Autor Wątek: Harfę chcę, choć chyba nie powinienem  (Przeczytany 623 razy)

Offline Rot

• Gaduła
Harfę chcę, choć chyba nie powinienem
« 22 Sty, 2025, 16:40:12 »
Popełniłem błąd, "przypadkiem" przeglądałem basy 6-strunowe i zobaczyłem jeden super turbo hiper ładny egzemplarz.
No i wpadłem.

Przejrzałem recenzje, ludzie mówią że super sprzęt.
Cena na Thomannie nieco poniżej 2k. Cena na Guitar Center 1800. Sprawdziłem używki, wszystkie 2.5-3.k - zonk.
Sprawdziłem jeszcze raz GC - piszą że promocja 40% i normalna cena katalogowa to 3k.

No i mam zagwozdkę. Wiem, że tak na prawdę nie potrzebuję, ale bas by się przydał, wygląda ładnie, brzmi fajnie, wykonanie podobno też niezłe, ale nie mam luzem takiego hajsu teraz.
To znaczy mam. Ale na PPK, które i tak będe likwidował za pół roku wraz z odejściem z firmy, przy okazji którego zresztą dostanę naprawdę niezły bonus pieniężny.
Ale. Za. Pół. Roku.

Więc tu jest moje pytanie - czekać, licząc na teorie spiskowe że ta cena się utrzyma i sobie kupić w lecie, czy jebać, wyciągnąć hajs z PPK teraz, bo za chwilę nie będzie niczego promocji i będę musiał wybulić pełne 3k za harfę, którą mogłem mieć blisko połowę taniej?

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
  • Why do you wear that stupid mansuit?
    • Brudne Brzmienie
"To, że nie mam projektu, nie znaczy, że nie mam projektu"

Profile na Tonexa, Kempera i inne -> https://brudnebrzmienie.pl/

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
Chodzi o kutasa?
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline Rot

• Gaduła
XD no dobra, inaczej - jaka jest szansa, że obecna cena w Guitar Center nie wskoczy z powrotem na te katalogowe 3k?

Offline Majk

• Gaduła
Szacuję ją na jakieś 50%

Offline Frantick

• Gaduła
A moze przez pol roku zdazysz zmienic zdanie

Offline Mother Puncher

• Pr0
Ale o czym my kurwa tu mówimy? Może jakiś model cokolwiek? XD
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline Rot

• Gaduła
Ale o czym my kurwa tu mówimy? Może jakiś model cokolwiek? XD

ESP LTD B-206SM

Offline maciek1b

• Gaduła
    • DEADLY NIGHTSHADE
A nie masz możliwości podjechać do GC i obadać na żywca? 40% obniżki to trochę dziwne ale jakby była ok to bym brał i nie czekał, nie wierzę że taka cena utrzyma się przez najbliższe pół roku. Chyba że z tym konkretnym wiosłem jest coś nie teges

Offline Rot

• Gaduła
Nie za bardzo, do Łodzi mam spory kawałek i absolutnie brak wolnego czasu.

Co ciekawe, na Thomann jest niewiele drożej, bo niecałe 2k, ale tylko w tym konkretnym kolorze - jaśniejsza jest już normalnie za 3k, więc mam naprawdę niezlą zagwozdkę.

Przyznaję się szczerze i bez bicia, mam GAS tak ciężki, że nie myślę logicznie i wszelka racjonalność idzie się bujać. Wieczorem liczyłem, czy ewentualnie mogę wziąć ją na raty xd
Najwyżej poczekam do najbliższej wypłaty, dostanę jakiś bonus kwartalny i wtedy będę się zastanawiać. Co prawda miałem robić upgrade interfejsu, ale to może zawsze poczekać.

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
Ale chcesz koniecznie szóstkę? Ogólnie odradzam Ci ten model LTD - nie brzmi za dobrze.

Offline maciek1b

• Gaduła
    • DEADLY NIGHTSHADE
A obczajałeś to basidło? Skala 34,5-36,25", ja na dniach zamierzam kupić taką tylko 5kę do domowych dogrywek basu
https://www.gear4music.pl/pl/Gitara-i-instrumenty-basowe/G4M-972-Fanned-Fret-6-strunowa-gitara-basowa-Purple-Burl-Burst/5DV0?_gl=1*1nw1u89*_up*MQ..*_ga*MTExMDMzMTUuMTczNzYyNTg5OA..*_ga_V2PZNZZG1P*MTczNzYyNTg5Ny4xLjEuMTczNzYyNTkxMy4wLjAuMA..

