Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 321320 razy)

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
@Wolfhorsky wiem co to jest EBM, a to co opisujesz to są fajne założenia, które niestety w praktyce nie mają miejsca i badań określanych jako EBM dotyczą własnie wspomniane problemy. Nigdzie nie pisałem o żadnych 100 badaniach. Napisałem, że w Twoich ulubionych opracowaniach Cohrane'a są właśnie badania przeprowadzane na grupach 100 osób, a poczytałem tylko kilka pierwszych z brzegu. Więc są zgodne z EBM, bo co? Bo tak deklarują, więc wierzysz im bez sprawdzania?

Skąd Twoja pewność, że badania, które czytasz nie są finansowane przez koncerny, tego też nie wiadomo. Utopia. To że w teorii EBM jest fajne to oczywiste, ale w praktyce to tylko ładne opakowanie. Teraz piszesz, że nie wierzysz w to bezkrytycznie, ale jak przeczytasz swoje poprzednie posty to wszędzie potarza się podejście EBM = fakty.

Co to znaczy, że lekarze przepisujący lek na odchudzanie nie postępują zgodnie z EBM? Jak pewnie wiesz lub powinieneś wiedzieć, przy niektórych schorzeniach jest problem ze spalaniem tkanki tłuszczowej, niezależnie od diety i trybu życia i wtedy normalne jest, że przepisuje się takie leki. W zasadzie nie wiem co Cię rozbawiło. Tacy lekarze też twierdzą, że sugerują się tylko wiarygodnymi badaniami.
Na prawdę póki co rozmowa z Tobą o EBM to jak rozmowa ze ślepym o kolorach. Nie wiesz na czym to polega, ale nie przeszkadza Ci to w pisaniu jakichś dziwnych rzeczy. Zupełnie bez sensu, bo nie rozumiesz idei odbiasowania, inclusion criteria, level of evidence itp. Myślisz, że nikt nie jest tak mądry żeby nie wiedział o sponsoringu. Ciekawe.
O lekach zmniejszających tkankę tłuszczową, wskazaniach i powikłaniach sobie poczytaj na pubmedzie, medline, researchgate itp. Potem zrozumiesz.
Piszesz, że jesteś wyedukowanym pacjentem.

Jeśli trafiłeś na niekmpetentnych lekarzy to trudno. Jest ich wielu, ale też jest wielu bardzo mądrych lekarzy. Chociażbyś się zesrał z edukacji internetowej, nie masz możliwości ogarnięcia tego czego się musi nauczyć lekarz. Dużo Ci się wydaje.

Efekt Krugera-Dunninga:
" (...) osoby niewykwalifikowane w jakiejś dziedzinie życia mają tendencję do przeceniania swoich umiejętności w tej dziedzinie (...)" oraz "(...) Osoby niekompetentne zwykły przeceniać swój własny poziom zdolności.
Osoby niekompetentne nie potrafią ocenić prawdziwego poziomu zdolności u innych.
Osoby niekompetentne nie potrafią ocenić prawdziwego poziomu swoich zdolności. (...)".

Według mnie to idealnie odzwierciedla naszą dyskusję.

I dla jasności: nie wmawiaj mi ślepego zapatrzenia w EBM. Po prostu EBM jest pierdyliard razy lepsze niż te wasze wynurzenia nie poparte wiarygodnymi dowodami.
Konkretnie: znajdź mi badania, że szczepionki są szkodliwe. Konkretne i z pism z IF. Wtedy przedyskutujemy je.
Ja dałem konkrety i nawet Ciebie nie zaczepiałem. Natomiast stwierdziłeś w pewnym momencie, że warto by było mnie oceniać. :D
Ja oczekuję konkretnych argumentów i merytoryki jeśli już się mnie przypieprzyłeś. Czy jesteś w stanie dźwignąć temat?
« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2016, 23:25:16 wysłana przez Wolfhorsky »
Sprzedaję graty -> lukaj na forumową giełdę.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים

(...) Konkretnie: znajdź mi badania, że szczepionki są szkodliwe. Konkretne i z pism z IF. Wtedy przedyskutujemy je.
Ja dałem konkrety i nawet Ciebie nie zaczepiałem. Natomiast stwierdziłeś w pewnym momencie, że warto by było mnie oceniać. :D
Ja oczekuję konkretnych argumentów i merytoryki jeśli już się mnie przypieprzyłeś. Czy jesteś w stanie dźwignąć temat?
Znasz takie określenie jak lobby? W zależności od tego, kto akurat funduje lekarzom wakacje, pacjenci będą żarli leki albo od GlaxoSmithKline, albo Pfizer, itd...
Słyszałeś o szczepionkach na raka szyjki macicy? Moja koleżanka odeszła z firmy po tym, jak kazali jej ukrywać śmiertelne powikłania poszczepienne u 12 letnich dziewczynek...
Chcesz gadać o faktach, ale pierdzielisz coś cały czas o EBM, to się zdecyduj, albo fakty, albo opracowania i badania robione konkretnie pod jakąś firmę, mające ją przedstawić w samych superlatywach... śmiertelne przypadki?? Oh, to tylko wymysły ludzi z lasu...
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Słyszałeś o szczepionkach na raka szyjki macicy?

