Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 321143 razy)

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Sprzedaję graty -> lukaj na forumową giełdę.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
J.....
Gdybyś wiedział o jakiego kalibru rzeczach i osobach mówimy, to zwyczajnie ze wstydu schowałbyś się w mysiej dziurze, razem ze swoim tytułem naukowym i publikacjami.
Od siebie mogę życzyć tylko rychłego przebudzenia. Aha, i nie odpowiadaj, i tak nie będę czytał, jest taka granica, gdzie dyskusja jest jałowa i bezowocna.

Nie obraź sie ale ta retoryka jest mi jakoś dziwnie znana, jakbym słuchał Antka i na serio bez obrazy. Powiem cos niedopowiedzianego , niby dowale niby nie,  nie bede odpowiadał i takie tam. Jak masz cos konkretnego to mów, a jak nie możesz mówić to po prostu nie mów i nie pozostawiaj niedomówień.

Posty połączone: 12 Lut, 2016, 08:44:29
Dobra, ilu znacie lekarzy, którzy z własnej woli odpuszczają szczepionki?

Odnośnie grypy sporo.
« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2016, 08:44:29 wysłana przez commelina »

Offline Dun

• TW
  • Gaduła
Wiem, ale nie powiem.  :D

Spoiler

Edit.
W temacie. Ok, szczepionki na grypę, szczepionki skojarzone, czy inne eksperymenty to jedno. Sam bym tego nie przyjął/nie podał dziecku. Ale do cholery, mówimy tez o szczepionkach, które przyjmowały pokolenia! Jako dzieciak przyjąłem wszystkie obowiązkowe szczepionki, podobnie koledzy i koleżanki z klasy, bo nawet nie było mowy o jakichś odmowach itp. I żodyn, kurwa żodyn nie miał z tego tytułu problemów. Naprawde, zaczynam tęsknić za czasami, kiedy rodzice nie byli przewrażliwieni na punkcie wszystkiego, a dzieci po prostu sie wychowywało, bez pomocy psychologa i wróżki.
« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2016, 09:15:59 wysłana przez Dun »

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Dobra, ilu znacie lekarzy, którzy z własnej woli odpuszczają szczepionki?

Odnośnie grypy sporo.

