Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 322623 razy)

Offline Algiz

• Gaduła
Stoi za tym ichniejszy think-tank Ordo Iuris, więc na jedno wychodzi :v

Ten sam, który zgłasza tę inicjatywę co roku i wszyscy na nią srają? :P
Yup, ale poprzednia premier nie mówiła, że "prywatnie popiera ten projekt ustawy" i członkowie obecnego rządu (PiS i Kukiz) nie srają na nią do tego stopnia, że może przejść. Ba! Nawet dohardkorowili ją w tym roku. :(

Bo poprzednia Pani premier jak i cały jej rząd nie liczyła z nikim i niczym i wszystkie inicjatywy lądowały w koszu. No ale wtedy była demokracja nad którą czuwał TK.

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars

Yup, ale poprzednia premier nie mówiła, że "prywatnie popiera ten projekt ustawy" i członkowie obecnego rządu (PiS i Kukiz) nie srają na nią do tego stopnia, że może przejść. Ba! Nawet dohardkorowili ją w tym roku. :(

Bo poprzednia Pani premier jak i cały jej rząd nie liczyła z nikim i niczym i wszystkie inicjatywy lądowały w koszu. No ale wtedy była demokracja nad którą czuwał TK.

Z dwojga złego, to ja już wolę w tę stronę mimo wszystko. Męczy mnie już to radosne pierdololo z porównaniami do PO. To miała być dobra zmiana, a jest taki sam nepotyzm, jak był, zamiast lenistwa mamy nie liczącą się z obywatelami ideologię. Zamiast reform odciążających państwo, mamy już kilkadziesiąt miliardów nowego długu (w 4 miiesiące, mają dobre tempo, nie ma co). Do tego kontrola obywateli większa, niż w praktycznie wszystkich cywilizowanych krajach. W imię czego, ja się pytam? Ci ludzi nie mają pojęcia o gospodarce i są w stanie to zauważyć ludzie bez wykształcenia w tym kierunku. Szkoda tylko, że nie ma możliwości realnego rozliczenia rządzących z obietnic wyborczych...

Offline Algiz

• Gaduła

Z dwojga złego, to ja już wolę w tę stronę mimo wszystko. Męczy mnie już to radosne pierdololo z porównaniami do PO. To miała być dobra zmiana, a jest taki sam nepotyzm, jak był, zamiast lenistwa mamy nie liczącą się z obywatelami ideologię. Zamiast reform odciążających państwo, mamy już kilkadziesiąt miliardów nowego długu (w 4 miiesiące, mają dobre tempo, nie ma co). Do tego kontrola obywateli większa, niż w praktycznie wszystkich cywilizowanych krajach. W imię czego, ja się pytam? Ci ludzi nie mają pojęcia o gospodarce i są w stanie to zauważyć ludzie bez wykształcenia w tym kierunku. Szkoda tylko, że nie ma możliwości realnego rozliczenia rządzących z obietnic wyborczych...

Opowiedz to tym wszystkim podsłuchiwanym za czasów PO dziennikarzom i podwykonawcom autostrad którzy zbankrutowali i ich pracownikom którzy przez to tyrali za darmo, na pewno przyznają ci rację.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Opowiedz to tym wszystkim podsłuchiwanym za czasów PO dziennikarzom i podwykonawcom autostrad którzy zbankrutowali i ich pracownikom którzy przez to tyrali za darmo, na pewno przyznają ci rację.
Akurat podwykonawcy zbankrutowali, bo na każdym kroku kroś przycebulił - wszyscy tutaj mają coś na sumieniu. Oprócz tego przetargi w Polsce organizowane są w idiotyczny sposób, ale jakoś żaden rząd nie pofatygował się, żeby coś tutaj zmienić.

Kaczyński jak był prezydentem Warszawy to po prostu haltował inwestycje. Skończyło się tym, że dużo istotnych remontów (np. Placu Bankowego) ruszyło dopiero, jak stołek przejęła Bufetowa.

