Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 314647 razy)

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Wszystkim Wam przydałoby się przestać łykać takie artykuły jak pelikan. Srsly, dorośli ludzie.

Kornik kornikiem, ale nie jest to trochę kurwa dziwne, że minister środowiska jako jedyny pełniący tego typu funkcję w Europie(i prawdopodobnie nie tylko) nie uważa, żeby Puszcza Białowieska powinna być na liście UNESCO?

Liek, nikomu to ani trochę nie śmierdzi gospodarką rabunkową?

W grudniu 2013 w wyniku nawałnicy na Podhalu położyło się w Kościelisku i okolicach ok. 100tyś drzew.
Drzewa usuwano ponad rok. Nie wstrzymano jednocześnie wydanych decyzji na ścinki w innych miejscach tatrzańskich lasów...
Czemu UE i sejm się tym nie zajęły? Dlaczego ekolodzy nie protestowali?

http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/1076648,podliczanie-strat-po-halnym-zniszczone-drzewa-za-5-mln-zl-zdjecia,id,t.html

"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
"Ciąć w rezerwacie? Nigdy! – wtrącili się do sprawy ekolodzy z podlaskiego oddziału Pracowni na rzecz Wszystkich Istot."

Jak czytam takie rzeczy, to mi się puszka z cyjanowodorem sama otwiera.
Wszystkim Wam przydałoby się przestać łykać takie artykuły jak pelikan. Srsly, dorośli ludzie.

Kornik kornikiem, ale nie jest to trochę kurwa dziwne, że minister środowiska jako jedyny pełniący tego typu funkcję w Europie(i prawdopodobnie nie tylko) nie uważa, żeby Puszcza Białowieska powinna być na liście UNESCO?

Co trudnego jest w zakapowaniu, że minister sprzeciwia się statusowi jaki został nadany puszczy, a nie samemu faktowi wpisania na listę Unesco? Obecny każe zostawić ją samej sobie. Czyli niech las wpierdolą szkodniki, bo to jest super-pro-eko. Przestańmy Aids i malarię leczyć, bo wirus też ma prawo do życia, no i kleszczy nie wyciągajmy z pachwin, niech się najedzą do syta. Choć to trudne do uwierzenia, cymbały wyznające taki popierdolony sposób myślenia żyją wśród nas i głoszą swoje kocoboły wśród chłonnej na idiotyzmy młodzieży.

Co do wycinki: kornik wpierdala nie całe drzewo na wiórki, tylko niszczy korę, czyli system obronny rośliny, która sobie zdycha ku uciesze ekocymbałów. Natomiast samo drewno, o ile ścięte w porę dalej jest jak najbardziej wartościowym materiałem, z którego można zrobić np. budki dla sikorek, albo krzesło z Ikei, a zarobioną kasę oprócz dziwek i mercedesów dla ministra, można przeznaczyć na zasadzenie drzew młodych i zdrowych, które Zandberg sobie będzie mógł oglądać w późnej starości, dumając jakim był kretynem za młodu, o ile taka refleksja się u niego kiedykolwiek pojawi.

Można oczywiście pozwolić mu także spruchnieć i zgnić w pizdu (drewnu, nie Zandbergowi, chociaż to też byłoby z pożytkiem dla wszystkich) tak jak to nakazuje Bóg ekologii, a można próbować uratować cokolwiek i zarobić na tym trochę pieniędzy na dalsze działania.

Powtarzam - Polska lasami stoi i jest od metra miejsc gdzie tnie się lasy bez większej szkody, bo drzewa to dobro ODNAWIALNE, co nie każdy jak widać kapuje. Jak głupi nie byłby minister Szyszko, to zapewniam, że nie jest aż tak głupi, żeby dawać się wplątywać w aferę z puszczą dla kilku złotych, za które może beknąć. Więc pliz riebjata - nie pierdolta. Afera ma wymiar wyłącznie polityczny, przy której ogrzewają się szkodniki typu kornik i Zandberg ;)

Dziękuję za uwagę cierpliwym.

BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur

W grudniu 2013 w wyniku nawałnicy na Podhalu położyło się w Kościelisku i okolicach ok. 100tyś drzew.
Drzewa usuwano ponad rok. Nie wstrzymano jednocześnie wydanych decyzji na ścinki w innych miejscach tatrzańskich lasów...

http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/1076648,podliczanie-strat-po-halnym-zniszczone-drzewa-za-5-mln-zl-zdjecia,id,t.html

( Obraz usunięty.)
( Obraz usunięty.)

Fotomontaż. Jak deszcz mógł przewrócić tyle drzew, skoro 43-tonowy tupolew zatrzymał się na jednej brzozie?? Byłeś tam, widziałeś? Prawicowa propaganda.
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars

( Obraz usunięty.)
( Obraz usunięty.)

Fotomontaż. Jak deszcz mógł przewrócić tyle drzew, skoro 43-tonowy tupolew zatrzymał się na jednej brzozie?? Byłeś tam, widziałeś? Prawicowa propaganda.

W sensie lewacka chyba ;)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi

>gdy stary komuch prawi o "złogach na uczelniach wyższych"
« Ostatnia zmiana: 03 Lip, 2017, 23:11:30 wysłana przez gizmi7 »

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Moje ulubione wydarzenie ostatniego dnia to mina Trumpa, gdy Dudowa najpierw podaje rękę jego żonie:

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Tylko pytanie czy wpadką była chęć pożegnania się Trumpa z Dudową w kolejności zgodnej z protokołem czy pożegnanie Dudowej najpierw ze starszą od siebie kobietą zgodnie z zasadami wychowania w naszym kręgu kulturowym ;)
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Ja tam tego nie rozpatruję jako wpadki, raczej nieporozumienie, jak napisałeś - po prostu (choć może mi się wydaje) spodobał mi się odruch niezadowolenia tego chorego narcyza.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Akurat on ma taką minę cały czas, ale owszem - wygląda to przekomicznie :D

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Kurwa, temat polityczny.
ALE TA DUDODOWA TO REKI NIE UMIE PODAWAC.
A TEN TRAMP? MARYNARKA NIEMODNA JUZ DWA SEZONY. CO ZA KOMPROMITACJA.
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Słuchałem spiczu Donka live, bo akurat byłem w pobliżu i co by nie mówić - jeśli się ktoś do Polski przyznaje, jaka by ona nie była - za wątpia szarpnęło. Symbolika miejsca miała również swoje znaczenie, jak i fakt że akurat u nas zaczął swoją trasę, mógłby przecież we Francji, albo Anglii, która jest obecnie jego zwaflowanym państwem (aj ti ti Makrelo szelmowska!)

Ktokolwiek mu przemówienia nie napisał - lekcję odrobił - bo nie przypominam sobie podobnego w całej naszej historii, płynącego z ust amerykańskiego prezydenta. Dla mnie - waga ciężka - na podobieństwo najlepszych przemówień Reagana, albo nawet - a chuj tam, poniosło mnie tu nie pierwszy raz - Churchilla.

Młodzieży walczącej przypomnę, kto to był prezydent Ronald Reagan: po katastrofalnej prezydenturze sympatycznego skądinąd Jimmy'iego Cartera (biały był, dla odmiany), bojownika o wolność, demokrację i prawa mniejszości - do władzy doszedł trzecioligowy, podstarzały aktorzyna z idiotyczną fryzurą i drastycznie konserwatywnymi poglądami.

Ośmieszany na każdym kroku przez liberalne media i demokratyczny establishment, zdołał wydostać Amerykę, a co za tym idzie resztę cywilizowanego świata z gigantycznego kryzysu, mając cały czas pod czaszką ryzyko rozpętania wojny nuklearnej przez kolegów Sowietów. Era jego prezydentury wspominana jest do dziś jako "złoty wiek" amerykańskiej demokracji i pomyślności tego dziwnego kraju, a sam Ronnie zaliczany jest do najwybitniejszych prezydentów USA.

