Autor Wątek: [NGD] schecter+bugera+hb  (Przeczytany 6903 razy)

Offline pedrro78

• Prawie użytkownik
[NGD] schecter+bugera+hb
« 30 Kwi, 2014, 02:30:57 »
Witam. Skompletowałem po jakimś czasie zestaw do w miarę sensownego grania i nagrywania za jak najmniejszą kasę. Wszystko używane, znane i lubiane (albo nie) ;) Omówię krótko składniki zestawu, może się komuś przyda, na początek foto:

No i po kolei:

Schecter demon (800zł). Trochę się bałem gryfu bo piszą nieraz że gruby, niewygodny itd. Faktycznie grubszy niż w ibanezach i jacksonach ale za to węższy, a mnie to pasuje bo nie mam paluchów jak Vai czy Gilbert. Zaraz po kupnie musiałem wyregulować bo był banan z gryfu, teraz mam akcję ok. 1.8 mm nad 12 progiem, niżej nie próbowałem bo nie lubię.

Biyang od-7 (150 zł). Dopałka jak dopałka, odmula i dodaje ataku przy tłumieniach. Metalowa obudowa i true bypass.

Bugera 6260 (1000zł). Wszyscy znają, 5150 dla ubogich, kupiłem już z wywaloną tą złączką która się przepalała. Rok produkcji 2008, jadę jeszcze na oryginalnych lampach, pewnie niedługo pociągną ;) Wcześniej miałem 333xl, ale coś mi nie pasowało w brzmieniu.

Harley benton g212v (670 zł). Też już swoisty klasyk, ciekawy byłem tych słynnych v30, fajnie się nagrywają. Tolex lipa, kabelki w środku też.

LD systems d1057 (140zł). Kopia sm57, piszą że dosyć wierna. Nie mam porównania z oryginałem, ale wcześniej nagrywałem carolem mud-525 i ld nie brzmi ani lepiej ani gorzej, tyle że trzeba mniej kombinować z eq.

Do tego jeszcze mam powerbrake samoróbkę żeby się dało w domu volume odkręcić na 3 a nie balansować na granicy 1 ;)

Jako że taki temat jest kupa wart bez próbek, zamieszczam małe demo:

Offline .rogaty

• Gaduła
  • Dolina Magicznego Jednorożca Nińdzia!
Odp: [NGD] schecter+bugera+hb
« Odpowiedź #1 30 Kwi, 2014, 05:05:02 »
Zacny, sensowny rig i równie zacne granie. Gratki!
It's always nice to have a penis.

Offline Amal_68

• Pr0
  • You've heard of the golden rule, haven't you?
« Odpowiedź #2 30 Kwi, 2014, 07:51:58 »
Jakos tak dziwnie piaszczy to wszystko, szczegolnie przy solo. Ale jako iz sam sie przymierzam do zakupy takiej Bugery (albo JCA, jeszcze nie zdecydowalem) muszę zachwalac :D... Nie, serio gdyby nie ten dziwny piach (moze moje sluchawki lipne) to byloby superekstra. Podoba mi sie z miejsca jak delay rozmywa solo. :)

Wysłane z mojego GT-I9300

Kompletna, jednoosobowa linia produkcyjna alkoholu wysokoprocentowego na czasy niepewne.
Sprzedaje graty !>>> http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=5646688<<!
*** http://ucio94.soup.io/ ***

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
« Odpowiedź #3 30 Kwi, 2014, 10:24:52 »
Fajny rig, graty ;)

Stocki w demonie lubią przypiaszczyć trochę, ale ogólnie są fajne. Ten demon to lipny, czy z mahuniu?

Ja swojego demona mam już z 6-7 lat i tylko raz myślałem o sprzedaży, jak mnie mocno cisnęło na hajs. Na szczęście sie nie udało, bo mam zajebiaszczy egzemplarz, a z BO gada przekurwiście :D
"Raz na wozie, raz chuj ci w dupę..."

https://www.facebook.com/elinband/

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D
« Odpowiedź #4 30 Kwi, 2014, 12:15:37 »
Dawno nie widziałem tak sensownego rigu za najmniejsze możliwie pieniądze:

Jedynie dopałkę bym inną widział, ale to się czepiam ;)

Gratki ;) szukam wciąż mojego starego Demon'a po forum i allegro... :( tęsknie... 2007 rok...
Bynajmniej to nie przynajmniej!

Offline pedrro78

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #5 30 Kwi, 2014, 12:41:42 »
Dzięki. Co do piaszczenia to widać że mam kiepski odsłuch, muszę jakieś monitory kupić. Może też przez to że nie dałem filtrów lp/hp, ślady są tak jak się wbiły. Zreampuję to jeszcze raz i zobaczymy, mikrofon mam od wczoraj i widać że muszę poszukać ustawienia. Demon jest z lipy, czteroletni chyba, tak gość w ogłoszeniu pisal ;) Dopałkę też bym zmienił z czystej ciekawości czy by było lepiej.

