Autor Wątek: MONITORY do mixu do 1200zł/para  (Przeczytany 35701 razy)

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
Ja nie, Domaś się przymierza ponoć ;)
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline Donnie

• Pr0
  • Albo rybki, albo pipki
Pomieszczenie małe, w gre wchodza niewielkie moce raczej.
Oczywiscie bardziej interesuje mnie ich liniowowsc i generalnie pasmo, z tego co wiem Yamahy mają słabiutki doł, Alesisy znow przewalony na tyle, ze muli.

Muli? Słuchałeś na youtubie przez głośniki w laptopie nagrywane aparatem?
Od 3 lat mam 520 w pomieszczeniu 3x5 i nie wyobrażam sobie nic lepszego. Panorama jest taka ,że daje sobie rękę uciąć ,że wokal leci ze ściany pomiędzy głośnikami ..:) Stopa siada na klate, mimo że to takie małe pierdółki. NIGDY bym nie posądził ich o nieczyste basy.
Tylko jak chujowo ustawisz to macki nawet będą Ci mulic (proponuje zacząć od przełączników wyboru wielkości pomieszczenia).

Co do mocy ...u mnie nigdy dalej niż 4 nie rozkręcane.

Offline Mick

• Prawie użytkownik
Do małych pomieszczeń to polecałbym używane KRK V4, dawno już nie produkowane ale czasem można dostać. Najfajniej pracują z subem ale w nieprzystosowanym pokoju bez też dadzą radę. Możesz też uderzyć w KRK RP5, przyzwoite za tą cenę.
Alesisy są przebasowane, mogą służyć jako alternatywny odsłuch HiFi ale nie główne monitory.

Offline Icchok Lejb Perec

• Leśnik
  • Zbanowany
A ja miałem te wszystkie w testach i do chałupy zakupiłem Fostexy 0.5, bo były najbardziej czytelne. Wolę wstęgowe Adamy, ale na grzyb mi takie monitory za tyle talrów w mieszkaniu gdzie i tak rządzą fale stojące.
Kto kupi u niemca ten pedał.

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
Aston, jakie Ty masz te Behringery? Szukam do siebie czegoś taniego. Założenia - tanie - najchętniej mocno <1k, nie KRK bo Leoś ma. Jako uzupełnienie do setu denon + Altusy :)

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Jak mocno <1k to kupiłbym Microlaby Solo 6C, do tego może jeszcze jakiegoś sub'a :)

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
(...) uzupełnienie do setu denon + Altusy :)
Sub zbędny ;)

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
Kurde tak strasznie kompowo te Microlaby wyglądają ;) Behringer jakby był bardzie pr0 ;)

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Sam byłem zdziwiony jak grają (inna bajka niż 2.1 Creative). Planuję kupić je jako alternatywny odsłuch, jak tylko pieniężna wróżka nawiedzi mnie w nocy. Zobacz sobie ich "testy" na youtube.
« Ostatnia zmiana: 04 Sie, 2010, 18:37:28 wysłana przez lord_awesomeguy »

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
yy ale niby jak na YT odsłuchać ... odsłuchy? ;)

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Tak jak wzmaki ;) Chodzi mi raczej o wrażenie wizualne ;)

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer
Ja mam B2031A, chociaż bardzo chciałbym je porównać z tymi: http://www.stagefield.pl/Behringer-truth-b3031a-p-11035.html
Behr 2031A to praktycznie kopia Mackie HR 824 (skądinąd zajebistych monitorów).
Yes! I'm inspired by the Devil!
http://semdedi.soup.io/

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
A udana kopia? Myślałem o tych 2031A podziel się przemyśleniami ;)

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer
A udana kopia? Myślałem o tych 2031A podziel się przemyśleniami ;)

Czy udana? Tego nie wiem. Ogólnie o Behringer mówi się źle, bo tani, bo sprzęt dla mas, bo kopiują czyjeś rozwiązania. Mam te monitory w niezaadaptowanym pomieszczeniu. Ustawiłem na tylnym panelu ile się dało, ale pełny sukces byłby po adaptacji akustycznej pokoju, czego oczywiście nie zrobię w pełni, bo mnie klamot z domu wyrzuci :D Według mnie są czytelne, bas ładny, szybki, nie muli. Dla mnie zbyt wyeksponowana góra, ale to można przyciąć. Bas zresztą także. Wykonanie bez zarzutu. Solidne, ciężkie paczki. Głośne jak sam chuj Beliala podczas penetracji anusa niewiernych grzeszników, ale fajnie jest mieć zapas mocy, mniejsze zniekształcenia. Gdybym miał studio oczywiście kupiłbym inne paki, np. APS Aeon, ale miałbym jako drugi zestaw te Behringer. Kwestia przyzwyczajenia i osłuchania się z nimi. Do nich mam jeszcze taki sprytny sterownik: http://dj-sklep.pl/p/pl/1566/behringer+minimon+mon+800.html

Offline Icchok Lejb Perec

• Leśnik
  • Zbanowany
Nie są czytelne. Są tanie. Właśnie sprawdziłem.Słyszał em w życiu dużo paczek.
Kto kupi u niemca ten pedał.