Że na HPV? Tego raka szyjki macicy, którego lekarze z UK przyjeżdżają do nas oglądać, bo u nich występuje w marginalnym zakresie?

Tak tylko dodam na marginesie, że jestem z rodziny lekarskiej z dziada pradziada, która ma w swojej historii profesorów, rektorów oraz założycieli AM i wydaje mi się, że mam wyjątkową okazję pogadać szczerze z wyjątkowo dużą ilością lekarzy. Co do szczepionek opinie są raczej jednoznaczne i wszyscy się szczepimy a nikt się nie trzęsie nad autyzmem, co jest chyba porównywalne z trzęsieniem się w samolocie, że zaraz zleci. Założę się, że w historii świata znajdą się klinicznie potwierdzone przypadki dostania raka mózgu po spożyciu witaminy C.

« Ostatnia zmiana: 13 Lut, 2016, 00:15:29 wysłana przez pivovarit »

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
To dowodzi tylko, że tylko wspólny wróg potrafi zjednoczyć ludzi :)
Ok, w takim razie co powiesz na ochotniczą straż pożarną? Albo GOPR? :P

Offline Wolfhorsky

• Gaduła

(...) Konkretnie: znajdź mi badania, że szczepionki są szkodliwe. Konkretne i z pism z IF. Wtedy przedyskutujemy je.
Znasz takie określenie jak lobby? W zależności od tego, kto akurat funduje lekarzom wakacje, pacjenci będą żarli leki albo od GlaxoSmithKline, albo Pfizer, itd...
Słyszałeś o szczepionkach na raka szyjki macicy? Moja koleżanka odeszła z firmy po tym, jak kazali jej ukrywać śmiertelne powikłania poszczepienne u 12 letnich dziewczynek...
Chcesz gadać o faktach, ale pierdzielisz coś cały czas o EBM, to się zdecyduj, albo fakty, albo opracowania i badania robione konkretnie pod jakąś firmę, mające ją przedstawić w samych superlatywach... śmiertelne przypadki?? Oh, to tylko wymysły ludzi z lasu...
Lobby srobby.
Prosiem o konkrety a nie płacz.
Ojoj. Pojęcia nie macie na czym polega EBM i naukowy świat medycyny. Bazujcie na plotkach.
To jest kolejny przykład potwierdzający, że jesteśmy w fazie trzeciej rozwoju populacji.
Uwstecznienie jest typowe dla prosperity. Kiedyś rzeczywistość zweryfikuje wasze poglądy, ale będzie późno.
Dla jasności: świadomy jestem patologii w moim środowisku. :(
« Ostatnia zmiana: 13 Lut, 2016, 00:22:01 wysłana przez Wolfhorsky »

Offline selfslave

• Gaduła
@Wolfhorsky przecież nie podajesz żadnych argumentów poza "ja mam rację, bo jestem lekarzem, a wy nie" :D
Jeśli źle rozumiemy na czym polega EBM to dlaczego nie wyjaśnisz? Bo nie ma niczego do wyjaśniania.

Pompujesz tu sobie ego swoimi publikacjami, medical degree itp., a nie potrafisz niczego logicznie wyjaśnić, tylko sprowadzasz to do elitarnej wiedzy środowiska naukowego, niedostępnej dla nas zwykłych śmiertelników. A jesteś tylko stomatologiem :D I wychodzą typowe kompleksy dla Twojej grupy zawodowej. Mam dwóch dobrych kumpli lekarzy, więc bywam na imprezach w ogólnie "medycznym" towarzystwie i ze stomatologiem nigdy normalnie nie pogadasz, bo zawsze macie jakieś poczucie wyższości. Z profesorem normalnie się rozmawia, jak z człowiekiem, a stomatolog zawsze wszystkich musi traktować z góry. Wchodzisz na forum gdzie się dyskutuje, ale nie będziesz dyskutował, za to chętnie porzucasz sobie żargonem. Jak już przywołujesz efekt Krugera-Dunninga to poczytaj trochę głębiej o tym jak się mają kompetencje do nadużywania żargonu (aż po angielsku musiałeś napisać:D:D). Że o Twojej bezpodstawnej zarozumiałości nie wspomnę.
Ja pytam, próbuję dyskutować, myślałem że jako lekarz napiszesz coś ciekawego w temacie, a Ty przyszedłeś tu tylko się pochwalić, że jesteś taki zajebisty, że nie musisz nikomu przedstawiać argumentów. Typowe dla nieuka, który skończył jako stomatolog.

Nigdzie nie wspominałem też o wiedzy internetowej i innych kwestiach, które próbujesz mi wmówić. Zresztą nie pierwszy raz czytasz bez zrozumienia. Zadałem pytania na które nie jesteś w stanie odpowiedzieć, chociaż taki jesteś zajebiście wykształcony. Co z tymi badaniami na grupach 100 osobowych? Są zgodne z EBM? Nie są, ale nie napiszesz, że pierdolisz tylko najpierw udajesz, że nie zrozumiałeś, a później zasadzisz "i tak nie rozumiesz, bo to tajemny świat naukowy".

