Autor Wątek: Kolumny do wokalu - pilne  (Przeczytany 13771 razy)

Offline wuj Bat

• Pr0
Kolumny do wokalu - pilne
« 15 Paź, 2008, 14:27:25 »
Mamy 500, max 600zł na naglośnienie wokalu na próbach. Wokalista znalazł takie coś:
http://www.allegro.pl/item450395567_nowe_rewelacyjne_kolumny_aktywne_sklep_gw_fv.html

Co sadzicie, co proponujecie?
Pilne.
Paczki z głów!

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Odp: Kolumny do wokalu - pilne
« Odpowiedź #1 15 Paź, 2008, 14:43:09 »
http://www.fxmusic.pl/oferta/pro598.html

Ja proponowałbym to, nowe kosztują coś koło 750 zł, ale używkę znajdzie się z pewnością taniej.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #2 15 Paź, 2008, 14:55:35 »
Proszę o propozycje aktywów, co by nie dokładać kosztu wzmaka.
Na czym Wy gracie?
Paczki z głów!

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
« Odpowiedź #3 31 Paź, 2008, 21:44:22 »
ja mam bardzo podobną, z tym, że na głośniku 12cali i jako drugą podczepiam jakąś hi-fi (całkiem niezłą). moc P.M.P.O to 500w, na próbach słabo ją słychać - wokalista stawia ją pod kątem i staje od niej 1,5 metra, żeby się jakoś słyszeć. gramy heavy/thrash, więc nie jest to straszne napierdalanie, ale cicho nie gramy. z drugiej strony za tyle kasy można kupić pół zwykłej kolumny pasywnej, więc nic lepszego w tej cenie chyba się nie znajdzie
do widzenia.

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #4 31 Paź, 2008, 22:03:11 »
Ale moc PMPO to zdaje się taka co głośnik ją toleruje przez parę sekund, a potem się pali.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
« Odpowiedź #5 31 Paź, 2008, 22:24:12 »
owszem, te kolumny z allegro mają 600w też P.M.P.O. (choć oczywiście nigdzie nie jest o tym wspomniane :P), więc podałem porównanie do mojej, która ma 500w i ledwo ja słychać.
do widzenia.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #6 04 Lis, 2008, 08:48:39 »
THX 4 the info!
Paczki z głów!

Offline Matt-Carnage

• Pr0
  • Peace. Love. Death Metal
    • Peace. Love. Death Metal
« Odpowiedź #7 04 Lis, 2008, 18:58:10 »
niedawno tez tego szukalem.
gadalem z mankiem z noisybox (podsylalem linki i pisal co o tym mysli) to nie pamietam dobrze ale CHYBA cos mowil ze kolumny aktywne nie maja glosnikow przystosowanych do czestotliwosci wokalisty itd itd i lipnie bedzie slychac. tej wypowiedzi nie jestem pewien wiec radze sie poradzic jeszcze jakis konstruktorow.
Od biedy polecal powermixer/wzmacniacz vermony z kolumnami. a najbardziej prowermixer ldm + kolumny.
Za to jak rozmawialem z jedna wokalistka to polecala bardzo kolumny aktywne Warfadale (przekrecilem nazwe chyba) - uzywala do growlu itd.
sami niedlugo bedziemy kupowac sprzet

Offline BartekL

• Pr0
  • "Ryjem will not play"
« Odpowiedź #8 04 Lis, 2008, 19:06:38 »
CHYBA cos mowil ze kolumny aktywne nie maja glosnikow przystosowanych do czestotliwosci wokalisty itd itd i lipnie bedzie slychac.
mam nadzieje, ze CHYBA :)

Offline Drevniak

• Pr0
  • I'm the black kozioł of your przeznaczenie
« Odpowiedź #9 08 Mar, 2011, 10:54:09 »
łotkopuje

żeby nie zakładać nowego tematu

szukamy kolumn i mixera pod wokal koncówka juz jest to Crown 460CLS 240W na 4ohm i 200 na 8ohm
sprzet będzie nagłaśniał max 4wokale i altówkę nie wszystko naraz oczywiście i pytanie czy lepiej 12" czy 15" różne opinie o tym krążą

no i teraz moje typy prosił bym o opinie jeśli mieliście styczność albo macie, inne propozycje też mile widziane
http://www.thomann.de/pl/mackie_c_300_z_black.htm
http://www.thomann.de/pl/peavey_eurosys_700.htm
http://www.thomann.de/pl/peavey_ul12_messengerserie_pabox.htm
http://www.thomann.de/pl/peavey_messenger_pro_12_mk_ii.htm
http://www.thomann.de/pl/db_technologies_arena_12.htm
http://www.thomann.de/pl/jbl_jrx_115.htm
http://www.thomann.de/pl/yamaha_c112v.htm
http://www.thomann.de/pl/ld_systems_ldeb_122.htm
myslimy też nad używanymi Electro Voice np Eliminatorami
"Kobiety tak mają ponieważ niedorozwój emocjonalny często idzie w parze z niedorozwojem intelektualnym. "

