Autor Wątek: Nowy interfejs?  (Przeczytany 5614 razy)

Offline Rot

• Gaduła
Nowy interfejs?
« 09 Lut, 2025, 18:11:59 »
Obecny ESI UGM96 przestaje mi wystarczać - tzn główny problem jaki z nim mam, to crashe ciągłe, i brak wyjść na zbalansowane kable, brak dedykowanego wyjścia na słuchawki i w ogóle użytkowość tego jako taka.

Chwilowo mam dwie opcje do wyboru:

- Universal Audio Volt 2
- Motu M2

biorę pod uwagę minimum 2 wejścia, wyjście słuchawkowe i osobne wyjścia L / R dla zbalansowanych kabli - GPU "trochę" mi interferuje, a tak to nawet na idle ciągle słyszę cichutki pisk z monitorów.

Reddit między tymi dwoma wskazuje raczej Motu jako ten lepszy - podobno niska latencja, fajny LCD jako monitor gainu.
Volt jednak jest te 2 stówki tańszy, za to nie ma za bardzo jakiejś kontroli gainu, a w każdym razie ja nie widzę na zdjęciach.
W ostateczności zrobi mi różnicę cokolwiek wybiorę?

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Odp: Nowy interfejs?
« Odpowiedź #1 09 Lut, 2025, 20:14:26 »
Mam m.in. MOTU M4 i jest super :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Rot

• Gaduła
« Odpowiedź #2 09 Lut, 2025, 20:27:46 »

Myślisz że warto będzie dopłacić te 200 do Motu zamiast Volta?

Offline Bjørn

• Pr0
« Odpowiedź #3 10 Lut, 2025, 09:07:42 »

Myślisz że warto będzie dopłacić te 200 do Motu zamiast Volta?

Stary, to tylko 200zł... 4 pizze w lokalu. :D Ja bym brał Motu, bo podobno ma o wiele lepsze preampy. Aczkolwiek mnie najmilej w M4 zaskoczyły metalowe gałeczki. Czuć quality.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline sobek

• Pr0
  • Cornford Fanboy
« Odpowiedź #4 10 Lut, 2025, 18:44:11 »
Rozważ jeszcze Audient ID14 MKII.

Przesiadłem się ostatnio ze Scarlett 8i6 3gen i jestem bardzo zadowolony.

Offline Rot

• Gaduła
« Odpowiedź #5 11 Lut, 2025, 12:10:26 »
Rozważ jeszcze Audient ID14 MKII.

Przesiadłem się ostatnio ze Scarlett 8i6 3gen i jestem bardzo zadowolony.

A on ma osobny volume od wyjścia słuchawkowego?

Offline sobek

• Pr0
  • Cornford Fanboy
« Odpowiedź #6 11 Lut, 2025, 16:26:33 »
Ano ma:

Offline Frantick

• Gaduła
« Odpowiedź #7 14 Lut, 2025, 19:11:42 »
[...] GPU "trochę" mi interferuje, a tak to nawet na idle ciągle słyszę cichutki pisk z monitorów. [...]

Jesli ten "pisk" o ktorym piszesz jest podobny do tego co ja mialem na stacjonarce + interfjes usb to mozesz sie zdziwic ze kable zbalansowane nic nie zmienia. W poszukiwaniu remedium zabrnolem na jakies audiofilskie strony, na ktorych pisali ze sa jakies izolatory usb ktore maja to eliminowac ale ceny tego dziadostwa byly jakies z kosmosu jak juz cos takiego znalazlem. Na lapku problemu niemam

Offline Rot

• Gaduła
« Odpowiedź #8 14 Lut, 2025, 21:33:31 »
[...] GPU "trochę" mi interferuje, a tak to nawet na idle ciągle słyszę cichutki pisk z monitorów. [...]

Jesli ten "pisk" o ktorym piszesz jest podobny do tego co ja mialem na stacjonarce + interfjes usb to mozesz sie zdziwic ze kable zbalansowane nic nie zmienia. W poszukiwaniu remedium zabrnolem na jakies audiofilskie strony, na ktorych pisali ze sa jakies izolatory usb ktore maja to eliminowac ale ceny tego dziadostwa byly jakies z kosmosu jak juz cos takiego znalazlem. Na lapku problemu niemam
A nie wiem, zwykły pisk jest sobie cichutko gdzieś w tle, znika jak przestaję odtwarzać audio / wyłączę Reapera, bo zdaje się automatycznie monitory przechodzą na standby. Bardziej mnie drażni interferencja z GPU.

A te audiofilskie rzeczy to zawsze drogie jak sam skurwesyn, a nic nie dają. Widziałem niedawno wciskane mi na siłę posty na FB z jakichś grupek audiofilskich, nie pamiętam czy recenzje, czy sklepy, ale ceny zaporowe - same kable w cenie niezłego samochodu używanego. Na szczęście ludzie nie dawali się omamić i jebali te posty aż było miło popatrzeć.

