Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 315034 razy)

Offline Gutek

• Prawie użytkownik
@nikt oczywiście, że jest to obchodzenie tajemnicy bankowej i tylko ignorant tego nie jest w stanie zrozumieć. Do tej pory ciężar oskarżenia spoczywał na US. On występował do banku, który z urzędu był zwalniany z tajemnicy bankowej. W przypadku, gdy oskarżenia były bezpodstawne przedsiębiorca mógł dochodzić roszczeń. Teraz założono, że każdy to złodziej. Sam zwalniasz bank z tajemnicy bankowej, bo przekazujesz poufne dane do US, o które ten wcześniej musiał wystąpić do banku.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
I w związku z tym? Coś to zmienia oprócz Twojego samopoczucia i sztucznego wydłużania kontroli skarbowej oraz konieczności zatrudniania dodatkowego sztabu urzędników do obsługi prawnej?
Rozumiem że udostępnianie wszystkich danych instytucji finansowej (najczęściej zagranicznej) jest OK, ale organowi podatkowemu już nie?

"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
I w związku z tym? Coś to zmienia oprócz Twojego samopoczucia i sztucznego wydłużania kontroli skarbowej oraz konieczności zatrudniania dodatkowego sztabu urzędników do obsługi prawnej?
Rozumiem że udostępnianie wszystkich danych instytucji finansowej (najczęściej zagranicznej) jest OK, ale organowi podatkowemu już nie?

Zmienia to, że znając życie, tych informacji nie będzie się wykorzystywać do zamykania karuzeli, tylko do dokręcania śruby statystycznemu Kowalskiemu, bo takiego to łatwo doić, bo taki to ani się nie prześlizgnie, ani nie przeskoczy.

Na szczęście powoli wyrastam z patriotyzmu. Szkoda tylko spłaconego mieszkania tutaj.

« Ostatnia zmiana: 25 Maj, 2017, 20:53:03 wysłana przez pivovarit »

Offline Gutek

• Prawie użytkownik
Zmienia również to, że powerpointowo-postępowy minister mentalnie cofa Polskę do czasów głębokiej komuny.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Zmienia również to, że powerpointowo-postępowy minister mentalnie cofa Polskę do czasów głębokiej komuny.
No tragedia poprostu

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Rekordowo-niskie-bezrobocie-Ostatnio-mielismy-takie-26-lat-temu-3696669.html
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Deficyt-budzetowy-po-kwietniu-to-zaledwie-0-9-mld-zl-7519952.html

"W ciągu pierwszych czterech miesięcy roku dochody budżetu wzrosły o 36%, do 117,01 mld zł, a wydatki o 30,6%, do 117,88 mld zł. Deficyt wyniósł zaledwie 867,9 mln zł, tj. 1,5 proc. z 59,35 mld zł planowanych na cały rok."
« Ostatnia zmiana: 25 Maj, 2017, 21:58:57 wysłana przez nikt »
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
No tragedia poprostu

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Rekordowo-niskie-bezrobocie-Ostatnio-mielismy-takie-26-lat-temu-3696669.html
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Deficyt-budzetowy-po-kwietniu-to-zaledwie-0-9-mld-zl-7519952.html

"W ciągu pierwszych czterech miesięcy roku dochody budżetu wzrosły o 36%, do 117,01 mld zł, a wydatki o 30,6%, do 117,88 mld zł. Deficyt wyniósł zaledwie 867,9 mln zł, tj. 1,5 proc. z 59,35 mld zł planowanych na cały rok."

Czekaj, dobrze rozumiem? Wielki sukces, bo udało mu się zadłużyć mnie i moją rodzinę na mniej niż planował? To może niech zaplanuje deficyt na poziomie 2800000000000000000 0000000000000000000 000000000000$ i pochwali się, że zadłużył mnie tylko na 10%!
« Ostatnia zmiana: 25 Maj, 2017, 22:46:45 wysłana przez Johnny »
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Nope. Pomimo wprowadzenia programu socjalnego kosztującego państwo jedną elektrownię atomową rocznie, mamy praktycznie zrównoważony budżet... Czego się nie udało zrobić żadnej poprzednie ekipie. I nie musieli do tego kraść 153mld PLNów tak jak PO...