Nie śmiem porywnywać Trumpa, do jego poprzednika, ale pozdro dla kumatych - analogie same cisną się na usta. Podobnie jak Reagan - zna wartość pieniądza i pozycji, o którą musiał walczyć pazurami, nie będąc debilną kukiełką wystruganą z banana przez swoich mocodawców, typu Obama, Macron albo kochliwy Rysiek z kropkapeel.lol, jeśli chcemy twardo bawić się w komiczne analogie.

Osobiście, po wizycie jestem umiarkowanym optymistą. W dupie mam trumpowe za duże garnitury, nietrafione hendszejki, mury dla Bogu ducha winnych Meksykanów, łapanie za cipkę oraz "wizy dla Polaków", na zniesienie których Donnie nie ma większego wpływu. To jest show dla idiotów, jak każde tego typu przedstawienie dla skołowanej dulszczyzny, którym jesteśmy bezlitośnie karmieni z każdej śmierdzącej doktrynerstwem, medialnej dziury - obojętnie - prawej, czy lewej.

Ja poproszę trochę gazu, ropy, klawych rakiet, więcej hamburgerskich wojaków i technologii, których transfer potencjalnie umożliwił Trump swoim ZNAKOMITYM I WIEKOPOMNYM (mam nadzieję) przemówieniem.

P.S.
Dla ciekawskich załączam link do pełnego skryptu przemówienia. Źródło niepewne.

http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2017/07/06/remarks-president-trump-people-poland-july-6-2017

« Ostatnia zmiana: 08 Lip, 2017, 04:26:43 wysłana przez wrobelsparrow »

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Era Reagana jako
"złoty wiek" amerykańskiej demokracji i pomyślności tego dziwnego kraju
Trump, dziedzic fortuny, który się miga od podatków i ma kilka bankructw na koncie:
zna wartość pieniądza i pozycji, o którą musiał walczyć pazurami

nie będąc debilną kukiełką
Gdy prawdopodobnie jest nią nieświadomie, co go czyni debilnym do kwadratu. Kochliwy Rysiek walczył zębami o miejsca w pierwszym rzędzie na Trumpa, więc nie wiem, czy jest tu dobrym przykładem.

Nie wiem, co bierzesz, ale też chcę trochę. ;)

Era Reagana i Thatcher to jeden z najmroczniejszych okresów w historii Wielkiej Brytanii i Stanów ostatniego wieku i początek końca, który nas czeka nas bardzo niedługo, gdy samonakręcająca pętla nierówności, którą rozpętali, doprowadzi do tragedii w postaci dowolnej - od rewolucyjnych zamieszek po korporacyjną dystopię. Take your guess. Nie wiem, jak bardzo konserwatywnym trzeba być, żeby widzieć w tym "złoty wiek" - w Stanach żyje teraz dzięki niemu pierwsze pokolenie biedniejsze od rodziców...

Mowa Trumpa była miałka i galopowała po ulubionych polskich, konserwatywnych mitach narodowych - od "papieża polaka", co komunę obalił po powstanie warszawskie i stereotypowe przedstawienie Polaków jako "faithful nation". Ty może stałeś tam obok "przypadkiem", ale hurtem przywożono z całej Polski ludzi autobusami, żeby zrobić odpowiedni tłum. Polacy w sondażach nadal wyjątkowo ciepło traktują dzisiejszą Amerykę i Trumpa, a zarazem nie jesteśmy aż taką zupełną pipidówą, więc dlatego przyjechał tutaj. Także jako symbol, że nie ma nic przeciwko sraniu na wartości demokratyczne przez polski rząd. Do Anglii nie pojechał, bo ponad milion ludzi podpisywało petycje, by UK go nie przyjęła. We Francji też by go nie przyjęli ciepło. Ale u nas, w klimacie mentalnych sowietów i "robienia amerykanom laski" jak najbardziej.

Tutaj dla porównania przemówienie Obamy na obchodach 25-lecia wolności: http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1144097,25-lat-wolnosci-Mocne-przemowienie-Baracka-Obamy-dokumentacja
Zero pustych gadek o Kościuszce, cudzie nad Wisłą i po łebkach z podręcznika historii klasa 1-3, tylko np. osobiste nawiązanie do polskiej społeczności w Chicago. Nie mówię, że jest lepsze, ale na pewno nie gorsze.

