Ostatnio w moje progi zawitał ciekawy gość, który zastąpił EVH 5150 III. Gdybym pewnie nie ograł tego wzmaka w sklepie to słuchając próbek w necie raczej bym się nim nie zainteresował. Ale po wizycie w sklepie byłem pod takim wrażeniem, że nie sposób było się w niego nie wyposażyć, tym bardziej za cenę za jaką stał na allegro
Na początek specka:
Blackstar HT Stage 100
moc: 100 W
lampy: 1xECC82, 2xECC83, 4xEL34
kanały: Clean, OD1, OD2 (każdy z przełączanym trybem Voice)
regulatory Clean: VOLUME, BASS, TREBLE, VOICE
regulatory OD1/OD2: GAIN , VOLUME, BASS, MIDDLE, TREBLE, VOICE, ISF
regulatory: PRESENCE, RESONANCE, MASTER VOLUME
impedancja: 4/8/16 Ohm
przyłącza: FOOTSWITCH, EFFECTS LOOP, EMULATED OUTPUT, SPEAKER OUTPUTS
wyposażenie: przełącznik FS-7
waga: 21,3 kg
Z racji, że charakter EVH zaczął mi już trochę...przeszkadz
ać, zacząłem szukać czegoś mniej skompresowanego, mniej agresywnego i bardziej miękkiego w brzmieniu. No i padło na Blackstara HT100.
Wzmak jest piekielnie uniwersalny i ma naprawdę duuuużo opcji brzmieniowych, m.in. dzięki opcjom Voice na każdym kanale. Opcja ta działa jak swoisty EQ, który totalnie zmienia charakterystykę brzmienia. Czysty może być zarówno ciepły, ciemny jak i bardzo jaskrawy. Tak samo z OD. Zarówno kanał OD1 jak i OD2 na wyłączonej opcji Voice mają delikatnie ciemniejszy, mniej dynamiczny sound, natomiast po włączeniu tej opcji wzmak dostaje zajebistego pazura. Na tyle kopa dostaje, że na czerwonym kanale przy dość mocno rozkręconym gainie daje baaardzo solidny wpierdol i spokojnie uciągnię holenderską piosenkę chrześcijańską i inne szatany
No i dizajn mi bardzo pasuje:) Jest ładnie i solidnie wykończony.
We wzmaku jest wbudowany reverb, który ma dwie charakterystyki: Dark/Light.
Jest też opcja podglosnienia lub ściszenia glośności pętli.
Jest emulowane wyjście kolumnowe: 1x12 lub 4x12. No i pełno wyjść kolumnowych wedle potrzeb.
Zastanawiałem się jak będzie się dogadywać z paką EVH, która mi została ale jest naprawdę bardzo dobrze. Dźwięk jest plastyczny, bardzo fajnie czuć ten wzmak podcas gry na gitarze, fajnie reaguje, no i na akordach jest baja
Poniżej kilka fot. A teraz test jak się sprawdzi na próbie no i jazda w Polskę z koncertami