Offline selfslave

• Gaduła
To też jest problem, że wszyscy rozmawiamy o zmianie albo w stronę PiS albo w stronę PO. Czy PO było gorsze od PiSu, czy jednak PiS jest gorszy od PO. Czasami pojawi się jakieś inne ugrupowanie, ale w zasadzie cała dyskusja opiera się o te dwie partie, w dodatku w kontekście kto z nich więcej zjebał.

Wiem, że to ból dupy i zupełnie zrozumiały, jeśli głosujemy na kogoś kto nie przekracza progu wyborczego. Dlatego uważam, że podniesienie progu wyborczego to był zły pomysł, bo jak już ma być demokracja to niech będzie taka, aby ludzie mieli swoich przedstawicieli w rządzie, nawet jeśli to ma być partia założona dla żartu.

Nawet teraz przy tym progu wyborczym, myślę że powinniśmy raczej rozważać na kogo można zagłosować za 4 lata, kto jeszcze niczego nie zjebał, a nie na kto zjebał bardzo dużo, ale jednak trochę mniej od tych co zjebali najwięcej. Bo dochodzi już do takich patologii jak ten dziadek w ankiecie ulicznej dot. ostatnich wyborów prezydenckich, który palnął "Zobaczę kto wygrywa w sondażach i na tego zagłosuję". Jak zakłady sportowe ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Kwi, 2016, 16:56:38 wysłana przez selfslave »

Offline Algiz

• Gaduła

Akurat podwykonawcy zbankrutowali, bo na każdym kroku kroś przycebulił

Nie tyle przycebulił, co kasę przytulił, to była piramida. Każdy wykonawca (choć najczęściej nie miał nic wspólnego z drogami, za to miał wiele wspólnego z politykami) wykonawca brał podwykonawcę, podwykonawca brał innego podwykonawcę itd, jak ruskie babuszki. wszystko po to żeby wydoić jak najwięcej kasy. Pewnie dlatego 1km autostrady kosztował u nas więcej niż 1km autostrady w Szwajcarii łącznie z tunelami przez Alpy. 
« Ostatnia zmiana: 05 Kwi, 2016, 17:01:19 wysłana przez Algiz »

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
To też jest problem, że wszyscy rozmawiamy o zmianie albo w stronę PiS albo w stronę PO. Czy PO było gorsze od PiSu, czy jednak PiS jest gorszy od PO. Czasami pojawi się jakieś inne ugrupowanie, ale w zasadzie cała dyskusja opiera się o te dwie partie, w dodatku w kontekście kto z nich więcej zjebał.

Wiem, że to ból dupy i zupełnie zrozumiały, jeśli głosujemy na kogoś kto nie przekracza progu wyborczego. Dlatego uważam, że podniesienie progu wyborczego to był zły pomysł, bo jak już ma być demokracja to niech będzie taka, aby ludzie mieli swoich przedstawicieli w rządzie, nawet jeśli to ma być partia założona dla żartu.
Moim zdaniem próg wyborczy sam w sobie to zły pomysł. Według mnie każdy mix partii inny niż POPiS byłby aktualnie sensowniejszy niż tenże, a nie może powstać właśnie przez to.

Mocny kandydat na drugie dno tematu zastępczego:
http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/ustawa-ws-obrotu-ziemia-lamie-traktaty-ue,632626.html

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Akurat podwykonawcy zbankrutowali, bo na każdym kroku kroś przycebulił - wszyscy tutaj mają coś na sumieniu. Oprócz tego przetargi w Polsce organizowane są w idiotyczny sposób, ale jakoś żaden rząd nie pofatygował się, żeby coś tutaj zmienić.
Że tak powiem, gówno prawda. Art. 647 KC reguluje sprawę zapłaty wynagrodzenia za roboty budowlane przez GW względem Podwykonawców i solidarnej odpowiedzialno GW i Inwestora za zapłatę podwykonawcom. To TYLKO I WYŁĄCZNIE zła wola Inwestorów (Gmin, GDDiK itd.). Wspólnie stwierdzali że nie zapłacą i dupie mają przepisy i to właśnie przez nich upadali Podwykonawcy a nie przez GW. Wszystko związane było z opóźnieniami zapłat transz za już wykonane i odebrane prace lub sztucznym zaniżaniem zaawansowania prac GW co skutkowało utratą płynności finansowej przed którą jedynym ratunkiem było niepłacenie pozostałym uczestnikom procesu budowlanego.

