Autor Wątek: Co Was w życiu najbardziej wkurwia, czyli kącik małego frustrata  (Przeczytany 1907669 razy)

Offline Filun

• Gaduła
  • gwiazda mangozjebów
Polska wycofuje się z traktatu ottawskiego. Coś się szykuje.

Tzn. co się szykuje? Masz jakieś tajne info? To się podziel, co tak żydzisz. Jakieś wytyki w MON? Jakie masz, dawaj powiedz, pewnie wiesz coś więcej niż inni. Mnie wujek szwagra teścia kuzyna co lampy montował w gabinecie asystenta podsekretarza wiceministra skarbnika mówił, że zmienili Liptona na Sagę, więc możesz mieć rację, że coś się dzieje.

gitaro-modyfikator-amator

Post Scriptum: specjalne życzenia dla ✨fOrUm sEveNsTriNg✨ kocham was 🤘😤

Offline Tarrant

• Gaduła

Tzn. co się szykuje? Masz jakieś tajne info? To się podziel, co tak żydzisz. Jakieś wytyki w MON? Jakie masz, dawaj powiedz, pewnie wiesz coś więcej niż inni. Mnie wujek szwagra teścia kuzyna co lampy montował w gabinecie asystenta podsekretarza wiceministra skarbnika mówił, że zmienili Liptona na Sagę, więc możesz mieć rację, że coś się dzieje.
Dżiz, men, nie zesraj się.
Nie mam wujka w CIA, ale myślę. I wymyśliłem, że skoro chcą wycofać się z tego, to znaczy, że chcą coś zaminowac. Np. przesmyk suwalski. Ergo, czegoś się boją, choćby tego, że ktoś tam będzie chciał wejść.

Niepoki mnie, kiedy niepowazni ludzie (a tak postrzegam polityków) zaczynają przejawiać objawy powagi...
« Ostatnia zmiana: 09 Mar, 2025, 20:57:47 wysłana przez Tarrant »

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.

Za późno... :D :D :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.

Za późno... :D :D :D

Potwierdzam
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
No. Piękna propaganda zachodu

Tutaj nie ma nawet co propagować. Pamiętam że na przestrzeni lat dużo wspominałeś o tym jak to dolar przestanie być walutą rezerwową świata. No i proszę - Krasnov i spółka bezwiednie się do tego przyczynią. W Chinach teraz pewnie spoglądają po sobie zaskoczeni że tak łatwo poszło.

Offline Zomballo

• Gaduła
Kuriery zagubili paczkę z gitarą. Nie będzie NGD! :(

Offline Rot

• Gaduła

Nie mam wujka w CIA, ale myślę. I wymyśliłem, że skoro chcą wycofać się z tego, to znaczy, że chcą coś zaminowac. Np. przesmyk suwalski. Ergo, czegoś się boją, choćby tego, że ktoś tam będzie chciał wejść.

Niepoki mnie, kiedy niepowazni ludzie (a tak postrzegam polityków) zaczynają przejawiać objawy powagi...

Well... parę dni temu był jakiś artykuł że ruskie gromadzą tam wojsko, ale teren ogółem jest w uj ważny strategicznie więc nawet jakby nie, to i tak trzeba go pilnować.

Offline Pronounce

• Pr0
O tych traktatach nawet na wyborczej pisali parę dni, więc może ma te same wtyki co oni ;p

Offline Pronounce

• Pr0
Jakiś chujek przerysował mi cały bok auta.
Pewnie kluczem, od strony trawnika gdzie ludzie srające kundle wyprowadzają.

Szukaj wiatru w polu

Offline wuj Bat

• Pr0
^^ Polacy, to taki wspaniały naród... 😅🤦🏻Dobrze, że chociaż fajne jednostki się trafiają. Ale serio - jako całość, to bardzo dużo nam brakuje serdeczności, pomocy innym, itd., itd.
Paczki z głów!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
xD sprawca nieznany ale już wiadomo że był Polakiem. Urodzinowy medal Gazety Wyborczej wręczono.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline excubitor

• Użytkownik
nie wiem, gdzie Pronounce mieszka, ale jeżeli w Polsce, to jest pewnie ponad 90% szans, że jednak Polak.
"Ja się nie znam, to się chętnie wypowiem."

