Autor Wątek: Czyszczenie prądu źródłem lepszego brzmienia?  (Przeczytany 21266 razy)

Corny

• Gość
Czy 'dobry prąd' ma wpływ na brzmienie, czy to ściema?
Garść informacji (źródło Audio 5/2006)

'Przewód sieciowy może wprowadzić pasywną filtrację, uzyskiwaną dzięki odpowiedniej konfiguracji przewodników, doborowi materiałów i przy pomocy elementów indukcyjnych np. w postaci rdzeni ferrytowych. Kabel można podłączyć od razu do urządzenia, albo do listwy zasilającej i dopiero stamtąd do zasilanego komponentu. Listwa zasilająca pozwala podłączyć więcej niż jedno urządzenie.
  Wyżej w hierarchii ważności ( i ceny ) od kabli i listew znajdują się filtry sieciowe najczęściej nazywane nie do końca słusznie kondycjonerami, mają za zadanie oczyścić napięcie z szumów wysokoczęstotliwośc iowych, przepięć i wyładowań za pomocą filtrów dolnoprzepustowych; ich skuteczność na tym polu może być kilkunastokrotnie wyższa niż samego kabla.
  Na samym szczycie znajdziemy prawdziwe kondycjonery, które czyszczą prąd w sposób aktywny.
Nie tylko redukują zniekształcenia, ale też czuwają nad tym, aby na wyjściu zawsze było napięcie o dokładnie wymaganym poziomie i częstotliwości ( w Polsce są to wartości 230V i 50Hz )...
  Zaśmiecenie sieci zależy od
- pory dnia ( najmniejsze zniekształcenia późną nocą i wczesnym rankiem )
- okolicy, w której mieszkamy np. duże miasto, blok, dom jednorodzinny oraz w pobliżu duże zakłady przemysłowe, warsztaty, sklepy wielkopowierzchniow e ( jarzeniówki, klimatyzacje )
- dzień tygodnia - niedziela - najmniejsze zniekształcenia - dni powszednie - większe zniekształcenia
- szybki internet przesyłany przez instalację zasilającą '

Trochę przynudziłam, jeśli ktoś chce więcej informacji to się podzielę.
Proszę o opinię ludzi stosujących te urządzenia, czy mają one wpływ na brzmienie, czy kasa w błoto?

Offline wuj Bat

• Pr0
Corny - to wszystko prawda - z jednym "ale". Od początku - bardzo syfią też w sieci zakłady produkcyjne. Od jakiegoś czasu mam nieco większe TV na jamie i widać sporą różnicę w zakłoceniach obrazu w zależności od wymienionych czynników. Poza tym - sporo lat bawiłem się w sprzęt audiofilski: drogie klamoty, wyjazdy do Warszawki na pokazy, słuchanie i macanie zestawów za 200K PLN, gdzie same kable to 15K PLN, remont pokoju pod kątem słuchania, itd. Zakłócenia sieciowe są na lepszym sprzęcie doskonale słyszalne. Znaczenie ma także odpowiednie włożenie wtyczki do listwy zasilającej! (do dziś mam pozaznaczane).

Natomiast połączając stacka gitarowego do gniazdka nie usłyszysz różnicy. Ostatnio chłopaki z forum pokupowali kondycjonery i... nic.
Paczki z głów!

Corny

• Gość
Kupowali kondycjonery specjalistycznych firm dostosowanych do sprzętu gitarowego i nic?
Ale może chociaż przedłużyli żywotność swoich pieców ( zwłaszcza lampowych ) to trudno stwierdzić, czy ktoś używał kondycjonera przez np rok i czy musiał w tym czasie wymieniać lampy?

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
Ale ja myślę, że kondycjoner trzymać przy sprzęcie gitarowym to bardziej w obawia przed dziwnymi napięciami, które się mogą odbić na lampach i innych elementach gearu.
Tak na takie krytyczne przypadki jak się gra na festynie, a prąd ciągną z pobliskiego kościoła i bywają dziwne skoki napięcia.
W tym przypadku to jedynie bezpieczeństwo bo na lepsza jakość dźwięku nie ma co liczyć.
« Ostatnia zmiana: 29 Sty, 2009, 15:19:27 wysłana przez Dexterek »
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline pan mikos

• Pr0
Chyba o mnie mowa z tymi kondycjonerami to się wypowiem :)

Corny, kondycjonery nie sa dedykowane do sprzetu gitarowego, często się ich uzywa w stackach, ale sam producent pisze również o kinach domowych itp.

Kupiłem tak jak pisze Dexterek, nie dla oczyszczenia brzmienia czy coś, ja w takie pierdoły nie wierzę, chciałem mieć zabezpieczenie przed przepieciami itp. zakłóceniami w sieci, które mogłyby mi uszkodzić sprzet (gitarowy ofkors ;) ). Dodatkowo mam fajne lampki z przodu i z tyłu :)

Jeśli chodzi o różnicę w brzmieniu to ja jej nie doświadczyłem. Gitarzysta z kapeli doszukiwał się czegoś tam po tym jak sobie sprawił kondycjoner. Jedyna róznica jaką u niego usłyszałem to brak trzasku przy zapalaniu swiatła w sali (u mnie tego nie było i nie ma).