Grypy nie wrzucałbym do worka z "normalnymi" szczepionkami.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Miejscowość w której mieszkam liczy 500 mieszkańców, przed wojną było tu uzdrowisko, to jest stobrawski park krajobrazowy.
W mojej miejscowości jest 5 ośrodków dla dzieci autystycznych.
Tak się składa, że nie mogę powiedzieć wszystkiego, czasem tak bywa z różnych względów.
Jeśli już tak lubicie powoływać się na dane statystyczne, to sprawdźcie ile osób autystycznych jest w grupie czterdziestolatków i pięćdziesięciolatkó w, i ile osób autystycznych jest w grupie dwudziestolatków, dziesięciolatków i pięciolatków.
Zaraz ktoś napisze, że jaki to ma związek ze szczepieniami? Otóż ma.
I wcale mi nie zależy, żeby kogokolwiek przekonywać.
Jeszcze 10 lat temu lekarz miał obowiązek rejestrować każdy nop ( niepożądany objaw poszczepienny) taki jak wysypka, podwyższona temperatura, rumień wokół ukłucia, itd.
Teraz lekarze mają zakaz wpisywania nop.
Nikt tu nikogo nie przekona. Ludzie reagują zazwyczaj dopiero wtedy, kiedy problem zaczyna dotykać ich samych albo ludzi z najbliższego otoczenia.
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Miejscowość w której mieszkam liczy 500 mieszkańców, przed wojną było tu uzdrowisko, to jest stobrawski park krajobrazowy.
W mojej miejscowości jest 5 ośrodków dla dzieci autystycznych.
Tak się składa, że nie mogę powiedzieć wszystkiego, czasem tak bywa z różnych względów.
Jeśli już tak lubicie powoływać się na dane statystyczne, to sprawdźcie ile osób autystycznych jest w grupie czterdziestolatków i pięćdziesięciolatkó w, i ile osób autystycznych jest w grupie dwudziestolatków, dziesięciolatków i pięciolatków.
Zaraz ktoś napisze, że jaki to ma związek ze szczepieniami? Otóż ma.
I wcale mi nie zależy, żeby kogokolwiek przekonywać.
Jeszcze 10 lat temu lekarz miał obowiązek rejestrować każdy nop ( niepożądany objaw poszczepienny) taki jak wysypka, podwyższona temperatura, rumień wokół ukłucia, itd.
Teraz lekarze mają zakaz wpisywania nop.
Nikt tu nikogo nie przekona. Ludzie reagują zazwyczaj dopiero wtedy, kiedy problem zaczyna dotykać ich samych albo ludzi z najbliższego otoczenia.
Postaram się napisać jak najbardziej merytorycznie. Jeśli jednak to nie dociera, to znaczy że bias jest zbyt silnie powiązany światopoglądowo i po prostu wierzysz w to co piszesz. Postaraj się wyjść poza bias, bo mam wrażenie że powoduje nadinterpretację poznawczą.
Po kolei, dla usystematyzowania problemu szczepionek.
1.
Andrew Wakefield zrobił karierę na publikacjach o rzekomym autyzmie po szczepionkach. Badanie chętnie było cytowane i w ogóle. Potem okazało się, że statystyki były grubo naciągane. Otóż te wnioski wysnuto na 12 przypadkach. Tak - na 12 a nie 12.000 !!! Zatem poziom dowodowości jest znikomy. Należy dodać, iż nie było to prospektywne podwójnie zaślepione badanie na reprezentatywnej wielotysięcznej kohorcie. Potem udowodniono, że wziął łapówki od firm prawniczych zajmujących się procesami przeciw firmom farmaceutycznym. Stracił prawo wykonywania zawodu, jest skończony jako naukowiec i ma wyrok więzienia w zawiasach. Mnie zaskakuje tylko, że nikt nie wziął pod lupę pisma, które to opublikowało i recenzentów. Możemy spekulować, że też dostali w łapę, ale teraz jest jeden kozioł ofiarny.
Następnie, na podstawie znacznie lepiej zaprojektowanych badań, obalono te przypuszczenia. Najprawdopodobniej autyzm u tych dzieci już był wcześniej, tylko nie wykryty lub bezobjawowy. Ciężkie przeżycie emocjonalne może mieć wpływ na dekompensację i "pojawienie" się choroby, a właściwiej: jej objawów.
Ciekawe jest też to , że wszyscy lubią bezmyślnie cytować badania bez uprzedniego przeczytania metodologii...
2.
Szczepionki, jak i zastrzyki wszelkiego rodzaju - zawierają substancje pomocnicze: różne białka, konserwanty itp, które w marginalnym stopniu mogą przyczyniać się do reakcji poszczepiennych. Należy zaznaczyć, że są różne szczepionki o różnym potencjale immunostymulującym. Niektóre są tzw. "żywe" np. na żółtą febrę, a inne zupełnie nieaktywne. Te szczepionki z kategorii obligatoryjnych są bezpieczne. Są oczywiście tezy, że te tanie albo all-in-one są gorsze. Prawdopodobnie te tanie są gorzej oczyszczone, a te 5w1 mogą słabiej zastymulować na wszystkie antygeny.
3.
Powikłania poszczepienne są marginalne. Błędem często powielanym jest podawanie szczepionki w trakcie jakiejś infekcji, a mimo to powikłania są rzadkie.
W 40-to milionowym kraju normalne jest to, że są chorzy na to i na tamto. @13 - masz zakrzywiony obraz ponieważ widzisz tylko ten niewielki odsetek. Naukowo określa się to jako niereprezentatywna kohorta. Ot co. Jeżeli ktoś mieszka w lesie, to automatycznie nie oznacza, że cały kraj/świat jest zalesiony. Rozumiesz?
4.
Powoływanie się na autorytety (jakiekolwiek by nie były) nie ma sensu, bo to najniższy stopień dowodowości. BTW bardzo ciekaw jestem nazwisk tych ludzi, bo chętnie podejmę polemikę.
5.
Poruszyłem temat szczepionek, ponieważ powołano komisję orzekającą, w skład której wchodzą anty-eksperci. I co miesiąc gdy płacę te parę tysi na utrzymanie tego cyrku, krew mnie zalewa.
« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2016, 10:47:11 wysłana przez Wolfhorsky »