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
nie wiem, gdzie Pronounce mieszka, ale jeżeli w Polsce, to jest pewnie ponad 90% szans, że jednak Polak.
Niekoniecznie ;) Pozdrowienia z Banderstadt
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Filun

• Gaduła
  • gwiazda mangozjebów
Z tego co mi wiadomo, to chujem ojszczanym może być każdy, nawet przeciętny Polak

Offline Pronounce

• Pr0
W Poznaniu.
Mało tego, tydzień wcześniej rano przychodzę i widzę zderzak zjechany. A za wycieraczką kartka z nr telefonu. Ale tutaj wszystko spoko i bez problemów się toczy. Aż koleś był zdziwiony że taki spokojny do niego dzwonię - mówię mu, że co by to zmieniło gdybym panu nawrzucał?

Ogólnie to kolejny powód aby zbudować chatę za miastem.

Edit:
Co do narodowości sprawcy to jeden uj. Tylko taka obserwacja, jak jadę w mieście i na pasie obok, za mną albo z przodu jest Uber/Bolt jestem dwa razy uważniejszy.
Wcześniej tą samą trasę jeździłem ubrem i nigdy nie udało mi jej pokonać w takim czasie jak taryfa. I nie, nie ma tam buspasów.
« Ostatnia zmiana: 16 Mar, 2025, 19:59:18 wysłana przez Pronounce »

Offline Filun

• Gaduła
  • gwiazda mangozjebów
W Poznaniu.

Ja nic dodawać nie muszę, bo się stamtąd wyprowadziłem w pizdu

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
W Poznaniu.

Ja nic dodawać nie muszę, bo się stamtąd wyprowadziłem w pizdu

Ja mieszkam na skraju Poznania, ale jak tylko będzie okazja to wypierdalam.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline Mother Puncher

• Pr0
Śmieszy mnie i wkurwia ogólne wmawianie wszystkim na lewo i prawo, że ,,kredyty fujka, co ci wynajem przeszkadza, przecież w DE to większość wynajmuje a w ogóle to banki lichwiarze i złodzieje po co ci to"

Tylko ustawa o prawach lokatora jest tak śmiesznie napisana, że w pełni nie chroni ani jednej ani drugiej strony, a na bazie własnych doświadczeń to zawsze najemca jest jebany, a nie ten ,,biedny uciśniony landlord co po 5ciu latach musi wydać 200 zł na białą farbę" XDDDD

Totalnie się nie dziwię, że w tym kraju większość jest na swoim - i prawidłowo, bo wynajmując chaty nie wynajmuje się pomieszczeń ale również bierze na plecy fochy i niekompetencje landlorda w podstawowych sprawach. Oraz obowiązkowo jego prywatne dramaty, problemy, ułomność, dzieci, choroby, dosłownie kurwa WSZYSTKO. Wynajmuje się mieszkania od przyjebów, którzy ustawę czytają tylko w jedną (oczywiście) swoją stronę, a egzekwowanie od czynszojadów CZEGOKOLWIEK wiąże się z klasycznym ,,na twoje miejsce mam 50ciu ukrów, jak coś ci nie pasuje to wypierdalaj".

Ty masz mu coś dopłacić? HAJS KURWA NA JUTRO
Chuj czynszojad zalega ci ze zwrotem kaucji pomimo braku zastrzeżeń w protokole i przekroczeniu ustawowych 30tu dni? NO ALE TUTAJ TO COŚ TAM COŚ TAM WIE PAN HEHE ZAMIESZANIE ALE JA TO NIE WIEM CZY PRZEŚLĘ BO TUTAJ COŚ TAM COŚ TAM HEHE

I na koniec nie wiadomo co gorsze - wynajmowanie starej i zaniedbanej chujni, w której prędzej czy później z własnej kieszeni trzeba coś robić, czy czegoś nowego, co ABSOLUTNIE NIE DAJ BOŻE AKYSZ BĘDZIE (Z)UŻYWANE bO PRZECIEŻ JAK TO ŚLADY CHODZENIA PO PODŁODZE ALBO PRZETARCIE NA ŚCIANIE OD KURTKI
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline Zomballo