Ale tak to jest jak firmy wygrywają po znajomości i Państwo pomaga wykosić konkurencję.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Że tak powiem, gówno prawda. Art. 647 KC reguluje sprawę zapłaty wynagrodzenia za roboty budowlane przez GW względem Podwykonawców i solidarnej odpowiedzialno GW i Inwestora za zapłatę podwykonawcom. To TYLKO I WYŁĄCZNIE zła wola Inwestorów (Gmin, GDDiK itd.). Wspólnie stwierdzali że nie zapłacą i dupie mają przepisy i to właśnie przez nich upadali Podwykonawcy a nie przez GW. Wszystko związane było z opóźnieniami zapłat transz za już wykonane i odebrane prace lub sztucznym zaniżaniem zaawansowania prac GW co skutkowało utratą płynności finansowej przed którą jedynym ratunkiem było niepłacenie pozostałym uczestnikom procesu budowlanego.

Ale tak to jest jak firmy wygrywają po znajomości i Państwo pomaga wykosić konkurencję.
No okej wersję GW znam. Ale w takim razie jak GDDiKA uzasadniła wtedy, że nie wypłaci?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
GW=Generalny Wykonawca ;) a nie Gazeta Wyborcza.

Uzasadnienie? Zapłaciliśmy (mało bo mało ale coś tam zawsze) Generalnemu Wykonawcy, musicie się dogadać bo nie mamy zamiaru płacić dwa razy za tę samą robotę, a że jesteśmy budżetówką to możecie nas podać do sądu bo i tak nas stać na to żeby płacić za prawników i wydać na to od huia kasy.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars

Uzasadnienie? Zapłaciliśmy (mało bo mało ale coś tam zawsze) Generalnemu Wykonawcy, musicie się dogadać bo nie mamy zamiaru płacić dwa razy za tę samą robotę, a że jesteśmy budżetówką to możecie nas podać do sądu bo i tak nas stać na to żeby płacić za prawników i wydać na to od huia kasy.

Ale ale, czy podwykonawcy mieli umowę z samorządem, czy z generalnym wykonawcą? Więc z jakiej paki miał płacić im samorząd, skoro to nie z nim mieli umowę?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Bo tak mówi KC. Umowa pomiędzy Podwykonawcą a GW musi przejść przez Inwestora. Jeśli GW nie płaci Podwykonawcy to odpowiada za to Inwestor i jest zobowiązany do wstrzymania płatności na rzecz GW do czasu uregulowania należności lub do zapłaty bezpośrednio Podwykonawcy i potrącenia z należności z faktur GW. NIGDY nie spotkałem się żeby Inwestor korzystał z tych uprawnień/obowiązków. Bo to działa mocno w dwie strony i jest batem również na GW, tylko trzeba wiedzieć jak z tego korzystać.

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
Bo tak mówi KC. Umowa pomiędzy Podwykonawcą a GW musi przejść przez Inwestora. Jeśli GW nie płaci Podwykonawcy to odpowiada za to Inwestor i jest zobowiązany do wstrzymania płatności na rzecz GW do czasu uregulowania należności lub do zapłaty bezpośrednio Podwykonawcy i potrącenia z należności z faktur GW. NIGDY nie spotkałem się żeby Inwestor korzystał z tych uprawnień/obowiązków. Bo to działa mocno w dwie strony i jest batem również na GW, tylko trzeba wiedzieć jak z tego korzystać.