I nie żadne plotki, bo np. @13 jasno pisze, czego się dowiedział i w jaki sposób (tylko nie rozwinął). Nie ustosunkowałeś się, tylko napisałeś, że to czyjaś opinia a nie EBM, więc to gówno warte.

Tymczasem to EBM jest gówno warte, co zresztą lekarze których znam również potwierdzają (ale to nie stomatolodzy, więc pewnie się nie znają ;D). Bo jeśli rzeczywiście EBM ma być zgodne z tymi ideami to trzeba przeprowadzić badania w taki sposób, że są one bardzo kosztowne. I kto będzie finansował takie badania? Komu będzie się to opłacało? Kto sfinansuje badania, które mogą wycofać dany lek z obiegu, przez co koncern straci mnóstwo kasy? Dobroduszny milioner? Dlatego te badania są prowadzone z nastawieniem, aby dany lek wprowadzić/utrzymać na rynku. Co widać zresztą, gdy przegląda się nawet te w linkach, które podesłałeś jako obiektywne.
Więc samo to, że nie rozmawiasz z nikim dopóki nie przedstawi Ci badań ze źródeł, które podałeś to straszna ignorancja. Nie przyjmujesz żadnego innego argumentu, bo jak nie jest EBM to są to tylko wynurzenia. Ale nie jesteś ślepo zapatrzony? :D
Oczywiście trzeba się badaniami interesować, ale krytycznie, a nie traktować je jak wyrocznię.

Nie jestem przeciwnikiem szczepień, ale nie wiem na ile sensowne jest to co zaczynał wcześniej opisywać @13. Może jest w tym coś ciekawego. A może to bzdura, ale wtedy także chętnie poczytam, popytam znajomych i dowiem się dlaczego to bzdura i będę o jakąś wiedzę mądrzejszy. Jak widać @Wolfhorsky Tobie obca jest praktyka analizowania, bo wystarczy że coś "nie jest EBM" i nie musisz się niepotrzebnie zastanawiać. I tylko dlatego się do Ciebie przypieprzyłem, że jesteś głupio zarozumiały, chociaż nie przedstawiłeś żadnego konkretu poza "jestem lekarzem". Na szczęście (dla pacjentów) nie jesteś prawdziwym lekarzem, tylko dentystą, bo jeszcze byś komuś krzywdę zrobił.

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
@Wolfhorsky przecież nie podajesz żadnych argumentów poza "ja mam rację, bo jestem lekarzem, a wy nie" :D
Jeśli źle rozumiemy na czym polega EBM to dlaczego nie wyjaśnisz? Bo nie ma niczego do wyjaśniania.

Pompujesz tu sobie ego swoimi publikacjami, medical degree itp., a nie potrafisz niczego logicznie wyjaśnić, tylko sprowadzasz to do elitarnej wiedzy środowiska naukowego, niedostępnej dla nas zwykłych śmiertelników. A jesteś tylko stomatologiem :D I wychodzą typowe kompleksy dla Twojej grupy zawodowej. Mam dwóch dobrych kumpli lekarzy, więc bywam na imprezach w ogólnie "medycznym" towarzystwie i ze stomatologiem nigdy normalnie nie pogadasz, bo zawsze macie jakieś poczucie wyższości. Z profesorem normalnie się rozmawia, jak z człowiekiem, a stomatolog zawsze wszystkich musi traktować z góry. Wchodzisz na forum gdzie się dyskutuje, ale nie będziesz dyskutował, za to chętnie porzucasz sobie żargonem. Jak już przywołujesz efekt Krugera-Dunninga to poczytaj trochę głębiej o tym jak się mają kompetencje do nadużywania żargonu (aż po angielsku musiałeś napisać:D:D). Że o Twojej bezpodstawnej zarozumiałości nie wspomnę.
Ja pytam, próbuję dyskutować, myślałem że jako lekarz napiszesz coś ciekawego w temacie, a Ty przyszedłeś tu tylko się pochwalić, że jesteś taki zajebisty, że nie musisz nikomu przedstawiać argumentów. Typowe dla nieuka, który skończył jako stomatolog.

Nigdzie nie wspominałem też o wiedzy internetowej i innych kwestiach, które próbujesz mi wmówić. Zresztą nie pierwszy raz czytasz bez zrozumienia. Zadałem pytania na które nie jesteś w stanie odpowiedzieć, chociaż taki jesteś zajebiście wykształcony. Co z tymi badaniami na grupach 100 osobowych? Są zgodne z EBM? Nie są, ale nie napiszesz, że pierdolisz tylko najpierw udajesz, że nie zrozumiałeś, a później zasadzisz "i tak nie rozumiesz, bo to tajemny świat naukowy".

I nie żadne plotki, bo np. @13 jasno pisze, czego się dowiedział i w jaki sposób (tylko nie rozwinął). Nie ustosunkowałeś się, tylko napisałeś, że to czyjaś opinia a nie EBM, więc to gówno warte.

