawet 1W potrafi być głośny w sypialni ;)
Wiem, bo mam :D
Ale z 1W jest ok, o lie sie chce sie grac na poziomie szeptu ;)
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2014 i nie tylko...

PablosPortos

• Gość
« Odpowiedź #387 27 Lip, 2010, 17:40:42 »
Ponawiam pytanie, być może sam twórca odpowie: jak sie ma przester w SH20 do tego pomarańczowego w dorico? podobne czy nic a nic?:)

Offline sebasw

• Gaduła
« Odpowiedź #388 27 Lip, 2010, 18:33:03 »
Różnica w głośności 1, a 10W jest naprawdę  nie wielka, szczególnie na gitarowej kolumnie, więc jeden kij :)

Offline Donnie

• Pr0
  • Albo rybki, albo pipki
« Odpowiedź #389 27 Lip, 2010, 20:44:02 »
Widzę, że czeka nas spotkanie ;)
Pany to może większa libacj....yy...spot kanie zrobimy? ;)

Offline Martens_emenems

• Pr0
  • innowacja
« Odpowiedź #390 27 Lip, 2010, 21:48:12 »
Pany to może większa libacj....yy...spot kanie zrobimy?

Jestem na tak :).
Djent się skończył, zanim się zaczął, a hard rock jest wieczny.

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
    • Oficialna strona BASH MANUFACTURING
« Odpowiedź #391 27 Lip, 2010, 22:52:53 »
Ponawiam pytanie, być może sam twórca odpowie: jak sie ma przester w SH20 do tego pomarańczowego w dorico? podobne czy nic a nic?:)
Gdyby Sh 20 nazywalby sie sidewinder 20 to pewnie bylby podobny. Generalnie to studio head jest zbudowany na podobnym schemacie co sajd ale z uwagi na to iz celowo zmienilem wartosci pewnych czesci zasilacza, wstawilem zupelnie nowe i kompletnie inne transformatory (nie mowiac juz o lampah typu EL i orange dropsach) wzmacniacz w zamierzony sposob brzmi zupelnie inaczej jednak przy jednoczesnym utrzymaniu pewnych cech brzmieniowych moich ampow.
Zapraszam na myspace mojego zespołu:
www.myspace.com/fullflavourofficial

Bash Manufacturing Since 2008

PablosPortos

• Gość
« Odpowiedź #392 28 Lip, 2010, 00:13:30 »
hm, no dobra jakbym się decydował na ogrywanie head studio to w jakich godzinach i dniach?;)bo aż kusi żeby tego posłuchać:D

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #393 28 Lip, 2010, 12:29:06 »
Różnica w głośności 1, a 10W jest naprawdę  nie wielka, szczególnie na gitarowej kolumnie, więc jeden kij :)
to jak to w końcu jest? idąc tym tokiem rozumowania, 10W i 50W grają prawie tak samo, między 50W i 100W prawie nie ma różnicy, a 100 i 120W to już w ogóle to samo tylko z innym napisem.. Pytam poważnie, czy są lampowe wzmacniacze które nadają się do "grania w sypialni"?

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #394 28 Lip, 2010, 12:49:02 »
to jak to w końcu jest? idąc tym tokiem rozumowania, 10W i 50W grają prawie tak samo, między 50W i 100W prawie nie ma różnicy, a 100 i 120W to już w ogóle to samo tylko z innym napisem.. Pytam poważnie, czy są lampowe wzmacniacze które nadają się do "grania w sypialni"?
Jest tak dziwnie, bo zależność pomiędzy głośnością a mocą wzmacniacza nie jest funkcją liniową ;p Kminisz?
Ssiecie.

Offline sebasw

• Gaduła
« Odpowiedź #395 28 Lip, 2010, 12:56:53 »
Jedynie takie, które na cicho brzmią w miarę dobrze (te 1Watowce, np. Marvela dają radę), no i posiadają regulację MASTER. Do tego dobrze mieć kolumnę z głośnikiem 10 cali o możliwie małej ilości dB.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #396 28 Lip, 2010, 13:13:09 »
Jest tak dziwnie, bo zależność pomiędzy głośnością a mocą wzmacniacza nie jest funkcją liniową ;p Kminisz?
kminię, jestem na informatyce ;). Chodzi mi tylko o to że stale ktoś pisze że to żadna różnica tyle i tyle wat, a skoro nawet przy takiej wartości jak 10W i 1W nie ma dużej różnicy (według sebasw) to nie czaję czegoś

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #397 28 Lip, 2010, 13:15:15 »
czego ;P? tego, że ludzie kupują mocniejsze i mocniejsze?
bo mają mózgi wypaczone marketingową papką;P?
Ssiecie.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #398 28 Lip, 2010, 13:19:38 »
chodzi mi o to czy faktycznie 1W to wzmacniacz do grania w domu czy nadal jest za głośny? Bo wnioskując po opiniach na forum to róznie dobrze można sobie 100W lampę kupić do domu..

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
« Odpowiedź #399 28 Lip, 2010, 13:25:47 »
To chyba raczej nie zależy od cyferki 1 czy 100, a od konstrukcji wzmacniacza i jego brzmienia na niskich poziomach głośności.