Autor Wątek: Czyszczenie prądu źródłem lepszego brzmienia?  (Przeczytany 21226 razy)

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
nie pamiętam ceny, ale pewnie miała przecinek o dwa miejsca w prawo za daleko postawiony ;)
do widzenia.

Offline wuj Bat

• Pr0
Ani pozłacane końcówki wtyczek sieciowych :)

Pozłacanie jest dla picu. Lepsze są posrebrzane.
Wujcio Batman na pewno wie ;)

Tu akurat pozłacanie nie ma sensu. Co innego w interkonektach i przewodach głośnikowych, gdzie są niskie sygnały i po podłączeniu  tego raz - praktycznie nie ruszasz, a z degradacją dźwięku przez utlenianie połączeń walczyć trzeba siłom i godnościom osobistom.
Paczki z głów!

Offline BartekL

• Pr0
  • "Ryjem will not play"
Tym bardziej ze w dalszej cześci instalacji przewody skręcane są zwykłymi zaciskami... Także złocone końcówki na wyczkach sieciowych to propaganda. Zaś w obwodzie samego urządzenia, uważam że dobre połączenia nie są już głupotą, gdyż jest to jakby nie patrzyć juz osobny układ.

Corny

• Gość
 Posrebrzane przewody, wtyki, jacki - to też dla picu - w to nie uwierzę.

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol
A porownywalas kiedys przewody z rozynch materialow?

za wikipedia:

Srebra używa się też do produkcji sprzętu elektrycznego i elektronicznego, gdzie jest cenione za znakomitą przewodność elektryczną, nawet gdy jest utlenione. Ścieżki na niektórych płytkach drukowanych są wykonywane ze srebra. Klawiatury komputerowe posiadają styki wykonane ze srebra. W sprzęcie audio hi-fi miedź często zastąpiona jest srebrem, z uwagi na lepsze właściwości elektryczne. Tlenek srebra-kadmu jest używany do produkcji styków wysokiego napięcia, ponieważ minimalizuje on powstawanie łuków elektrycznych.

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg

ja tam mam to w dupie, grunt zeby jack mial mocny kontakt (ale tu gniazdem tez mozna zadzialac), za pare tygodni zmieniam wszystkie kable, jacki beda z czystej miedzi, bez zadnego galwanicznie nakladanego gowna

Offline kur_krank

• Gaduła
A jak się to ma do wzmacniaczy i efektów gitarowych? Wkładają do bebechów posrebrzane przewody i inne platiny? I czy to słychać w ogóle bo można sobie gadać o teorii i płacić krocie... 

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
A jak się to ma do wzmacniaczy i efektów gitarowych? Wkładają do bebechów posrebrzane przewody i inne platiny? I czy to słychać w ogóle bo można sobie gadać o teorii i płacić krocie... 

IMO gowno to daje, byc moze (podkreslam - byc moze) w sprzecie audio daje to cos, ale gitara pracuje na tak waskim pasmie, ze jest to zwyczajnie mitologia, ktora gitarzysci kochaja

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
Coś jak emulsja do smarowania tranzystorów żeby nadać im bardziej lampowy sound :D
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
Wiesz Leos, ja sam jestem ogarniety ta magia Voodoo, chcialbym miec lepszy kondensator w tone gitary, chcialbym miec parowane potencjometry i troche innych drobiazgow, ale nie mozna dac sie zwariowac :)

Offline wuj Bat

• Pr0

Corny, moja droga... asfaltowa,
jak już napomkłem wcześniej - ma to wielki sens, ponieważ każdy metal się degraduje w czasie (chce wrócić do formy, w jakiej był w mamusi Ziemi) i na małych sygnałach SŁYCHAĆ spadek jakości dźwięku. Srebro czy posrebrzanie ma na celu opóżnić ten proces. A co powiesz na przewody z włókna węglowego? Są kruche w porównaniu z metalowymi, ale się nie utleniają - i to jest przyszłość!!! Generalnie spadek jakości najbardziej słyszalny jest w wysokich rejestrach, stają się ziarniste i chropowate. Wniosek jest też ten, że w sprzęcie gitarowym to nie ma aż takiego znaczenia, bo mamy większe sygnały i (Sinner) wąskie pasmo, niewchodzące w zakresy, gdzie degradacja byłaby słyszalna. Poza tym prozaiczna rzecz: jack gitara-wzmacniacz oraz połączenie head-paka praktycznie w kółko są ruszane i mechanicznie to połączenie nie ma szans się utlenić w jednej pozycji. W audiofilskim sprzęcie inaczej: podłączasz i zostawiasz. Ergo, kurwa, interkonekt odtwarzacz-wzmacniacz mam zrobiony w takiej technologii: samo połączenie mogę zacisnąć totalnie poprzez obrotową część obudowy, a prąd płynie plecionką posrebrzanych przewodów miedzianych (wyhamowuje powierzchniowe utlenianie miedzi) oraz z włókien węglowych (van den Hul). Tyle mi zostało po czasach audiofilskich ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Lut, 2009, 09:07:18 wysłana przez wuj_Batman »
Paczki z głów!

