Autor Wątek: Co Was w życiu najbardziej wkurwia, czyli kącik małego frustrata  (Przeczytany 1710593 razy)

Offline Gveir

• Gaduła
  • Grunge Man
Cytat: Pszczółka Szmaja
PPS od początku istnienia miał w programie niepodległą demokratyczną Polskę. w odróżnieniu od SDKPiL.
PPSowskie korzenie u Piłsudskiego widać było do końca, dzięki czemu mn. w II RP istniał bardzo silny ruch spółdzielczy.
niestety zafundował też huntę półkowników zwaną sanacją, której zawdzieczamy takie kwiatuszki jak Brześć i Bereza oraz kompletny rozpiździaj w armii który Wehrmacht obnażył w 39. za to kawaleria przednio się na paradach prezentowała.
na marginesie ja się rodziłem w mieście gdzie nigdy kasztanki z jej Marszałkiem nie lubili, bo bardzo zajęty był przyłączaniem Wilna do II RP kiedy tu trwało powstanie. idolem za to tu był Romek Dmowski ale to inna historia.

Strzelam: Śląsk. Wielkopolskę nie obstawiam, bo tam koncertowo przeprowadzono powstanie.
Oj, sanacja nie była taka do końca zła... panowie pułkownikowie to inna sprawa. Każdy sobie: Sikorski, Anders, Rydz-Śmigły (którego tak lubiano, że chodziło takie porzekało "nie straszna wojna gdy mamy Rydza-Śmigłego" czy jakoś tak..) i inni wybitni. Nie wspomnę o zaszczutych i odsuniętych od chwały jak np. Walery Sławek, czy gen. Sosnkowski.
Też nie przebąknę o biernej postawie Bora-Komorowskiego wobec nalegań Okulickiego i Chruściela.

Dobra panowie, spadam na piwo. Trzymaj się!
« Ostatnia zmiana: 25 Sie, 2013, 20:54:38 wysłana przez Gveir »
Zwycięzca Grand Prix "Najbiedniejszy Rig na sevenstring.pl" 2013 i 2014
http://muzycznymajdan.blogspot.com/ - pierdolnik muzyczno-płytowy

Offline Dun

• TW
  • Gaduła
Lektura dla co niektórych na dziś:

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0

o.0 poważnie to piszesz czy coś Ci mózg wygryzło? Islam i islamizacja to obecnie taki sam kłopoto jak głód, proliferacja BMR, zorganizowana przestępczość czy terroryzm.
Wierzysz, że ciapaty pojechał do Anglii po to samo co Polak? No nie.. tak nie jest. Jak bardzo można się tam wstydzić zachowania rodaków (co moim zdaniem, jest wypadkową a nie przypadłością), tak zachowanie ciapatych jest NIEDOPRZYJĘCIA.
Nie, nie pojechali tam za chlebem. Pojechali za pieniądze z Arabii Saudyjskiej, na zaproszenie brata Ahmeda Mohammeda Kozojeba III czy innego tam krewnego aby zrobić rozpierdol. Wyjeżdząją do krajów z dobrym socjalem aby żyć, lęgnąc się jak prusaki czy inne robactwo i jeszcze brać z tego zasiłek. Super logika, kurwamać! A rządy państw Europy Zachodniej płacą im, odbierając własnym obywatelom. Tak dalej, myślę, że to dobre. I ta wkurwiająca poprawność polityczna.
Ahmed pojechał sobie żyć w Nimeczech aby ponarzekać jak to jest źle w jego kraju i zniszczyć kraj który przyjął go z otwartymi ramionami. Ej, tak się zachowuje ktoś kto jedzie za przysłowiowym chlebem?
Zabija kobiety w państwie europejskim, w którym panuje europejskie prawo i cywilizacja zachodnia u której podstaw są rzymskie prawo, chrześcijańskie zasady praw człowieka i demokracja grecka. Organizują marsze i wrzeszczą: śmierć policji brytyjskiej? o.0 Ustanawiają chore i popieprzone prawo szariatu na ziemii gdzie panuje prawo np. brytyjskie? Jakim, kurwa mać, prawem ja się pytam? Pojedziesz z swoją kobietą do kraju w którym panuje Islam. Musisz przestrzegać ich praw religijnych aby nie złapano was, Twojej kobiety nie zgwałcono na Twoich oczach.. BO PRZECIEŻ UBIERA SIĘ NIEZGODNIE Z ISLAMEM I GRZESZY, po czym zabiją ją i na koniec Ciebie. OK! To ich państwa. Ale jakim prawem robią to w Europie? Jakim? Przychodzą w gości, gdy gospodarz przyjmuje Cię z otwartymi ramionami robisz mu pierdolnik w domu? Bo chyba nie tak wychowano.
No kurwa nareszcie ktoś prawdę napisał...