Offline blendamed

• Gaduła
Od siebie mogę życzyć tylko rychłego przebudzenia.
Prawie jakby jehowy do drzwi zapukał ;D

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Tak mi się przypomniało "The great debate" Dream Theater:

"Turn to the light
Don't be frightened of the shadows it creates
Turn to the light
Turning away would be a terrible mistake"

Offline selfslave

• Gaduła
@Wolfhorsky jesteś zapatrzony w to EBM jak w święty obrazek, kiedy jest naprawdę wiele wątpliwości co do tych badań. Bardzo często próba nie jest reprezentatywna, badania nie są powtarzane, metodologia jest wątpliwa, bo często przyjmowana jest taka, aby tylko potwierdzić założenia i przede wszystkim finansowanie tych badań wzbudza wątpliwości. Takie jednorazowe badanie na grupie 100 osób (a takie są w linkach, które udostępniasz) to może być ciekawostka, ale na pewno nie można na ich podstawie stwierdzać faktów. Statystycznie większość takich badań daje zupełnie inne rezultaty, gdy jest powtarzana na innych grupach.

Więc wybacz, ale bezmyślnie trzymając się EBM, jesteś takim samym ignorantem jak Ci których krytykujesz. Trzeba czytać o badaniach, ale oceniając przyjętą metodologię, próbę itp., a nie z takim podejściem jakie prezentujesz, że jak było badanie i wnioski to takie są fakty i chuj.
Manipulacja badaniami ma miejsce w każdej dziedzinie i tak naprawdę wszystko można udowodnić i napisać "niezależne badania potwierdzają". Tak mocno wierzysz, że akurat w przypadku medycyny jest inaczej?

A nawet gdy te badania nie są przekłamane to często czytając ich wyniki człowiek jest przerażony, bo wychodzi na to, że chociaż dany lek działa w bardzo zły sposób to najważniejsze są oficjalne wnioski wyciągnięte z badania i to czy osiągamy zamierzony cel.
Niedawno osobiście miałem styczność z lekarzami, którzy bezmyślnie opierają się tylko na badaniach. Np. ostatnio funkcjonuje lek, który jest przez lekarzy chętnie przepisywany "na odchudzanie", bo w trakcie badań okazało się, że znacznie zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej. W tych samych badaniach jest opisane działanie tego leku i... po prostu spowalnia on metabolizm, zatrzymuje ruchy jelit i człowiekowi za przeproszeniem stoi żarcie w żołądku i gówno w jelitach. Nawet kilka dni. Ale dzięki temu nie jest głodny, nie je i spala się tkanka tłuszczowa. No kurwa genialne! Nikt z tych idiotów nie pomyśli, że to przecież niezbyt zdrowo i że mogą być później bardzo przykre konsekwencje takiego "odchudzania". Nie mówiąc o tym, że pewnie zajebiście się człowiek czuje w trakcie "kuracji".
Niestety tego badanie już nie uwzględniało, bo zatrzymało się na tym, że spala tłuszcz, więc działa zajebiście. A przecież kurwa wierzymy w EBM i nie musimy już myśleć, bo badanie nam mówi, więc słuchamy i przepisujemy.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Wolfhorsky, skąd Ty masz czas na siedzenie i pisanie na forum, będąc dentystą, posiadając stopień naukowy, wydając publikacje naukowe itp..
Jak to robisz, zdradź swój sekret. Też chce tyle czasu.
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Wolfhorsky, skąd Ty masz czas na siedzenie i pisanie na forum, będąc dentystą, posiadając stopień naukowy, wydając publikacje naukowe itp..
No właśnie tak to robię ;) A na serio: mam zasubowany wątek i przypomnienia mnie odrywają od pracy na kompie. Poza gabinetem sporo czasu zajmuje mi czytanie, nauka, pisanie i tworzenie prezentacji. Akurat środy i czwartki mam luźne na pracę na kompie. Jeśli też chcesz tak, to zapierdalaj tak jak ja w poniedziałek, wtorek, piątek i weekendy ;)
BTW. Kogoś tutaj dupa boli?  ;)

« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2016, 12:33:03 wysłana przez Wolfhorsky »

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
@Wolfhorsky, w którym miejscu ja się powoływałem na Andrew Wakefielda??
Ty odpowiadasz niby mi, ale tak, żeby pasowało do z góry założonej przez ciebie tezy, że ja swoje przekonania opieram na kimś / czymś, na kim tego nie robię, no sorry :D

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
@Wolfhorsky jesteś zapatrzony w to EBM jak w święty obrazek, kiedy jest naprawdę wiele wątpliwości co do tych badań. Bardzo często próba nie jest reprezentatywna, badania nie są powtarzane, metodologia jest wątpliwa, bo często przyjmowana jest taka, aby tylko potwierdzić założenia i przede wszystkim finansowanie tych badań wzbudza wątpliwości. Takie jednorazowe badanie na grupie 100 osób (a takie są w linkach, które udostępniasz) to może być ciekawostka, ale na pewno nie można na ich podstawie stwierdzać faktów. Statystycznie większość takich badań daje zupełnie inne rezultaty, gdy jest powtarzana na innych grupach.

Więc wybacz, ale bezmyślnie trzymając się EBM, jesteś takim samym ignorantem jak Ci których krytykujesz. Trzeba czytać o badaniach, ale oceniając przyjętą metodologię, próbę itp., a nie z takim podejściem jakie prezentujesz, że jak było badanie i wnioski to takie są fakty i chuj.
Manipulacja badaniami ma miejsce w każdej dziedzinie i tak naprawdę wszystko można udowodnić i napisać "niezależne badania potwierdzają". Tak mocno wierzysz, że akurat w przypadku medycyny jest inaczej?