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
Dokładnie to bym proponował, gdyby chodziło o piątkę... z jedną modyfikacją: przetworniki do żyda, preamp można zostawić, ale obsadzić KONIECZNIE takie fatstacki alnico od Guykera: https://pl.aliexpress.com/item/1005003481056639.html?sourceType=1&spm=a2g0o.wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol

Offline Rot

• Gaduła
Ale chcesz koniecznie szóstkę? Ogólnie odradzam Ci ten model LTD - nie brzmi za dobrze.
No tak myślałem właśnie, że fajnie by się komplementowała z 8ką, tzn wiem że tam jedna struna jest wyżej, ale chyyyyba by mi to nie przeszkadzało. Ogółem stroiłbym to ADADGC...

A obczajałeś to basidło? Skala 34,5-36,25", ja na dniach zamierzam kupić taką tylko 5kę do domowych dogrywek basu
https://www.gear4music.pl/pl/Gitara-i-instrumenty-basowe/G4M-972-Fanned-Fret-6-strunowa-gitara-basowa-Purple-Burl-Burst/5DV0?_gl=1*1nw1u89*_up*MQ..*_ga*MTExMDMzMTUuMTczNzYyNTg5OA..*_ga_V2PZNZZG1P*MTczNzYyNTg5Ny4xLjEuMTczNzYyNTkxMy4wLjAuMA..

Ładna, ale nie jestem przekonany do multiskal.
Szczerze powiedziawszy też nie patrzyłem w ogóle w tym kierunku, bo w ogóle nie kojarzę marki. LTD mi się pojawiło na Thomannie jako pierwsze tanie i wyglądające sensownie wiosło.

Ogółem w zamyśle potrzebuję jej głównie do:
a) TOOL i te sprawy, ogółem covery, ale też często mam ochotę pograć w B
b) trochę mocno wchodzi mi Obscure Sphinx i chodzi mi po głowie zacząć robić swoje rzeczy w podobnym guście.
Może i 5ka by wystarczyła, ale patrząc po cenach tamtych LTD, to one wychodziły taniej w 6ce niż 5.

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
Potrzebujesz instrumentu z dobrze kontrolowanym, sprężystym dołem. I to jest determinujace, a nie Twoje placebo. I taką wskazówkę otrzymałeś. Sorry, że w takim tonie, ale to jest totalnie obiektywne stary. Jeśli koniecznie chcesz LTD, to model F-5E, który spełnia ten determinant, natomiast B-206 - NIE. Ewentualnie Peavey Cirrus BXP5 z rynku wtórnego. Co do multiskali - kompletnie nie musisz się obawiać - bardzo szybko się zaadaptujesz, a profity techniczne wynikające z multi chyba nie wymagają dyskusji. Ten G4M, jest bardzo dobrym wyborem + mała modyfikacja.
« Ostatnia zmiana: 23 Sty, 2025, 12:22:20 wysłana przez OMSON »

Offline Rot

• Gaduła
Potrzebujesz instrumentu z dobrze kontrolowanym, sprężystym dołem. I to jest determinujace, a nie Twoje placebo. I taką wskazówkę otrzymałeś. Sorry, że w takim tonie, ale to jest totalnie obiektywne stary. Jeśli koniecznie chcesz LTD, to model F-5E, który spełnia ten determinant, natomiast B-206 - NIE. Ewentualnie Peavey Cirrus BXP5 z rynku wtórnego. Co do multiskali - kompletnie nie musisz się obawiać - bardzo szybko się zaadaptujesz, a profity techniczne wynikające z multi chyba nie wymagają dyskusji. Ten G4M, jest bardzo dobrym wyborem + mała modyfikacja.

Fair w sumie. Faktycznie może ciut się zapatrzyłem na to jak wygląda, a dopiero potem zacząłem czytać opinie - co prawda ludzie mówią, że dobrze im się na tym gra, ale wiadomo, lepsze jest wrogiem dobrego.
Co jest nie tak z tym LTD? Wiem, że ludzie narzekali na wagę, parę osób wspominało że pipaki takie średnie, ale nie wiem czy to będzie aż tak odczuwalne przy wtyczkach VST.

EDIT: Widzę że mają w Riffie lokalnie parę rzeczy które też brałem pod uwagę, więc przejdę się żeby chociaż mieć jakiś punkt odniesienia.

EDIT 2: zapytałem w GC o co kaman że tak tanio, okazuje się że to promocja europejskiego dealera. Na razie zapytałem jeszcze czy da się orientacyjnie dowiedzieć ile to może potrwać jeszcze, ale z grubsza wyjaśnia to czemu nagle tu i w Thomannie jest tak tanio.
« Ostatnia zmiana: 23 Sty, 2025, 14:45:24 wysłana przez Rot »

Offline Mother Puncher

• Pr0
A to jest serio szczypanie się o zwykłego LTD-ka serii 200? :D

Offline Rot

• Gaduła

To jest szczypanie się o nieplanowany zakup bo mam GAS na coś, a to jest w promocji, a nie mam chwilowo hajsu w ręku XD
Po 10tym mogę kombinować z jakimkolwiek zakupem, najwyżej sypnę połowę od ręki wtedy a drugą w ratach, nie wiem.

