Autor Wątek: Kupno laptopa porady.  (Przeczytany 67385 razy)

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
Odp: Kupno laptopa porady.
« Odpowiedź #75 09 Lip, 2010, 12:25:32 »
Tylko weź pod uwagę, że interfejsy na FW mogą pracować niepoprawnie z niektórymi chipsetami FW - wszystkie Foucusrite'y i inne M-Audio polecają Texas Instruments, więc niewykluczone, że nawet jeśli kupisz lapka z FW to i tak Cię czeka zakup karty FW ExpressCard. Akurat ten Dell posiada i FW, i ExpressCard, więc tu nie było by już problemów ;)

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #76 09 Lip, 2010, 20:36:16 »
se7en: porównuję komputery za około 2k5. Przecież nie wydam więcej na narzędzie do domu. Jakbym miał 10 kafli to i owszem: MacPro i mam resztę świata w dupie po cichu podśmiewując się z nich.
Nawet nie chcę sprawdzać ile kosztuje iMac na i7... 6kafli? Daj spokój. Tym bardziej, że porządny monitor mam.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #77 09 Lip, 2010, 21:46:59 »
Dexterek, za 2,5K to może uda się złożyć kompa w porządnej konfiguracji o wydajności porównywalnej z mocnym maciem mini. I nie mówimy tutaj o płycie w stylu msi, tylko jedziemy conajmniej z gigabyte'em lub foxconnem i chipsetem px5... Na dodatek dobra pamięć np. patriota też kosztuje :) Zasilacz itp. itd.
Po za tym stabilny system, to jest skarb i se7en ma dużo racji mówiąc o tym...
Swoją drogą co to za dobry monitorek masz ;)?
Donnie, na twoim miejscu zaszalałbym z Dellem, w mojej opinii sam w sobie prezentuje dużo wyższy poziom wykonania niż Asus :) Niestety... Ja ostatnio planuje kupić sobie jakiś poleasingowy serwer Della (<1000zł). Ma ktoś doświadczenie? Bo potrzebuje stworzyć małego farmera do sterowania sterownikiem (masło maślane) maszyny CNC :) i po za tym do nauki tworzenia sieci.
Ssiecie.

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #78 10 Lip, 2010, 00:08:29 »
Pożyjemy, zobaczymy;)
We wtorek mam odbiór komputera za poniżej 2k3 na i7.
Jedynie będzie w nim do wymiany zasilacz bo jakiś gówniany wkładają, ale poza tym to budżetowe, ale solidne bebechy.
Popracuję sobie na nim parę tygodni i się okaże czy zaoszczędziłem sporo pieniędzy czy w błoto poleciały.
Monitor mam Flatrona W2261VP. Bardzo fajna sprawa. Nie żeby pr0, ale jest git.

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #79 10 Lip, 2010, 09:00:05 »
Spoko :) Proszę rzuć dokładną specką (jak nie tu to na PM ;)
A co do monitora, to zwykła budżetówka na TNie... Nie wiem co tu wychwalać...
Ssiecie.

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #80 10 Lip, 2010, 13:53:41 »
A czego chcieć więcej od monitora?

Kompem się pochwalę, jak dostanę w swoje łapy go, będzie mieć co trzeba i nie spierdoli się po godzinie używania worda ;)

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #81 10 Lip, 2010, 16:58:48 »
A czego chcieć więcej od monitora?
Dobrego odwzorowania kolorów. Równomiernego podświetlenia. Braku efektu zmęczenia po paru godzinach pracy ;) (tak w telegraficznym skrócie :) )

Kompem się pochwalę, jak dostanę w swoje łapy go, będzie mieć co trzeba i nie spierdoli się po godzinie używania worda ;)

Ależ obudową i pulpitem nie musisz mi się zupełnie chwalić :) Interesuje mnie sucha specyfikacja podzespołów :P
Ssiecie.

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #82 10 Lip, 2010, 20:08:51 »
Osobiście rozpoznaję 16 kolorów, więcej to dla mnie niezły bajer, ale nie skorzystam(coś jak clean we wzmacniaczu), siedzę przed moim po 16 godzin dziennie i nie czuję zmęczenia. Nie zauważam nierównomiernego podświetlenia. Jestem ogółem z siebie dumny. W dziedzinie wzmeków też bym chciał umieć zadowolić się byle czym ;)
Nie interesuje cię obudowa ;( ?
To tak:
Core i7-860
Foxconn H55MXV
Radeon HD 5670 1GB
4GB DDR3 1333MHz
1TB dysk, nagrywarka DVD, siakiś ujowy zasilacz, siakaś obudowa z ładnym wzorkiem

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
« Odpowiedź #83 10 Lip, 2010, 20:48:18 »
siakiś ujowy zasilacz

To tak trochę fail, nie szkoda Ci gratów ?

