Autor Wątek: Grill / Potrzebne mi wasze opinie!  (Przeczytany 9499 razy)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
13, a możesz napisać jaka jest przybliżona cena Twojego ustrojstwa?
B ( o ) ( o ) B S

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
13, a możesz napisać jaka jest przybliżona cena Twojego ustrojstwa?

It's a trap!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
wszystko super ale gdzie mięso?
tu:
chuj dupa kurwa cipa

:D
B ( o ) ( o ) B S

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
Ej, nie robić wiochy. Ten temat ma moje błogosławieństwo i będę bezlitośnie tępił spamerkę :D

Also: zajebiście wygląda, ale ja się nie znam, więc nie pomogę ;)
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
wszystko super ale gdzie mięso?

;) Tu:

Edyta: Po tym zdjęciu, pewnie już się domyślacie, że to typowo biesiadny grill, (4 kg mięsa na jeden rzut) więc jeśli ktoś chce grillować z żoną i z dzieckiem, to raczej nie polecam  :D
« Ostatnia zmiana: 14 Cze, 2015, 01:37:36 wysłana przez 13 »
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline Dmaligator

• Pr0
Sam ruszt o specyficznym rozmiarze, można zamówić?
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Panowie, pytając Leona o pozwolenie na założenie tego tematu, zaznaczyłem, że ma mieć charakter sondy, a nie komercyjny, i chciałbym dotrzymać słowa.
Tak. Jak już zauważyliście, to jest swego rodzaju grillowa kastom szopa, więc jeśli klient życzy sobie ruszt fi 40 cm, zamiast fi 60 cm, albo fi 90 cm, to taki dostaje. Jeśli chce palenisko wielkości słoika, to takie dostaje. Jeśli trójnóg ma mieć 3 m, bo ma służyć głównie do smażenia na ognisku, i bez paleniska, to taki wykonuję.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz, 2015, 09:35:25 wysłana przez 13 »
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline KrzaK27

• Nowy użytkownik
przez przypadek trafiłem na ten wątek przeglądając grille w grafice. Siedzę w branży grilli od wielu lat i jestem z nią obeznany, dlatego też podzielę się moimi spostrzeżeniami:

Jak pan to zrobił, że czas odgapiania od innych przeciągnął pan aż do 2 lat? Przecież cały ten "projekt" to sklejka pomysłów od dawna istniejących na polskim rynku. Podkreślę, że rynek znam za wylot...

Oto przykłady:

ogólny wygląd trójnoga: http://allegro.pl/grill-wiszacy-trojnog-ogniskowy-ruszt-na-wymiar-i5642185269.html

ruszt nierdzewny: http://allegro.pl/ruszt-okragly-60-cm-stal-nierdzewna-grill-ruszty-i5535750631.html

uszka rusztu: http://rgmet-sklep.pl/pl/p/Ruszt-ze-stali-nierdzewnej/84

palenisko: http://www.es-er.pl/2,paleniska_ogrodowe_kute,1.html

oraz oczywiście ta cała gruba berta też już była. Niedawno taką robiłem:

Czasem myślę, że bezczelność ludzi nie zna granic. Nie psujmy sobie na litość boską rynku...

Pozdrawiam, Radek

PS. przepraszam jeżeli kogoś uraziłem tym postem, ale krew mnie zalewa

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Legenda upadła
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
przez przypadek trafiłem na ten wątek przeglądając grille w grafice. Siedzę w branży grilli od wielu lat i jestem z nią obeznany, dlatego też podzielę się moimi spostrzeżeniami:

Jak pan to zrobił, że czas odgapiania od innych przeciągnął pan aż do 2 lat? Przecież cały ten "projekt" to sklejka pomysłów od dawna istniejących na polskim rynku. Podkreślę, że rynek znam za wylot...

Oto przykłady:

ogólny wygląd trójnoga: http://allegro.pl/grill-wiszacy-trojnog-ogniskowy-ruszt-na-wymiar-i5642185269.html

ruszt nierdzewny: http://allegro.pl/ruszt-okragly-60-cm-stal-nierdzewna-grill-ruszty-i5535750631.html

( Obraz usunięty.)

Czasem myślę, że bezczelność ludzi nie zna granic. Nie psujmy sobie na litość boską rynku...

Pozdrawiam, Radek

Nie widzę nigdzie na twojej stronie, kołowrotka, rolki, linki... stosujesz łańcuchy, tandetny bębenek, a jak spawasz nie mam pojęcia, idea trójnoga jest stara jak świat, widać to w każdym westernie.
2 lata zajęło mi dopracowanie wszystkich detali, zwłaszcza samego napędu, czyli automatycznie zatrzaskującego się kołowrotka, itd, w międzyczasie wychowywałem dwoje dzieci.
A jeśli chodzi o "Grubą Bertę", to co to znaczy; niedawno taką robiłem? Tzn. kiedy? Jak zobaczyłeś mój projekt? Bo ja takiego rozwiązania wcześniej nie widziałem.
Twojej strony szczerze mówiąc też nie. Nawiasem mówiąc fajne rzeczy robisz, tylko bardzo proszę, nie pisz mi o psuciu rynku, bo nie bardzo wiem, w jaki sposób niby go zepsułem?
Zapytałem o opinie, nawet nie odpowiedziałem na pytania o cenę, więc o co cho??