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer
Nie są czytelne. Są tanie. Właśnie sprawdziłem.Słyszał em w życiu dużo paczek.

To, że słyszałeś nie czyni Cię znawcą. Również słyszałem, ale słyszeć, a pracować na czymś to dwie inne sprawy. Weźmy np. osławioną Yamahę NS10...dla mnie to szczyt gówna, gra to gorzej niż moje Aiwy z wieży konsumenckiej sprzed 15 lat, ale wszyscy chcą na nich pracować, bo niby liniowe, bo świetne, bo referencyjne...one przecież nie były stworzone jako monitory odsłuchowe, a sprzęt do domu. Dlatego wypowiadam się o tym co mam i co słyszę, a nie o tym co gdzieś tam słyszałem. No i przede wszystkim:

1. Adaptacja pomieszczenia.
2. Trening słuchu.
3. Za 1200 PLN nie ma dobrych monitorów żadnej firmy.
« Ostatnia zmiana: 13 Sie, 2010, 08:32:44 wysłana przez Semedi »

Offline dan777

• Gaduła
1. Adaptacja pomieszczenia.
2. Trening słuchu.
3. Za 1200 PLN nie ma dobrych monitorów żadnej firmy.

Święta prawda. Lepiej dozbierać do APSów :D
Nagrywanie | Edycja | Mix | Mastering | Produkcja
http://www.aurorastudio.pl

Offline Page_Hamilton

• Pr0
Ej panowie a co byscie polecili jeśli odsłuch miałby służyć też jako kolumna do słuchania muzyki ? Mam obecnie dwie ogromne B&W które są dobre, ale zajmują mi bardzo dużo miejsca.
wearehelp.bandcamp. com

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
To zależy - bardziej zależy Ci na odsłuchu czy słuchaniu muzyki?

Offline Page_Hamilton

• Pr0
Odsłuch sporadycznie a słuchanie muzyki non stop :) Mam bardzo słaby wzmacniacz Denona za 300zł.  i te w miare dobre kolumny B&W, myślałem, żeby te kloce wywieżć do domu i w mieszkaniu zostawic sobie jakieś właśnie aktywne kolumny...
wearehelp.bandcamp. com

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
Ja znów wyskoczę z Behringerami. Zazwyczaj stoją takie przy ścianie, to do odsłuchu obcinasz im zakres dołu prztykiem z tyłu, a jak chcesz posłuchać muzyki to dajesz wszystko na 0 i gra to bardzo przyjemnie. Kupiłem moje chyba ponad rok temu i do tej pory je trzymam (a zanim je kupiłem to przerzucałem sprzęt jeden za drugim).

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Ej panowie a co byscie polecili jeśli odsłuch miałby służyć też jako kolumna do słuchania muzyki ?

Śmiało polecam jakieś niewielkie Mackie. Będę miał trochę luźnej kaski, to sobie kupię na pewno.

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer
Ja znów wyskoczę z Behringerami. Zazwyczaj stoją takie przy ścianie, to do odsłuchu obcinasz im zakres dołu prztykiem z tyłu, a jak chcesz posłuchać muzyki to dajesz wszystko na 0 i gra to bardzo przyjemnie. Kupiłem moje chyba ponad rok temu i do tej pory je trzymam (a zanim je kupiłem to przerzucałem sprzęt jeden za drugim).

Jeżeli mówimy o serii B2031A lub podobnych nie musisz obcinać basu, kiedy te stoją przy ścianie z prostego względu. Otwory bassreflex masz z przodu, więc nic nie idzie w ścianę. Warto użyć kompensacji pomieszczenia jeżeli stoją w rogu, ściana, na którą są skierowane jest blisko i szeroka i inne takie.

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
Nie chciałem używać terminu "kompensacja pomieszczenia", ale o to mi chodziło. Jeśli ustawisz kolumny zaraz przy ścianie to też jest możliwość, że ci będzie muliło. Ja mam obecnie kompensację ustawioną na -2dB i basu mi jest w sam raz, z tym, że nie lubię żadnych oznak mulenia, więc jest go pewnie troszkę mało.

Ostatecznie wszystko idzie ustawić, a te monitory są fajne i do miksu i do słuchania (IMO). Podobno płytka The Black Dahlia Murder - Nocturnal była robiona na nich.

Offline selfslave

• Gaduła
Ja po przeprowadzeniu porównania odkładam (a raczej planuję odkładać;]) na małe Samsony Rubicony. Testowałem ze słynnymi Alesisami (do słuchania muzyki fajne, do miksowania mniej), KRK Rokit RP5 (do elektroniki zajebiste, do miksu z "żywymi" instrumentami tylko nieźle) i Yamahami HS50 (z subwooferem bardzo dobre, a bez tylko dobre) i w tej klasie Samsony rządzą. A jak jeszcze subwoofer do tego kupić to jest ideał.