Offline pshemo

• Pr0
« Odpowiedź #6 30 Kwi, 2014, 13:02:29 »
Zajebisty rig. Dowód ze za małe piniondze można mieć fajny zestaw.

Offline Stivo2005

• Pr0
« Odpowiedź #7 30 Kwi, 2014, 14:03:09 »
Masz DI? W sensie czyste, czy już nagrane przez Bugerkę ślady? Bo chętnie bym dostał od Ciebie projekt do zabawy :D

A tak na przyszłość:

Spoiler
« Ostatnia zmiana: 30 Kwi, 2014, 14:09:21 wysłana przez Stivo2005 »

Offline rusiu

• Gaduła
  • Mejama lama ding dong
« Odpowiedź #8 30 Kwi, 2014, 17:10:02 »
Bardzo fajnie to brzmi i fajnie zagrane ;)
Gratulejszyn!!
Było smaszno, a jaszmije smukwijne
Świdrokrętnie na zegwniku wężały,
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały

Offline pedrro78

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #9 30 Kwi, 2014, 20:39:15 »
Stivo mam DI, jutro wrzucę paczkę ze śladami, tylko bas lipny bo robiony z gitary przez pitch shifter. Mikrofon próbowałem jak piszesz ale jakby więcej siarzy wtedy, chyba że tak trzeba a potem się to ciacha filtrem lp. Jutro się pobawię z tym.

Offline Lukas

• Gaduła
« Odpowiedź #10 01 Maj, 2014, 13:21:27 »
Fajnie wyszło, podoba mi się. Moze nieco siarzy ale nie ma co oczekiwać cudów od takiego rigu.
Tak się składa że to od Ciebie kupiłem to 333XL któro Ci nie pasiło hehe.
Również poleciałem po taniości i mam HB na V30 i takie zestawienie mi jak najbardziej pasi  8)
Nie stać mnie na mesy sresy, piweje i inne ampy więc trzeba sobie radzić ;)

Offline pedrro78

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #11 01 Maj, 2014, 16:42:21 »
O widzisz... świat jest mały ;) Walcze z tą siarą, sinquestsound kręci na bugerach zajebiste mixy czyli się da tylko nie umiem. Za radami stivo zmniejszyłem gain, dałem lp/hp i wyciąłem ten fizz, ale i tak mam jakiś taki "papier", nie wiem jak to nazwać. Poprawiona wersja:

Wlacz osadzony player soundcloud

Daję link do paczki ze śladami jakby się komuś nudziło i chciał poreampować:

https://www.dropbox.com/s/nbjc5f93gqou4vh/gear%20upgrade%20slady.rar

Ogólnie to się wkurwiłem bo zapiąłem tsex50, asem recto i lepiej mi to gada hehe.

Offline Stivo2005

• Pr0
« Odpowiedź #12 01 Maj, 2014, 18:22:45 »
Się szybko trochę pobawiłem ;)

5150 II

5150 + Savage

MESA DR

Offline pedrro78

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #13 01 Maj, 2014, 18:58:44 »
Rzeczywiście szybko :) Najbardziej mi siedzi 5150 + savage, to kemper czy real wzmaki? Właśnie nie mogę u siebie ukręcić żeby tak fajnie na tłumieniach chodziło, co tam zapodałeś, kompresor? zarzuć screena z eq ;)

Offline Stivo2005

• Pr0
« Odpowiedź #14 01 Maj, 2014, 19:53:41 »
Rzeczywiście szybko :) Najbardziej mi siedzi 5150 + savage, to kemper czy real wzmaki? Właśnie nie mogę u siebie ukręcić żeby tak fajnie na tłumieniach chodziło, co tam zapodałeś, kompresor? zarzuć screena z eq ;)

Wieczorem wrzucę ;) ale wiele tam cudowania nie było ;) to są rampy na Axe FX II :) zdjąłem wpip gainu... te przetworniki go nie lubią.

Edit: W sumie wiele w EQ nie było HP/LP jak Ci pisałem wcześniej, hiss usunięty na 3155Hz, dodatkowo lekko wycięte w okolicach 800Hz, no i lekki kompresor ;)
« Ostatnia zmiana: 01 Maj, 2014, 22:04:29 wysłana przez Stivo2005 »

Offline sinquestsound

• Pr0
  • Tekst osobisty
    • SinMix
« Odpowiedź #15 04 Maj, 2014, 10:42:27 »
zassałem DI, reampne ci na Mojej 6262 i HB i coś pokręcę ;) I czekam na paczke DL jak się doczekam to też walne. Na dniach będę miał....  ;D ;D ;D obaczysz  :headbang:

Pozdrawiam.

