Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 321474 razy)

Offline Algiz

• Gaduła

Algiz, coś się skrzywiłeś w lewo. Kapitan Pivo przybywa z pomocą.

Gizmi nas olał więc postanowiłem że dopóki mu nie przejdzie ja będę reprezentował lewą nogę  :D ale kiepsko mi to wychodzi  :lol: jakoś tak bez przekonania.
« Ostatnia zmiana: 19 Lut, 2016, 07:57:05 wysłana przez Algiz »

Offline Wolfhorsky

• Gaduła

A kto z tych w tartaku ma koncepcję na własną działalność? Kto z nich ma rozeznanie w funkcjonowaniu rynku usług?

I wcale nie musi ! Znasz takie Państwo gdzie wszyscy są Dentystami albo prowadzą własny interes ? to kto by u nich pracował ? to dopiero była by utopia większa niż komunizm.

Jakby wszyscy byli dentystami, to pracownicy tartaku zarabialiby n razy więcej niż dentyści. Słabszym dentystom bardziej opłacałoby się wyrywać chwasty u innego dentysty w ogródku a nie zęby.
Ludzie uwierzyli, że dowolny papierek załatwi im świetlaną przyszłość. No więc wszyscy jednogłośnie poszli po te papierki, które teraz są nic nie warte, bo właśnie każdy jakiś ma. Mamy teraz wykształconych filozofów i bioetyków, którzy potrafią tylko pisać blogi, zakładać lewicowe partie i jechać po chrześcijaństwie. Tu jest imo duża część problemu. Arystokracja po filozofii przecież nie weźmie wiertarki do łapy. A obrotna złota rączka w Warszawie zawstydzi niejednego inżyniera swoimi zarobkami. Struktura społeczeństwa jest niezbilansowana.
Temat jak zwykle ewoluuje na wielowątkowość - to lubię :D Odniosę się do tych kilku treści.

Dentystów wbrew pozorom jest bardzo dużo i nie każdy ma tak samo. Weryfikujący jakość wolny rynek i pozycjonowanie się względem grup docelowych mają tutaj duże znaczenie. Kompetencje i staranność nie wystarczają, ale są niezbędne dla długoczasowego dobrego funkcjonowania biznesu. Mało tego - wiele z osób, które poszły na stomatologię z myślą o kasie, miały twarde lądowanie po studiach. Trzeba się nazapierdalać, żeby były efekty. W tamtym roku np. w maju miałem jeden dzień bez pracy. Kto tutaj jest w stanie tak pracować? Nie chce się? No to kurde faktycznie jest czego zazdrościć dentystom (tutaj można wstawić dowolny zawód przynoszący, w ogólnym mniemaniu, górę forsy). Myślę, że w każdym zawodzie frycowe trzeba odrobić.

Nie mniej jednak dla mnie dobry fachowiec np. mechanik jest dużo więcej wart niż osoba po np. filozofii albo socjologii. Wykształcenie, zawód i kompetencje to trzy różne rzeczy. Inteligencja, wiedza, mądrość życiowa i kultura osobista to też kolejne różne i niezależne od siebie rzeczy, które niesłusznie zwykliśmy łączyć w ocenie innych. Do tego jeszcze tzw. spryt życiowy, uczciwość i cierpliwość się chyba liczą bardziej.

Ta cała zbędna i niedostosowana do potrzeb społeczeństwa edukacja sporo nas kosztuje. Potem mamy wysyp niekompetentnych życiowo wykształciuchów. Potem zmanierowane młodziaki chcą od razu nie wiadomo jakiej pracy i zarobków. Nikt jeszcze nas nie nauczył funkcjonowania w kapitalizmie. Założenie "miej magistra" już od dawna jest niesłuszne. Muszą się przerotować ze dwa pokolenia.

Jechanie po chrześcijaństwie jest teraz niby-modne. Łatwo teraz krzykliwym "jebać kościół" wzbudzić zainteresowanie wokół siebie. Te całe blogi w większości to pielęgnowanie egocentryzmu i narcyzmu, typowych dla młodego pokolenia pseudointeligentów. Takie "attention whores" :D
Z drugiej strony zadziwia mnie ślepe zapatrzenie w dogmat nieopodatkowanej korporacji jaką jest kościół. Podkreślam, że dogmat oparty o luźną interpretację pisma preparowanego/ujednolicanego/cenzurowanego przez ponad 100 lat. To jak analiza wiersza w wersji ocenzurowanej i skorygowanej na bazie kiepskiego tłumaczenia :P Nie piszą tego jako antyklerykał, bo nim nie jestem. Piszę jako osoba kiedyś wierząca. Zadziwia mnie zupełny brak przemyśleń większości ludzi. :(