• Gaduła
No jak myślisz po co to? Pamiętam jak mieszkania przechodziły na własnościowe z przysłowiową "złotówkę". Kto pracował w spółdzielni to se pięć lokali przycupną po jakichś babkach, żulach itp. a teraz wielki developer. Przecież słowem nie piśnie takowy, że lepiej kredyt niż dorabiać byznesmena. I wszystko dokładnie tak jak piszesz. Z drugiej strony oczywiście też patologia.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Śmieszy mnie i wkurwia ogólne wmawianie wszystkim na lewo i prawo, że ,,kredyty fujka, co ci wynajem przeszkadza, przecież w DE to większość wynajmuje a w ogóle to banki lichwiarze i złodzieje po co ci to"

Tylko ustawa o prawach lokatora jest tak śmiesznie napisana, że w pełni nie chroni ani jednej ani drugiej strony, a na bazie własnych doświadczeń to zawsze najemca jest jebany, a nie ten ,,biedny uciśniony landlord co po 5ciu latach musi wydać 200 zł na białą farbę" XDDDD

Totalnie się nie dziwię, że w tym kraju większość jest na swoim - i prawidłowo, bo wynajmując chaty nie wynajmuje się pomieszczeń ale również bierze na plecy fochy i niekompetencje landlorda w podstawowych sprawach. Oraz obowiązkowo jego prywatne dramaty, problemy, ułomność, dzieci, choroby, dosłownie kurwa WSZYSTKO. Wynajmuje się mieszkania od przyjebów, którzy ustawę czytają tylko w jedną (oczywiście) swoją stronę, a egzekwowanie od czynszojadów CZEGOKOLWIEK wiąże się z klasycznym ,,na twoje miejsce mam 50ciu ukrów, jak coś ci nie pasuje to wypierdalaj".

Chuj czynszojad zalega ci ze zwrotem kaucji pomimo braku zastrzeżeń w protokole i przekroczeniu ustawowych 30tu dni? NO ALE TUTAJ TO COŚ TAM COŚ TAM WIE PAN HEHE ZAMIESZANIE ALE JA TO NIE WIEM CZY PRZEŚLĘ BO TUTAJ COŚ TAM COŚ TAM HEHE

I na koniec nie wiadomo co gorsze - wynajmowanie starej i zaniedbanej chujni, w której prędzej czy później z własnej kieszeni trzeba coś robić, czy czegoś nowego, co ABSOLUTNIE NIE DAJ BOŻE AKYSZ BĘDZIE (Z)UŻYWANE bO PRZECIEŻ JAK TO ŚLADY CHODZENIA PO PODŁODZE ALBO PRZETARCIE NA ŚCIANIE OD KURTKI

Pokaż mi jakąkolwiek prywatną umowę najmu która jest obecnie zgodna z przywołaną ustawą np. w zakresie okresu wypowiedzenia.

A jak ta ustawa chroni najmującego to podam jako przykład Gminę Wrocław. Jeden mój sąsiad 16 lat nielegalnie zajmuje lokal bez płacenia czynszu. Najpierw nie potrafili ustalić jak to się stało że po śmierci ojca wprowadziła się osoba bez przydziału, a jak to ogarnęli to już jego pani miała brzuch więc mogą mu teraz skoczyć.
Drugi sąsiad zostawił puste mieszkanie komunalne. Cała procedura rozwiązania z nim umowy (najpierw go musieli znaleźć) i "eksmisji" kogoś kto nie miesza już w ich lokalu trwała 7 lat.
Łączne zadłużenie lokali komunalnych we Wrocławiu w 2017 przekraczało 180mln a jak dobrze pamiętam obecnie dobija do 300mln.

Druga strona medalu jest taka że mamy zbyt drogie mieszkanie żeby je wynajmować przy tak niskich stopach zwrotu. A czynsze już dobiły wysokością do absurdalnych poziomów które odpowiadają wzrostom cen zakupu. Więc wiadomo że januszex oszczędza bo żaden dodatkowy nakład się nie zwróci. Udupiono odpisy amortyzacyjne i remontowe więc to jeszcze pogorszyło sytuację. Teraz dojdzie kataster który się przerzuci na najmującego i nie będzie robiło remontów żeby nie podnosić wartości lokali.

Na kredycie dało się ładnie zarobić jeśli był brany w odpowiednim czasie.

Offline Mother Puncher

• Pr0

Pokaż mi jakąkolwiek prywatną umowę najmu która jest obecnie zgodna z przywołaną ustawą np. w zakresie okresu wypowiedzenia.