Posty połączone: 04 Maj, 2014, 11:41:06
Zrobiem na szybciora z Kemperem i profilem mojej 6262 paczka HB 2x12 V30 sm57 dopałka Maxon OD808. Solo i efekty też z Kempera delay, reverb, chorus  :headbang:

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 04 Maj, 2014, 12:02:55 wysłana przez sinquestsound »

Offline pedrro78

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #16 04 Maj, 2014, 14:58:14 »
Fajna stopa, co to? Na kemperze chodzi ok, chociaż coś tam w wysokim środku bym wyciachał, poczekam z ciekawością jak reampniesz przez pakę. U siebie mam jakiś taki pierd przy tłumieniach. Albo kwestia ustawienia mikrofonu albo wina dopałki, albo mi lampy padają ;) Muszę sprawdzić jak będzie gadało z dopałką vst albo może się ślad DI jakoś traktuje eq do reampu? Tak przy okazji, przymierzam się do monitorów, jak tam u Ciebie z basem w behringerach, słychać co się dzieje? Czy trzeba się dla pewności przełączać na coś większego.

Offline sinquestsound

• Pr0
  • Tekst osobisty
    • SinMix
« Odpowiedź #17 04 Maj, 2014, 19:23:13 »
Witam,

Stopa to sample TMF - płatne ale bardzo je lubię  :headbang:

Hipsterom z Axe sound może się nie podobać  ;D ;D ;D Ale prawda jest taka że Kemper gada żywiej i już. Spokojnie można podcinać górkę wyżej na 12-13 KHz i ta górka tak nie drażni jak w przypadku wszystkich symulacji. CO nie zmienia faktu że i tak najbardziej mi siedzi żywy wzmak  ;D Będe miał czas zreampuje, teraz niestety sporo pracy i tu i tam. Co do środka to raczej jest słyszalny ze śladów "basu z gitary" tak myślę dlatego wrzucam ci surowe ślady po reampie na Kemperze - sam obadaj. Profil robiłem na szybko jak przyszła 6262 - tyle w ramach spowiedzi  ;D

Ślady po reampie: http://www.brickwall.pl/6262/Audio.zip

Posiedzisz pokręcisz i ukręcisz - spokojnie. Poeksperymentuj z ustawieniem mica, kup jakiś reampbox - przyśpieszy ci pracę. I pomyśl kiedyś nad sm57, też lubie rzeczy tanie i dobre ale znam też minimum jakie muszą spełniać - jednym z nich jest sm57   :D

Pozdrawiam.

Offline pedrro78

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #18 13 Maj, 2014, 23:27:02 »
Posiedziałem, poczytałem, pokręciłem i zamieszczam porównanie dzisiejszego miksu z jednym z pierwszych. Chyba trochę przebasowałem ale słychać jaka siara była wcześniej ;)

Offline Stivo2005

• Pr0
« Odpowiedź #19 15 Maj, 2014, 23:04:23 »
Pierwsza wersja podobała mi się DUŻO bardziej.

Offline pedrro78

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #20 16 Maj, 2014, 02:55:50 »
Hehe, ale że co, za bardzo pojechałem eq po gitarach? Bębny też inne, darmowe sample z ultimatemetal. Muszę w ogóle jakiegoś innego riffa nagrać bo już mi się nudzi toto :)

Offline Stivo2005

• Pr0
« Odpowiedź #21 16 Maj, 2014, 07:57:35 »
No, pojechałeś dużo za dużo, kompletnie się nie przebijają, serio tragedia. Staraj się dawać dużo mniej gainu, nadmiar gainu = siara i brak czytelności. EQ rób raczej subtelne, bo tu pocisnąłeś strasznie.

Offline pedrro78

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #22 16 Maj, 2014, 23:20:54 »
Tak to jest z tym przesadnym kręceniem. Jak się siedzi za długo nad czymś i potem porówna to drugie się wydaje lipa, bo uszy przywykły i nie lubią zmian ;)

Offline Stivo2005

• Pr0
« Odpowiedź #23 16 Maj, 2014, 23:22:32 »
Jutro zrobię jakiegoś reampa i wkleję EQ i inne ustawienia jak chcesz, wybierz sobie jaki wzmak chcesz ;)

Offline pedrro78

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #24 16 Maj, 2014, 23:38:06 »
Pewnie, dawaj, zawsze coś nowego się przyda przyswoić. Zrób na savage, zawsze miałem na niego jazdę ;) Ja głupio robiłem bo zamiast kręcić eq słuchając całego miksu to miałem sumę gitar na solo i się bawiłem wtedy. Widziałem na yt jakiegoś gościa co tak poustawiał że ja bym w życiu tak nie zrobił, a jak włączył całą resztę to zajebiście gadało.