Witam.
W przyszłym roku chcę kupić pierwszą 7ke. Interesują mnie 2 seryjne wiosła oraz customowy PAS. Ponieważ w 7strunach jestem dość zielony liczę na waszą pomoc w wyborze wiosła.
Gitary które mnie interesują to Jackson Cow, LTD 607b, oraz hybryda tych 2 gitar wykonana w pracowni pana Sułkowskiego. Niestety mam dość spore wątpliwości co do w/w gitar.
Cow najbardziej odpowiada mi pod względem parametrów ( mahoniowa konstrukcja no i heban

), w dodatku jest produkcji japońskiej... no ale jest jedno ale ! Obawiam się że przy tak dobranych komponentach gitara będzie miała tendencję do mulenia ( chociaż wszystko można skorygować na ampie).
607B też przypadła mi do gustu, w dodatku bardzo kręcą mnie wiosła Carpentera (niestety na razie na b7 mnie nie stać). Nie wiem jak sprawdza się olcha w 7kach, w dodatku palisader już mi strasznie zbrzydł. Przeraża mnie trochę długość skali - nie stroję się aż tak nisko
( na 6kach stroję się do B i C#) i wątpię czy baryton jest mi aż tak potrzebny do szczęścia. Kolejną sprawa która mnie nie pokoi to pochodzenie gitary. Cóż z Koreą różnie bywa, miałem ltd ec 1000 i był bardzo niedbale wykończony. Obecnie mam ltd dv8r i wykonanie w tym wiośle stoi na bardzo przyzwoitym poziomie - ośmielę się powiedzieć że dv8r jest lepiej wykonany niż mój jackson dkmgt ( made in japan).
Custom od Pasa to moja trzecia opcja. pomysł na wiosło mam już w pełni sprecyzowany i zostaje tylko wszystko ustalić z ZZtopem. Niby lutnicza gitara pod moją łapę to najlepsze rozwiązanie jednak w przypadku sprzedaży gitary dużo na niej stracę a to dla mnie duży minus.
Na zakup 7ki mam jeszcze czas i pewnie do tego czasu dojdą kolejne opcje, jednak chciał bym wiedzieć na czym stoję. Liczę na pomoc w rozwianiu moich wątpliwości. Pozdrawiam

.