Tymczasem to EBM jest gówno warte, co zresztą lekarze których znam również potwierdzają (ale to nie stomatolodzy, więc pewnie się nie znają ;D). Bo jeśli rzeczywiście EBM ma być zgodne z tymi ideami to trzeba przeprowadzić badania w taki sposób, że są one bardzo kosztowne. I kto będzie finansował takie badania? Komu będzie się to opłacało? Kto sfinansuje badania, które mogą wycofać dany lek z obiegu, przez co koncern straci mnóstwo kasy? Dobroduszny milioner? Dlatego te badania są prowadzone z nastawieniem, aby dany lek wprowadzić/utrzymać na rynku. Co widać zresztą, gdy przegląda się nawet te w linkach, które podesłałeś jako obiektywne.
Więc samo to, że nie rozmawiasz z nikim dopóki nie przedstawi Ci badań ze źródeł, które podałeś to straszna ignorancja. Nie przyjmujesz żadnego innego argumentu, bo jak nie jest EBM to są to tylko wynurzenia. Ale nie jesteś ślepo zapatrzony? :D
Oczywiście trzeba się badaniami interesować, ale krytycznie, a nie traktować je jak wyrocznię.

Nie jestem przeciwnikiem szczepień, ale nie wiem na ile sensowne jest to co zaczynał wcześniej opisywać @13. Może jest w tym coś ciekawego. A może to bzdura, ale wtedy także chętnie poczytam, popytam znajomych i dowiem się dlaczego to bzdura i będę o jakąś wiedzę mądrzejszy. Jak widać @Wolfhorsky Tobie obca jest praktyka analizowania, bo wystarczy że coś "nie jest EBM" i nie musisz się niepotrzebnie zastanawiać. I tylko dlatego się do Ciebie przypieprzyłem, że jesteś głupio zarozumiały, chociaż nie przedstawiłeś żadnego konkretu poza "jestem lekarzem". Na szczęście (dla pacjentów) nie jesteś prawdziwym lekarzem, tylko dentystą, bo jeszcze byś komuś krzywdę zrobił.
Widzę, że jest z ciebie lekarz-amator, psycholog-amator i naukowiec-amator  :D :D
Jeśli uważasz, że nie napisałem nic konkretnego, to dla mnie oznacza, że twój bias jest zbyt silny by dopuścić jakąkolwiek merytorykę. Zamiast argumentów zrobiłeś sobie wycieczkę osobistą, czyli jak to zwykle w internetach bywa. Możesz sobie mnie odbierać jak chcesz. Pamiętaj, że tekst pisany można odbierać na różne sposoby, bo to tylko część przekazu. Stąd emotikony. Ja po prostu znam swoją wartość. Nie wiem na jakich bufonów dentystów i super lekarzy trafiłeś, ale moje obserwacje co do ego są zupełnie odwrotne.
Życzę Ci, żeby twoje zęby leczył dentysta zaznajomiony z wynikami badań i niewiedzący jak gardzisz jago/jej zawodem. Bo jakby leczył na wydajemisię, to gratuluję :D
O badaniach i EBM piszesz niewłaściwie, bo nie zadałeś sobie trudu i nie dowiedziałeś na czym polega EBM.
O  EBM nie będę pisał czym jest, bo nikt mi nie zapłaci za napisanie tutaj artykułu. Nawet nikt o to kulturalnie tutaj nie prosił. Z resztą jakby Ci się chciało coś dowiedzieć, to już byś poczytał na ten temat. Bijesz za to pianę nazywając krzesło gitarą. Ja tak to widzę. Cięzko zatem podjąć dyskusję.
Odpowiem na Twoje pytanie: jendo badanie jest tylko cząstką - nawet na tysiącach osób. Z resztą nie napisałeś jakie to badanie. Nie będę tu używał fachowych określeń, które nazywasz żargonem. Jako gitarzyści używamy fachowych określeń i żargonu. Zamiast pisać "te duże szklane bańki z tym metalowym w środku" piszemy "lampy końcówki mocy". Dla osoby spoza jest to niezrozumiałe. Według Ciebie automatycznie to świadczy o jakimś wywyższaniu i elitarności. Twoja agresja i wypowiedź świadczą o teoim bólu dupy. :D polecam maść ;D
Według EBM, które miniesłusznie imputujesz jako mojego boga, uedno badanie ma określony stopień dowodowości w zależności od typu badania, jego konstrukcji, grupy eksperymentalnej oraz obiektywizmu. Nie chroni to w 100% od nadużyć i nie jest też 100% up-to-date.
Wysoki stopień dowodowości mają wielozespołowe analizy setek badań. Powstaje wówczas "krzywa prawdy", czyli odpowiedź, którą można zawrzeć w krzywej Gaussa. Najbardziej prowdopodobna odpowiedź jest zwykle najbliżej prawdy.
A teraz, zamiast koncentrować swoje negatywne emocje na iluzji internetowej mojej osoby, poczytaj proszę badania na temat szczepionek.