Twój avatar idealnie pasuje do kontekstu ;)
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Ej, ale nie mylcie ciapatych z ekstremistami Islamskimi, bo to dwie różne rzeczy. Ciapatych np. w samym UK są miliony, podczas gdy ekstermistów/ortodoksów kilkadziesiąt/set tysięcy, zresztą gromadzą się razem w swoistych gettach i to oni robią zamieszanie. Ciapaci przecież to nie tylko Arabowie, to głównie Indusi i inne takie narodowości. Mi, ani nikomu z mojego otoczenia jeszcze żaden arab nic nie zrobił... Ba, nie słyszałem słowa o szkodliwej działalności arabów, tylko cały ten hype w internecie. Poczytajcie o protokołach mędrców syjonu, IMO teraz dzieje się to samo. Bad hype na arabusów i WW3
A tych pierdolonych gwałcicieli indywidualnie połapać, a potem powywieszać/na ciężkie roboty powysyłać

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
I dla każdego muzułmanina prawo szariatu jest nadrzędnym prawem, czy tego chce czy nie. Im wszystkim chodzi o światową dominację islamu, powie Ci to każdy ważniejszy szmatogłowy, nieważne czy starają się udawać porządnych i ułożonych ludzi czy są sobą i latają z maczetami obcinając ludziom głowy. Dobrze, że sami przyznają się do strachu przed 'polską pełną rasizmu'.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
A dla każdego katolika prawem nadrzędnym jest dekalog i przykazanie miłości.
Spoiler

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Przynajmniej nikt mi nie utnie głowy za to, że jestem niewierzący a mojej kobiety nie ukamienują za to, że ma odkryte nogi i ramiona. Nie ciągnijmy dalej tej dyskusji, bo zaraz wyjdzie ze mnie cały rasizm i pogarda dla kozojebców, a nie chciałbym tego.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Święci też nie są, wcale ich nie oczyszczam z tego co robili przez wszystkie stulecia, ale w obecnych czasach bezpieczniej mi się z nimi koegzystuje. Najchętniej wszystkie religie bym zdelegalizował bo najwięcej problemów na świecie jest przez to, że ktoś nie wierzy w 'coś' lub to 'coś' inaczej nazywa, po swojemu.

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
 To, że chrzescijaństwo kiedyś też nie pierdoliło sie z innowiercami, na pewno byłaby wielce pocieszającą wiadomością dla kogoś, komu właśnie ujebują leb maczetą...

BTW - czemu te jebane kozojeby, którym przeszkadzają/których obrażają różne rzeczy, o których nie jest wspomniane w Koranie, nie mają  takich obiekcji wobec bomb i broni palnej?
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan
...gdyż granie do kotleta nie jest graniem do omleta choć oba dobre - commelina