Offline regecore

• Gaduła
« Odpowiedź #10 08 Mar, 2011, 14:30:15 »
wszystko od peaveya z linków to szit
jbl irx - szit

Kup kolego kolumny firmy DAS pf115 bardzo dobre za ta kase.
Albo cos z oferty LDM na glosnikach B&C lub celestion.

Matt-Carnage -> ale żeś poprzekręcał ja wyczytałem co pisał maniek w sprawie aktywnych i chodzilo o to, ze te tanie plastiki nie maja dobrego pasma w górce, a podzial na zwrotnicy i jakość głośników jest tak słaba, ze nie ma jak zabardzo się to przebić przez zespół.

Moc PMPO to moc na która łatwo nabrac małolatów lecących jak szczupak na blache za ilościa watów.
Stary mam paczki 2tys watt ale wypas...

moc PMPO jest 4razy wieksza od mocy znamionowej RMS.

Podawanie mocy kolumn w PMPO to zwykłe OSZUSTWO.
.

Offline Drevniak

• Pr0
« Odpowiedź #11 08 Mar, 2011, 14:40:49 »
dzieki za podpowiedź podesłałem chłopakom

czyli te Mackie to dobre je?
"Kobiety tak mają ponieważ niedorozwój emocjonalny często idzie w parze z niedorozwojem intelektualnym. "

Offline indabrain

• Pr0
  • http://www.miastogniewu.pl/
    • Miasto Gniewu
« Odpowiedź #12 08 Mar, 2011, 17:02:10 »
wszystko od peaveya z linków to szit
jbl irx - szit

Kup kolego kolumny firmy DAS pf115 bardzo dobre za ta kase.
Albo cos z oferty LDM na glosnikach B&C lub celestion.

Matt-Carnage -> ale żeś poprzekręcał ja wyczytałem co pisał maniek w sprawie aktywnych i chodzilo o to, ze te tanie plastiki nie maja dobrego pasma w górce, a podzial na zwrotnicy i jakość głośników jest tak słaba, ze nie ma jak zabardzo się to przebić przez zespół.

Moc PMPO to moc na która łatwo nabrac małolatów lecących jak szczupak na blache za ilościa watów.
Stary mam paczki 2tys watt ale wypas...

moc PMPO jest 4razy wieksza od mocy znamionowej RMS.

Podawanie mocy kolumn w PMPO to zwykłe OSZUSTWO.

Ldm na cellestionach w porównaniu do Jbl Jrx to szajs, wiem z autopsji bo po takiej zamianie wokalista mojej kapeli zyskał atak, dynamikę i czytelność. Sekretem jest głównie końcówka i mixer, lub powermixer, no i mikrofon,  bo na słabym sitku i napędzie to i najlepsze kolumny  będą do członka nie podobne.
Zbieram na polu swej wiary, drobne fragmenty siebie....

Offline Drevniak

• Pr0
« Odpowiedź #13 08 Mar, 2011, 17:45:03 »
zapomniałeś napisać o kablach i umiejętnościach wokalnych bo brzmienie bierze sie z otworu gębowego ;)

mixer juz chyba jest więc zostały kolumny, ja jestem zielony w tym temacie w piątek bedzie kasa jeszcze "na księżyc" uderzymy może chłopaki cos dopomogą. Ewentualnie podadzą dobrą cenę

Offline regecore

• Gaduła
« Odpowiedź #14 08 Mar, 2011, 18:41:07 »
Mackie tez moga byc tylko ja plastików sie troche boje :) pod wzgledem brzmieniowym troszke ustepuja kalsycznie wykonanym drewnianym paczka w których były by te same glosniki.
.

