Siemanko mam kilka jak zwykle trudnych pytań
Otóż mam interface Focusrite Saffire 6 z we/wy MIDI, które chciałem wykorzystać do nagrań klawisza Korg microSTATION. Nie chodzi mi o waveform tylko o 'kafelki', które będę mógł potem podpiąć pod jakąś VST, czy poddać wyrównywaniu. Klawisz posłużyłby jedynie jako klawiatura zewnętrzna.
1. Jak wygląda schemat połączenia ? Czy jest to midi IN -> midi OUT i zamiennie midi OUT -> midi IN (interface / klawisz)? W sensie na 2 kable midi? Czy klawisz musi być podpięty tez na USB czy jedno wyklucza drugie ?
2. Czy cubase powinien wykrywać nawet nie podłączone gniazda midi w interfejsie czy dopiero po podłączeniu urządzenia ? Pytam bo teraz nie wykrywa takiego portu wcale.
3. Czy po nagraniu 'kafelków' midi, wyrównaniu ich, można zrobić coś na zasadzie reampingu na klawiszach ?

Tzn ścieżką midi z kompa, kontrolować sygnał klawisza (z jego wbudowanymi brzmieniami), a następnie tą ściezkę zapisać jako waveform ? Czyli - nagrać midi, wyrównać, zwrócić do klawisza zeby mieć jego brzmienie, nagrać jako wave.
Tak wgl to czytałem gdzieś, że można nagrywać sygnał midi, bez kabla midi normalnie z USB i odpowiednimi sterownikami. Czy to bujda ?