Offline selfslave

• Gaduła
Ja tam tego nie rozpatruję jako wpadki, raczej nieporozumienie, jak napisałeś - po prostu (choć może mi się wydaje) spodobał mi się odruch niezadowolenia tego chorego narcyza.
Ej, obejrzałem spodziewając się tej miny chorego narcyza, ale chyba masz @gizmi7 projekcję, bo wyraz jego twarzy nie zmienił się w ogóle.
A robi takie miny często, np. tutaj ale w sytuacji przy Dudeuszach nie było żadnego grymasu.

Era Reagana i Thatcher to jeden z najmroczniejszych okresów w historii Wielkiej Brytanii i Stanów ostatniego wieku i początek końca, który nas czeka nas bardzo niedługo, gdy samonakręcająca pętla nierówności, którą rozpętali, doprowadzi do tragedii w postaci dowolnej - od rewolucyjnych zamieszek po korporacyjną dystopię. Take your guess. Nie wiem, jak bardzo konserwatywnym trzeba być, żeby widzieć w tym "złoty wiek" - w Stanach żyje teraz dzięki niemu pierwsze pokolenie biedniejsze od rodziców...
Ciągle nie rozumiem, że lewica nie widzi tego, że nieświadomie wspiera rozwój korporacjonizmu i globalizmu. Co jest paradoksem, bo jednocześnie mają się za antyglobalistów, a nie widzą że multikulturalizm i nastawienie postmodernistyczne wprost prowadzą właśnie do globalizmu, a co za tym idzie korporacjonizmu.

A co do pokolenia biedniejszego od swoich rodziców to są wyczerpujące socjologiczne analizy tego pokolenia i nigdzie nie pojawia się wniosek, jakoby był to wpływ takich, a nie innych rozwiązań gospodarczych. Ale to oczywiście wygodne roszczeniowe podejście lewicy, że "ja mam źle bo ktoś", widoczne obecnie na każdym kroku poszukiwanie na jakim polu mogę przedstawić się jako ofiara, zamiast znaleźć rozwiązanie jak poprawić swoją sytuację szukając przyczyn problemu w sobie.
« Ostatnia zmiana: 08 Lip, 2017, 10:04:41 wysłana przez selfslave »

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
( Obraz usunięty.)

Nigdy nie dogonimy tego postępowego zachodu. Jesteśmy sto lat za murzynami...
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Osobiście odbieram przemówienie Trumpa jak trafione w sytuacji jaka mamy dzisiaj w Polsce. Dla mnie poleciał "po taniości" łechtania naszego wybujałego ego. Naszych kompleksów ze wreszcie ktoś z wielkich nas docenił. Francuzi zazwyczaj każa nam milczeć, Niemce tylko realizuja własne interesy jak choćby NS II , rusek ma nas w dupie i miesza ile wlezie, a tu proszę Poska zawsze wielka i nigdy sie nie pooddaje. Łatwo nas połechtać i łykamy takie teksty jak młode pelikany wszystko co popadnie. Tym czasem gaz kupujcie ile wlezie i ten piękny tekst, no może bedziemy musieli podnieść ceny, rakiety ? proszę bardzo i co kupimy tak bez technologii bez offsetu ? :o  I teraz bedzie ok i nie bedzie przepłacania ? Nie mozna pominą faktu, ze te najnowsze patrioty jeszcze dobrze nie działają i nie ma ukonczonych systemów w pełni funkcjonalnych. Osobiście wolałbym inwestycje amerykańskie a nie ich obietnice sprzedazy albo gotowych wyrobów albo surowców. Tylko tam, gdzie amerykanie maja własne mocno żywe interesy, angazują sie nawet w konflikty zbrojne. Dla mnie jego przemówienie to tandeta, bo ani on sam za wiele o Polsce nie wie ani pół ameryki. Nie można jednak nie oddać temu kto pisał to przemówienie ze wiedział jak do nas trafić., i to mnie w sumie martwi, ze tacy jesteśmy powierzchowni. Niestety nie rusza mnie głaskanie po główce, ani prawienie komplementów, wolę konkrety bez gładkich słówek. Głaskanie i takie tam to tylko z kobietą ;)