Podsumowując. Wylecz kompleksy, dowiedz się na czy, polega to EBM i podejmij merytoryczną polemikę.
Dziękuję :P
« Ostatnia zmiana: 13 Lut, 2016, 09:38:51 wysłana przez Wolfhorsky »

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
"Przepisywano zdrowym kobietom". Niestety uczonej odpowiedzi to my sie pewnie tutaj nie dowiemy bo ani kolega lekarz nie ma wejscia w niejawną składową leku ani my sie na tym znamy. Dla mnie sprawa jest podobna do procesu o odszkodowanie z powodu palenia papierosów, tyle ze tam używka a tutaj niby lek. Niestety mieszanka głupoty z zachłannością tworzyć nam bedzie takie obrazki jeszcze długo.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
A co ten temat ma wspólnego ze szczepionkami? :D
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Temat jest o polityce @pivovarit, nie wiem jak zszedł na medycynę... o szczepionkach wiem, ale nie, że nie powiem, tylko nie mogę z różnych powodów.
Nie obśmiewaj Garry Nulla, czy dr. Jaśkowskiego, możesz się z materiałami zapoznać, i sam przesiać ziarno od plew.
Miałem u siebie w wiosce wierzącego lekarza, wyjechał do Austrii, więc już go nie ma, ale zauważyłem pewną prawidłowość, spróbuj przekonać katolika, że bałwochwali, skoro ma wpajany konkretny system wartości od dziecka.
Na tej samej zasadzie prowadziliśmy dysputy z tym lekarzem.
Wiesz co to jest bariera krew /mózg? Wiesz w jakim okresie życia dziecka się wykształca?
To są ludzie, którzy sprzeciwili się lobby farmaceutycznemu, są wyśmiewani, bo jeśli nie da się czegoś podważyć, a mamy do czynienia z osobą znajdującą się w zdecydowanej mniejszości, to najłatwiej przypiąć takiej osobie łatkę oszołom.
Proste i skuteczne, zwłaszcza jeśli masz do dyspozycji media.
Gary Null jest wiodącym ekspertem w dziedzinie zdrowia, prawnikiem medycznym, dziennikarzem śledczym, dokumentalistą filmowym w dziedzinie medycyny. To nie jest człowiek znikąd, jeśli szkoda ci 3h życia na prześledzenie dosłownie dwóch filmów, to o czym jest dyskusja?
dr. Jaśkowski opisuje dokładnie historię szczepień, od starożytnych Chin.
Garry Null zajmował się wojskowymi, szczepionymi podczas akcji pustynna burza.
Zobaczyłbym z czystej ciekawości, choćby po to, żeby móc ocenić, czy oni bredzą, czy mówią jak ludzie z tytułami naukowymi z dziedziny medycyny, którzy poświęcili swoje kariery, pieniądze, dobre imię, całe swoje życie na badania.

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
http://m.onet.pl/wiadomosci/swiat,vwj5j

Jaką masz na to uczoną odpowiedź?
Wszystko jest efektem chęci wzbogacenia się na głupocie i naiwności ludzi. Nie rozumiem do czego służy ten wątek, ale powiem szczerze: nie wiem o który konkretnie lek chodzi oraz nie znam pełnego składu. Nie mniej jednak medycyna ma wiele na sumieniu. Jest wiele afer o tzw. badania na ludziach. Stosowanie nieprzebadanych ale lansowanych leków zwykle się tak kończy. Poczytajcie też o aferze z Talidomidem.
BTW nikomu nie opłaca się aby ludzie byli zdrowi. Żresz hamburgera i fryty z colą i boli Cię brzuch? Weź Antypierd albo inny "lek" lub co gorsza "suplement diety". Prawda jest taka, że ludzie lubią się truć i łudzić. Niektórzy widzą w tym szansę na wzbogacenie się.
Dlaczego zatem są takie leki przepisywane? Bo niewielu czyta i się uczy. Lubiane są za to wykłady i konferencje. Nie ma to nic wspólnego z EBM. To jest raczej marketing i manipulacja.
Świat nauki rządzi się pewnymi zasadami. Nie sposób w pełni uniknąć nadużyć i konfliktów interesów. EBM z założenia ma ten problem marginalizować. Zasady interpretacji danych naukowych opiera się o maksymalnie zobiektywizowane kryteria. A te zaczęto wprowadzać po serii różnych skandali i błędów w leczeniu spowodowanymi opieraniu postępowania o wyselekcjonowane piśmiennictwo. Niestety i stety  każdy robi co chce i jak chce, więc każdy lekarz obiera sobie jakąś drogę kariery ząwodowej. Różne są priorytety.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Temat jest o polityce @pivovarit, nie wiem jak zszedł na medycynę... o szczepionkach wiem, ale nie, że nie powiem, tylko nie mogę z różnych powodów.
Nie obśmiewaj Garry Nulla, czy dr. Jaśkowskiego, możesz się z materiałami zapoznać, i sam przesiać ziarno od plew.
Miałem u siebie w wiosce wierzącego lekarza, wyjechał do Austrii, więc już go nie ma, ale zauważyłem pewną prawidłowość, spróbuj przekonać katolika, że bałwochwali, skoro ma wpajany konkretny system wartości od dziecka.
Na tej samej zasadzie prowadziliśmy dysputy z tym lekarzem.
Wiesz co to jest bariera krew /mózg? Wiesz w jakim okresie życia dziecka się wykształca?
To są ludzie, którzy sprzeciwili się lobby farmaceutycznemu, są wyśmiewani, bo jeśli nie da się czegoś podważyć, a mamy do czynienia z osobą znajdującą się w zdecydowanej mniejszości, to najłatwiej przypiąć takiej osobie łatkę oszołom.
Proste i skuteczne, zwłaszcza jeśli masz do dyspozycji media.
Gary Null jest wiodącym ekspertem w dziedzinie zdrowia, prawnikiem medycznym, dziennikarzem śledczym, dokumentalistą filmowym w dziedzinie medycyny. To nie jest człowiek znikąd, jeśli szkoda ci 3h życia na prześledzenie dosłownie dwóch filmów, to o czym jest dyskusja?
dr. Jaśkowski opisuje dokładnie historię szczepień, od starożytnych Chin.
Garry Null zajmował się wojskowymi, szczepionymi podczas akcji pustynna burza.
Zobaczyłbym z czystej ciekawości, choćby po to, żeby móc ocenić, czy oni bredzą, czy mówią jak ludzie z tytułami naukowymi z dziedziny medycyny, którzy poświęcili swoje kariery, pieniądze, dobre imię, całe swoje życie na badania.