Offline Drevniak

• Pr0
« Odpowiedź #15 08 Mar, 2011, 18:47:47 »
mieliśmy kilka razy na gigach samsony w plastiku aktywne dawały rade, wogle to my nie bedziemy na tym klasyki słuchać :D

weź o tych D.A.S coś skrobnij bliżej

ed: może różnice pomiedzy serią DS a PF
« Ostatnia zmiana: 08 Mar, 2011, 19:04:42 wysłana przez Drevniak »

Offline regecore

• Gaduła
« Odpowiedź #16 08 Mar, 2011, 19:06:46 »
Kurcze poczytaj sobie o tej firmie made in spain, glosniki również, dobre liniówki robia, firma z doświadczeniem.
Ten model co pisałem tu masz charki http://avdeal.nl/productinfo/das/PF015/Pf115.pdf/
Zwróć tez uwage na prawidłowo dobrane glosniki gdzie 15`` ma 3`` cewke a driver 2`` w tych czasach mozna to uświadczyć w znacznie drożsyzm sprzecie.
Jak chcesz wiedziec wiecej zajrzyj na dobre forum dla nagłośnieniowców czyli estradowiec :)
.

Offline Drevniak

• Pr0
« Odpowiedź #17 08 Mar, 2011, 19:14:47 »
siedze i czytam cały czas ale ja nie rozumiem tego bełkotu, jestem gitarzystą.
 no właśnie firma wydaje sie byc konkretna, ja sam nie decyduje kupujemy sprzet wspólnie podlansowałem im te das-y

Offline regecore

• Gaduła
« Odpowiedź #18 08 Mar, 2011, 20:01:34 »
Noo można. Zobacz jeszcze oferte pol audio i NAW z żywca. Ale to chyba beda droższe budki. Masz stereo mikser do tego? Bo na 4 wokale to powinien byc gdyz trzeba je w "panoramie" rozłożyć inaczej beda sie maskować.
.

Offline Drevniak

• Pr0
« Odpowiedź #19 08 Mar, 2011, 20:10:49 »
jeszcze nie mam, u kolegi leży to beh eurorack1604a

chyba jednak EV będą ale zobaczymy co wyjdzie

Offline regecore

• Gaduła
« Odpowiedź #20 09 Mar, 2011, 08:25:13 »
EV tez git, ale używek to nie polecam. Jak juz nówki najlepiej od dystrybutora lub thoomana.
Wyczytałem na estradowcu, ze na allegro EV to były podróby. Tzn różniły sie od oryginału jednym drobnym szczegółem.
Składane w chnach budy, ładna lakierowana powierzchnia wystarczy przykleić logo i masz EV...
Ogólnie teraz trzeba uważać na sprzet...
.

Offline Drevniak

• Pr0
« Odpowiedź #21 10 Mar, 2011, 14:17:32 »
czekamy na odp w sprawie EV, jak byśmy mieli 5k do wydania to od razu thomann i kup teraz ;)

mnie to te DAS-y sie spodobały jak tak czytam to zaczynam rozumieć, a jak patrze na ceny instalacji to mam wrażenie że wiedzą co robią ;)

w piątek będziemy podejmować decyzje narada zbiórka kasy, picie :D

Offline regecore

• Gaduła
« Odpowiedź #22 10 Mar, 2011, 15:41:24 »
Noo my w sobotę pijemy ;) co do EV, dynacorda z tego co słyszałem podczas koncertów - jako publika to ich górki są bardzo szczegółowe i o bardzo "twardej" średnicy można rzec ze czasami troszke kartonowej.
DAS to przeciwieństwo, cieplejszy sound, mniej punktowy, ale bardziej "subtelny".
.

Offline Drevniak

• Pr0
« Odpowiedź #23 11 Mar, 2011, 04:55:11 »
ja będę cisną ich na DAS-y dzisiaj a znając życie każdy będzie uciekał od odpowiedzialności więc już wygrałem :D

pewnie pf115 bedzie, ale dość tanio ds115 można wyhaczyć tylko że to syntetyk ale się zobaczy jesli dalej dysponujemy tą założoną kwotą to pf-y i jazda

Offline regecore

• Gaduła
« Odpowiedź #24 11 Mar, 2011, 09:17:07 »
plastików nie kupuj, drewno to drewno :) te ds115 maja driverek 1,75`` zatem zaoszczędzili.
Wiesz driverek z wiekszą cewka gra dalej i wiecej wytrzyma minus taki, ze ma troszke nizsze górne pasmo przenoszenia, ale od tego jest horn i EQ w mikserze, zeby to skorygować.
Zreszta jak bedzie grać do 18k zamiast do 19k to nawet tej róznicy nie usłyszysz w tym paśmie nie ma juz muzyki :)
.