Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 324702 razy)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
]Niestety w swoim
Co ja ci będę tłumaczył, wyłącz już TVN i włącz może MaxTV

xD ten argument sprawił, ze juz nie wrócę do tego wątku. Do tej pory przychodziłem tu, bo było zabawnie, ale teraz mi autentycznie aż głupio czytać rzeczy wypisywane tu na poważnie :D

Na serio nie wiem jak to zniosę :D :D :D
@commelina daruj sobie argumenty ad personam.
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Chińczycy cisna na złoto

Złoto i srebro się kończą. Chińczycy wykupują wszystko co jest wydobywane+wszystkie kopalnie które są na sprzedaż. W ostatnim roku zapotrzebowanie na kruszce przewyższało o 10-20% jego produkcję. Chińczycy chcą udupić dolara i za bezcen wykupić od USA wszystko co się uda.

Oglądasz filmik z symulacją przedstawioną przez Jima Richardsa o wojnie walutowej i sobie myślisz że to teoria spiskowa. Potem patrzysz na dane i widzisz że to się właśnie dzieje na prawdę.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
Chyba że ustalają to o czym się mówi od dłuższego czasu, czyli o odejściu od rozliczeń w USD w handlu ropą.

Co może skutkować wywołaniem gdzieś przez hamburgerów nowej wojny i wprowadzania demokracji, żeby ratowąć swoją zdychającą gospodarkę.
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
I widzisz to wcale nie jest dobre. Miotający się i głodny niedźwiedź jest bardziej niebezpieczny niż ten syty i śpiący.
Głodny niedźwiedź to również osłabiony niedźwiedź:
http://www.reuters.com/article/us-russia-defense-budget-idUSKCN0W80TL

Zresztą, czy ten Niedźwiedź był kiedykolwiek syty? Albo czy był w związku z tym mniej agresywny? Moim zdaniem jedynie bardziej(Aneksja Krymu przykładem).

Niskie ceny ropy i gazu, te zbyt nieskie tez nie są dobre w makro ekonomii, bo to grozi zalamaniem całego rynku i dopiero bedzie syf.
Podejrzewam, że jednak to nas czeka w najbliższej przyszłości. Wygląda na to, że strategia OPEC nie przynosi oczekiwanych rezultatów i zagłodzenie małych producentów ropy w Stanach okaże się trudniejsze, niż się spodziewano. Wszelkie działania mające na celu podwyższenie cen tylko ich pobudzą bardziej do działania.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Niedzielny editorial NYT (domyślnie podpisuje się pod nim cała redakcja 16 znanych dziennikarzy) poświęcony... Polsce. Na szczęście krótko, ale zdecydowanie nie pozytywnie.

http://www.nytimes.com/2016/04/17/opinion/sunday/a-challenge-to-polands-anti-democratic-drift.html

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
W sumie, to Kaczafi jest takim naszym lokalnym Trumpem, więc nie wiem, do czego się przyczepiają ;)

Offline selfslave

• Gaduła
@lwronk eeej... lokalnym Trumpem zawsze był u nas Korwin. Kaczyński nawet się nie ociera o ten poziom retoryki i niepoprawności politycznej ;)

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
@lwronk eeej... lokalnym Trumpem zawsze był u nas Korwin. Kaczyński nawet się nie ociera o ten poziom retoryki i niepoprawności politycznej ;)

Jaki kraj, taki Trump ;)

A tak całkiem poważnie, niedługo ta polityka zewnętrzna może całkiem mocno ugodzić w eksportowane przez rodzime firmy towary, jeśli nasz kraj zacznie się kojarzyć w sposób, do którego dąży PiS. I nawet nie mówię o potencjalnych sakcjach.

Offline Algiz

• Gaduła
Ostatnio odnoszę  wrażenie że UE już dawno rozwiązała swoje wszystkie problemy, w tym ten najważniejszy z nielegalnymi emigrantami. Teraz jedyne  spędza im sen z powiek  Polski TK.