W takiej sytuacji ma to sens. Nie wiedziałem, że robi się tego typu zapisy.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Robi po to żeby z nich nie korzystać :)

W umowach znajdują się też zapisy że GW może wystawić każdą kolejną fakturę dopiero jeśli dostarczy do Inwestora potwierdzenia zapłaty i oświadczenia od wszystkich Podwykonawców że faktycznie zapłacił im za roboty. Czytaj jak nie skapnęła kasa do najsłabszego ogniwa to gówno sam dostanie. Z tego też Inwestorzy nie korzystali :)

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
No wiem. On ma swoją wersję, GDDKiA swoją.

Dobra, tylko oni tutaj twierdzą:
https://www.gddkia.gov.pl/pl/a/14014/Kolejni-przedsiebiorcy-poszkodowani-przez-generalnych-wykonawcow
Że wypłacają i stosują się do przepisu, na który się powołujesz. Więc jak jest?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Przepis nie chroni podwykonawców podwykonawców. Inna sprawa że nie wszyscy się do niego stosują. Przykład budowy stadionu na Euro we Wrocławiu.
Sam przechodziłem przez procedurę odzyskiwania należności od GW na jednej z budów i Gmina dla której realizowaliśmy prace była zaskoczona że taki przepis funkcjonuje :) Pisma nie pomagały, dopiero jak ludzie zeszli z budowy i zagrożony był termin końcowy, co skutkowało utratą dofinansowania UE, poskutkowało.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Nie wiem, czy wstawiałem - długie, ale wbrew wszelkim oczekiwaniom, bardzo dobre: http://wyborcza.pl/magazyn/1,151484,19853739,michal-boni-bylismy-glusi.html

Chyba całą książkę kupię.

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Sprzedaję graty -> lukaj na forumową giełdę.

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
 @up Lewactwo to jednak choroba psychiczna.  :facepalm:

Tymczasem:

:dobre:

Al Jazeera martwi się stanem demokracji w Polsce.

https://twitter.com/AJEnglish/status/718498713052823552
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
http://joemonster.org/mg/172595
 :facepalm:
Jak wpisałem jego imię i nazwisko na google, dostałem tylko 8 wyników, z czego bodaj 5 z Polski - z Frondy, Demotów, "Nie dla islamizacji Europy", TVNu - a sam news wygląda na to, że pierwszy raz pojawił się w daily mail. Poza tym też jakiś Daily Stormer i podobne. Ogólnie wygląda jak jeden artykuł przetłumaczony 8 razy i na Frondzie czy gdzieś z dodanym autorskim komentarzem "gdzie nas zaprowadzi lewactwo".

Spoiler
« Ostatnia zmiana: 09 Kwi, 2016, 11:28:57 wysłana przez gizmi7 »

Offline Algiz

• Gaduła
http://joemonster.org/mg/172595
 :facepalm:

Ciekawe czy ten uchodźca używał prezerwatywy ? koniec końców, mógł się zarazić od tego norweskiego polityka wirusem poprawności politycznej i co gorsza zawlec go do Somalii.

Offline Algiz

• Gaduła
« Ostatnia zmiana: 09 Kwi, 2016, 14:37:52 wysłana przez Algiz »

Offline blendamed

• Gaduła
Jezu kryste, rak content mocno

W tym przypadku nie ma wygranego. Pseudointeligentne odpowiedzi pytanych i argumenty z dupy nie bazujące na żadnych faktach tylko na jakimś gdybaniu typu "a wpuśćmy ich, może sie przekonacie i będzie fajnie :]]]" jakoś mi nie przyćmiły fatalnego poziomu dziennikarstwa, braku obiektywizmu czy ignorancji tego typa trzymającego mikrofon. Jakkolwiek bym się nie identyfikował jako ten ich zły rasista, islamofob czy wymyśl sobie coś jeszcze, tak z tym ziomkiem pjony bym nie zbił. No chujowy dziennikarzyna po prostu, krucafuks.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie

Spoiler

Zasadniczo to jest różnica między przebaczeniem, a wzięciem za coś winy i odpowiedzialności.
"grałeś kiedyś w samoloty?"