Autor Wątek: Burgera 6262-112  (Przeczytany 1062 razy)

Offline rasko

• Nowy użytkownik
Burgera 6262-112
« 10 Mar, 2015, 00:41:19 »
Witam

Jest to moj pierwszy post i z gory przepraszam za niewielka wiedze i prosze o wyrozumialosc.

W skrocie planuje zakup wzmaczniacza, moj stary peavey bandit 112 niestety sie psuje (potencjometry wysiadaja) poczytalem wiec o piecach i spodobal mi sie Burgera 6262-112. Nie jestem jeszcze do niego w 100% przekonany, jednak nurtuje mnie czy wybrac combo czy head. Na jednym forum ludzie mowia ze roznica jest niewielka, na drugim ze head jest o niebo lepszy. I tutaj mam glupie pytanie, jesli kupuje head, ktory jest w tej samej cenie co combo (czemu tak?) to rozumiem ze musze potem dokupic kolumny, co jest rowne ze znacznie wieksza cena? Czy stary piec moge wykorzystac jako naglosnienie? :D

Chcialbym zakupic cos z czego bede zadowolony pare lat, przede wszystkim z jakosci dzwieku dla death/grind/rocka w pulapie cenowym 2 tys. No i jeszcze jedno "glupie pytanie", sens kupowac lampe jesli bede gral cicho - srednio glosno w domu? Na koncerty z tym nie bede lazil. Lubie pograc glosno i skarg nie mialem, ale nie wiem czego oczekiwac od lampy.

Offline guitarfreak

• Gaduła
Odp: Burgera 6262-112
« Odpowiedź #1 10 Mar, 2015, 09:49:04 »
Jak ostatnio sprawdzałem to nie ma Bugery 6262 112 tylko 212 czyli na dwóch 12tkach. Jesli chcesz grać na nim tylko w domu to może nie byc to najlepsze rozwiązanie, bo 120W na lampie do domu to chyba przegięcie, nigdy nie użyjesz choćby 30% tej mocy w domowych warunkach (w niedomowych z resztą też niewiele więcej), ale wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone. Jako fanboy PODów zawsze polecę w tej sytuacji zakup PODa HD. Zostaw tego bandita, PODa wepniesz w return pętli i myslę, że do domowych warunków masz fajny zestaw, który da sporo możliwości. Jeśli zdarzą się jakieś próby to tez powinien się obronić.

Offline FlyingV

• Gaduła
« Odpowiedź #2 10 Mar, 2015, 09:53:35 »
Jedni twierdzą, że mogą grać w bloku na 50 watach lampy. Ja gram na 0.5 wata i też wcale pieca rozkręcić nie mogę. Zależy od pieca. Mam lampę, bo koncertuję, ale gdybym grał tylko w domu to kupiłbym sobie Voxa Mini 3.

Przy wersji head + paczka koszt jest wyższy ale zyskujesz dodatkowe możliwości kreacji brzmienia. W combo możesz wymienić głośnik i na pewno brzmienie się trochę zmieni. Gdy zmienisz paczkę to grać będą Ci jeszcze ściany kolumny. Możesz wierzyć lub nie, ale jakość materiałów, wymiary, patent i przede wszystkim fachowość wykonującego paczkę ma ogromne znaczenie na brzmienie. Kiedyś miałem 1x12 od Maddoga na angielskim V30 i uważam, że moje aktualne Buzzaro 1x12 na Emi V8 gra o niebo lepiej. I głośniej.

Musisz się określić co chcesz grać. Przyjęło się, że combo wykorzyswtuje się raczej w lekkich klimatach.

Offline rasko

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #3 10 Mar, 2015, 20:00:59 »
Przejezyczylem sie z tym 112 :P
Czyli lampa to kiepski pomysl. Jak pisalem glownie death metal, mdm, muzyka typu burzum, disentomb, gorgoroth, slayer, slipknot, badz z innej beczki by jakos brzmialy tez kawalki rammstein, pantery, type o negative, mansona, anthrax. Podejrzewam ze spore odhyly w gatunkach, zalezaloby mi wiec by przy ewentualnym dodatkowym efekcie dalo sie ugrac taka muzyke.

Poczytam w takim razie na spokojnie o tym co mi zasugerowaliscie, jesli macie jeszcze jakies sugestie bylbym bardzo wdzieczny. Zalezy mi by kupic cos z czego bylbym zadowolony, bo mialem juz marshala mg 50 (tak wiem szajs) potem bandyte (co prawda uzywany) i jak za ta kase oczekiwalem czegos wiecej.

Offline Amal_68

• Pr0
  • You've heard of the golden rule, haven't you?
« Odpowiedź #4 10 Mar, 2015, 20:38:56 »
Przyjęło się, że combo wykorzyswtuje się raczej w lekkich klimatach.

Chyba ty ::)

Jak se rozkręcisz tak se pograsz. To nie plexa ze musi być rozjebana do grania. Jak masz kasę i chęci to kupujesz head+paka, jak nie to ratujesz sie kombem. Jedziesz do sklepu, kolegi, księdza, prosisz ladnie czy możesz pograć i napierdalasz. Potem stwierdzasz pasuje mi albo ni.

Z tymi PODami to tez indywidualna sprawa. Ja na przykład mam podobna sytuacje do twojej. Nigdzie nie gram, tyko w domu i tez mialem pare razy moment słabości ze biere cyfrę. Ale potem odpalam sobie mese, rivere czy co tam pod ręką stalo i juz mi się odechciewa. Musisz poczuć te magię świąt. Inna sprawa ze pod daje ci tez więcej zabawek. Dileje sreje itp. Za co do heada będziesz musiał wylozyc siano.

A bugerom w ogóle nie ufam. Tandeta jak dla mnie. Peace \/
« Ostatnia zmiana: 10 Mar, 2015, 20:40:29 wysłana przez Amal_68 »
Kompletna, jednoosobowa linia produkcyjna alkoholu wysokoprocentowego na czasy niepewne.
Sprzedaje graty !>>> http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=5646688<<!
*** http://ucio94.soup.io/ ***

Offline rasko

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #5 10 Mar, 2015, 23:03:15 »
Co do tych PODow, nie jestem przekonany, mam 2 efekty, bawic sie w multi na "rozpadajacym sie" bandycie nie podchodzi mi.
Heady w cenie 2k nie sa przypadkiem tylko lampowe? Znalazlem jakis temat z tranzystorowymi, ale ludzie je zdecydowanie odradzali na rzecz lampowych. Znalazlem tez info ze sa lampowe z opcja grania cicho, nie wiem tylko jak to wyglada w praktyce.

U mnie rzecz w tym polega, ze sklepu na miescie nie mam, a znajomi nie w temacie, wiec jestem zdany glownie na informacje na necie ;/

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #6 11 Mar, 2015, 01:07:33 »
Bugera 6262 moim zdaniem jest świetnie brzmiącym wzmakiem. Naprawdę rozpierdala konstrukcję, ale także rozpierdala się w chuj często. Bugery to świetne wynalazki w świetnej cenie i równie świetnie padają jak muchy. Wydaje mi się, że 50-60W w lampie wystarczy Tobie z palcem w dupie bo zaraz okazać się może, że zechcesz gdzieś grać i będzie jak znalazł. Zacznij szukać od tego http://www.thomann.de/gb/laney_irt60h_ironheart.htm
INTERSTELLAR