Autor Wątek: Nagrania studyjne - namiary, porady  (Przeczytany 138498 razy)

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
Podejrzewam, że chodzi o nagranie jej osobno, żeby pałker skupił się maksymalnie na tym co robi z rękami. Mam rację?
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Zgadza się - sporo ważniejsze jest żeby zagrał porządnie (i równo) uderzając w werbel i cymbały. Stopka w większości ciężkich produkcji to i tak 100% sampel, więc można ją zaprogramować... Ogólnie jeżeli ode mnie by to miało zależeć - zakazałbym bębniarzowi używania centrali :) Dużo mniej problemów podczas edycji a zarazem dużo lepsze ich efekty.

edit:
Rzecz jasna piszę o typowo metalowych produkcjach czy tam cięższym rocku typu Breaking Benjamin :)

Offline Matt-Carnage

• Pr0
  • Peace. Love. Death Metal
przy pierwszej plycie Slayera Lombardo osobno nagrywal blachy osobno bebny :D i jeszcze musieli mu centrale trzymac, bo odjezdzala ;D

Offline m4ody

• Pr0
    • http://www.rotengeist.pl
przy pierwszej plycie Slayera Lombardo osobno nagrywal blachy osobno bebny :D i jeszcze musieli mu centrale trzymac, bo odjezdzala ;D

Tak, ale dogrywali je z innego powodu niz teraz pisze sie np. stopy :]
Leweoczkomisiarysia

Offline deathtom

• Gaduła
A ja sie wlasnie zastanawiam, ze chyba tym razem z bandem nagramy tylko perkusje i wokale w studio, a gitary w domu, zeby taniej wyszlo. Oczywiscie miks i mastering tez w studio, lub znajde goscia kto to taniej zrobi, a lepiej )

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
A ja sie wlasnie zastanawiam, ze chyba tym razem z bandem nagramy tylko perkusje i wokale w studio, a gitary w domu, zeby taniej wyszlo. Oczywiscie miks i mastering tez w studio, lub znajde goscia kto to taniej zrobi, a lepiej )

Jest taki jeden specjalista na forum ale Was zabije jak bedzie nierowno nagrane :D
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Oczywiscie miks i mastering tez w studio, lub znajde goscia kto to taniej zrobi, a lepiej
LOL

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Wróbel, tu się nie ma co śmiać. Ostatnio dostałem tak lichy mix ze studia, że nie wiedziałem, gdzie się podziać. Zrobiłem chłopaczkom po swojemu dużo taniej i im się spodobało wiele bardziej. WTF.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Zapewne jest to spowodowane tym, że zespoły szukają taniego studia, zamiast producenta który pomógłby im wybrać odpowiednie studio, odpowiedniego realizatora oraz krytycznie ocenić/doradzić w kwestii utworów. Tym sposobem trafiają do realizatora który chcąc nie chcąc (a trzeba przecież zarobić na chlebuś) staje się też inżynierem miksu+masteringu nie do końca kumającym muzykę zespołu bo przykładowo całe życie nagrywał ludowe zespoły pieśni i tańca...

Edit:
Ogólnie nie potrafię sobie wyobrazić, jak można chcieć oszczędzać na nagraniu swojej twórczości... LP/EP/demko to IMHO wizytówka zespołu, jak nie urwie mi głowy w pierwszych 20 sekundach streamu z myspace to najpewniej nie wybiorę się na koncert :)
« Ostatnia zmiana: 02 Cze, 2011, 21:18:10 wysłana przez lord_awesomeguy »

Offline deathtom

• Gaduła
No wybacz ale 300zl za kawalek >>> EP 5 kawalkow i juz mamy 1500zl. Jest mnostwo innych wydatków dla zespołu, a mozna nagrac to tanszym kosztem, a rownie dobrze. Dopoki nie sram kasą, ani nikt mnie nie sponsoruje w życiu nie wydam takiej sumy.

Offline Tolein

• Pr0
A co jak chcemy zrobić EP 6 kawałków..? :o
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Offline Matt-Carnage

• Pr0
Ogólnie nie potrafię sobie wyobrazić, jak można chcieć oszczędzać na nagraniu swojej twórczości... LP/EP/demko to IMHO wizytówka zespołu, jak nie urwie mi głowy w pierwszych 20 sekundach streamu z myspace to najpewniej nie wybiorę się na koncert :)

+666

Offline Frantic

• Pr0
Edit:
Jak się nie ma pieniędzy to się oszczędza... proste :P 

Offline deathtom

• Gaduła
@Tolein
Po co byl ten komentarz bo nie rozumiem?