Offline Mother Puncher

• Pr0

To jest szczypanie się o nieplanowany zakup bo mam GAS na coś, a to jest w promocji, a nie mam chwilowo hajsu w ręku XD
Po 10tym mogę kombinować z jakimkolwiek zakupem, najwyżej sypnę połowę od ręki wtedy a drugą w ratach, nie wiem.

Weź ochłoń, pobiegaj, zwal konia, cokolwiek. Bo to chyba nie chodzi tutaj o gitarę w ogóle :D Swoją drogą wyjebywać kasę z PPK na LTDka trochę średniawy pomysł chyba :D

Offline Rot

• Gaduła

Weź ochłoń, pobiegaj, zwal konia, cokolwiek. Bo to chyba nie chodzi tutaj o gitarę w ogóle :D Swoją drogą wyjebywać kasę z PPK na LTDka trochę średniawy pomysł chyba :D

Taaak, to mi przeszło akurat xd

Tzn gwoli ścisłości - kasę z PPK i tak wybiorę, bo nie planuję wracać do korpo, więc będzie tam po prostu wisiała i marnowała się. Ale zrobię to na samym końcu pracy za pół roku, jako dodatkowy kapitał za który mam się rozwinąć w tatuowaniu.
Cokolwiek zachcę kupić, jeśli w ogóle, kupię za uczciwie zarobiony hajs. Przy najbliższej wypłacie wpada bonus kwartalny, wtedy będę się decydował co z tym zrobić.

Ale faktycznie, trochę mnie popierdoliło z tym GASem.

Offline maciek1b

• Gaduła
    • DEADLY NIGHTSHADE
Tu musi wybrzmieć głos rozsądku:
- kurwa kupuj!
Nie ma za co  :D

Posty połączone: 23 Sty, 2025, 18:20:19
@Rot jak miałbyś jeszcze wątpliwości to tu masz jeszcze taki test
« Ostatnia zmiana: 23 Sty, 2025, 18:20:19 wysłana przez maciek1b »

Offline Rot

• Gaduła
Wpadłem do Riffu, nie mieli nic na czym mi jakoś specjalnie zależało, ale mieli za to Ibaneza GSR206, to przynajmniej miałem co pooglądać i pomacać.
Trochę zmienił moje nastawienie do Ibków że jakieś takie mdłe i bez polotu, prezentował się nawet gustownie, wykonaniem nie wykazywał jakichś niedostatków za tę cenę, ale nie o to w tym chodziło, tylko o to, żeby zobaczyć jakie te harfy są w obyciu. I faktycznie, lotniskowiec, ale wcale nie jakoś bardziej niż mój Schecter, mówiąc wprost odnalazłbym się w czymś takim. Na tej wyższej C mi niekoniecznie zależy, ale w sumie mógłbym z nią żyć lol, na zasadzie takiej że nie jest do niczego potrzebna ale też w niczym mi nie przeszkadza.

Za to ten konkretny egzemplarz był lekki i nie szło go za bardzo nastroić, to ostatnie pewnie raczej wina stroika niż samej gitary, podejrzewam zresztą że przy dobrym setupie nie byłoby wstydu. Ale ta waga... trochę miałem wrażenie jakby pod spodem tego wszystkiego był po prostu karton, serio.

Anyway, czekam do wypłaty, w międzyczasie jeszcze sobie pooglądam, poczytam, popatrzę, już tym razem na spokojnie, i jakoś 10ego podejmę decyzję co i jak.

Offline Lechu_

• Pr0
To ja zrobię małą gówno burze :) Mam LTD basidło ze zmienionym preampem Taurusa. Też chciałem kupić bas do nagrywek bo sądziłem , że lepszy bas da lepszy sound itd itd.
Prawda jest taka , że sporo waży sam styl grania i pomysł na aranż. Po wielu rozkminach poszedłem w VST (UmanskyBass kupiony na promocji).

Plusy :
1.nigdy już nie kupie strun do basu (pojebane koszta)
2.sound perfekto ZAWSZE, zagranie próbek przez Jacoba po prostu PRO,nie ma problemu z mixem takiego śladu bo kurwi i trzeba go tylko skompresować wedle woli
3.do nagrywania pomysłów a nawet pełnej płyty mamy genialnie brzmiący bas super siędzący w mixie (IMO)
3.jeśli wpadnie mi do głowy jakaś sekcja basu to zawsze mam ją w midi i nie zastanawiam się co "zagrałem" na żywym basie :)

Minusy :
1.pisanie partii midi, ale robię to 20 lat więc mogę się bawić.
2.więcej grzechów....

Gram tylko 15 min dziennie. Czasem nawet na gitarze.