No i podział "lewica - prawica".
Zrobiły się takie bezsensowne szufladki i stereotypy:
"Lewak = pedał, który sprzedaje Polskę Unii Europejskiej lub bankom,
Prawicowiec = nacjonalista, socjalista i zacofany, nietolerancyjny katolik."
Czy tak jest w rzeczywistości?
Ja patrzę na to jak na szafkę z szufladkami i za chuja nie mogę się zmieścić w żadnej z nich ;) Świat nie jest czarno-biały, zero-jedynkowy.
Jest to schizofreniczny podział nie mający nic wspólnego z realnym podziałem prawica-lewica.
Prawicowcy z jednej strony chcą postępu, z drugiej są konserwatywni i z zasady niechętni temu co nowoczesne i lansowane. Założenia odnośnie pomocy socjalnej są z kolei typowo komunistyczne. Nacjonalizm trąci klimatem lat 30-tych. Brak pojęcia o biznesie sprowadzi kryzys gospodarczy. Przykładem jest 500+, czyli dawanie ryby a nie wędki. Powinno się nie tylko dać wędkę, ale nauczyć jak zrobić na wędce biznes. Zamiast kompetencji i wiedzy, epatuje się światopoglądowymi ideami nie popartymi niczym w realnym świecie. PiS dlatego jest niebezpieczny, bo tam są ideowcy zapatrzeni w chorego z nienawiści człowieka. Niektórzy prawicowców równają z oszołomami. Otóż bycie oszołomem nie zależy od poglądów (lewo-prawo) :D
Lewaki (niewłaściwe skądinąd pojęcie dla lewicowców -> vide prawdziwe znaczenie i pochodzenie słowa "lewak") z kolei chcą liberalności. Przy tym zapatrzeni w EU jak mohery w Rydzyka. Wszystko oddać i się zeszmacić. Tak - zeszmacić, bo kurwa pobiera pieniądze za dawanie dupy, a Polska nie :( Do tego lansowanie poprawności politycznej do jakiejś perwersyjnej przesady. Gej to gej i tyle. Nie musi mieć specjalnego traktowania, żeby je nazwać "równouprawnieniem" itd.

Tak więc koledzy, wiem że większość się tutaj utożsamia z prawicą, ale poparcia dla niektórych wypowiedzi i Wasze wypowiedzi świadczą raczej o pośrednim stanie umysłu. Może skończmy z tym szufladkowaniem i skupmy się na napierdalaniu jak jest źle i co można by zrobić stukając w klawiaturę na sevenstringu ;) :D :D :D
Sprzedaję graty -> lukaj na forumową giełdę.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

Offline Wolfhorsky

• Gaduła

Offline Algiz

• Gaduła

A kto z tych w tartaku ma koncepcję na własną działalność? Kto z nich ma rozeznanie w funkcjonowaniu rynku usług?

I wcale nie musi ! Znasz takie Państwo gdzie wszyscy są Dentystami albo prowadzą własny interes ? to kto by u nich pracował ? to dopiero była by utopia większa niż komunizm.

Jakby wszyscy byli dentystami, to pracownicy tartaku zarabialiby n razy więcej niż dentyści. Słabszym dentystom bardziej opłacałoby się wyrywać chwasty u innego dentysty w ogródku a nie zęby.
Ludzie uwierzyli, że dowolny papierek załatwi im świetlaną przyszłość. No więc wszyscy jednogłośnie poszli po te papierki, które teraz są nic nie warte, bo właśnie każdy jakiś ma. Mamy teraz wykształconych filozofów i bioetyków, którzy potrafią tylko pisać blogi, zakładać lewicowe partie i jechać po chrześcijaństwie. Tu jest imo duża część problemu. Arystokracja po filozofii przecież nie weźmie wiertarki do łapy. A obrotna złota rączka w Warszawie zawstydzi niejednego inżyniera swoimi zarobkami. Struktura społeczeństwa jest niezbilansowana.
Temat jak zwykle ewoluuje na wielowątkowość - to lubię :D Odniosę się do tych kilku treści.

