Autor Wątek: Co Was w życiu najbardziej wkurwia, czyli kącik małego frustrata  (Przeczytany 1717501 razy)

Offline wuj Bat

• Pr0
Baba pewnie już myśli o wieczności ;)
Paczki z głów!

Offline spacelord7

• Pr0
Nie wkurwia, ale podrażnia coraz większa ilość literówek w artykułach. I w dodatku na teoretycznie poważnych stronach z "prawdziwymi dziennikarzami", jak Infor, Business Insider, jakichś Interii i Onetów nawet nie wspominam. Rozumiem, że edytor tekstu nie wyłapie np. "Mieszkania, które mogłyby służyć dla normalnego życia", ale jak się coś pisze, to warto przed publikacją raz siebie samego przeczytać. Za to rzeczy typu "nei", "po porstu" - od razu są przecież zaznaczane na czerwono.
*liczba literówek ;)

Literówki się zdarzają, ale zaraz kończymy pierwsze ćwierćwiecze XXI wieku i są potężniejsze narzędzia niż zwykłe podkreślanie. Do Worda i Overleafa mam wtyczkę która poprawia błędy, gramatykę i stylistykę jednym kliknięciem. O generowaniu tekstu nie wspomnę.
Niestety, obecnie dostępne modele językowe są zbyt dobre i nie są w stanie tworzyć tak gównianych, baitowych, artykułów. Może dlatego trzeba je pisać ręcznie?

Posty połączone: 09 Paź, 2024, 23:46:00
Nie wkurwia, ale podrażnia coraz większa ilość literówek w artykułach. I w dodatku na teoretycznie poważnych stronach z "prawdziwymi dziennikarzami", jak Infor, Business Insider, jakichś Interii i Onetów nawet nie wspominam. Rozumiem, że edytor tekstu nie wyłapie np. "Mieszkania, które mogłyby służyć dla normalnego życia", ale jak się coś pisze, to warto przed publikacją raz siebie samego przeczytać. Za to rzeczy typu "nei", "po porstu" - od razu są przecież zaznaczane na czerwono.
*liczba literówek ;)

Literówki się zdarzają, ale zaraz kończymy pierwsze ćwierćwiecze XXI wieku i są potężniejsze narzędzia niż zwykłe podkreślanie. Do Worda i Overleafa mam wtyczkę która poprawia błędy, gramatykę i stylistykę jednym kliknięciem. O generowaniu tekstu nie wspomnę.
Niestety, obecnie dostępne modele językowe są zbyt dobre i nie są w stanie tworzyć tak gównianych, baitowych, artykułów. Może dlatego trzeba je pisać ręcznie?

Offline Rot

• Gaduła
Przez ostanie 16h nie docierały do mnie żadne maile, bo okazało się, że Gugl postanowił mi zrobić backup dosłownie wszystkiego, co mam na telefonie na gugl drajw przez co skończyło mi się miejsce.
Ostrzeżenie o tym wylądowało w spamie.
Czyli, dla jasności - mail od Google, że przestanę odbierać maile, wylądował na Gmail w spamie.
Google. W spamie. Na Gmail.

Please, make it make sense.

Najlepsze - akurat w tym czasie miał przyjść mail z rachunkami, plus czekam aż mi łaskawie przyjdzie kod do pobrania Space Marine z promocji.

Offline Pronounce

• Pr0
Czasami mam nadzieję już tylko na to, że "Historia" kiedyś w przyszłości wyrówna Polakom te wszystkie dobre, honorowe i humanitarne zachowania za te wszystkie sytuacje kiedy powinniśmy być pragmatyczni i cyniczni do bólu.

Offline Rot

• Gaduła
Wypadek, cały poobijany, złamany nos i do tego mandat.

Offline wuj Bat

• Pr0
JPRDL.......... Wypadek, czyli nie stłuczka. Ale żyjesz!

Bat, co brał udział w wypadku (jako pasażer) i nie wszyscy wyszli żywi...
Paczki z głów!

Offline Rot

• Gaduła
JPRDL.......... Wypadek, czyli nie stłuczka. Ale żyjesz!

Bat, co brał udział w wypadku (jako pasażer) i nie wszyscy wyszli żywi...

Po prawdzie to z tym "wypadkiem" mogłem przesadzić. Dosłownie rowerem wpadłem na samochód na przejeździe, się z panem kierowcą po prostu nie zauważyliśmy dopóki nie zaryłem mu twarzą w bok auta.
W zasadzie moja własna wina i nie mam do nikogo o to pretensji.
W poniedziałek wracam jeszcze do szpitala żeby mi jeszcze trochę ten nos wyprostowali, ale jak pomyślę o bólu, to mi się aż jaja kurczą.