Offline Gveir

• Gaduła
  • Grunge Man
Tak ostatnie słowo. Na drugim semestrze miałem taki ciekawy przedmiot: zwalczanie terroryzmu. Wykłady prowadził dr. Kwećka. Nie wiem czy go kojarzycie, tak czy inaczej dosyć znany w swojej dziedzinie nauki. Na jednym z wykładów powiedził dlaczego terroryzm islamski i muzułmanie są tacy mocni. Oto pytania które były odpowiedzią: czy w Islamie są święci? czy w Islamie jest wyraźny podział na odłamy? czy w Islamie jest Święta Trójca tak jak w katolicyzmie? Co krzyczą muzułmanie?
Odpowiedź to siła islamskiego terroryzmu. I pardon gizmi, ale tak jak rzekł niedziu: mogą być ich tam miliony ale nadrzędny jest Koran i prawo szariatu. Jihad wobec niewiernych. Nawet małemu Abdulowi wmówią, że jak pójdzie do szkoły i zdetonuje się to pójdzie automatem do raju.
W drugą stronę: bodaj edykt papieża Urbana z I krucjaty nie stracił ważności :D czyli za śmierć w walce z muzułmanami dostajesz automatyczne rozgrzeszenie i miejsce w Niebie
Eh, religia. Rzuć kawałek, a zadziała jak broń chemiczna - skazi wszystko :D

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Aż mi się skojarzyło z fedajkinami Muad' Diba...

Gdyby zwiększyć kontrolę socjalną wobec takich ludzi (w szkole coś się dzieje z dzieckiem, dziwnie się zachowuje, etc. - psycholog, w razie większych problemów kurator) - nie chce mi się wierzyć, że to są miliony socjopatów zdolnych przechytrzyć taki aparat, a ich celem nadrzędnym jest zniszczenie wszystkiego, co nie-islamskie. Jak przyjechali gdzieś i wychowują w tamtym miejscu dzieci, to dzieci będą wychowywane na tamtejszych zasadach.
Zresztą, my Polacy, nie mamy z nimi problemów, a z drugiej strony ostatnio byłem świadkiem w Cafe Fajce (miejsce, gdzie można usiąść i pogadać przy sziszy, wszystko urządzone na styl orientalny) klienci, którzy gdzieś tam siedzieli w kącie siedzieli w kącie, śmiali się z prowadzącego lokal(jego arabskich korzeni i w ogóle obśmiewali całą kulturę).

Terroryści są z różnych krajów, a nie słyszałem, żeby się oskarżało Irlandczyków/katolików o IRA'ę albo Hiszpanów o ETA'ę. Każda religia ma swoich ekstremistów i ze wszystkimi trzeba walczyć w imię wolności.

Offline Vicol

• Pr0
    • Nakvrw und Śmierćmetal
Si vis pacem, para bellum. Mówi coś to waszmości?
Myślisz, że jak se jebniesz jakimś przysłowiem po łacinie, to wydasz się mądrzejszy? To ja też se jebnę.
et faex populi

Przede wszystkim, w Twojej wypowiedzi wali lewactwem na kilometr. Nie, nie jestem prawusem. Raczej reprezentuje i choruje na niepodległą Rzeczpospolitą zupełnie jak Marszałek i jego kumple zwani piłsudczykami. Tak, mogę się tak określić.
Nie jestem ani lewakiem ani prawusem i w dupie mam hasła typu ''niepodległość'' i ''marszałek'. Moje poglądy są antypolityczne, antyreligijne, rasistowskie a do ciapatych strzelałbym szynką z gwoździami. Nie lubię też drechów, sportu, piłki nożnej i jej kiboli, meksykańców, ekologów, estetów, murzynów i djentu. Ciebie też nie lubie :P. Bez tych rzeczy świat byłby piękniejszy a przynajmniej mniej pojebany.

Wracając - jesteś winien temu krajowi oddać przysługę. Za to, że się urodziłeś w szpitalu i nie zdechłeś na żółtaczkę czy inny syf przy porodzie. Za to, że wychowali Cię rodzice, że masz dom w którym mieszkałeś. Wdzięczny, że doszedłeś swoimi sposobami ale doszedłeś do tego co masz.
Po pierwsze nic nie jestem nikomu winny. A państwo jest jak dupa od srania żeby zrobić jakiś pożytek ludziom, którzy je utrzymują. Gdyby nie te marne ochłapy, które z publicznych pieniędzy wracają do społeczeństwa, ludzie już dawno rozjebaliby ten system. Dziwne jest, że ze spokojem przyjmują fakt jaka część ich pieniędzy jest przepierdalana. Zamiast iść w opiekę zdrowotną, szkolnictwo, szeroko pojęty transport czy przemysł, hajs jest przepierdalany. Na pensje dla urzędasów, polityków, jebanych generałów w woju czy właśnie na takie pierdoły jak potrójna pensja dla takich jak ty marnujących czas w afganistanie czy innej ciapalandii. Jebać misje pokojowe. Nie tykać gówna, zostawić ciapatych w ich własnym gettcie i niech się ukiszą we własnym sosie.