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
@nikt  tajemnica bankowa powstała nie bez powodu. Teraz mając znajomego w urzędzie, będzie można nie tylko nasłać na konkurencję kontrolę skarbową, ale sprawdzić komplet dostawców, strukturę kosztów i przychodów, etc. A urzędnicy dalej nie będą brali za nic odpowiedzialności. Poczytaj sobie, jak wygląda sytuacja w takim UK, gdzie rozliczanie odpowiednika spółki z o.o. jest pod wieloma względami prostsze niż jednoosobówki u nas.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
To ze dochód państwa wzrósł od poczatku tego roku zupełłnie mnie nie dziwi. Po podniesieniu minimalnej płacy tak po prostu musiało sie stać, a to tylko jeden z powodów. Dodaj do tego 500+ ktore również napedza rynek detaliczny, to samo sie układa. Nie wiem, nie oreintuje sie, jak w to wszystko jest wliczany kredyt lub odsetki na to 500+ od kiedy bedzie spłacany czy juz jest, to by była dla mnie ciekawa informacja. Spadkiem bezrobocia tez nie do konca sie podniecam bo zasługa rządu tutaj zadna.
Co bowiem takiego zrobili by tych miejsc pracy przybyło ? I żeby nie było, nie pamietam by którykolwiek rząd po premierze  Mazowieckim cokolwiek w tek kwestii zrobił. Za tworzenie kolejnych miejsc pracy, osobiście odczuwam tylko co chwila nakładanie coraz to nowych obowiązków. A jeszcze odnośnie takjemnicy i ochrony danych. Pierwszy lepszy urzednik bedzie miał wgląd co i jak z kim i za ile  robie i może byc jak pisze lwronk, ale ja musze drukować naście kartek list płac by kazda osoba była na oddzielnej kartce właśnie ze względu na powyższą ustawe o ODO. To jest kurwa paranoja.
« Ostatnia zmiana: 26 Maj, 2017, 09:41:16 wysłana przez commelina »

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi

A wszyscy kręcili nosem, jak mówiłem, że ten koleś jest jeszcze gorszy od Komorowskiego i Kwacha.

Bonus: https://twitter.com/DarioPocztowski/status/867846746491174912

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Dopóki nie przemawia najebany i nie włazi do zdjęcia na krzesła to może nie jest az tak źle ale i tak mi wstyd za niego.
A wypowiedź podczas konferencji prasowej równie żenująca, i smieje sie taki jak głupi do sera po swoim "dowcipie".
To sa trudne tematy bo są trudne tematy i ja wiem ze są trudne tematy... :facepalm: Maliniak jak żywy.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
No ja właśnie stawiam, że tam musiał być wypity. Bo chyba nawet on nie jest aż tak głupi, żeby takie "żarciki" rzucać na trzeźwo.

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE

Nie nasze rejony ale za naszą ostatnio nie nadążam a ten Pan ma pod sobą trochę militari i sporo bomb, jedyny program który ostatnio daję radę oglądać na te tematy. Plus ten świr może odjebać naprawdę niezłą jazdę jak tak ostatnimi czasy patrzę...
« Ostatnia zmiana: 26 Maj, 2017, 17:56:32 wysłana przez Aremenius »

Orange

• Gość
Prezydent Żaba? W UK jest zablokowany ten filmik...

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
No gdzie porównujesz taką straszliwą zbrodnię do niewinnego incydentu z Manchesteru?