Odpowiem w skrócie: już raz o mały włos mnie tacy wielcy alternatywni specjaliści ładnie nie załatwili wmawiając mi, że mam przewlekłą chlamydiozę i przy okazji podważając cały medyczny establishment, który rzekomo nie unormował standardów leczenia mojej przypadłości. Mieli badania, wykresiki, setki "wyleczonych" hipochondryków i inne cuda na kiju. Przyczyny były zupełnie gdzieś indziej, ale według nich z moich papierów wynikało jednoznacznie co mi jest. W Polsce rzekomo było kilku specjalistów, którzy godzili się leczyć wbrew normom. Byłem w kontakcie z jednym(do którego pół kraju się zjeżdżało). Kuracja miała polegać na braniu różnych antybiotyków nonstop przez 6-24 miesięcy(!). Powiedziałem mu, że mam możliwość sobie kołować recepty i zaoferował telefoniczną pomoc przy rozpisywaniu kolejnych kuracji ZA DARMO. Koleś sam siebie leczył w ten sposób. Dlatego jednak zachowam zdrowy rozsądek, bo koleś ewidentnie sam w to rzeczywiście wierzył

@Wolfhorsky kojarzysz może o co chodzi? to było jakieś stowarzyszenie, które opracowało alternatywne metody leczenia boreliozy i przewlekłej chlamydii.

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
@Wolfhorsky kojarzysz może o co chodzi? to było jakieś stowarzyszenie, które opracowało alternatywne metody leczenia boreliozy i przewlekłej chlamydii.

Nie, nie kojarzę, bo jestem nieukiem, który skończył jako bogaty stomatolog ;)
Swoją drogą niedaleko mnie praktykuje taki naciągacz. Za grubą kasę łudzi zdesperowanych, głupich i schorowanych ludzi. Ile przez niego osób zmarło na nieleczonego raka...
Ale ogólnie panuje ciemnota: horoskopy, taroty, medaliony, piramidki itp. To rynek wart w samej Polsce 2 mld PLN rocznie!
Z resztą Jobs też się wykończył. Żarł marchewki (kumulują ołów uszkadzający komórki beta wysp Lagerhansa) i winogrona (bardzo wysoki indeks glikemiczny). Jak miał rozpoznanego raka, to przez trzy miesiące bujał się z medycyną anternatywną. Przypłacił to życiem. Mam nadzieję, że brak świadomości niektórych kolegów z tego forum nie doprowadzi ich do utraty zdrowia lub osób bliskich.

Offline selfslave

• Gaduła
Widzę, że jest z ciebie lekarz-amator, psycholog-amator i naukowiec-amator  :D :D
Kiedy okoliczności zmuszają to trzeba się interesować. Z psychologią już nie aż taki amator, ale jednak od dawna nie praktykuję, więc też żaden ze mnie ekspert.

Życzę Ci, żeby twoje zęby leczył dentysta zaznajomiony z wynikami badań i niewiedzący jak gardzisz jago/jej zawodem.
Nie gardzę profesją. Gardzę ludźmi bezpodstawnie zarozumiałymi. Lekarze, których znam są wykształceni i w zwykłej rozmowie przytaczają wiele faktów i badań. A jak ktoś nie ma wiedzy to zazwyczaj powie "jest taka strona i tam są różne fakty i sobie poszukaj i poczytaj".

O badaniach i EBM piszesz niewłaściwie, bo nie zadałeś sobie trudu i nie dowiedziałeś na czym polega EBM.
Wiem na czym polega, ale założenia, a możliwość ich spełnienia to różne kwestie. Dlatego piszę o wątpliwej obiektywności tych badań, z różnych względów, np. duże koszty RCT. To są wątpliwości poruszane przez wielu lekarzy, a także w literaturze i prasie medycznej. Jednak nigdzie nie pisałem, żeby badania olewać, tylko że zaprezentowałeś głupi pogląd, że wyrocznią są badania z linków, które podałeś, a wszystko inne to bzdury nie warte nawet wyjaśnienia. Jeśli bzdury to tym bardziej warte wyjaśnienia, żeby ich nikt nie powtarzał.