normalnie

Normalnie to znaczy jak?
Z uporem maniaka po prostu robić swoje. :P Co prawda nie wyciągniesz 10k jak pierwszy lepszy żołnierzyk na wojnie z ciapatymi pastuchami, ani nawet połowy z tego. Co gorsza nie wystarczy 8h dziennie. I nie będzie łatwo, bez koncentracji i myślenia. Ale będzie się z tego dało godnie żyć. Robisz nagrania, masz trochę sprzętu. Jeszcze tylko trochę więcej determinacji i może się udać.
synkopy to guwno

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Dlaczego lepiej przeprowadzać eksperymenty laboratoryjne na muzułmanach, a nie na szczurach?
Szybciej się rozmnażają i nie przywiązujesz się emocjonalnie.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Dlaczego lepiej przeprowadzać eksperymenty laboratoryjne na muzułmanach, a nie na szczurach?
Szybciej się rozmnażają i nie przywiązujesz się emocjonalnie.
:zuo:

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
........
Wracając - jesteś winien temu krajowi oddać przysługę. Za to, że się urodziłeś w szpitalu i nie zdechłeś na żółtaczkę czy inny syf przy porodzie. Za to, że wychowali Cię rodzice, że masz dom w którym mieszkałeś. Wdzięczny, że doszedłeś swoimi sposobami ale doszedłeś do tego co masz. Choć kurwa tyci, tyci.. jebaną odrobinę. A potem możesz przysłowiowo wypierdalać z kraju. Podejrzewam, że mało kto uroni łzę. Jeśli wiążesz takie a nie inne plany z innymi krajami ok.

.......

Chyba Ciebie  Bóg opuścił . Gveir NIC nie jestem winien krajowi za to ze sie urodziłem, jestem winny Rodzicom Naturze , Bogu nazywaj sobie jak chcesz, ale nie systemowi, który wlazł do łóżka z butami moim rodzicom i jak pijawka podłącza sie do każdego i wyciąga z Ciebie tyle ile zechce, z wielokrotną nawiązką. Do tego do czego doszedłem jestem winny Rodzicom Bratu i kilku innym osobom, system czy tam kraj tylko mi to utrudnia i podkłada kłody na tyle na ile może, raz mniej raz więcej bezczelnie. Spóźnisz sie z podatkiem -kara a potem mandat karny a potem komornik . Nie wiesz bo nie przezyłeś paru rendewu z tym aparatem.
Jesteś przepełniony ideami ale mając na karku kilka lat więcej i przygód z "krajem" jest szansa ze zweryfikujesz swoje poglądy.

Jedyny temat w którym sie z Tobą zgadzam to podejście i sytuacja z tymi którzy w "moim domu" próbują wprowadzać swoje porządki i na to nie ma zgody! Bez względu na rase czy kolor skóry.

Offline Matzer

• Gaduła
  • chcę być Pr0
jesteś winien temu krajowi oddać przysługę -> obudziłem się wkurwiony bo nie wymyśliłem nic za co jestem winny przysługę mojemu państwu :( chyba, że to że tu mieszkam już oznacza, że jestem coś winien...

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
Ja tylko chciałem powiedzieć, że jeszcze parę razy przeczytam w moim wirtualnym obejściu słowo "ciapaty" to dostanę czerwonej mgły na oczach i zacznę banować z automatu. Pozdrowienia od lokalnego lewactwa wojującego :*

ps. Czy "Marszałek" to coś w rodzaju "Papieża"? Bo afaik to to jest stopień wojskowy, pisze się z małej i po nim powinno następować jakieś nazwisko. Tak kurwa, przeżyłem traumę bycia synem piłsudczyka. Mam uraz.
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Zomballo

• Gość
Ja nie rozumiem tego. Ktoś chce zostać żołnierzem ale nie che strzelać z karabinu, ba nawet pcha się na oficera a na misje nie chce jechać. O co komon meny bo ja nie łapie?

