Komputery firmy Apple w czym są lepsze od tradycyjnych PC o takich samych parametrach? Serio pytam.
Mam też prywatną teorię, że Mac jest dopasowany do konkretnego zestawu hardware a Windows musi hulać na wszystkim, może dlatego bardziej obciąża komputer.
To jest jedna strona medalu, druga jest taka że na Windows masz tonę driverów dostarczanych przez firmy trzecie żeby ogarnąć hardware, i niby jest proces certyfikacji.
Wiadomo jednak że jak masz wszystko w jednych rękach i ma działać na 50 iteracjach sprzętowych (zakładając kompatybilność ze starymi Macami) to jest łatwiej. Nie będę się nawet ośmieszał próbując oszacować ile takich iteracji może być w przypadku Windowsa
U mnie MPB jest od 5 lat głównym narzędziem pracy. I zasadniczo przez 99 % tego czasu to był ten sam laptop z tym samym OSem (oczywiście aktualizowanym na bieżąco)
Dopiero po premierze 13tki z 2020 zdecydowałem się na zakup nowego.
Mocy trochę zaczynało brakować, ale bez dramatów. Głównym motorem zmiany był paranoidalny strach, że kiedyś się w końcu musi zepsuć, a nie mogę zostać bez narzędzia do pracy. No i może trochę poczucie wykluczenia, że nie mogę używać Sidecar
Stary będzie w szufladzie czekał jako backup.
Od klientów w tym okresie dostawałem co jakiś czas różny hardware. I tylko Lenovo X1 Carbon, jeśli chodzi o form-factor, wspominam jako ewentualną rozsądną alternatywę. Ale to też nie jest tani hardware
Domniemam, że jakby potraktować "zabawy" z PC żeby działał należycie ( choćby walki z niestabilnością o której wspominał
@gizmi7 ) jako rzeczywisty koszt, to niekoniecznie były by takie tanie