O EBM nie będę pisał czym jest, bo nikt mi nie zapłaci za napisanie tutaj artykułu.
To było dobre :D
Każdy może przeczytać czym jest EBM, a przy okazji dowiedzieć się jakie są wątpliwości co do tego podejścia. Ja pytałem co Twoim zdaniem zostało źle zrozumiane, a nie czym jest.

Jako gitarzyści używamy fachowych określeń i żargonu. Zamiast pisać "te duże szklane bańki z tym metalowym w środku" piszemy "lampy końcówki mocy". Dla osoby spoza jest to niezrozumiałe. Według Ciebie automatycznie to świadczy o jakimś wywyższaniu i elitarności. Twoja agresja i wypowiedź świadczą o teoim bólu dupy. :D polecam maść ;D
I na forum dla gitarzystów oczywiście używamy takiego żargonu, bo tu wszyscy wiedzą o co chodzi. Natomiast gdybyś w towarzystwie "niemuzycznym" zaczął w dyskusji rzucać takie wiązanki z fachowej terminologii, nie przybliżając dyskutującym znaczenia tych zwrotów, to poza tym że wyszedłbyś na strasznego dupka, świadczyłoby to o tym, że zależy Ci na zamknięciu dyskusji poprzez przedstawienie siebie jako osoby, która dysponuje wiedzą niedostępną dla reszty rozmówców. Co zresztą jest też typowe dla osoby, która "łyknęła" trochę podstawowej wiedzy i żargonu i już uważa się za eksperta, skoro tak chętnie przytaczasz efekt Krugera-Dunninga.

O wywyższaniu się pisałem w kontekście takiego typowego kompleksu stomatologa. Nie jest to tak ceniona specjalizacja jak inne, stąd mówi się, że stomatologiem jest się albo z powołania, albo przez słabe wyniki. Stąd później to epatowanie wykształceniem, zarobkami, traktowanie rozmówców z góry itp. Zupełnie niepotrzebne i przykre, ale niestety w każdej branży jest taki przykład. W końcu wszyscy znamy tych perkusistów i basistów ;P

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Kiedy okoliczności zmuszają to trzeba się interesować. Z psychologią już nie aż taki amator, ale jednak od dawna nie praktykuję, więc też żaden ze mnie ekspert.

Życzę Ci, żeby twoje zęby leczył dentysta zaznajomiony z wynikami badań i niewiedzący jak gardzisz jago/jej zawodem.
Nie gardzę profesją. Gardzę ludźmi bezpodstawnie zarozumiałymi. Lekarze, których znam są wykształceni i w zwykłej rozmowie przytaczają wiele faktów i badań. A jak ktoś nie ma wiedzy to zazwyczaj powie "jest taka strona i tam są różne fakty i sobie poszukaj i poczytaj".

Wiem na czym polega, ale założenia, a możliwość ich spełnienia to różne kwestie. Dlatego piszę o wątpliwej obiektywności tych badań, z różnych względów, np. duże koszty RCT. To są wątpliwości poruszane przez wielu lekarzy, a także w literaturze i prasie medycznej. Jednak nigdzie nie pisałem, żeby badania olewać, tylko że zaprezentowałeś głupi pogląd, że wyrocznią są badania z linków, które podałeś, a wszystko inne to bzdury nie warte nawet wyjaśnienia. Jeśli bzdury to tym bardziej warte wyjaśnienia, żeby ich nikt nie powtarzał.

O EBM nie będę pisał czym jest, bo nikt mi nie zapłaci za napisanie tutaj artykułu.
To było dobre :D
Każdy może przeczytać czym jest EBM, a przy okazji dowiedzieć się jakie są wątpliwości co do tego podejścia. Ja pytałem co Twoim zdaniem zostało źle zrozumiane, a nie czym jest.

Jako gitarzyści używamy fachowych określeń i żargonu. Zamiast pisać "te duże szklane bańki z tym metalowym w środku" piszemy "lampy końcówki mocy". Dla osoby spoza jest to niezrozumiałe. Według Ciebie automatycznie to świadczy o jakimś wywyższaniu i elitarności. Twoja agresja i wypowiedź świadczą o teoim bólu dupy. :D polecam maść ;D
I na forum dla gitarzystów oczywiście używamy takiego żargonu, bo tu wszyscy wiedzą o co chodzi. Natomiast gdybyś w towarzystwie "niemuzycznym" zaczął w dyskusji rzucać takie wiązanki z fachowej terminologii, nie przybliżając dyskutującym znaczenia tych zwrotów, to poza tym że wyszedłbyś na strasznego dupka, świadczyłoby to o tym, że zależy Ci na zamknięciu dyskusji poprzez przedstawienie siebie jako osoby, która dysponuje wiedzą niedostępną dla reszty rozmówców. Co zresztą jest też typowe dla osoby, która "łyknęła" trochę podstawowej wiedzy i żargonu i już uważa się za eksperta, skoro tak chętnie przytaczasz efekt Krugera-Dunninga.