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
Wiesz, paradoks znany w wielu branżach. Weźmy chociażby aptekarzy odmawiających sprzedaży środków antykoncepcyjnych, bo "klauzula sumienia" ;)

Offline Gveir

• Gaduła
  • Grunge Man
@Rick
Nigdzie nie napisałem, że nie chcę strzelać z karabinu czy zostać oficerem. Na to drugie się nie pcham, bo doskonale znam pierwsze pytanie jakie zadają na egzaminie w szkołach oficerskich "Z protekcji jakiego generała/urzędnika MONu jesteś tutaj?"

@leon
Raczej przydomek. Dlatego z dużej litery.

@commelina, Vicol

Nieźle zgorzkniali jesteście i nie ma się co dziwić. Przeciętnego Polaka też wkurwia to co się dzieje w kraju. Wszechobecny system złodziejski z partiami władzy. Skoro Vicol wiesz dobrze, na co lepiej to idź na Wiejską i im to powiedz. Każdy będzie gadał, mało kto coś zrobi. Jedynym wyjściem jest SPIERDOLENIE jak przysłowiowy tchórz i będzie gut, co? Nie, nie chodzi teraz o służbę dla kraju i patriotyzm. Tylko zwykłe, ludzkie stawiania czoła problemom. Ale większość Polaków woli spierdolić jak tchórze za granicę, wiedziona iluzjami. "Bo w porównaniu z tam, tutaj jest chujowo"
A może tam lepiej ich manipulują i dają przy okazji więcej kasy aby ludzie posłusznie kiwali głowami? Nie oto chodzi władzy? o jej legitymizację wśród obywateli?
Commelina, bezpośrednio nie zawdzięcza ale jednak coś - urodziłeś się w tym kraju. Rodzice pewnie też kurwili na poprzedni system polityczny, ale wychowali się na ludzi, zdobyli to co zdobyli a potem zmajstrowali sobie commelinę :D
Nie mówię abyś kurwa całował ziemię i itp. Ale czasami przypomnieć sobie, że nasi rodzice mimo takiego a nie innego sytemu wycisnęli z niego tyle aby dać nam dom i wychowanie. Im się udało oszukać.

I dałeś pod spodem odpowiedź na pytanie monda: czyli widzisz - w tym kraju da się żyć pomimo chujowego systemu. To czemu masz zamiar spierdalać?

@gizmi
ETę i IRę już dawno ugłaskano. Ich walka została zakończona. Islamskiemu terroryzmowi nie wystarczy, że wycofa się wojsk z ich piaskownicy. Oni chcą abyś latał w turbanie, a swoją kobietę ubrał w prześcieradło z dwiema dziurkami na oczy.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Ależ Ty masz pokrętną logikę. Nie jestem zgorzkniały tylko realnie patrze na świat bez ideologicznej iluzji.
To gdzie sie urodziłem to przypadek i nie wybierałem sobie miejsca ani Rodziców co nie zmienia ze ciesze sie ze miałem tych co miałem. A za to gdzie sie urodziłem powtarzam nie ma co dziękować krajowi tylko Matce Naturze niech to w końcu do Ciebie dotrze. Kraj nie ma na to ŻADNEGO wpływu. To kraj ma farta ze ja się tutaj urodziłem i to Kraj powinien mi dziękować i być wdzięcznym ze tutaj zapierdalam i daję się okradać
Nie inputuj mi ani moim rodzicom ze coś sie udało oszukać !