Chwilowo jednak będę miał trochę innych wydatków związanych z tatuowaniem zdaje się, więc będę musiał się troszkę jednak wstrzymać z zakupami niestety.
« Ostatnia zmiana: 14 Lut, 2025, 21:35:12 wysłana przez Rot »

Offline Bjørn

• Pr0
« Odpowiedź #9 18 Lut, 2025, 14:52:18 »
będę miał trochę innych wydatków związanych z tatuowaniem

na dupie se zrób :D :D :D

Offline Rot

• Gaduła
« Odpowiedź #10 18 Lut, 2025, 15:08:23 »

Tam nie dosięgnę...

Offline Bjørn

• Pr0
« Odpowiedź #11 18 Lut, 2025, 20:58:15 »

Tam nie dosięgnę...

Takie rączki krótkie? :( Od czego ma się kolegów...

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #12 13 Mar, 2025, 11:23:28 »
Ano ma:
( Obraz usunięty.)

Zamawiam w przyszłym tygodniu, mam nadzieję, że nie będę żałować ;)
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline Skibodeptak

• Gaduła
« Odpowiedź #13 Dzisiaj o 07:39:31 »
UFF a już myślałem, że tylko ja to słyszę:
A nie wiem, zwykły pisk jest sobie cichutko gdzieś w tle, znika jak przestaję odtwarzać audio / wyłączę Reapera, bo zdaje się automatycznie monitory przechodzą na standby. Bardziej mnie drażni interferencja z GPU.

Wymieniłem focusrite solo 3 gen na universal audio volt 2 i pozbyłem się zawieszanie interfejsu pod Win ale nadal nie tego przydźwięku.
Jedyne co pomaga bez inwestycji to ściszenie monitorów i zrobienie vol w PC na maksa - wtedy robi się głośniej dźwięki pożądane a ścisza te niechciane.
Ale wieczorem jak jest cicho i komp  "nie gra" nadal to słychać - chciałbym poznać jakieś 100% sprawdzone rozwiązanie bo kupowanie izolatorów USB dla audiofila nie do końca mnie przekonuje. Nie chcę wydać 300zł tylko by się przekonać, że to nic nie daje. 

Offline Zelman

• Gaduła
  • http://trylionband.com
    • Trylion
« Odpowiedź #14 Dzisiaj o 11:38:50 »
@Skibodeptak mam chyba rozwiązanie, też miałem takie problemy.
Wyłączenie SpeedStep i C-states w CPU w Biosie i ustawienie taktowania CPU na sztywno w Windows za pomocą ThrottleStop.
Oczywiście to zależy, czy Bios i CPU, które posiadasz mają takie możliwości.
Nie biorę żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody ;)

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
« Odpowiedź #15 Dzisiaj o 14:02:50 »
Z głupich rzeczy aktualizacja WSZYSTKIEGO - czyt. BIOS, sterowniki chipsetu itd. itd. Miałem przejebane z 2i4 niegdyś przez to, że Focusrite wyjebało jajca na sterowniki i nie dogadywały się ZA CHUJ z AMD na AM4. Jedna aktualizacja (po 18 miesiącach czekania) i naprawiło się wszystko.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #16 Dzisiaj o 15:47:14 »
UFF a już myślałem, że tylko ja to słyszę:

Wymieniłem focusrite solo 3 gen na universal audio volt 2 i pozbyłem się zawieszanie interfejsu pod Win ale nadal nie tego przydźwięku.
Jedyne co pomaga bez inwestycji to ściszenie monitorów i zrobienie vol w PC na maksa - wtedy robi się głośniej dźwięki pożądane a ścisza te niechciane.
Ale wieczorem jak jest cicho i komp  "nie gra" nadal to słychać - chciałbym poznać jakieś 100% sprawdzone rozwiązanie bo kupowanie izolatorów USB dla audiofila nie do końca mnie przekonuje. Nie chcę wydać 300zł tylko by się przekonać, że to nic nie daje.

USB faktycznie lubi szumić, ale jak interfejs ma własne zasilanie, to nie powinien być problem. Jakie masz monitory i jakimi kablami je podłączyłeś? Budżetowe (ale nie tylko, dopiero moje nowe reProducer Audio Epic 4 to pierwsze, jakie kiedykolwiek miałem, które mimo leniwego podłączenia są zupełnie ciche po włączeniu - niestety nie mają trybu standby przy bezczynności, więc chyba nie można mieć wszystkiego) monitory lubią łapać przydźwięki z sieci, tak samo kable audio mogą zbierać syf po drodze między interfejsem a monitorami.

Offline spacelord7

• Pr0
« Odpowiedź #17 Dzisiaj o 19:14:21 »
Ano ma:
( Obraz usunięty.)

Zamawiam w przyszłym tygodniu, mam nadzieję, że nie będę żałować ;)
Tatuaż na dupie?