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
Mnie poza wojną za płotem nie wkurwia nic.
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan
...gdyż granie do kotleta nie jest graniem do omleta choć oba dobre - commelina

Offline wuj Bat

• Pr0
Mój sąsiad zza ściany, Polak, jest naprawdę wyjątkowy: wszystkie kobiety traktuje tak samo!
Czy dzwoni do dziewczyny, czy do mamy, czy do babci - zawsze tak samo dużo klnie! :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Spoiler
Paczki z głów!

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Poor you :D

To zobaczysz wkurw jak Ci przyjdzie grudniowa wypłata niższa od poprzedniej bo Ci już przeliczą dochodowy w drugim progu.
RAZEM approves!
« Ostatnia zmiana: 10 Gru, 2024, 17:42:05 wysłana przez nikt »
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Grudniowa wypłata z premią kwartalną* xD

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi

To zobaczysz wkurw jak Ci przyjdzie grudniowa wypłata niższa od poprzedniej bo Ci już przeliczą dochodowy w drugim progu.
RAZEM approves!

Jak ma Ci przyjść niższa wypłata w podatku progresywnym, skoro płacisz wyższy procent liczony dopiero od kwot przekroczonych w każdym progu? Razem nie planowało zabierać 75% z całego miliona, jak zarabiasz milion rocznie, tylko tak jak to działa na całym świecie: każda kwota powyżej jednego progu liczy się do następnego progu, czyli powiedzmy hipotetycznie, że: jeśli ostatni próg by się zaczynał od pół miliona rocznie, to płacisz najwięcej od drugiego pół miliona, a od każdego niższego progu odpowiednio niższy podatek. System ekonomiczny nie ma zniechęcać Cię do przedsiębiorczości, tylko bierze pod uwagę, że w momencie, gdy zarabiasz tyle kasy, to już pracują na Ciebie inni ludzie, którzy zasługują tak samo jak Ty na dostęp do służby zdrowia, szkół i innych standardów cywilizowanego państwa.

W temacie: Wkurwia mnie mówienie o lewakach, że to ekonomiczni analfabeci, gdy dosłownie opiera się to na tym, że ludzie nie rozumieją, jak działa progresja podatkowa, która od ponad stu lat była absolutnym standardem na całym świecie do czasów Reagana i Thatcher, którzy rozpoczęli proces demontażu państw na rzecz skrajnego interesu najbogatszych elit, a po nich pałeczkę przejęli Clinton i Blair, kontynuując robotę, ale w “progresywnej” narracji, by cały krajobraz od lewa do prawa był podporządkowany pod interesy najbogatszych. Co widać było podczas kryzysu finansowego w 2007, było niedawno w tym, jak daliśmy się wszyscy wyruchać na COVIDzie i banki dostały kasę do łapy - chuj wie na co, bo żaden bank od drugiego nie pożyczał w Polsce chyba od 30 lat, a nadal też płacimy złodziejski WIBOR przez który mamy najdroższe kredyty mieszkaniowe w EU - jako pierwsze. Widać w tym jak połowa mieszkań w naszych miastach należy do venture capital i od bezdomności większość ludzi dzielą teraz dwa czynsze. W tym jak średni wiek pielęgniarek powoli się zbliża do równego emerytalnemu, bo za dużo lepsze pieniądze i w godniejszych warunkach im się podciera dupy niemieckim emerytom. Zresztą w tym roku w końcu co nieco podnieśli te wynagrodzenia i nagle jest rekordowy skok zapisów do szkół pielęgniarskich, bo to tak zagłodzona grupa.

Tak długo jak będziemy dawali cwelom w od prawa do “lewa” się mamić, że mamy dobre PKB, więc mamy być uśmiechnięci i zadowoleni, tak długo tutaj będzie coraz bardziej jak w Ameryce Południowej. Gdzie ludzie się bogacą WBREW działaniom państwa i nikt nikomu nie ufa, bo wszystkie instytucje są zagłodzone, ewidencja wszystkiego jest celowo nieefektywna: papierowa i nie elektroniczna i prawie każdy sobie wyrąbuje sobie miejsce maczetą w tej dżungli zamiast wspólnie coś budować.

Bo to przez jakiś czas był kraj silnych, którzy się wzbogacili i frajerów, którzy się nie załapali, a teraz jest kraj ich dzieci. Dzieci takich, jak Dominika Kulczyk, która za hajs z autostrad za które płacimy, bo daliśmy się zrobić jej staruszkowi jak ostatni frajerzy, będzie się bujać z obecnie najmodniejszą mniejszością, żeby tłum kiedyś nie przyszedł po nią z widłami i pochodnią jak po szefa United Healthcare i tych, którzy pewnie będą następni w krajach, gdzie to samo zepsucie jest jeszcze bardziej zaawansowane. Ale i tam znajdzie się frajer, który kupi - jak bułkę w sklepie - social media używane przez miliardy ludzi, za hajs najgorszych skurwieli na tej planecie i im posadzi u steru ich koleżkę z klubu najgorszych skurwieli. A ten zbierze wokół siebie zupełnych debili, którzy zdemontują i tak już gnijące resztki instytucji oraz zaufania społecznego w imię pobudek tak głupich, że wszyscy znowu zapomną o bogatych, którzy im to zrobili i znowu zaczną się napierdalać między sobą. Przez co człowiek już nawet nie wierzy w akceleracjonizm, bo cokolwiek się stanie dalej, to i tak my będziemy wyruchani. *dyszy ciężko*