Co do bankructw Donalda, to wielu inwestorów uważa, ze jeśli umiałeś podnieść sie z bankructwa, co nie oznacza zaraz ze jestes bez grosza, tylko po prostu w odpowiednim momencie ogłaszasz upadłość, to stajesz sie coraz mocniejszy. Patrzac z własnego pktu widzenia, jego bankructwa nie są dla mnie zadnym argumentem przeciw niemu.

Co do mieszkańców Hamburga ( wątpie by to oni sami byli ) czy aby wyedukowany obywatel, to ktoś kto na przywitanie niechcianej osoby pali cudze auta ? No kurwa brawo...
« Ostatnia zmiana: 08 Lip, 2017, 10:20:36 wysłana przez commelina »

Offline wrobelsparrow

• Pr0
Powierzchowni? Nie doceniasz faktu, że w świat padło tyle informacji (dla nas może oczywistych) i np. gizmi i reszta dzieci neostrady, miał okazję w końcu dowiedzieć się interesujących faktów z historii, podanych prostym i zrozumiałym językiem? W dodatku przez prezydenta USA? No pliz.

Co do rakiet - akurat Patrioty radzą sobie znakomicie na Bliskim Wschodzie, strącając m.in. ruskie pociski balistyczne, więc jestem bardzo na tak.

Offline october

• Pr0
  • Oct.
W mieście gdzie mieszkam biją się na potęgę. Ulice poblokowane, stan wyjątkowy, masa spalonych aut, rozwalone bankomaty.Z flagami czerwonych. Kastrowałby. Lewaki z Niemiec, Francji i Holandii nigdy nie żyli w komunizmie i nie wiedzą jaki to syf. Jak już chcą walki z globalizmem i korporacjami to niech Mcdonald's i inne Coca Cole demolują. A nie szaremu człowiekowi auto bo stało przypadkiem na ulicy.

Wróci poniedziałek. Wszyscy pójdą do pracy i będzie znów spokój.  I po co to komu...

Offline wrobelsparrow

• Pr0

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Piotr, jestem za stary wróbel na takie plewy. A jak na biznesmena Trump jest zajebistym aktorem. Ponieważ jest jak to wszyscy fachowcy twierdza bardzo pragmatyczny, nie widze nic w tym przemówieniu prócz głaskania naszego ego. Faktem jest ze jestemy narodem zajebiście niedocenianym przez sojuszników i tych z ktorymi teoretycznie powinniśmy ściśle współdziałać. Począwszy chocby tylko od Enigmy i wkładu naszego narodu w walke podczas IIWS  po dzisiejsze czy Układ Wyszehradzki czy całą UE.
Co do rakiet, to dla Polski nie jest problemem bezpośrednim rakieta balistyczna, bo z tym sobie faktycznie patriot radzi ale z rakietami manewrującymi średniego zasięgu, które stacjonują w Królewcu. Dlatego tyle się mówi o ty radarze do okólnym opartym na tlenku galu i całym oprogramowaniu do tego. 
http://www.defence24.pl/185948,usa-kolejne-problemy-systemu-patriot
http://www.defence24.pl/197647,raytheon-przewidujemy-wybor-patriota-przez-polske-w-czerwcu-2015
http://www.defence24.pl/204723,przetarg-stulecia-wybor-politykow-czy-wojskowych
tutaj w ogole zajebista zmiana poglądów MO :
http://www.defence24.pl/274447,program-wisla-rusza-od-nowa-prezydent-rp-wprowadzony-w-blad

Do dzisiaj w tym względzie niewiele sie zmieniło i dopóki nasza OPLOT bedzie jaka bedzie to i 1tys F16 nic nie pomoże.