@Frantic
Dokladnie, nie kazdy band sra kasa, niektorzy zbieraja na sprzet, ktory o wiele bardziej rozreklamuje na zywo band, niz inwestowanie chuj wie ile kasy w pierwsze demo/EP. Dlatego najlepiej to zrobic dostepnymi srodkami. Skoro jest ktos w internecie kto zna sie na mixie i masteringu a chce dorobic i czesto zrobi to lepiej niz w "profesjonalnym studio", to czemu na tym nie skorzystac? Wiele bandów nawet perkusje robi elektroniczna i wszystko nagrywa w domu i co? I tez takie demo/EP pelni swoja role.

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
Nie zgodzę się o tyle, że na żywo często zwykła cyfrowa pierdziawka przepuszczona przez mic, mixer i przody brzmi lepiej od 100w lampy na 412, a słuchając demówki ludzie spodziewają się chuj wi czego ( czytaj studyjnej jakości normalnych LP ), a wszystko co poniżej wywołuje u nich skurcz twarzy. Ofc. muzycy, choć i nie wszyscy, wiedzą z czego to wynika, ale słuchacz ma w dupie, chce, żeby było ładnie, jak nie jest to marudzi.
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline Tolein

• Pr0
@Tolein
Po co byl ten komentarz bo nie rozumiem?
Podobnie ja zastanawiam się co konkretnie chciałeś przekazać w swojej wypowiedzi.
Po co w ogóle grasz na gitarze. Przecież na sprzęt trzeba zbierać i to ogromne sumy. Te 1500 na miksy to kropla w morzu potrzeb gitarzysty czy perkusisty.

Offline bloodrafko

• Gaduła
  • Nadnotecki Światowid
Nie zgodzę się o tyle, że na żywo często zwykła cyfrowa pierdziawka przepuszczona przez mic, mixer i przody brzmi lepiej od 100w lampy na 412, a słuchając demówki ludzie spodziewają się chuj wi czego ( czytaj studyjnej jakości normalnych LP ), a wszystko co poniżej wywołuje u nich skurcz twarzy. Ofc. muzycy, choć i nie wszyscy, wiedzą z czego to wynika, ale słuchacz ma w dupie, chce, żeby było ładnie, jak nie jest to marudzi.

No chyba nie... ;/

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Powoli schodzicie na temat "Czy warto wydać xk zł na nagranie demo", a nie o tym tutaj mowa. Stać na studio? Nagrywać w studio. Stać na neonowe struny na weekendowe koncerty? Kupić i w rezultacie demo nagrać w domu. Nie nowina, że życie bywa pełne wyborów.

Offline Frantic

• Pr0
Te 1500 na miksy to kropla w morzu potrzeb gitarzysty czy perkusisty.
Nie zgadzam się. Patrz na takiego Jacka White.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Spróbuj meszugie metodami White'a nagrać;)

Offline wuj Bat

• Pr0
Pany, trzeba mieć dobrze nagrane, bo większość potencjalnych słuchaczy nie będzie nigdy na Waszym koncercie (praktycznie to na żywo nie słyszałem 94% moich idoli, których nieraz męczę od 20 lat), a jak już będzie - zrzuci się winę na akustyka/ę :P.
Paczki z głów!

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Rachet dobrze gada. W pelni sie zgadzam.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Hmmm to chyba zależy jak się chcemy jako zespół sprzedać. Wiadomo, można przyjść na rozmowę kwalifikacyjną w worku, bo się nie "sra" pieniędzmi. Myślę że ludzie z wydawnictw postępują podobnie jak ja :)

Offline Tolein

• Pr0

Offline Frantic

• Pr0
Spróbuj meszugie metodami White'a nagrać;)
No wiadomka ;D Chodziło mi raczej o to żeby nie wrzucać wszystkich gitarników do jednego wora :) Z resztą są gitarmeni którzy nie muszą mieć tonowej szafy za sobą żeby dobrze zabrzmieć. Taki Maxio Cavalera dla przykładu.

Hmmm to chyba zależy jak się chcemy jako zespół sprzedać. Wiadomo, można przyjść na rozmowę kwalifikacyjną w worku, bo się nie "sra" pieniędzmi. Myślę że ludzie z wydawnictw postępują podobnie jak ja :)
Ale można kupić tani garnitur który będzie wyglądał równie dobrze co markowy. Tak pieprzyć żeby sobie popieprzyć to można w kółko :P 
« Ostatnia zmiana: 08 Cze, 2011, 22:17:42 wysłana przez Frantic »