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars

Oto przykłady:

( Obraz usunięty.)

Pozdrawiam, Radek

Nie widzę nigdzie na twojej stronie, kołowrotka, rolki, linki... stosujesz łańcuchy, tandetny bębenek, a jak spawasz nie mam pojęcia, idea trójnoga jest stara jak świat, widać to w każdym westernie.
2 lata zajęło mi dopracowanie wszystkich detali, zwłaszcza samego napędu, czyli automatycznie zatrzaskującego się kołowrotka, itd, w międzyczasie wychowywałem dwoje dzieci.
A jeśli chodzi o "Grubą Bertę", to co to znaczy; niedawno taką robiłem? Tzn. kiedy? Jak zobaczyłeś mój projekt? Bo ja takiego rozwiązania wcześniej nie widziałem.
Twojej strony szczerze mówiąc też nie. Nawiasem mówiąc fajne rzeczy robisz, tylko bardzo proszę, nie pisz mi o psuciu rynku, bo nie bardzo wiem, w jaki sposób niby go zepsułem?
Zapytałem o opinie, nawet nie odpowiedziałem na pytania o cenę, więc o co cho??

@13, psujesz Panu rynek, bo działasz w tej samej branży, to chyba oczywiste ;)

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Rozumiem, ale Mayo nie wjechało na forum, żeby napisać jednego posta do @commelina , że psuje rynek.
Że w ogóle to 11 lat jeździł widlakiem i sortował drewno, a teraz to kradnie pomysły na lewo i prawo, i jeszcze dorabia do tego nieprawdziwą historię, że lutnictwa uczył się od najlepszych, i to przez wiele lat, i dlatego warto mu ufać.
Sorry za przykład @commelina , ale z tego podwórka (oczywiście to tylko moje wymysły).
Jak ktoś otworzy salon fryzjerski na przeciwko salonu mojej żony, to mam iść go spałować?
Nie bardzo rozumiem całą sytuację.
Kolega przeglądał sobie grafiki w internecie i trafił akurat tu, w dodatku z konkretnymi zarzutami, i żeby nie było, z reklamą, a jakże...
Kolego, wykonanie projektu wizualnego "Grubej Berty" zleciłem Pawłowi Oleszkiewiczowi ponad rok temu, co jest doskonale udokumentowane.
Pokaż mi zdjęcia z datą, gdzie widać kiedy zrobiłeś ten "autorski" rzekomo projekt, bo w/g mnie, zwyczajnie przywłaszczyłeś sobie mój pomysł (o co oczywiście nie mam pretensji, i mieć nie mogę, bo nie mam na niego patentu, podobnie jak nikt inny na robienie gitar, rusztów, czy trójnogów), pretensje mam o to, że pitolisz coś o psuciu rynku, kiedy w pierwszym zdaniu przyznajesz się, że tak sobie googlałeś w poszukiwaniu grafik ( nie w celu szukania inspiracji zapewne, a tylko w celu tropienia naśladowców i piętnowania ich), i "przypadkiem" trafiłeś tu...

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Faktycznie tekst o psuciu rynku trochę z dupy, no chciaż bądźmy uczciwi temu komuś 13 zepsułeś rynek choc nikt badań na ten temat nie udostepnił na ile jemu spadła sprzedaż.
Jak to mawiała Pani Halina z Mayo "Konkurencja od Boga nasłana" i zwyczajnie trzeba umieć z tym żyć, robić swoje szukać swojego miejsca na swiecie.
Mielismy pół oficjalna "potyczkę" Z Carwinem , wyjechał nam z patentami, których nigdy nie pokazał choć prosiłem i to na bardziej delikatną materię jaką jest kolor. Zawsze jednak można sie dogadać. U nas był konkret a tu problem typu: jesteś i robisz ładnie to trzeba dojebać, czytaj podkopać konkurencję.

@13, nie mam uprawnień na widlaka ;)

Zomballo

• Gość
:D Ja jebie, pierdolona zazdrość i zawiść! Dokładnie jak w życiu. Zawsze się znajdzie ktoś komu zależy żeby nie było Ci lepiej. Nawet se gość trudu zadał i konto założył tylko po to by wyjechać z żalem na forum. Żeby tak jeden z drugim zadał se tyle trudu i pomyślał jak zrobić lepiej sobie, wykonać coś doskonalej niż konkurencja, to nie, tylko oczerniać i podpierdalać.
@13 trzym się twardo! Jak coś to zapitalaj z każdą nowinką do urzędu patentowego, rób dokumentacje, nagrywaj filmy i fotki (wrzucaj na jakieś serwisy żeby była data itp.).
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz, 2015, 10:23:48 wysłana przez Zomballo »

Offline Algiz

• Gaduła
Jak coś to zapitalaj z każdą nowinką do urzędu patentowego, rób dokumentacje, nagrywaj filmy i fotki (wrzucaj na jakieś serwisy żeby była data itp.).

