Nie wiem co robisz ale ja Ci powiem co ja robię

1. Wszystkie tracki zaczynam miksować na -16dB albo i -18dB
2. Najpierw miksuję stopę i werbel jak nie mam jeszcze nic na grane. jak mam bas nagrany to stopę z basem i potem werbel.
3. Na werbel daję całkiem sporo kompresji tako samo jak i na stopę. Wycinam to i tamto jeśli trzeba

4. Stopa musi mieć klika żeby było fajnie (okolice 4kHz i 8kHz) i sporo dołu poniżej 80 Hz
5. Na werbel, stopę i tomy robię osobny bus i tam je wysyłam
6. Robię FX tracka z sytym kompresorem
7. Wysyłam tego osobnego busa z werblem tomami i stopą na tego nowego FX tracka i mam fajną kompresję równoległą
8. Robię FX tracka z reverbem jakiś room albo plate
7. Blachy i hihat wysyłam jeszcze na inny bus żeby mieć nad nimi kontrolę i wysyłam na FX tracka z reverbem coby dać im przestrzeni. Mozna kompresować ale nie trzeba. Eq jest Twoim przyjacielem
8. Resztę perki też wysyłam na reverba żeby coś tam było przestrzeni
9. Miksuję tak żeby ładnie grało

10. Gitary wysyłam na osobnego busa żeby je łatwo kontrolować. Nie daję do nich żadnej kompresji. Daję za to lekkie EQ z wycięciem koło -1dB koło 650Hz ścinam poniżej 150Hz i troszkę powyżej 12KHz jeśli siarzą. Jeśli gitary bardo siarzą to szukam co wyciąć w okolicach 1kHz - 3kHz.
11. Jak są jakieś dudnienia to ich szukam i wąskim filtrem wycinam.
12. Najlepiej by było jakby gitary miały dobre brzmienie na początku bo potem za dużo dłubania jest żeby z gównianego brzmienia coś wyciągnąć.
13. Oczywiście wysyłam buss z gitarami na reverb, ale bez przesady.
14. Bass żeby było słychać ale nie za bardzo. generalnie bass będzie takim klejem w miksie który zrobi że wszystko będzie ładnie słychać. Lekki reverb na bas też daję.
Potem poziomy i powinno być OK albo i nie

Generalnie polecam ćwiczyć, ściągać jakieś gotowe kawałki do miksowania.
masz tu np tracki od Oli
https://www.box.com/s/uvwwqyj8xqrvcy1Czasami jak sa tracki z audio dla perki to fajnie jest użyć techniki 10 minut.
Polega to na tym że ładujesz sobie wszystko do DAWa i ustawiasz stoper na 10 minut i w tym czasie musisz się zmieścić z miksowaniem, ustawieniem poziomów tak żeby wszystko w miarę ze sobą grało. To uczy słuchać instrumentów w miksie. Polecam takie coś zrobić też dla niemetaloych numerów.
Oczywiście jak masz DI dla gitar to trochę ciężko spełnić ten warunek więc wtedy trzeba by wpierw mieć gitary zreampowane/z pluginem VST.
Dobrej zabawy!