A jak ta ustawa chroni najmującego to podam jako przykład Gminę Wrocław. Jeden mój sąsiad 16 lat nielegalnie zajmuje lokal bez płacenia czynszu. Najpierw nie potrafili ustalić jak to się stało że po śmierci ojca wprowadziła się osoba bez przydziału, a jak to ogarnęli to już jego pani miała brzuch więc mogą mu teraz skoczyć.
Drugi sąsiad zostawił puste mieszkanie komunalne. Cała procedura rozwiązania z nim umowy (najpierw go musieli znaleźć) i "eksmisji" kogoś kto nie miesza już w ich lokalu trwała 7 lat.
Łączne zadłużenie lokali komunalnych we Wrocławiu w 2017 przekraczało 180mln a jak dobrze pamiętam obecnie dobija do 300mln.

Druga strona medalu jest taka że mamy zbyt drogie mieszkanie żeby je wynajmować przy tak niskich stopach zwrotu. A czynsze już dobiły wysokością do absurdalnych poziomów które odpowiadają wzrostom cen zakupu. Więc wiadomo że januszex oszczędza bo żaden dodatkowy nakład się nie zwróci. Udupiono odpisy amortyzacyjne i remontowe więc to jeszcze pogorszyło sytuację. Teraz dojdzie kataster który się przerzuci na najmującego i nie będzie robiło remontów żeby nie podnosić wartości lokali.

Na kredycie dało się ładnie zarobić jeśli był brany w odpowiednim czasie.

Oczywiście, że takiej umowy się nie znajdzie, bo przy wynajmach powyżej tam chyba miesiąca okres wynosi 3 miesiące XD przy czym realistycznie ja np nigdy nie potrzebowałem więcej niż miesiąca, a wręcz zawsze starałem się wcześniej wypierdalać i myślę że większość osób również. No ale nie oszukujmy się, ta kwestia to akurat pierdoła w przeciwieństwie do zobowiązania najemcy do dbania o zaniedbane latami graty z nadzieją że MOŻE MI WYNAJMUJĄCY TO ROZLICZY XD

To wszystko rozbija się niestety o dymanie jednych przez drugich. Ja podchodzę do tematu uczciwie, więc zgodnie z ustawą pewnie bym musiał całą chatę wymienić.

Odnośnie reszty co mówisz, to nie wiem, jebie mnie kwestia wynajmowania. Jak się nie opyla to sprzedać w pizdu, a jak jest problem ze sprzedażą to cóż... niewidzialna ręką wolnego rynku czy jakoś tak XD było handlować samochodami albo zegarkami

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
No ale nie oszukujmy się, ta kwestia to akurat pierdoła w przeciwieństwie do zobowiązania najemcy do dbania o zaniedbane latami graty z nadzieją że MOŻE MI WYNAJMUJĄCY TO ROZLICZY XD
Nie rozliczy bo nie ma takiego obowiązku. Kc art. 662.

Taki artykuł może pomoże zrozumieć rozdział odpowiedzialności.
https://encasa.pl/blog/kto-naprawia-pralke/

Odnośnie reszty co mówisz, to nie wiem, jebie mnie kwestia wynajmowania. Jak się nie opyla to sprzedać w pizdu, a jak jest problem ze sprzedażą to cóż... niewidzialna ręką wolnego rynku czy jakoś tak XD było handlować samochodami albo zegarkami
Takie podejście skończy się jak na zachodzie. Wjadą fundusze i będziesz wynajmował od instytucji za 150% stawki.

Offline Mother Puncher

• Pr0
No ale nie oszukujmy się, ta kwestia to akurat pierdoła w przeciwieństwie do zobowiązania najemcy do dbania o zaniedbane latami graty z nadzieją że MOŻE MI WYNAJMUJĄCY TO ROZLICZY XD
Nie rozliczy bo nie ma takiego obowiązku. Kc art. 662.

Taki artykuł może pomoże zrozumieć rozdział odpowiedzialności.
https://encasa.pl/blog/kto-naprawia-pralke/

Takie podejście skończy się jak na zachodzie. Wjadą fundusze i będziesz wynajmował od instytucji za 150% stawki.