To oczywiście żart ? załatwienie wszystkich formalności związanych z patentem w Polsce trwa około 5 lat i kosztuje jakieś 60 000 pln.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים

Kołowrotek składa się z 13 elementów (na zdjęciu jest 11, wszystkiego nie muszę pokazywać).
7 z tych elementów jest wytaczanych, żeby je wytoczyć musiałem kupić tokarkę, i nauczyć się kompleksowej obsługi, a to nie trwa 5 min.
Mogę wysłać "koledze" wszystkie elementy, nawet nie będzie wiedział jak poskładać je razem.
@Zomballo idąc za twoją radą, postanowiłem się naświetlić z tym, bo wiem, że nie ma takiego kołowrotka żaden producent, i zanim go skopiują, będę miał podkładkę w postaci zdjęcia i daty zamieszczenia postu.

Przy okazji mam nadzieję, że "kolega" zrozumie, co zajęło mi 2 lata, i nie było to z pewnością "kopiowanie cudzych pomysłów".

Zomballo

• Gość
Jak coś to zapitalaj z każdą nowinką do urzędu patentowego, rób dokumentacje, nagrywaj filmy i fotki (wrzucaj na jakieś serwisy żeby była data itp.).

To oczywiście żart ? załatwienie wszystkich formalności związanych z patentem w Polsce trwa około 5 lat i kosztuje jakieś 60 000 pln.

To nie żart tylko jedyna droga późniejszych roszczeń czy metody obrony.

Offline Algiz

• Gaduła
To nie żart tylko jedyna droga późniejszych roszczeń czy metody obrony.

Zgoda ale na takie rzeczy mogą sobie pozwolić tylko koncerny albo instytuty badawcze, to są tak znaczne koszta (nie licząc biurokracji)
że w każdym towarze posiadającym patent 1-2 % to koszta samego patentu. A Chińczycy i tak jutro zaleją rynek twoimi pomysłami ;)

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars

60 k drogi kolego,  kosztuje patent US. Polski 20 k plus około 5-7 na prawnika i inne drobne opłaty. Są co jakiś czas programy dotowania patentów europejskich, wtedy można mieć za prawie darmo. A poza tym, to, o czym tutaj mówimy, to nie materiał na patenty, tylko wzory użytkowe.

Btw, @commelina, jeśli ktoś Ci wciska, że ma patent na kolor, to pierdoli jak potłuczony, co prawdopodobnie było powodem,  dla którego nie podesłali linka do konkretnego dokumentu, a wszystkie są na stronie urzędu patentowego US. ;)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
No kurwa co Ty  :o
I co, mam sie z nim kłócić o coś czego tak na prawde nie sprzedajemy niemal fogle ? Uznałem ze w tym przypadku lepiej mi będzie mieć Go po swojej stronie i dogadać sie, co uczyniłem, a teraz czekam na pierwszą dostawę jego pipaków.

aaaa i nie do końca pierdoli jak potłuczony, zacznij używać do produkcji samochodów kolorów opracowanych i dokładnie wg proporcji jak dla Ferrari czy tam innych tego typu firm, przekonasz sie szybko czy piewrdoli czy nie, co nie zmienia faktu ze nic nie pokazał bo być może nic nie ma.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz, 2015, 13:21:21 wysłana przez commelina »

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Carvin może sobie opatentować kolor "ugly natural" bo chyba nie mają w tym temacie konkurencji :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline Dmaligator

• Pr0
@KrzaK27 to jest czynasty, specjalnie tak zrobił byśmy nie lubili jego konkurencji.

Mówcie mi Macierewicz, miszcz teorii spiskowych.

Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Nie ma żadnej konkurencji, przynajmniej dla mnie. Takie zachowania są objawem zwykłej, niczym nieskrywanej, zawiści ludzkiej.
Jak mam być szczery to bardzo zabolał mnie wpis o kopiowaniu, bo marzyłem o zrobieniu tego całkowicie po swojemu, i w takiej estetyce, w jakiej ja widzę tą ideę, i tyle.
Bardzo dużo trudu, czasu i pieniędzy trwało skompletowanie maszyn, urządzenie warsztatu i nauka.
To nie stało się samo, albo przy czyjejś pomocy, i nie wystarczy przeglądać grafiki w internecie, bo widziałem tysiące gitar, ale czy to znaczy, że mogę zacząć robić gitary? Tylko w teorii. W praktyce czekałby mnie ten sam proces, kompletowanie parku maszyn pod daną branżę i nauka... zakładam, że 2 lata by nie starczyło...
Tylko ktoś bardzo naiwny może dać się nabrać na zdanie; " Nie rozumiem co zajęło ci 2 lata, kopiowanie cudzych pomysłów?"
Jest jasne, że niektórych rozwiązań nie da się zmienić, bo nie da się od nowa wymyślić koła, i wszyscy, jak jeden mąż, będą się posługiwali już gotowymi rozwiązaniami, które funkcjonują w danej i branży.

Życzę wszystkim dużo sukcesów i wielu ciekawych rozwiązań.