A nawet gdy te badania nie są przekłamane to często czytając ich wyniki człowiek jest przerażony, bo wychodzi na to, że chociaż dany lek działa w bardzo zły sposób to najważniejsze są oficjalne wnioski wyciągnięte z badania i to czy osiągamy zamierzony cel.
Niedawno osobiście miałem styczność z lekarzami, którzy bezmyślnie opierają się tylko na badaniach. Np. ostatnio funkcjonuje lek, który jest przez lekarzy chętnie przepisywany "na odchudzanie", bo w trakcie badań okazało się, że znacznie zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej. W tych samych badaniach jest opisane działanie tego leku i... po prostu spowalnia on metabolizm, zatrzymuje ruchy jelit i człowiekowi za przeproszeniem stoi żarcie w żołądku i gówno w jelitach. Nawet kilka dni. Ale dzięki temu nie jest głodny, nie je i spala się tkanka tłuszczowa. No kurwa genialne! Nikt z tych idiotów nie pomyśli, że to przecież niezbyt zdrowo i że mogą być później bardzo przykre konsekwencje takiego "odchudzania". Nie mówiąc o tym, że pewnie zajebiście się człowiek czuje w trakcie "kuracji".
Niestety tego badanie już nie uwzględniało, bo zatrzymało się na tym, że spala tłuszcz, więc działa zajebiście. A przecież kurwa wierzymy w EBM i nie musimy już myśleć, bo badanie nam mówi, więc słuchamy i przepisujemy.
Nie jestem zapatrzony w BEM, bo już wcześniej wspomniałem, że nie jest to układ idealny. Piszesz o EBM, ale wynika z treści, że nie wiesz jak to działa. Większość ludzi myśli, że EBM to tylko badania naukowe. Prawda jest inna. EBM to sposób interpretacji wieeeeeelu badań w ten sposób aby uniknąć przekłamań wynikających z ograniczeń metodologicznych, wpływu sponsoringu, mitów, małych grup eksperymentalnych oraz biasu itd.
Niestety ze względu na swoją formę EBM jest o krok od SOAM. Jeszcze raz napiszę, bo widzę że nie dociera. EBM nie jest idealne, ba na nawet daleko to tego.
Stanowi jednak zaplecze narzędzi potrzebnych do analizy dostępnej literatury.
Nigdzie nie podałem linku do 100 badań. Jeżeli czytałbyś opracowania Cohrane'a to w piśmiennictwie jest zawsze 200-1000 pozycji.
Tego typu opracowania służą właśnie aby nie było spekulacji i żonglowania artykułami. Łatwo się krytykuje coś, czego się nie zna.
Sam jak piszę artykuł na podstawie piśmiennictwa mam ponad 100 pozycji, że o wykładach nie wspomnę. Ale to zależy od rzetelności i możliwie jak największego obiektywizmu, które staram się osiągnąć.
Lekarze przepisujący lek na odchudzanie nie postępują zgodnie z EBM :D :D :D
Pisałem wcześniej, że środowisko lekarskie jest mocno zróżnicowane. Jak z resztą każde. Z ubolewaniem zauważam stale rosnącą liczbę "produkowanych" lekarzy przez uczelnie. Z bólem serca widzę spadek jakości nauczania i świadomości. Niestety, ale zaczyna to tak wyglądać, że chce się zrobić z lekarzy maszynki do zbierania wywiadu, określenia wskazań według klucza i przepisaniu jednego słusznego leku :( Na to nic nie poradzę  :(
Jeżeli jednak interpretujesz moją osobę przez pryzmat tych nieprawidłowości, to sorry, ale grubo się mylisz.
Ciekawie się czyta uwagę personalną, że się jest ignorantem ponieważ osoba niewiedząca co to jest EBM imputuje mi bezmyślne zapatrzenie w EBM. Na prawdę to jest tyleż zabawne co zbędne :D
Nie gniewaj się, ale najpierw dowiedz się co to jest EBM. Potem zrozum, że nie wierzę w to bezkrytycznie. Potem przeczytaj jeszcze raz swoje babole.

Posty połączone: 12 Lut, 2016, 12:09:05
@Wolfhorsky, w którym miejscu ja się powoływałem na Andrew Wakefielda??
Ty odpowiadasz niby mi, ale tak, żeby pasowało do z góry założonej przez ciebie tezy, że ja swoje przekonania opieram na kimś / czymś, na kim tego nie robię, no sorry :D
Nie zrozumiałeś. To był niejako rys historyczny :D

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
No właśnie tak to robię ;) A na serio: mam zasubowany wątek i przypomnienia mnie odrywają od pracy na kompie. Poza gabinetem sporo czasu zajmuje mi czytanie, nauka, pisanie i tworzenie prezentacji. Akurat środy i czwartki mam luźne na pracę na kompie. Jeśli też chcesz tak, to zapierdalaj tak jak ja w poniedziałek, wtorek, piątek i weekendy ;)

hallo dzisiaj piątek :P :D

Offline Algiz

• Gaduła

Też mi coś tu nie pasi, przecież dentyści i lekarze na pewno nie słuchają " Dream Theater" ;)

A co do szczepionek to mam tylko jedno zastrzeżenie, kiedyś w szkole podstawowej podczas szczepienia zarazili mnie żółtaczką zakaźna, nie pamiętam już jaką odmianą, ale przeleżałem na oddziale zakaźnym ponad 3 miechy.

Offline blendamed

• Gaduła
No to już nie jest wina szczepionki tylko niekompetentnej pielęgniarki ;D

Offline Wolfhorsky

• Gaduła

Też mi coś tu nie pasi, przecież dentyści i lekarze na pewno nie słuchają " Dream Theater" ;)

A co do szczepionek to mam tylko jedno zastrzeżenie, kiedyś w szkole podstawowej podczas szczepienia zarazili mnie żółtaczką zakaźna, nie pamiętam już jaką odmianą, ale przeleżałem na oddziale zakaźnym ponad 3 miechy.
Teraz "z automatu" szczepi się niemowlaki na WZW typu B. A Twoje zakażenie świadczy o czystości w jakiej wykonywano szczepienie.  ;) Szczerze współczuję.  :(