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #84 10 Lip, 2010, 21:19:47 »
Plan zakłada, że go wymienię za jakieś 2-3 miesiące.

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #85 11 Lip, 2010, 14:51:40 »
Czyje DDRki ;p? I jaki dysk?
No niestety :P Jak Ci tak dobrze, to proszę bardzo nie zmuszam do zmiany, ale oświadczanie, że jest to dobry monitor mija się z prawdą. Bo są lepsze i niektórzy naprawdę chcą zobaczyć jak np. rzeczywiście zdjęcie wygląda :)
Ssiecie.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #86 11 Lip, 2010, 15:20:55 »
Na dobrym monitorze Pro Tools wygląda prodojebanie.

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #87 11 Lip, 2010, 22:23:00 »
Na dobrym monitorze Pro Tools wygląda prodojebanie.
Dobra przegiąłem. Mea Culpa!
Ssiecie.

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #88 11 Lip, 2010, 23:18:56 »
Bo są lepsze i niektórzy naprawdę chcą zobaczyć jak np. rzeczywiście zdjęcie wygląda :)
Jeżeli tylko zdjęcie ma więcej niż 16 kolorów to już żaden monitor dla mnie nic mi nie zmieni ;)
Nie zajmuję się grafiką, nie zajmuję się obróbką videło to w czym ten monitor nie jest dobry? Jest płaski, duży, fullhd, ma hdmi i za co miałbym więcej pieniędzy dopłacać? Jest porządny i chuj. Powiedziałem!
A jaki konkretnie ram i hdd dostanę to się okażę. Wkładają co mają po taniości nie najgorszych firm.

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #89 21 Lis, 2010, 13:50:29 »
No dobra panowie, odkopuję!

Święta idą toteż sprawić sobie chciałem prezent na święta za moje ciężko zarobione pieniądze...
Mianowicie o laptopa chodzi - przeznaczonego tylko i wyłącznie do nagrywania (ale wiadomo, że też licencjat na nim będę pisać, w jakieś prostackie gierki też pogram - ale to wszystko nie będzie jakieś super-duper-wymagające).

Zatem do rzeczy: kompletnie się nie znam, wiem że potrzebuję w cholerę RAMu i dysk spory - dlatego czekam na rozsądne propozycje za równie rozsądne pieniądze. Załóżmy, że mam 1.7k na koncie, ale jeszcze toneporta/interfejs jakiś za to planuję kupić... Pomożecie jakoś towarzysze? Wiem, że to mało kasy, ale student jestem :P

Offline Donnie

• Pr0
  • Albo rybki, albo pipki
« Odpowiedź #90 21 Lis, 2010, 14:05:15 »
Ja miałem podobny problem i podobną ilość kasy. Na grafie mi nie zależało. Komp do nagrywania. W końcu głównym wyznacznikiem okazało się FireWire/Express Card, bo jak wiadomo interfejsy usb ssą. (firewire w tym przedziale cenowym raczej nie znajdziesz). Taki np asus K5<costam>, na którego wstępnie byłem zdecydowany, skazałbym mnie na usb.
Stąd moja decyzja padła na lenovo y500 za 2k i raty 0% w euro-agd.
Bardzo sobie chwale choć niedługo pójdzie do serwisu na mała  naprawę.
Express Card, do tego dedykowana grafa (jednak :)

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #91 21 Lis, 2010, 15:26:47 »
Hmm... A jakieś używki nieco starsze?
Bo w sumie stacjonarny mam 3-letni, a daje sobie świetnie radę z nagrywaniem (no może tak karta zintegrowana ssie pałę, ale świetnie sobie radzę z takimi przeszkodami...).
Zatem 2GB RAMu i dwurdzeniowy procesor jakoś 2.0 mi wystarczy raczej... Tylko to złącze FireWire lipa trochę pewnie w starszych modelach, isn't it?

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #92 21 Lis, 2010, 15:30:30 »
gral.pl taniej chyba nie dostaniesz komputera/komponentów do niego, maja asusa k52 czy cos takiego za 1500 zł, z całkiem nie taką złą specyfikacją. obadaj

Offline Donnie

• Pr0
  • Albo rybki, albo pipki
« Odpowiedź #93 21 Lis, 2010, 15:32:18 »
Właśnie może się okazać, że będzie bardziej powszechne w używkach niż w nowych. Ostatnio jakoś w taki minimalizm lecą. Niestety rynku używek nie znam i za dużo nie polecę.