O wywyższaniu się pisałem w kontekście takiego typowego kompleksu stomatologa. Nie jest to tak ceniona specjalizacja jak inne, stąd mówi się, że stomatologiem jest się albo z powołania, albo przez słabe wyniki. Stąd później to epatowanie wykształceniem, zarobkami, traktowanie rozmówców z góry itp. Zupełnie niepotrzebne i przykre, ale niestety w każdej branży jest taki przykład. W końcu wszyscy znamy tych perkusistów i basistów ;P
Na Stomatologię się trudniej dostać niż na lekarski :D Studia są też trudniejsze. Wystarczy, że pogadasz z ludźmi którzy w trakcie studiów zmienili kierunek na lekarski bo nie dawali rady. Dentyści nie mają żadnych kompleksów i poczucia bycia gorszym. To zwykle lekarze ogólni mają ała do mojej grupy zawodowej. Dotyczy to głównie lekarzy niezabiegowych.
Więc pierdolisz głupoty żeby poniżyć. Kim ty w takim razie jesteś?
Dla mnie Jesteś chamski i tyle. Napisałeś co napisałeś. Do tej pory starałem się ciebie nie oceniać. Stwierdzałem tylko fakty - nie masz większego pojęcia o EBM. Nie jest to obraźliwe, chyba że masz straszne kompleksy. Może to cię tak boli, że masz chęć hejtować. No to dalej - wyżyj się jak ci będzie dzięki temu lepiej ze sobą i swoim życiem. Bo ja ze swojego jestem zajebiście zadowolony.
Nazwałeś mnie nieukiem. Cóż to za debilny argument w tej dyskusji - na poziomie gimbazy. Cóż ty w życiu zrobiłeś skoro mnie tak oceniasz? Wiesz jakie miałem stopnie, osiągnięcia, ile pracy i nauki włożyłem w swój rozwój? Oczywiście że nie.
Dlaczego ci się wydaje, że się wywyższam? Uważam, że bez sensu jest pisanie kilku stron o rzeczach, które przez brak zrozumienia są tu wyśmiewane. Piszesz i krytykujesz jakieś badanie twierdząc, że może ono być be, więc EBM jest be. To dla mnie znaczy, że nie wiesz że jedno badanie dowodu nie czyni :)
Zakończmy tą niepotrzebną przepychankę. Clou moich wypowiedzi jest takie, że nie ma naukowych dowodów na związek między szczepieniami a np. autyzmem. Ilość powikłań poszczepiennych jest znikoma. Stopniowe oddalanie się ludzi od nauki "bo wszystko jest spiskiem" jest niepokojące i w złą stronę to prowadzi.

Offline Algiz

• Gaduła
A pro po szczepień i żeby rozładować atmosferę przypomniał mi się kawał.

...Panie doktorze ! pogryzły mnie dwa psy
...A były szczepione ?
...Tak  dupami

;)

Offline guzie

• Gaduła
  • aj- Vai
(jednak zmienię tekst, bo się aż zawstydziłem)
@Wolfhorsky tęsknię za czasami gdy ciebie na forum jeszcze nie było, naprawdę.
Tu zaglądają często ludzie wrażliwi, i chcą się zrelaksować.
Czy mógłbyś przystopować z promocją siebie i swojej boskości na TYM forum?
Strugaj te kolejne skerveseny, ale nie tak głośno, bo cholernie "zazdroszczę".

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
(jednak zmienię tekst, bo się aż zawstydziłem)
@Wolfhorsky tęsknię za czasami gdy ciebie na forum jeszcze nie było, naprawdę.
Tu zaglądają często ludzie wrażliwi, i chcą się zrelaksować.
Czy mógłbyś przystopować z promocją siebie i swojej boskości na TYM forum?
Strugaj te kolejne skerveseny, ale nie tak głośno, bo cholernie "zazdroszczę".
Dlaczego ci wrażliwi się przypierniczyli i zaczęli od oceniania mnie?
Bo się czują źle jak czytają prawdę bez owijania w bawełnę?
To pytania retoryczne.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Nawiązując do nazwy, to ten temat skończył się na kilem(ol).
« Ostatnia zmiana: 14 Lut, 2016, 01:39:42 wysłana przez Johnny »
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
No więc wróćmy do polityki. Co z tymi milionami dla Rydzyka?

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
No więc wróćmy do polityki. Co z tymi milionami dla Rydzyka?

Czo Ty ode mnie chcesz, ziomek? Czy ja wyglądam na redaktora wyborczej?

Ty wracaj do polityki, a ja wracam do grania ;)
« Ostatnia zmiana: 14 Lut, 2016, 13:27:46 wysłana przez Johnny »
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
wyższaniu się pisałem w kontekście takiego typowego kompleksu stomatologa. Nie jest to tak ceniona specjalizacja jak inne, stąd mówi się, że stomatologiem jest się albo z powołania, albo przez słabe wyniki.
Ktoś tu chyba czerpie swoją wiedzę z "Kac Vegas". :D