Witam!
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem raczej umysłem ścisłym i do używających górnolotnych słów oraz wspaniałych porównań humanistów się nie zaliczam. Moja wrażliość na piękno jest znikoma, nie potrafię dostrzegać pewnych faktów

. Reasumując:
jestem prostakiem 
Dadatkowo chciałem zwrócić uwagę na fakt, że taka recenzja była by naprawde miarodajna, jeśli założym bym do tych wioseł identyczne stringi i nowe bateryjki

ale co tam
W czym rzecz. Stałem się posiadaczem trzech siódemek ze stajni ESP LTD:
Viper 407,SC-607B oraz H-307. Napisałem w tytule czterech, ponieważ do niedawna byłem posiadaczem Jacksona Cow 7, więc nie omieszkam wspomnieć o nim

Wszystkie gitary są Wam doskonale znane, ale poniżej przedstawiam, krótką specyfikację każdej z nich:
VIPER-407

* Set-Neck
* 25.5” Scale
* Mahogany Body
* Maple Neck
* Rosewood Fingerboard
* 48mm Standard Nut
* Thin U Neck Contour
* 24 XJ Frets
* Black Hardware
* Grover Tuners
* TOM Bridge & Tail
* EMG 81-7 (B) / 707 (N) Active p.u.
* Finish: BLKS
SC-607B

* Neck-Thru-Body
* 27” Baritone Scale
* Maple Body
* Maple Neck
* Rosewood Fingerboard
* 48mm Standard Nut
* Thin U Neck Contour
* 24 XJ Frets
* Chrome Hardware
* ESP Locking Tuners
* TOM Bridge
* EMG 81-7 (B&N) Active p.u.
* Finish: BLK
H-307

* Set-Neck
* 25.5” Scale
* Mahogany Body
* Maple Neck
* Rosewood Fingerboard
* 48mm Standard Nut
* Thin U Neck Contour
* 24 XJ Frets
* Black Hardware
* Grover Tuners
* TOM Bridge
* EMG 707 (B) / 707 (N) Active p.u.
* Finish: Satin Red by lootnick

Pozwoliłem sobie nagrać próbki. Chciałbym zaznaczyć, że należy pamiętać o pewnych ważnych czynnikach, które wpływają na jakość nagrania:
- różny stopień naładowania baterii w pickupach (nie chciało mi się zmieniać)
- różny stopień zużycia strun, ich grubość oraz marka!! Najświeższe ma H-307, Viper ma bardzo cieńkie stringi, natomiast SC-607B ma struny grube i baaaardzo stare.
- brzmienie to POD X3.
- proszę wybaczyć brak umiejętności grania
- w grę wchodził tylko pickup mostkowy, ponieważ gryfowe mnie nie interesują.
a więc:
1.LTDViper407 A2.LTDViper407 B3.LTDSC607 A4.LTDSC607 B5.LTDH-307 A6.LTDH-307 BZestawienieW ostatnim pliku odpowiednio 1.Viper 407; 2.SC607B; 3.H-307; 4.Viper 407; 5.SC607B; 6.H-307
Generalnie gitary grają bardzo podobnie jak dla mnie. Wydaje mi się, że H-307 ma wiecej jebnięcia ze względu na EMG707 pod mostem. Carpenter ma spory dół, ale podejrzewam, że jest to związane z grubością i starością

strun.
Podsumowując wszystkie gitary jak dla mnie są zajebiste

Na każdej gra się bardzo wygodnie. Gryfy H-307 i Vipera są niemal identyczne. Strunki leżą nisko, gra się bardzo miękko. Sc607B to baryton, więc trzeba się przestawić na ten gryf.
Wspomniałem wcześniej, że byłem posiadaczem Jacksona COW7.

Gitara grała zajebiscie podobnie do wymienionych wyżej

Komfort gry zajebisty...
Cóż mogę powiedzieć...
Wszystkie te gitary mają zbliżoną jakość do siebie. Stworzone są do napierdalania bez dwóch zdań.
Postanowiłem, że zostawie sobie Viper'a ze względu na Sztański wygląd

Cena za pozostałe:
H-307:
2300PLNSC-607B:
3500PLNgitary oczywiście w oryginalnych kejsach.

P.S.
Może recenzja do idealnych nienależy, ale służę pomocą i informacją. Jeśli ma ktoś konkretne pytania, chętnie odpowiem.