Offline wuj Bat

• Pr0
(...) czy ktoś używał kondycjonera przez np rok i czy musiał w tym czasie wymieniać lampy?

Lampy przy normalnym użytkowaniu i tak po >2 latach są do wymiany (lub zaraz będą).
Paczki z głów!

Corny

• Gość
(...) czy ktoś używał kondycjonera przez np rok i czy musiał w tym czasie wymieniać lampy?

Lampy przy normalnym użytkowaniu i tak po >2 latach są do wymiany (lub zaraz będą).

to akurat wiem, bo mój przeszczep gra na kranku ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Sty, 2009, 16:12:33 wysłana przez Corny »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
- okolicy, w której mieszkamy np. duże miasto, blok, dom jednorodzinny oraz w pobliżu duże zakłady przemysłowe, warsztaty, sklepy wielkopowierzchniow e ( jarzeniówki, klimatyzacje )

gowno prawda

zaklad energetyczny sam podaje dokladnie jakie parametry ma miec zasilanie i za odbieganie od nich ma takie kary ze mu sie to malo oplaca. nie ma znaczenia czy jednorodzinny domek czy cale osiedle

a zaklady przemyslowe maja osobne linie zasilajace , w dodatku rezerwowane najczesciej i malo powiazane z sieciami dla odbiorcow indywidualnych.

- szybki internet przesyłany przez instalację zasilającą '

szybki net przesyla sie przez siec strukturalna a nie zasilajaca. bardzo szybkie systemy sa swietnie izolowane. najpierw skrecane w pary, potem pary izolowane, a na koniec calosc w jeszcze jedno izolacje.
o wiele wiekszy wplyw ma siec zasilajaca na strukturalna niz na odwrot.

ogolnie to temat rzeka , zwlaszcza w kraju gdzie nadal w wiekszosci domow nie ma bolcow w gniazdkach :P
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
Przemo ja mało się nie udławiłem ostatnio jak odkryłem źródło przydźwięków i szumu w mojej sieci - aluminiowe przewody :D
Co do kondycjonowania - audiofilia to taka choroba jest. Trochę wstydliwa :) Jeśli chodzi o sprzęt gitarowy to podstawową kwestią jest to, że nie jest on hi-fi. Co za tym idzie ma znacznie większą tolerancję na wachania zasilania i jeśli ktoś Ci mówi, że kondycjoner prądu poprawi brzmienie to zwyczajnie ma kondycjoner na zbyciu :)
BTW - metoda liczenia poprawnych parametrów prądu zajmuje całą stronę w regulaminie Vatenfalla :)
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Przemo ja mało się nie udławiłem ostatnio jak odkryłem źródło przydźwięków i szumu w mojej sieci - aluminiowe przewody :D
normalka

wczoraj mi kolo pokazywal co robili w jakims urzedzie ostatnio w centralce telekomunikacyjnej to sie malo nie zlalem. wygladalo to troche gorzej niz to:

"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Corny

• Gość
ogolnie to temat rzeka , zwlaszcza w kraju gdzie nadal w wiekszosci domow nie ma bolcow w gniazdkach :P

I tu jest bies pogrzebany. Jeśli masz jakieś gówno w ścianie to nie pomoże żaden kondycjoner,
a wini się właśnie to urządzenie, które obrabia to co dostaje, a nie jest elektrownią.

Offline kur_krank

• Gaduła

zaklad energetyczny sam podaje dokladnie jakie parametry ma miec zasilanie i za odbieganie od nich ma takie kary ze mu sie to malo oplaca. nie ma znaczenia czy jednorodzinny domek czy cale osiedle

a zaklady przemyslowe maja osobne linie zasilajace , w dodatku rezerwowane najczesciej i malo powiazane z sieciami dla odbiorcow indywidualnych.

Mój ojciec chory na ową wstydliwą chorobę miał kiedyś takie ustrojstwo i latał z tym po wszystkich gniazdkach w domu, za każdym razem czerwieniał na twarzy i włosy rwał. Przebrnął przez regulamin Vattenfallu po czym kurwami rzucał jakiegoś pershinga się domagał - wykonał potem kilka telefonów i usłyszał tylko jedno zdanie: 'a udowodni nam pan to?' Firmy właśnie tną po kosztach w zakresie ekranowania, bo nikt tego nie sprawdzi. I cały regulamin można sobie wsadzić w d.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
udowodnic to nie ma najmniejszego problemu
zamawiasz sobie pomiar w domu, rzeczoznawce i sie chlopaki osraja jak dostana rachunek do zaplacenia.

z ekranowaniem to mogli by ciac po kosztach jakby byly jakies nowe inwestycje w PL a nie ma.

wracajac do budynkow
przy kupunie chaty w nowym budownictwie publikowane sa pelne specyfikacje wszystkich instalacji i materialow. mozesz dokladnie sprawdzic z czego jest instalacja, w jakiej klasie wykonana i czego sie po niej mozesz spodziewac