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Jak ma Ci przyjść niższa wypłata w podatku progresywnym, skoro płacisz wyższy procent liczony dopiero od kwot przekroczonych w każdym progu?
No właśnie sobie wytłumaczyłeś jak. Jeśli przekroczył dochód 120k w listopadzie to grudniowa pensja będzie obciążona 32% a nie 12% i dostanie mniejszą wypłatę na rękę.

Podatki dochodowe wprowadzono w celu finansowania wojen i po ich zakończeniu już zostały więc odwoływanie się do założeń historycznych nietrafione.
Podatki progresywne to taka ładna bajka jak o yeti. Im masz wyższe dochody tym będziesz płacił je niższe bo zmienisz formę prowadzenia działalności.
Przykładowo jak sumarycznie kasa z etatu i zleceń powodowała że się wbijałem w drugi próg to założyłem JDG na zlecenia. Teraz przeszedłem z JDG na Sp. z o.o. i opodatkowanie spadło mi o 14,9% i nie muszę już płacić dwóch składek zdrowotnych na NFZ z które nie korzystam od 12 lat.

Jak chcemy uczciwych podatków to tylko obrotowy a kredyty na stałe oprocentowanie w całym okresie trwania (bez jakikolwiek obowiązkowych dodatkowych produktów typu polisy) i wyłącznie do kwoty depozytów w banku a nie jako rezerwa cząstkowa. Skończy się lichwa i dojenie ludzi z pracy.

Razem nie planowało zabierać 75% z całego miliona, jak zarabiasz milion rocznie, tylko tak jak to działa na całym świecie: każda kwota powyżej jednego progu liczy się do następnego progu, czyli powiedzmy hipotetycznie, że: jeśli ostatni próg by się zaczynał od pół miliona rocznie, to płacisz najwięcej od drugiego pół miliona, a od każdego niższego progu odpowiednio niższy podatek. System ekonomiczny nie ma zniechęcać Cię do przedsiębiorczości, tylko bierze pod uwagę, że w momencie, gdy zarabiasz tyle kasy, to już pracują na Ciebie inni ludzie, którzy zasługują tak samo jak Ty na dostęp do służby zdrowia, szkół i innych standardów cywilizowanego państwa.
No kurwa na pewno nie zachęca xD

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0

RAZEM approves!

Jak ma Ci przyjść niższa wypłata w podatku progresywnym, skoro płacisz wyższy procent liczony dopiero od kwot przekroczonych w każdym progu? Razem nie planowało zabierać 75% z całego miliona, jak zarabiasz milion rocznie, tylko tak jak to działa na całym świecie: każda kwota powyżej jednego progu liczy się do następnego progu, czyli powiedzmy hipotetycznie, że: jeśli ostatni próg by się zaczynał od pół miliona rocznie, to płacisz najwięcej od drugiego pół miliona, a od każdego niższego progu odpowiednio niższy podatek.

Razem nie wyjaśniło Ci tego, że jak w styczniu zarobisz 999k to do końca roku wszystko co zarobisz będzie obciążone podatkiem 75%. U nas tak działa drugi próg podatkowy, po przekroczeniu go wszystko co zarobię powyżej będzie obciążone podatkiem 32% i niezależnie czy będzie to grudzień czy luty.

System ekonomiczny nie ma zniechęcać Cię do przedsiębiorczości, tylko bierze pod uwagę, że w momencie, gdy zarabiasz tyle kasy, to już pracują na Ciebie inni ludzie, którzy zasługują tak samo jak Ty na dostęp do służby zdrowia, szkół i innych standardów cywilizowanego państwa.

Na wszystko zarobiłem sam bardzo ciężko pracując po godzinach, nocami i w weekendy, a jestem inwalidą. Gdzie ta sprawiedliwość społeczna? Państwo właśnie mi zabrało pieniądze, z których finansowałem sobie nierefundowaną część leczenia. System ekonomiczny właśnie zmotywował mnie do przedsiębiorczości- wszystkie zadania z grudnia przesunąłem na styczeń, siedzę na HO i odpisuję tylko na maile, natomiast wszystkie przyszłoroczne zadania będę realizować jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, która nie musi płacić złodziejskiego ZUS i ma dużo niższe stawki podatkowe.

« Ostatnia zmiana: 11 Gru, 2024, 16:09:13 wysłana przez niedziak »