Dentystów wbrew pozorom jest bardzo dużo i nie każdy ma tak samo. Weryfikujący jakość wolny rynek i pozycjonowanie się względem grup docelowych mają tutaj duże znaczenie. Kompetencje i staranność nie wystarczają, ale są niezbędne dla długoczasowego dobrego funkcjonowania biznesu. Mało tego - wiele z osób, które poszły na stomatologię z myślą o kasie, miały twarde lądowanie po studiach. Trzeba się nazapierdalać, żeby były efekty. W tamtym roku np. w maju miałem jeden dzień bez pracy. Kto tutaj jest w stanie tak pracować? Nie chce się? No to kurde faktycznie jest czego zazdrościć dentystom (tutaj można wstawić dowolny zawód przynoszący, w ogólnym mniemaniu, górę forsy). Myślę, że w każdym zawodzie frycowe trzeba odrobić.

Nie mniej jednak dla mnie dobry fachowiec np. mechanik jest dużo więcej wart niż osoba po np. filozofii albo socjologii. Wykształcenie, zawód i kompetencje to trzy różne rzeczy. Inteligencja, wiedza, mądrość życiowa i kultura osobista to też kolejne różne i niezależne od siebie rzeczy, które niesłusznie zwykliśmy łączyć w ocenie innych. Do tego jeszcze tzw. spryt życiowy, uczciwość i cierpliwość się chyba liczą bardziej.

Ta cała zbędna i niedostosowana do potrzeb społeczeństwa edukacja sporo nas kosztuje. Potem mamy wysyp niekompetentnych życiowo wykształciuchów. Potem zmanierowane młodziaki chcą od razu nie wiadomo jakiej pracy i zarobków. Nikt jeszcze nas nie nauczył funkcjonowania w kapitalizmie. Założenie "miej magistra" już od dawna jest niesłuszne. Muszą się przerotować ze dwa pokolenia.

Jechanie po chrześcijaństwie jest teraz niby-modne. Łatwo teraz krzykliwym "jebać kościół" wzbudzić zainteresowanie wokół siebie. Te całe blogi w większości to pielęgnowanie egocentryzmu i narcyzmu, typowych dla młodego pokolenia pseudointeligentów. Takie "attention whores" :D
Z drugiej strony zadziwia mnie ślepe zapatrzenie w dogmat nieopodatkowanej korporacji jaką jest kościół. Podkreślam, że dogmat oparty o luźną interpretację pisma preparowanego/ujednolicanego/cenzurowanego przez ponad 100 lat. To jak analiza wiersza w wersji ocenzurowanej i skorygowanej na bazie kiepskiego tłumaczenia :P Nie piszą tego jako antyklerykał, bo nim nie jestem. Piszę jako osoba kiedyś wierząca. Zadziwia mnie zupełny brak przemyśleń większości ludzi. :(

No i podział "lewica - prawica".
Zrobiły się takie bezsensowne szufladki i stereotypy:
"Lewak = pedał, który sprzedaje Polskę Unii Europejskiej lub bankom,
Prawicowiec = nacjonalista, socjalista i zacofany, nietolerancyjny katolik."
Czy tak jest w rzeczywistości?
Ja patrzę na to jak na szafkę z szufladkami i za chuja nie mogę się zmieścić w żadnej z nich ;) Świat nie jest czarno-biały, zero-jedynkowy.
Jest to schizofreniczny podział nie mający nic wspólnego z realnym podziałem prawica-lewica.
Prawicowcy z jednej strony chcą postępu, z drugiej są konserwatywni i z zasady niechętni temu co nowoczesne i lansowane. Założenia odnośnie pomocy socjalnej są z kolei typowo komunistyczne. Nacjonalizm trąci klimatem lat 30-tych. Brak pojęcia o biznesie sprowadzi kryzys gospodarczy. Przykładem jest 500+, czyli dawanie ryby a nie wędki. Powinno się nie tylko dać wędkę, ale nauczyć jak zrobić na wędce biznes. Zamiast kompetencji i wiedzy, epatuje się światopoglądowymi ideami nie popartymi niczym w realnym świecie. PiS dlatego jest niebezpieczny, bo tam są ideowcy zapatrzeni w chorego z nienawiści człowieka. Niektórzy prawicowców równają z oszołomami. Otóż bycie oszołomem nie zależy od poglądów (lewo-prawo) :D
Lewaki (niewłaściwe skądinąd pojęcie dla lewicowców -> vide prawdziwe znaczenie i pochodzenie słowa "lewak") z kolei chcą liberalności. Przy tym zapatrzeni w EU jak mohery w Rydzyka. Wszystko oddać i się zeszmacić. Tak - zeszmacić, bo kurwa pobiera pieniądze za dawanie dupy, a Polska nie :( Do tego lansowanie poprawności politycznej do jakiejś perwersyjnej przesady. Gej to gej i tyle. Nie musi mieć specjalnego traktowania, żeby je nazwać "równouprawnieniem" itd.