Offline BartekL

• Pr0
  • "Ryjem will not play"
I tu jest bies pogrzebany. Jeśli masz jakieś gówno w ścianie to nie pomoże żaden kondycjoner,

Ani pozłacane końcówki wtyczek sieciowych :)

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol
Generalnie takie Furmany czy Samsony dbaja bardziej o prawidlowe dzialanie sprzetu i w ten sposob moze miec wplyw na brzmienie. Czytalem troche tego i tylko posiadacze najwyzszej serii Furmana (AR) slysza jakas roznice. To sa regulatory napiecia (Delivers a stable 120 ±5 VAC whenever the input AC line voltage is between 97V and 141V ). Ale za ta cene to musi brzmiec.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
(Delivers a stable 120 ±5 VAC whenever the input AC line voltage is between 97V and 141V ). Ale za ta cene to musi brzmiec.

to cos innego wlasnie

jak wepniesz w salce kupe gratow do gniazdek , a zazwyczaj w danym pomieszczeniu wszystko jest na jednej tylko fazie to masz zajebsty spadek napiecia. w przypadku niektorych kostek i elektroniki ma to wplyw. porownaj sobie np. jak graja kostki OD na nowej baterii a slabej. tu podobnie. oprocz tego jak masz skoki w sieci to dodatkowo zabezpiecza i filtruje tak jak listwy zasilajace zeby nie wymienial bezpiecznikow co 15min jak grasz probe

nie widze w tym mitomanii. dobra rzecz tylko ze nie zupelnie o brzmienia a o bezpieczenstow gratow sie rozchodzi

Offline wuj Bat

• Pr0

gowno prawda

No właśnie "gowno prawda" to gówno prawda, ja po prostu wierzę (jeszcze) swoim uszom i oczom.
PRAKTIKA TEORJU JEBIOT!
Paczki z głów!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
i szlyszysz ze to ze Ci szumi wywolane jest jakims zakladem przemyslowym?? :D

OK :)

Offline wuj Bat

• Pr0
Kurwa - jasne że nie! :D
Dziwnym trafem dźwięk, a najbardziej ewidentnie obraz tv mają najmniej zakłóceń wieczorem w weekend.
Odnosiłeś się przeca też do info Corny nt innych czynników zewn. nie tylko zakładów. Nie sprzeczaj się ze starszymi i w dodatku (uczciwie biorąc: byłymi) audiofilami!  :D
Nawet mam kolegę, co ma faktycznie osobną linię zasilającą!

Oczywiście sorry Przem ;), ale wskaż inne wytłumaczenie niewątpliwych i powtarzalnych obserwacji.
Paczki z głów!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
kompy, halogeny,zarowki energooszczedne, wszystkie urzadzenia używające zamiennikow napiecia (pralki). wrzucaja niesamowita ilosc wyzszych harmonicznych do sieci.

przemysl dla przykladu ma obowiazek czyscic to co brudzi, np. kompensacja mocy biernej przez zastosowanie baterii kondensatorow w zakladach przemyslowych i fabrykch

Offline skarhead

• Gaduła
(Delivers a stable 120 ±5 VAC whenever the input AC line voltage is between 97V and 141V ). Ale za ta cene to musi brzmiec.

to cos innego wlasnie

jak wepniesz w salce kupe gratow do gniazdek , a zazwyczaj w danym pomieszczeniu wszystko jest na jednej tylko fazie to masz zajebsty spadek napiecia. w przypadku niektorych kostek i elektroniki ma to wplyw. porownaj sobie np. jak graja kostki OD na nowej baterii a slabej. tu podobnie. oprocz tego jak masz skoki w sieci to dodatkowo zabezpiecza i filtruje tak jak listwy zasilajace zeby nie wymienial bezpiecznikow co 15min jak grasz probe

nie widze w tym mitomanii. dobra rzecz tylko ze nie zupelnie o brzmienia a o bezpieczenstow gratow sie rozchodzi

Ano, filtry takie jak tanie furmany to afair są właśnie takie rozdzielacze podłogowe z ewentualnym filtrowaniem i zabezpieczeniami w obudowie rackowej,

Podejrzewam że w Polskich warunkach bardziej potrzebne jest cos jak AR-1215 Furmana - predzej usłyszy się za niskie napięcie w sieci grając na lampie niz szumy itp - mialem ten problem jakis czas temu w sali - wzmak grał jak zepsuty, kręciłem, kręciłem i nic - po jakimś czasie wróciło do normy :)

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol
wlasnie o serii AR mowilem. :)

Corny

• Gość
Ani pozłacane końcówki wtyczek sieciowych :)

Pozłacanie jest dla picu. Lepsze są posrebrzane.
Wujcio Batman na pewno wie ;)

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
gdzieś widziałem platynowe, ale nie wiem, czy sprzedawca sobie jaj nie robił :P
do widzenia.

Offline kur_krank

• Gaduła
NIe robił jaj- a jeśli pytałeś/widziałeś  cene to się nie przesłyszałeś :)