Offline airnox

• Nowy użytkownik
Dawno audiofilskich głupot w wydaniu gitarowym nie czytałem... Co ma kabel zasilający do brzmienia? Pewnie to samo, co gałka od potencjometru. Napięcie z gniazdka "przechodzi" przez zasilacz (w nowych konstrukcjach zapewne zasilacz impulsowy, który sam z siebie potrafi nieźle siać, a w lampowych, bądź starszych to transformator + prostownik + bateria kondensatorów) i niewiele z sygnału "sieciowego" pozostaje na wyjściu zasilacza (jak na złość sprawdzałem na oscyloskopie). Za głupotę uważam też stosowanie kondycjonerów, niesamowitych kabli zasilających itp. Czy ktoś się pokusił o podwójny ślepy odsłuch (zupełnie nie widzimy sprzętu a druga osoba zmienia kable i mamy usłyszeć co aktualnie gra)? Zasilałem przeróżne konstrukcje przeróżnymi kablami i nigdy nie zauważyłem różnicy spowodowanej doprowadzeniem prądu do zasilacza. Bo sam zasilacz ma pewien wpływ na brzmienie (siadanie napięcia w lampówkach, pojemność kondensatorów na basy i takie tam inne). Co do kabli sygnałowych - używam kabli kilkunasto/dziesięcio letnich i też nie słyszę różnicy między nimi a nówkami. Kabel gitara-wzmak - musi być poprostu wytrzymały żeby się nie ułamał i nie trzeszczał. No i odpowiedniej grubości, dostosowanej do długości kabla (mniejsza rezystancja kabla, pojemności...).

Pozdrowienia
Airnox

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
Przepraszam, a kim Ty w ogole jestes?

Offline airnox

• Nowy użytkownik
Kimś kto się poprostu tu pojawił, bo trafił z zupełnie innego powodu.

Offline BartekL

• Pr0
  • "Ryjem will not play"
Ale kto tu napisał, że kabel zasilający ma jakieś znaczenie? 

Coś jak emulsja do smarowania tranzystorów żeby nadać im bardziej lampowy sound :D
Nie żartuj :)

Offline kur_krank

• Gaduła
W obronie nieobecnej siostry powiem, że audiofilów i gitarzystów łączy to, że poszukują lepszego brzmienia. Robimy to na różne sposoby, ale cel jest słuszny.
To, że się wymądrzała przeglądając czasopisma audiofilskie taty i napisała taki tekst zastanawiając się jak to jest w praktyce.
Nie przekreśla się pracy tysięcy ludzi tylko dla tego, że ktoś nie słyszy różnicy-laryngolog wtedy potrzebny.
bez urazy

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Ty o kablu a my o zrodle napiecia
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny

Nie żartuję. Nie umiem tej strony znaleźć, ale ta emulsja to był tylko jeden z kwiatków. Poza tym były też flamastry zapobiegające interferencjom światła zewnętrznego z promieniem lasera (malowało się brzeg płyty), jeden za 20$ :) No i specjalne drewniane mocowania do kabli żeby nie leżały na ziemi bo to szkodzi przepływowi many ;)
Facet który to prowadził był bardzo cięty na mity i tępił w bardzo ładny stylistycznie sposób :)
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline BartekL

• Pr0
  • "Ryjem will not play"
Aaa, kojarzą tą stronę, emulsji nie pamiętam, ale pamiętam, ze te podstawki pod kable to ceramiczne były :)

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg

Nie żartuję. Nie umiem tej strony znaleźć, ale ta emulsja to był tylko jeden z kwiatków. Poza tym były też flamastry zapobiegające interferencjom światła zewnętrznego z promieniem lasera (malowało się brzeg płyty), jeden za 20$ :) No i specjalne drewniane mocowania do kabli żeby nie leżały na ziemi bo to szkodzi przepływowi many ;)
Facet który to prowadził był bardzo cięty na mity i tępił w bardzo ładny stylistycznie sposób :)

To bylo na jednym z for audio? Jesli tak, to to byl zart. Widzialem to...

Offline hawk

• Gaduła

http://209.85.129.132/search?q=cache:LjJoeo2NxKMJ:audiovoodoo.glt.pl/+inurl:audiovoodoo&hl=pl&ct=clnk&cd=4&client=opera Tu jest kopia z google, szkoda tylko że linki do opisów są już martwe.
Across the field you see the sky ripped open, See the rain through a gaping wound..