Zacytuję klasyka : "urodziłem sie bo nie miałem innego wyjścia.." Młody jesteś w dupie byłes i gówno widziłeś to mniej więcej wpisuję sie w Twoją retorykę i sposób myślenia. Górnolotnymi frazesami cały świat jest wybrukowany. O poprzednim systemi faktycznie gówno wiesz i czy ktokolwiek z niego był w stanie cokolwiek wyszarpać to spora częśc tutaj wie. To tamten system rozszarpywał nas więc nie pierdol mi o tym ze moi starzy wycisneli coś z niego.
Weź sie do pracy i przestań pierdolić bo mi sie słabo robi a jak wiadmo jak ktoś nie ma racji w internecie to jest katastrofa ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Sie, 2013, 13:42:03 wysłana przez commelina »

Offline Gveir

• Gaduła
  • Grunge Man
Ależ Ty masz pokrętną logikę. Nie jestem zgorzkniały tylko realnie patrze na świat bez ideologicznej iluzji.
To gdzie sie urodziłem to przypadek i nie wybierałem sobie miejsca ani Rodziców co nie zmienia ze ciesze sie ze miałem tych co miałem. A za to gdzie sie urodziłem powtarzam nie ma co dziękować krajowi tylko Matce Naturze niech to w końcu do Ciebie dotrze. Kraj nie ma na to ŻADNEGO wpływu. To kraj ma farta ze ja się tutaj urodziłem i to Kraj powinien mi dziękować i być wdzięcznym ze tutaj zapierdalam i daję się okradać
Nie inputuj mi ani moim rodzicom ze coś sie udało oszukać !

Yeah, whatever

bandit112

• Gość
@Rick
Nigdzie nie napisałem, że nie chcę strzelać z karabinu czy zostać oficerem. Na to drugie się nie pcham, bo doskonale znam pierwsze pytanie jakie zadają na egzaminie w szkołach oficerskich "Z protekcji jakiego generała/urzędnika MONu jesteś tutaj?"

@leon

@commelina, Vicol

Nieźle zgorzkniali jesteście i nie ma się co dziwić. Przeciętnego Polaka też wkurwia to co się dzieje w kraju. Wszechobecny system złodziejski z partiami władzy. Skoro Vicol wiesz dobrze, na co lepiej to idź na Wiejską i im to powiedz.

I tak do tych debili nic nie dotrze, więc rozumiem postawę Vicola.

" Nie, nie chodzi teraz o służbę dla kraju i patriotyzm. Tylko zwykłe, ludzkie stawiania czoła problemom."

Problemy znikną, jak te jebane komuchy wymrą. Nażrą się za nasze i po kolei poumierają. A że to trochę potrwa, a życia mi szkoda na czekanie i dawanie się ruchać w dupsko, wolę wyjechać tam, gdzie rząd nie bierze w dupala każdego obywatela.

Polityka nie jest od zarabiania pieniędzy

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny

@leon

Aaaaach, I see. Ty po prostu masz problem z tym gdzie dawać jaką literkę. Bo widzisz, np w moim nicku jest duża, a piszesz z małej. Also, mój Ty malowany żołnierzyku, pisanie stopnia z dużej jako przydomka to jednak papieżyzm jest. Weż se go, swoją wielką Polskę, swoją gówniarską odmianę patriotyzmu połączoną z przelewaniem krwi za groby ojców też se weź.
Mówię Ci to jako osoba, która wychowała się w domu zawodowego wojskowego i pierwsze 15cie lat życia miała takie poglądy jak Ty. A potem zaczęła składać klocki informacji na własny rachunek i dzięki temu teraz jestem dręczycielem takich słodkich misiaczków na sspl, a nie kolejnym durakiem w kamaszach.

No i fryzurę mam lepszą.

EDIT: I jeszcze takie coś co mi umknęło. Mówisz o wdzięczności do Ojczyzny (jej jakie to pisanie z dużych literek jest ZAJEBISTE!). Nie wiem czy pracujesz zawodowo. Ja tak. I moja wdzięczność nazywa się PODATKI. Mam wrażenie, że dług wdzięczności spłaciłem już chwilę temu, a teraz wdzięczność leci na konto przyszłych pokoleń.
« Ostatnia zmiana: 26 Sie, 2013, 13:48:16 wysłana przez Leon »