Jeszcze tutaj aktualna wersja
http://www.defence24.pl/624636,trump-i-rakietowe-przyspieszenie-polskiej-armii-7-punktow

I jeszcze : "Według treści memorandum Departament Obrony USA zamierza realizować polskie zapotrzebowanie na zestawy Patriot w dwóch fazach. W ramach pierwszej, do końca 2017 roku Wojska Lądowe planują przekazać Polsce ofertę (LOA) na konfigurację US Army obejmującą cztery jednostki ogniowe w konfiguracji 3+ wraz z pociskami PAC-3 MSE i IBCS. „Stany Zjednoczone nie są w stanie dostarczyć bieżących radarów w konfiguracji PATRIOT w celu wypożyczenia lub późniejszego odkupu” – czytamy w dokumencie."

A te radary to niestety serce systemu.
« Ostatnia zmiana: 08 Lip, 2017, 11:24:24 wysłana przez commelina »

Offline wrobelsparrow

• Pr0
CZY WIESZ ŻE?
Karabin MG-42 "Spandau" rozpędza lewackie demonstracje z prędkością 1200 bolszewików na minutę?

Offline october

• Pr0
  • Oct.
Byliśmy właśnie oddać koleżance pare gratów dla dziecka. I jej facet wczoraj nie wrócił na noc. Zadzwonił o 5tej rano ze szpitala, że dostał kamieniem w głowę i stracił przytomność. Jechał sobie po prostu do pracy. Politycznie niezorientowany. Stał 3h w korku. Zrezygnował bo się nie dało. Wsiadł do metra. I zupełnie za nic dostał kamieniem w głowę.

Niech sobie organizują te swoje g20, ale najlepiej na pustyni.

Ps. Zakupy w markecie

Offline wrobelsparrow

• Pr0
Commelina - o tych radarach do Patriotów jeszcze, bo mam wrażenie, że defetyzm siejesz. Otóż ja z tego artykułu:

http://www.defence24.pl/624526,patrioty-dla-polski-w-dwoch-fazach-mon-podpisal-porozumienie-komentarz#

...zrozumiałem, że Amerykanie nie dają nam radaru, bo nas nie lubią, tylko sami go jeszcze nie mają, a do przetargu stanęła firma, która wykorzystuje naszą technologię. Ostatecznie systemy przez nas używane, mają być dokładnie tak samo zaawansowane, jak hamburgerskie. Czy czegoś nie kumam?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Ktoś jest w stanie wymienić realne korzyści poza wizerunkowymi którymi można pochwalić się po spotkaniu Trump/Duda?
Bo o ile ten pierwszy sprzedał nam gaz i patrioty tak ten drugi nie bardzo mówił co załatwił w negocjacjach.

Z innej beczki.

dr Zbigniew Kękuś złożył w Sądzie Okręgowym w Warszawie pozew o wypłatę 845 mld $ z tytułu reperacji wojennych ze strony RFN na rzeczy RP. 29 maja 2017 otrzymał postanowienie o wszczęciu postępowania w sprawie! Sędziną jest Ewa Jończyk związana z Ruchem Kontroli Wyborów.
Sam pozew w sposób oczywisty dziwnie zbiegł się w czasie z przywróceniem tematu przez Jarka K., a Leszek K. zlecał analizy naukowe w celu szacowania wysokości ewentualnych odszkodowań zanim mu drzewo przeszkodziło.

https://www.wprost.pl/kraj/10063136/Prezes-PiS-ostrzega-Zachod-Przypomnial-ze-Polska-nie-zrzekla-sie-wojennych-odszkodowan.html

dla odmiany stanowisko elity w osobie Cimoszewicza:
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/byly-premier-polska-oficjalnie-zrzekla-sie-reparacji-wojennych,753702.html 

PS: Jak czytam niektóre komentarze a właściwie ich ciąg to dostaję schizofrenii. Z jednej strony kreślimy się jako zakompleksiony naród, który wchodzi w d... USA z jednocześnie wybujałym ego a z drugiej każda próba walki o status międzynarodowy i dobre imię to "skrajność" i "faszyzm".  :headache:

Zdjęcie Dudeła ze szczytu Państw Międzymorza. Nie wiem czy kompleksy narodowe są uzasadnione.