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
To jest bardzo wygodna zasłona dymna do mydlenia oczu mieszkańcom bardziej "ubogaconych kulturowo" krajów. Co nie zmienia faktu, że może się nam oberwać przez tę propagandę ekonomicznie. Trochę na tej zasadzie, jak z Vik'iem, jak napisał, co sądzi o headlesach.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwi, 2016, 13:29:59 wysłana przez lwronk »

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
]Niestety w swoim
Co ja ci będę tłumaczył, wyłącz już TVN i włącz może MaxTV

xD ten argument sprawił, ze juz nie wrócę do tego wątku. Do tej pory przychodziłem tu, bo było zabawnie, ale teraz mi autentycznie aż głupio czytać rzeczy wypisywane tu na poważnie :D

Na serio nie wiem jak to zniosę :D :D :D
@commelina daruj sobie argumenty ad personam.

Wiesz, to Ty sprawiasz w tym wątku wrażenie faceta, który naczytał sie jakiś bzdur o żabach i próbujesz zainteresować tym innych :D Piszesz w jednym zdaniu o rzetelności dziennikarskiej a potem o MaxTV. No weź się zdecyduj :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
To jest bardzo wygodna zasłona dymna do mydlenia oczu mieszkańcom bardziej "urozmaiconych kulturowo" krajów. Co nie zmienia faktu, że może się nam oberwać przez tę propagandę ekonomicznie. Trochę na tej zasadzie, jak z Vik'iem, jak napisał, co sądzi o headlesach.

Jak dla mnie to wyolbrzymiasz lub dramatyzujesz, jak wolisz ;) . Ludzi nie interesuje polityka rządów gdy idą cokolwiek kupić, tylko jakość, cena  i ew czy nie były wykorzystywane przy tej produkcji dzieci... o ile taka akurat moda. Jesli dalej idą na wschód rózne towary, nie mówię oczywiście o tych, które są rozjezdzane przez buldożery w ramach protestu, to tym bardziej na zachód będą szły. Vik sam sobie strzelił w kolano właśnie w imie aktualnej mody na wszystko dobre co LGBT, czy jak sie tam to pisze.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
@g-zs umówmy się, skomentowałeś ze dwa moje wpisy w bardzo prześmiewczym tonie, i to jest cała twoja aktywność w tym wątku.
Wątek nie istnieje dlatego, że ty zaszczycasz nas swoją obecnością, i czytasz go od czasu do czasu, ale po tym wpisie, to już nie masz zamiaru go firmować swoją wspaniałą postacią, więc należałoby go chyba zamknąć, no bo skoro @g-zs nie będzie już go czytał, to po co ma istnieć?

Ja uważam, że Max Kolonko jest uosobieniem rzetelności dziennikarskiej, która zawiera się w czterech punktach.
Mam prawo tak uważać? Mam.
Mam prawo uważać, że TVN to ściek? Mam.
Ty masz prawo mieć odmienne zdanie, i ja nie będę wypisywał, że od teraz to ja już nie piszę, i nie zaglądam tu, bo ten bzdet, który napisał @g-zs to zakrzywił czasoprzestrzeń... no sorry, ale to tak z lekka trąci megalomanią jak dla mnie...
Jaśnie oświecony g-zs vs biedny wsiok, który wie co zje...
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Nie ma mowy o czymś takim, jak obiektywność dziennikarska w jawnie nakierunkowanym światopoglądowo programie opiniotwórczym. Można się z nim zgadzać (opinia), ale to, czy ktoś jest rzetelnym dziennikarzem to już kwestia faktów, nie opinii. Jakkolwiek nie definiować rzetelności dziennikarskiej, Kolonko nie prowadzi swojego kanału jako dziennikarz, tylko opiniotwórca. Frazes "rzetelne dziennikarstwo" to tylko kolejna z licznych manipulacji, które mają go przedstawiać jako tego, który "mówi, jak jest". Mogę się zgodzić, że jest dobrym mówcą (jeśli chodzi o dykcję i sprytne stosowanie figur retorycznych), ale to, czym się zajmuje w tej swojej przyczepie (czy jak niektórzy lubią mówić, szafie) nie ma nic wspólnego z tzw. rzetelnym dziennikarstwem. Po prostu nie ma i trzeba to powiedzieć wprost. Równie dobrze można nazwać Johna Olivera rzetelnym dziennikarzem - obaj prowadzą program rozrywkowy, opiniotwórczy. Nie żadną "UWAGĘ!" czy "Sprawę dla reportera".

