Autor Wątek: Najlepszy klon Klona  (Przeczytany 2070 razy)

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Odp: Najlepszy klon Klona
« Odpowiedź #25 18 Sty, 2025, 22:03:27 »

Ten filmik, w mojej opinii, najlepiej pokazuje możliwości tego klona Klona.

Zanim zacznę swoje wywody to mój podłogowy rig prezentuje się następująco -> Peterson Stomp Mini -> Boss NS-1X -> Taurus Servo 2 -> BOSS ES-8, który w pętlach ma Dunlop CAE 404, Lichtlaerm Audio Gehenna, Lichtlaerm Audio The King in Yellow, który w swojej równoległej pętli ma Lichtlaerm Audio Aesahaettr (pętla w pętli), Lichtlaerm Audio Aquaria, MXR 10-band (sygnał wraca do bramki szumów i dopiero do EQ) i na tej pętli jest rozbicie sygnału na stereo, w full stereo jest Eventide H9 i na końcu wyjście lewe i prawe wchodzi do dwóch osobnych Torpedo CAB M+.

W tym podłogowym rigu Aquaria zastąpiła customową kopię BE-OD/ Dirty Shirley, która pełniła rolę drugiego preampu by być samodzielnym przesterem dla crunchowego kanału w Gehennie. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, bo potrzebowałem brzmień takich jak Slash, Joe Perry, Bonamassa czy Angus Young. BE-OD sam z siebie był jakiś przytłumiony i płaski w roli samodzielnego preampu szczególnie do klimatów, w jakich miał być używany, a dopalający go TS znowu za mocno kastrował część pasma w dole i środkowym dole. Znowu im więcej kręcenia EQ to robił się tylko większy chaos. Zbyt mocno to wszystko kontrastowało brzmieniowo z resztą rigu, więc nie nadawało się nawet na drugi kanał, a wyłącznie osobny tor brzmieniowy do osobnego grania z kompletnie poprzestawianymi ustawieniami każdej kostki.
Teraz Aquaria, która jest mocniej rozkręcona i osiągam zamierzony efekt, mimo, że Gehenna sama w sobie jest bardzo sucha, sterylna i punktowa. Jak ukręci się takie brzmienie jak poniżej od 12 minuty, to w połączeniu z klonem Klona jest to o co mi chodziło od samego początku.

Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline drzevoo

• Gaduła
« Odpowiedź #26 19 Sty, 2025, 01:34:22 »
Najbardziej Klonowe klony Klona - do wyboru opcja mini, 2 Klony w 1 Klonie i True Big Klon.
Wszystkie na "Magicznych" diodach ( N.O.S. 1N34A Germanium diodes (Clear crystal and black band as the original, made in USA))

https://decibelics.com/
Żeby mi się chciało tak, jak mi się nie chce...

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
« Odpowiedź #27 Dzisiaj o 09:55:04 »

Po przemyśleniu tematu zdecydowałem, że zawężamy pole rozważań do Wamplera Tumnusa Deluxe i Lichtlaerm Aquarii. A EHX Glove se bonusowo kupię, bo mi się podoba yt.

Teraz muszę zdecydować czy Tumnus, czy Aquaria. Ewentualnie Jeszcze Klon Groberta...

EHX Glove ma coś w sobie, także nie dziwie się Twojej decyzji. Świetnie dodaje charakteru do higainu, ale jako główny drive, brzmi równie dobrze (u mnie w kapeli lekko crunchowe ustawienia ampów pchane sa drivem z Glove'a). Tumnus Deluxe miał zastapić Glove, ale odpadł.