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #94 21 Lis, 2010, 16:20:22 »
maja asusa k52 czy cos takiego za 1500 zł, z całkiem nie taką złą specyfikacją. obadaj
O tym mowa?
http://www.gral.pl/Asus+K50IJ-SX446+T4500+2GB+320GB_417.html

No specyfikacja wydaje się spoko - procek 2.3, 2GB RAMu...
Niby ok, pomyślem :)

locco

• Gość
« Odpowiedź #95 21 Lis, 2010, 18:55:44 »
procek prockowi nie rowny, sa roznice pomiedzy modelami i technologiami, akcje typu duo core- core2duo, chujemuje- nieznam sie na tym specjalnie, sugeruje tylko, zebys zwracal uwage na szczegoly i kup uzywanego macbooka :)

http://allegro.pl/apple-macbook-320gb-2gb-intel-core-2-2x2-00ghz-i1326434077.html

http://allegro.pl/apple-macbook-czarny-polecam-i1325882092.html

rozbudowanie pamieci do 4gb to jakies 150zl max, nie bede wspominal o tym, ze oprogramowanie jest napisane inaczej, niz na winde i przy 4gb chodzi jak ja pierdole

sprawdz w necie co oferuje mainstage, logic i garageband
« Ostatnia zmiana: 21 Lis, 2010, 18:59:54 wysłana przez locco »

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #96 21 Lis, 2010, 23:44:33 »
Trochę ekrany małe mają te MACi, a jednak do FL Studio to nieco więksiejszy by się przydał chyba :)
Używka fajna sprawa, ale MACa to się boję trochę - nie wiem nawet jak toto ugryźć... Pluginy typu EZD i takie tam pierdu-pierdu poleci na tym?

locco

• Gość
« Odpowiedź #97 22 Lis, 2010, 02:17:40 »
Wszystko poleci, nie ma sie czego bac. Przyzwyczaisz sie w ciagu paru dni i nie bedziesz chcial nic innego. True story ;)

(nie ze od razu jestem fanbojem, ale, kurwać, nie przesiade sie z powrotem nichuja)

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
« Odpowiedź #98 22 Lis, 2010, 08:47:22 »
Zewnętrzny monitor odpala się defaultowo od razu po podłączeniu bez pierdół w stylu "ustaw se rozdzielczość", oprogramowanie jest stand alone, więc jak czegoś nie chcesz to to po prostu wypieprzasz, jak chcesz co ma Twój koleżka z innym Applem to łączycie dwa kompy po prostu ethernetowym kablem i kopiujesz aplikacje z jednego kompa na drugi, monitory na USB to po prostu działają po podłączeniu, nie musisz włączać kompa za każdym razem, gdy chcesz sobie do niego zajrzeć w centrum handlowym bo on sobie po prostu słodko śpi i najważniejsze - nie puchnie Ci system.
A co do wydajności to cała nowa płyta Obscurów jest nagrywana na MBP 2,4 z 4 GB RAM i wyjebał się dopiero przy próbie zapisu 30 toru gitary, gdzie wszystkie poprzednie miały zapięte VST, kompresory i inne pierdoły...
Po wymrożeniu tego, co nie musiałobyć słyszalne problem zniknął. Mac OS jest po prostu lepiej napisanym systemem od Windozy i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej.
A poza tym Apple są po prostu ładniejsze. :)
Tylko przygotuj się na zawistne spojrzenia panów w garniturach gdy wyciągniesz takiego na lotnisku lub gdzieś :D
« Ostatnia zmiana: 22 Lis, 2010, 08:53:21 wysłana przez se7en »

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #99 22 Lis, 2010, 09:02:45 »
Nosz cholera, serio te maci takie zajebiste są?
W gruncie rzeczy to nigdy się tym nie interesowałem - ciemnota jestem i ogóle. Poza tym skoro to taki dobry sprzęt to ja nie wiem czy w ogóle go dobrze wykorzystam - koncertów grać nie będę bo pizda jestem... No ale wiadomo - nagrywanie nagrywaniem, ale resztę operacji też bez problemu na tym przeprowadzę, right? Bo z tego co widzę po różnych stronkach warezowtch to w sumie mało aplikacji jest przeznaczonych na maci i po polsku, gier to już prawie w ogóle ni ma...
« Ostatnia zmiana: 22 Lis, 2010, 09:06:26 wysłana przez Jakub_Z. »