Offline Winged

• Gaduła
Korwin, to bardziej taki swojski Rand Paul (choć wiekiem mu bliżej do Rona) niż Trump, zwłaszcza że Trump popiera odrazy, takie jak akcje afirmatywne i "własność intelektualna".

Offline selfslave

• Gaduła
Korwin, to bardziej taki swojski Rand Paul (choć wiekiem mu bliżej do Rona) niż Trump, zwłaszcza że Trump popiera odrazy, takie jak akcje afirmatywne i "własność intelektualna".
Ja znam tylko Ru Paul, ale nie mam pewności czy jest z tej samej rodziny.

Ale tak na serio to nie chodziło mi o poglądy co podobne... hmm... obycie ;) Stąd do Korwina i Trumpa łatwo przyklejają się podobne epitety w mainsteamowych mediach, w zasadzie ekspresję również mają podobną, obaj są dość ekscentryczni. Po prostu podobna postać, niekoniecznie światopoglądowo.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Dżizas, Wy słyszeliście, co on ostatnio wygadywał na tym spotkaniu z fundacją integrującą niepełnosprawnych? Nawet lunatycy pokroju Trumpa, Paula mają dość instynktu samozachowawczego, żeby czegoś takiego nie odwalić... Korwa już dawno odleciał z planety Ziemia balonikami, którymi chciał robić misję na Marsa :(

Offline selfslave

• Gaduła
@gizmi7 ale z czym się dokładnie nie zgadzasz i dlaczego? Bo epitet to nie kontrargument. I mówisz o tym co rzeczywiście mówił czy o chwytliwych nagłówkach z GW, które zmieniają cały kontekst?
Zgodzę się, że mówi wszystko w bardzo uprzedzony sposób (czym zresztą sam sobie szkodzi), ale jeśli spojrzymy na treść to można tam odnaleźć pewne kwestie, o których można by podyskutować. Np. ten podział klas na takie w których są dzieci bardziej zdolne, średnie i mniej zdolne funkcjonował w wielu miejscach i raczej miało to pozytywne skutki.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Podział klas na męskie i żeńskie też ponoć miał "lepsze skutki" - jak jest, prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy. Szkoła poza aspektem "po wyjściu masz mieć wkute, że XYZ i Słowacki wielkim poetą był" spełnia jeszcze szereg innych, równie ważnych jak i nie ważniejszych w rozwoju osobniczym dla dzieci - zapewnia środowisko interakcji z osobami w podobnym wieku, moduluje ten sposób interakcji, wpaja "niepisane" normy społeczne, ale też uczy jak i kiedy je można omijać - można tak jeszcze długo wymieniać. Stygmatyzowanie (nazywajmy to po imieniu) - ty jesteś mądry, ty średni, ty głupi - wywodzi się ze sposobu myślenia o inteligencji, który jest kompletnie bzdurny. I to cholernie pokutuje nawet w badaniach naukowych, gdzie ludzie nadal, pomimo tylu lat nieudanych eksperymentów poszukują "ośrodków inteligencji w mózgu", gdy tak naprawdę istnieje pierdyliard definicji pierdyliarda rodzajów inteligencji i cała ta rozkmina jest mętna, jak przeciętne piwo domowej roboty. Jakiekolwiek ostre podziały typu "osobne klasy" sztucznie ingerują w płynność przenoszenia się między tymi "stopniami zaawansowania".