Ale najbardziej jest komiczne, że gizmiemu się "zaczęło" dopiero teraz ;D

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Bo dopiero jak zaczynają bić moich, to się zaczyna. Jak moi biją obcych, to jest git.
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
A w Syrii 300 osób dziennie... Nie wiem, czy powinienem się powtarzać, jak zdarta płyta, że atakami po 20 osób nawet dziennie Europy nie podbiją i tu chodzi o zupełnie co innego, ale ważne że usprawiedliwiacie takie bestialstwo, bo ktoś z prawdopodobnie tej samej grupy etnicznej zrobił coś gorszego. Bo to przecież otwarta wojna, gdy wysadzono w powietrze 20 zdolnych do noszenia broni 12-latek. Nie zamierzam zgrywać proroka, ale takich zbrodni będzie więcej - im będzie więcej, tym bardziej terroryści będą się upewniali, że ich strategia jest skuteczna i tak dalej w kółko pętelka.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Takich zbrodni, to pewnie w samym Portland jest ze cztery w miesiącu. I teraz ten nieszczęsny człowiek, którego zmusiło do tego czynu obojętne społeczeństwo jest narażony na nieludzką karę śmierci, która zapewne będzie mu za to zasądzona. A przecież pewnie mógłby się zmienić, przemyśleć, odżałować. Czekam na Twoje lewicowe łzy gizmi, które jak wiadomo mają dużo większą wartość od moich, normalnych.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
A w Chinach 1000 osób dziennie, i nie ma tam nawet żadnej wojny.
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
A w Syrii 300 osób dziennie... Nie wiem, czy powinienem się powtarzać, jak zdarta płyta, że atakami po 20 osób nawet dziennie Europy nie podbiją i tu chodzi o zupełnie co innego, ale ważne że usprawiedliwiacie takie bestialstwo, bo ktoś z prawdopodobnie tej samej grupy etnicznej zrobił coś gorszego. Bo to przecież otwarta wojna, gdy wysadzono w powietrze 20 zdolnych do noszenia broni 12-latek. Nie zamierzam zgrywać proroka, ale takich zbrodni będzie więcej - im będzie więcej, tym bardziej terroryści będą się upewniali, że ich strategia jest skuteczna i tak dalej w kółko pętelka.

Skoro atakami po 20 osób na dzień nie trzeba się przejmować to i tym bardziej statystycznie pomijalne są ataki na 2 osoby.
Spoiler

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
No tragedia poprostu

@nikt  Przemek dzisiaj rozmawiałem z kolesiem, który uczestniczy w duzych przetargach budowlanych, moa kontakty z głównym wykonawcą, mówiąc ogolnie bo nie o jedną budowę chodzi i z podwykonawcami. Nie miałem pojęcia jak działa odwrócony VAT i jak to bije w małe firmy i skąd bierze sie tak wspaniały wynik podawany powyżej. Nie dziwi mnie zatem ze mają taki wspaniały wynik w VAT bo go nie oddaja przeciagają i kredytują sie małymi firmami głównie podwykonawcami.
Ty pewnie wiesz ale może większość nie, otóz odwrócony VAT w takiej formie w jakiej weszła ustawa to kredytowanie sie państwa kosztem firm podwykonawców. Główny wykonawca dostaje f-re od podwykonawcy za wykonaną prace w formie brutto ale GW pałci tylko netto. Różnice VAT podwykonawca powinien otrzymac od Urzedu skarbowego. To jednak jest obarczone obligatoryjną kontrolą i dopiero po tym fakcie US ma 30 dni na oddanie. Aktualnie jest wiele firm które wystawiły f-re  np w styczniu wystapiły o zwrot a do dzisiaj nie mieli jeszcze kontroli a mamy koniec maja. Jeśli tak ma wyglądać uszczelnianie systemu i te wspaniałe osiągnięcie to ja serdecznie dziękuję.

« Ostatnia zmiana: 27 Maj, 2017, 22:05:20 wysłana przez commelina »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
W budowlance rozliczenia to ogólna patologia.
Są budowy które trwają np. 5 miesięcy a podwykonawcy mają podpisane umowy dopiero w ostatnim miesiącu wykonywania prac.GW dostaje końcowe rozliczenie kontraktu a podwykonawca pół roku później...

W przetargach publicznych wpisano obowiązek składania comiesięcznych oświadczeń podwykonawców o tym że GW zapłacił wszystkim podwykonawcom poprzednie faktury. Efekt jest taki że nie podpisuje się oficjalnych umów i nie zgłasza do Inwestora swoich podwykonawców.
Ale i tak płacenie podatku od wystawionej, ale nie opłaconej faktury to największe gówno które zabija płynność w budowlance.

PS: tylko że budżet nie tylko przez VAT ma takie wyniki.