No tak bo teraz nie wynajmuje się od słupów ,,przypadkowo" posiadających X mieszkań, nie no, w ogóle tak nie jest XD

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Kataster przechodzący na wynajmującego jest o tyle nieprawdziwy, że mnóstwo mieszkań najzwyczajniej w świecie stoi pustych, szczególnie w nowej deweloperce, ale w moim mieście także w dzielnicach historycznych, gdzie większość jest ewentualnie ogarniana jako "apartamenty" przez airbnb-podobny syf. Wartość nieruchomości i ceny wynajmu to rozdmuchana banieczka i dla mnie to jest absolutnie pojebane, że większość ludzi musi więcej niż 1/4 tego, co zarabiają wydawać na czynsz na coraz mniejszą klitkę, w dużych miastach to coraz częściej połowa i więcej tego, co się zarabia, szczególnie wśród młodych ludzi. Uważam, że w większych miastrach powinno być jak w Berlinie, że jeśli 3 miesiące nie ma wynajmującego, to cyk! miasto odkupuje po swoich cenach, od razu się tam skończyły spekulacje i związana z tym patola. Za kawalerkę na Kreuzbergu z dziewczyną płaciliśmy na miesiąc (i to latem) mniej niż znajomy płaci we Wrocławiu na jakimś patodeweloperskim zadupiu, gdzie codziennie musi dojeżdżać do pracy godzinę w korkach i autobus jest zapchany jak tokijskie metro.

Offline Mother Puncher

• Pr0
Kwestie skupu mieszkań, podatków, kto co komu wolno - to już tam chuj. Ja mówię o relacji najemca - wynajmujący i zapisów prawa, które niby obowiązują, ale to zazwyczaj wynajmujący sobie je interpretuje wedle własnego widzimisię i to zazwyczaj w większości przypadków to najemca jest jebany w dupe i traktowany jak osoba gorszego sortu. Ja w ciągu 10 lat trafiłem RAZ na typa, który traktował mnie jak normalnego człowieka, a nie dojną krowę czy chuja od naprawiania jego błędów. Może dlatego, że był w moim wieku? Nie wiem :D

To, że się zdarzają akcję z niepłaceniem, wymianą zamków, barykadowaniem się - oczywiście, ale serio ile na powiedzmy 1000 wynajmów jest takich akcji? Ilu wrocławskich studentów odpierdala takie akcje albo rodzin z dziećmi? I czy to jest naprawdę aż taka skala, że wynajmujący srają się jakby na porządku dziennym każdy miał im drugiego dnia obsrać podłogi i powybijać dziury w ścianach? I traktują najemców jak potencjalnych dewastatorów. Swoją drogą też komedia - każdy rozjebie, zniszczy, zdewastuje podłogę po niej chodząc, ale jednocześnie dalej brnie w ten biznes, wynajmuje, stresuje się, bije pianę itp., straszy brakiem zwrotu kaucji itp. :D

Ta ustawa sprzed 20 lat jest dziurawa - zgadza się, na dzisiejsze realia jest już mocno nieaktualna a i na tamte czasy, te zapisy są moim zdaniem kompletnie odklejone (mocno nie rozbawiły naprawy źródeł ciepła: dostajesz chujowo działający albo wadliwy piec czy bojler i co chwilę musisz łożyć hajs na jego serwis?) i ona właściwie nie nakłada żadnych obowiązków na wynajmującego, który ŁASKAWIE mi mieszkanie udostępnia, bierze hajs i ma wyjebane XD No ale skoro ta ustawa i zapisy są obowiązujące - to do kurwy się ich trzymajmy z obydwu stron.

Odnośnie wypowiedzenia - można chyba za obustronną zgodą ustalić krótszy - właśnie miesięczny okres. Ale nie masz obowiązku się na to zgadzać. Ale wtedy nikt nie musi chcieć ci tego wynająć - to działa w dwie strony :D

I oczywiście wiele można mówić o instytucji kredytu hipotecznego - ale ja serio wolę gryźć ziemię i napierdalać nadgodziny w magazynie, niż być na łasce bądź niełasce jakiegoś chuja polaczka uważającego się za ziemskie panisko który z łaską umożliwia mi sranie do jego 20 letniego kibla z 20 letnią spłuczką oczekując, że BROŃ BOŻE TA SIĘ NIE ZEPSUJE BO 20 LAT TEMU ON ZAPŁACIŁ ZA NIĄ 500 ZŁ XDDD
« Ostatnia zmiana: 04 Kwi, 2025, 11:40:40 wysłana przez Mother Puncher »