Tak więc koledzy, wiem że większość się tutaj utożsamia z prawicą, ale poparcia dla niektórych wypowiedzi i Wasze wypowiedzi świadczą raczej o pośrednim stanie umysłu. Może skończmy z tym szufladkowaniem i skupmy się na napierdalaniu jak jest źle i co można by zrobić stukając w klawiaturę na sevenstringu ;) :D :D :D

Z początku chciałem dać ci lajka bo mądrze napisałeś, ale im dalej czytam tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że przemawia przez ciebie wróg klasowy  :lol:

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Ja niestety nie wyemigrowałem tylko ze względu na zonę, ludzi których chciałbym zabrac ze sobą tzn chodzi mi o firmę, i kłopoty z tym związane chooc nie wiem czy zrobiłem dobrze. Może to raczej brak odwagi niż co innego. Przez takie akcje jak te z teczkami nie czuje sie w naszym kraju dobrze. gdy czytam prawicowe, sorry dla mnie szmatławce, i ujadanie, jak wspomniałeś, na lewaków lemingów itd, nie czuje sie tutaj dobrze. Gdy czytam to populistyczne pierdolenie o redystrybucji podatków itd, nie widze w tym żadnej przyszłości. To jest jak jebana wegetacja, i chyba także nie znajduje dla siebie żadnej szufladki.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Ale nie przeszkadzało ci lewackie ujadanie szmatławców, przez 8 lat rządów PO na PiS ( moherowe berety, hasło wymyślone przez Tuska, które podzieliło naród na oświeconych, czyli lewactwo, i babcie i dziadków katolików, czyli ciemnogród?), nie wiem, szufladki są do bani, ale konsekwencji też za bardzo nie widzę.
Wczoraj się nie urodziłeś przecież, ale pamięć krótka i zawodna.
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
No i sie kurwa znowu zaczyna.

O Pis mam swoje zdanie i nie znam lewackich szmatławców bo ich nie czytam. Jeśli uznajesz tvn24 za lewackie to tak nie przeszkadzało mi takie ujadanie na PIS. Ale na litość nie łącz tego z poklaskiem dla Tuska jak to masz w zwyczaju, a później mówisz ze nie widzisz konsekwencji.
Moja niechęć do PIS nie wynika z miłości do PO. Wg mnie tez powinienes wyjśc z tego typowego dzielenia na takich i owakich. Trudno, widzę, zrozumiec Tobie, ze można być gdzies indziej, nie koniecznie w centrum czy pisowskim czy peowskim. Gdy to zrozumiesz może i dojrzysz konsekwencje.

Dodam jeszcze ze to dzięki Tobie zacząłem fogle zaglądać na takie strony jak niezależna, republika itd. i jestem nimi tak mocno zniesmaczony, ich językiem i taką samą stronniczością jaką Ty zarzucasz szmatławcom lewicowym tvnowi bolkom i innym. To dla mnie pseudo patriotyzm nie chce w czymś takim uczestniczyć, nie chę sie pod takimi działaniami podpisać. Często wypowiadają sie tam wielcy katolicy i jako katolik jestem taka postawą pełną nienawiści niepokory i braku miłości bliźniego zasmucony.
Nie chce takiego patriotyzmu i takiej dbałości o kraj jak tam reprezentowane, i co poradzisz , nic nie poradzisz.
« Ostatnia zmiana: 19 Lut, 2016, 10:29:47 wysłana przez commelina »

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Chce zwyczajnie pieprzonej konsekwencji, a nie zakichanej mentalności Kalego, nic się nie zaczyna, zwyczajnie oczekuję konsekwencji, tylko tyle. Za dużo??

Edyta: Skoro nie przeszkadzało ci jedno, to niech nie przeszkadza ci drugie.
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline Wolfhorsky

• Gaduła

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Chce zwyczajnie pieprzonej konsekwencji, a nie zakichanej mentalności Kalego, nic się nie zaczyna, zwyczajnie oczekuję konsekwencji, tylko tyle. Za dużo??

Edyta: Skoro nie przeszkadzało ci jedno, to niech nie przeszkadza ci drugie.