Co do ludzi niepełnosprawnych umysłowo - ludzie z wodogłowiem na pół czaszki potrafią się o tym dowiedzieć po 30-ce, bo boli ich głowa i pozornie całe życie byli "pełnosprawni", ludzie którzy potrafią przelecieć się nad miastem samolotem 15 minut, by potem je narysować z dokładnością co do koloru zasłon w oknach wieżowców mają IQ=70. Znam mnóstwo absolwentów "mat-fizów dla wybitnych" (sam się też podobno do nich zaliczam) i uważam (włącznie ze sobą), że niemal wszyscy mają jakieś zaburzenia ze spektrum autyzmu albo ogólnie są w jakimś stopniu społecznie upośledzeni. Sam Korwin jest przykładem tego, że w Brydża niszczy na turniejach, a nie potrafi sobie sam kupić biletu na pociąg albo zrozumieć, że ekonomia to nie nauka ścisła. Bardzo często jest tak, że z genialnymi zdolnościami idzie w parze jakieś upośledzenie w innych dziedzinach życia - takie "ryzyko ewolucyjne" - wiemy cholernie mało o inteligencji - czym jest, czy w ogóle da się ją jakoś wyróżnić - a jak to zwykle bywa, im ktoś mniej wie, tym głośniej się w temacie wypowiada - patrz Korwin.

Offline selfslave

• Gaduła
IQ jest jakimś wyznacznikiem zdolności rozpoznawania schematów, co oczywiście nie świadczy ogólnie o inteligencji, bo znam wiele osób z wysokim IQ, które są ignorantami (żeby nie powiedzieć że debilami;)) w wielu kwestiach. A do tego często świadomość wysokiego IQ pozwala takim osobom bez wstydu wygłaszać różne brednie z poczuciem pewności (co możesz odnieść choćby do Korwina).
Natomiast osoby z niższym IQ często potrafią myśleć "poza pudełkiem", nie myślą schematami, więc nie mają takich ograniczeń percepcyjnych i dzięki temu też często odnoszą sukcesy w różnych dziedzinach. Więc może nie jest to wyznacznik czy ktoś jest lepszy i gorszy, bardziej oznacza, że ktoś się do pewnych rzeczy lepiej nadaje. Może również do nauki.

Ogólnie mogę się zgodzić z tym co napisałeś @gizmi7 , ale z drugiej strony nawet przy takich podziałach i tak w klasach są różne dzieci i zawsze jest jakaś podstawa do tego aby ktoś był gorszy a ktoś lepszy, aby kogoś stygmatyzować.

Z własnych doświadczeń...
Spoiler
...więc jednak w szerokiej perspektywie taki system się sprawdzał i wyselekcjonował dzieci, które chcą się więcej uczyć, które uczą się średnio i takie które nie chcą się uczyć ;) Jakiś margines zawsze jest, ale wszystkim nie dogodzisz.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
No ale to kwestia motywacji właśnie, a motywacja to "mięsień", nie jakiś parametr w tabelce statystyk postaci, że posłużę się taką grową metaforą :D

Ogólnie wiedza szkolna opiera się w głównej mierze na repetycji - zarówno przeczytaniu 3 razy działu o Batorym w podręczniku, by zapamiętać, że oblężenie Połocka było w 1579 r., usłyszeć 20 utworów Chopina, by mieć przeczucie, że to co leci z radia jego utwór (niekoniecznie wiedząc świadomie, że korzystał z takich a takich skal, "licków' czy innych zabiegów); jak to mówiła jedyna dobra nauczycielka matmy, którą miałem w liceum - "żeby dobrze umieć taką a taką operację matematyczną [dział podręcznika] trzeba po prostu (zależnie od predyspozycji) zrobić tego typu (związane z nią) zadania 5, 10, 50 czy 100 razy - nie ma innej ani lepszej metody".

Spoiler

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
W Japonii podobno wygląda to tak, że są okresowe testy wiedzy. I jest ścisły podział w klasach, jednak można zarówno awansować do lepszej, jak i spaść.

Offline selfslave

• Gaduła
A to jak najbardziej. Stąd można sobie wynik IQ w testach podnosić ćwiczeniami. Jak ktoś się jara takimi statystykami ;)

Żeby nie było offtopu w offtopie, podzielę się ostatnim odkryciem okołopolitycznym, a jednocześnie w klimacie forum, bo jest nim... Milo Yiannopoulos, czyli prawicowy dziennikarz homoseksualista.

Polecam całą rozmowę z Davem Rubinem (lewicowy dziennikarz homoseksualista:D), a jak komuś nie chce się oglądać całości to są fragmenty.