Posty połączone: 12 Lut, 2016, 12:36:17

hallo dzisiaj piątek :P :D
No i właśnie idę do kuchni a potem do pracy do wieczora, potem jazda do Katowic i jutro i w niedzielę cały dzień kursy prowadzę  :( Jest czego zazdrościć  ;)
Jakoś muszę na Skerva zarobić ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2016, 12:36:17 wysłana przez Wolfhorsky »

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
O to to i tego się trzymaj ;) no, do roboty, sio, wynocha :P

Offline selfslave

• Gaduła
@Wolfhorsky wiem co to jest EBM, a to co opisujesz to są fajne założenia, które niestety w praktyce nie mają miejsca i badań określanych jako EBM dotyczą własnie wspomniane problemy. Nigdzie nie pisałem o żadnych 100 badaniach. Napisałem, że w Twoich ulubionych opracowaniach Cohrane'a są właśnie badania przeprowadzane na grupach 100 osób, a poczytałem tylko kilka pierwszych z brzegu. Więc są zgodne z EBM, bo co? Bo tak deklarują, więc wierzysz im bez sprawdzania?

Skąd Twoja pewność, że badania, które czytasz nie są finansowane przez koncerny, tego też nie wiadomo. Utopia. To że w teorii EBM jest fajne to oczywiste, ale w praktyce to tylko ładne opakowanie. Teraz piszesz, że nie wierzysz w to bezkrytycznie, ale jak przeczytasz swoje poprzednie posty to wszędzie potarza się podejście EBM = fakty.

Co to znaczy, że lekarze przepisujący lek na odchudzanie nie postępują zgodnie z EBM? Jak pewnie wiesz lub powinieneś wiedzieć, przy niektórych schorzeniach jest problem ze spalaniem tkanki tłuszczowej, niezależnie od diety i trybu życia i wtedy normalne jest, że przepisuje się takie leki. W zasadzie nie wiem co Cię rozbawiło. Tacy lekarze też twierdzą, że sugerują się tylko wiarygodnymi badaniami.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
A nie pieniądze, wczesna emerytura i kary za dezercję? ;)
To wciąż nie wyjaśnia istnienia armii powstańczych. :P

@selfslave Jesteś może lekarzem, naukowcem, albo lekarzem-naukowcem? :P
« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2016, 15:45:54 wysłana przez Tadeo »

Offline blendamed

• Gaduła
No ale przede wszystkim jest różnica między naparzaniem się ze szwabami a robieniem sprawozdania z laboratorium na studiach, niy?
No i jak któryś tam wcześniej powiedział, grunt by grupa chciała tak samo bardzo jak i lider grupy. W przypadku powstańców to sprawa dość jasna ale w przypadku klejenia sprawka z laborek no to już tak niezbyt ;D
Studia to w sumie chyba najlepsze miejsce do badań na temat spychologii, tak swoją drogą ;x.

Offline selfslave

• Gaduła
@selfslave Jesteś może lekarzem, naukowcem, albo lekarzem-naukowcem? :P
Jestem bardzo doświadczonym pacjentem, który spotykając się z samymi niekompetentnymi lekarzami musiał sporo się naczytać, żeby znaleźć skuteczne sposoby leczenia. Wielokrotnie, w różnych przypadkach. Dlatego z przymusu jestem takim amatorem medycyny :P

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
No ale przede wszystkim jest różnica między naparzaniem się ze szwabami a robieniem sprawozdania z laboratorium na studiach, niy?
Zgadza się, ale to nie zmienia faktu, że lepiej jest, kiedy wszyscy naparzają szwabów zamiast konkurować o to, to najlepiej naparza szwabów. :P

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Zgadza się, ale to nie zmienia faktu, że lepiej jest, kiedy wszyscy naparzają szwabów zamiast konkurować o to, to najlepiej naparza szwabów. :P

To dowodzi tylko, że tylko wspólny wróg potrafi zjednoczyć ludzi :)