Jasniej proszę sugerujesz mi mentalnośc kalego ? :o moje poglądy ewoluują ale nie az tak by nie były konsekwentne. A Ty dalej tego nie widzisz :D

Offline Algiz

• Gaduła
Wracając do teczek mnie nie boli to że Bolek to Bolek, tym bardziej że sam się do tego przyznał, potem to odwołał nie ważne. Boli mnie to że w tym Kraju teczki i haki są praktycznie na wszystkich, od polityków po biznesmenów czego przykładem był choćby Pan Kluska i to co z nim zrobił Kwachu. Przeraża mnie to, że te teczki są w posiadaniu dziwnych ludzi, a skoro tak to kto naprawdę rządził przez te wszystkie lata ? Kto był tym Władcą Marionetek, czy był sens chodzić na wybory przez te wszystkie lata ? Z jednej strony mnie to wkurwia, z drugiej śmieszy, po prostu czuje się zawiedziony i oszukany.
« Ostatnia zmiana: 19 Lut, 2016, 10:49:07 wysłana przez Algiz »

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
@Algiz, teczki były w rękach okupanta, trochę się przepoczwarzył, zmienił szyld, pozbierał papiery, stworzył teczki tych, którzy z nim kolaborowali, i okupował dalej, zmieniły się jedynie metody... rządzi przez szantaż...
Każdy wysoko postawiony partycypant "byłego reżimu", ma w swojej chałupie sejf, a w nim zapewnioną nietykalność, wpływy, możliwość pociągania za sznurki, i zapewniony byt, swój i przyszłych pokoleń, cała opowieść.
Ale spostrzeżenia masz trafne. Szkoda, że są takie smutne.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Wojtas, nie znam urzędasa który by nie prowadził czarnej teczki na przełożonych i współpracowników na tzw. ciężkie czasy. Każdy zbiera dupokrytki i haki. To nie jest problem wyższego szczebla władzy. A im bardziej ktoś się boi o posadę ten ma grubszy segregator.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Trochę mnie przeraził ten ostatni post  :o

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Bo rzeczywistość to nic przyjemnego. ;)
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Wojtas, nie znam urzędasa który by nie prowadził czarnej teczki na przełożonych i współpracowników na tzw. ciężkie czasy. Każdy zbiera dupokrytki i haki. To nie jest problem wyższego szczebla władzy. A im bardziej ktoś się boi o posadę ten ma grubszy segregator.

W takim razie jest z ludźmi gorzej niż myślałem.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
@Algiz, teczki były w rękach okupanta, trochę się przepoczwarzył, zmienił szyld, pozbierał papiery, stworzył teczki tych, którzy z nim kolaborowali, i okupował dalej, zmieniły się jedynie metody... rządzi przez szantaż...
Każdy wysoko postawiony partycypant "byłego reżimu", ma w swojej chałupie sejf, a w nim zapewnioną nietykalność, wpływy, możliwość pociągania za sznurki, i zapewniony byt, swój i przyszłych pokoleń, cała opowieść.
Ale zdajesz sobie sprawę, że to my(zwłaszcza głosujący na PiS) nadajemy tym teczkom moc?

Wyobraźmy sobie sytuację, że nie ma kurwa tej planszy i wszyscy leją na to, co jest w tych teczkach - choćby nie wiem co tam było. Nagle nie ma czym szantażować.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Wolfhorsky-  "Lubię to".
Zawyżyłeś poziom forum + próbujesz stać na "lewej" i na "prawej" nodze. Na 7stringu to trudne ;) (a co dopiero w Polsce).

Skończy się kopem w jaja, nie radzę stać w rozkroku :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Wolfhorsky-  "Lubię to".
Zawyżyłeś poziom forum + próbujesz stać na "lewej" i na "prawej" nodze. Na 7stringu to trudne ;) (a co dopiero w Polsce).

Skończy się kopem w jaja, nie radzę stać w rozkroku :D
Dobre, dobre  :D

Offline Guitar Spot

• Gaduła
  • www.guitarspot.pl
    • Autoryzowany Dealer Suhr, Aristides, Skervesen w Polsce
Wolf, ale bajki o 1 dniu wolnego to proszę schowaj dla mniej kumatych.
Jak pół dnia siedzisz na forach to jakbyś był na wczasach :)
Autoryzowany dealer Suhr, CAA, Jim Kelley, Aristides : http://guitarspot.pl

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

To ja chyba mam wczasy cały czas :D
Spoiler

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Zobacz od kiedy jestę na sevenstringu, czyli od kiedy mam czas na te pierdoły. Przez ponad 10 lat ciężko pracowałem i teraz mogę wrzucić na luz. W maju miałem 3 kursy i konferencję plus gabinet plus praca naukowa. Jak jakiś Japończyk czy inny Chińczyk...

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale

To ja chyba mam wczasy cały czas :D
Spoiler
Ja chyba też, aczkolwiek w grafiku mam wpisane 45h tygodniowo. ;)