Autor Wątek: Szukam Roboty...  (Przeczytany 5538 razy)

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
Szukam Roboty...
« 29 Cze, 2013, 14:15:27 »
Wiecie coś gdzieś, gdzie mogą przyjąc młodego informatyka ?

Głównie zajmuje się konserwacją sprzętu komputerowego, tworzeniem stron internetowych i pisaniem aplikacji interentowych w PHP i .NET

W najbliższym czasie planuje wyprowadzić się z domu bo mnie już uj strzela... ale musze mieć gdzie co i jak ;)

Nie musi być też to praca stricte dla informatyka, ale nie jakaś ciężka fizycznie czy wyczerpująca, bo choćbym bardzo chciał <mi to obojętnie> to nie dam rady...
"Tępi ludzie są jak tępe noże - krzywdy nie zrobią ale jak wkurwiają" - Anonim

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Odp: Szukam Roboty...
« Odpowiedź #1 29 Cze, 2013, 18:27:42 »
Sharpi, przegladaj oferty, szukaj staży. Samo do Ciebie nie przyjdzie.

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
« Odpowiedź #2 29 Cze, 2013, 18:40:53 »
No ja wiem że samo do mnie nie przyjdzie  ;D
Tylko weź tu znajdź robote dla informatyka, który jeszcze nie ma papierka technika ;)

Offline Szorstki_EVL

• Gaduła
  • Holy Wars

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
« Odpowiedź #4 29 Cze, 2013, 23:32:07 »
Znam całą masę ludzi, którzy pracują w IT i nie mają żadnego papierka i nie planują robić niczego w kierunku zdobywania go.

Offline CmnD

• Gaduła
« Odpowiedź #5 30 Cze, 2013, 16:38:26 »
Freelancing. Mówi Ci to coś? Ja teraz do 4tej technikum pójdę, a jakoś nie narzekam na ilośc zleceń. Wręcz mam ich za dużo i powoli tworze małą piramidę niewolników, którym będę oddawać swoje zlecenia za jakiś procent z zysku.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
« Odpowiedź #6 30 Cze, 2013, 17:32:59 »
CmnD, poradź mu jak łapać takie zlecenia

Offline CmnD

• Gaduła
« Odpowiedź #7 30 Cze, 2013, 18:22:36 »
Oferia, zlecenia przez net, znajomi, fejsbuczek, lokalne firmy. Ja ostatnio załapałem kontakt z panem, który potrzebował strony dla firmy transportowej. Strona została wykonana, Pan zadowolony i nagle się okazało, że ma propozycje współpracy stałej jako front-endowiec + grafiki na allegro, projekty pudełek i innych pierdół + webmaster sklepu + opieka nad jego nowym projektem. Owy Pan dowiedział się o mnie przez innego Pana, dla którego pracowałem, który po prostu powiedział o mnie pare dobrych słów. Aktualnie sprawa wygląda tak, że mam co robić, dostaje za to hajs, ufundowali mi hosting + domene, a jakoś w połowie wakacji chcemy wejść z naszym małym teamem, który sie uformował w szkole, na Envato i zacząć handlować skryptami, layoutami i bóg wie czym innym. IT to jest tak wdzięczna dziedzina, że można pracować, nie ruszając dupska z domu. Ogarnij się z HTML5, CSS3, jQuery i responsive design i już masz robotę. A jeśli faktycznie dawałbyś sobie rade, a Nam by start na Envato poszedł pomyślnie, to możemy porozmawiać o wspólnym modzeniu.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #8 30 Cze, 2013, 19:08:12 »
No stary, zaimponowałeś mi.

Offline CmnD

• Gaduła
« Odpowiedź #9 30 Cze, 2013, 19:21:00 »
No stary, zaimponowałeś mi.
Niepotrzebnie ;) Jest wielu duuużo lepszych ode mnie. Przykładem może być klasowy kolega, który już teraz leci z koksem w Studio Projektowym i pisze grubsze projekty. W te wakacje chce się ogarnąć z zend'em i też coś w tym kierunku podziałać. W dobie internetu, wszystkiego open source i za darmoche, na prawdę wystarczy chcieć :D

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #10 30 Cze, 2013, 20:58:14 »
Powiadasz  wystarczy chcieć hmm.. < zamyślony otwiera topik co mnie w zyciu najbardziej wkurwia >  ;D

Offline CmnD

• Gaduła
« Odpowiedź #11 30 Cze, 2013, 21:26:09 »
Wiesz, do tego się to sprowadza. Mówię to w perspektywie własnej, czyli osoby, która z racji wieku ma jeszcze bardzo dużo wolnego czasu i w zasadzie jeszcze szuka drogi. Najpewniej zostanę przy tym, co robię, aczkolwiek poważniejszą pracę chciałbym wykonywać raczej jako back-end developer, bo to bardziej "ambitne". Wracając do tematu Sharpiego - pokręć się troche po tych portalach, popytaj znajomych, bo to jest jedyna rada. Jeśli faktycznie coś umiesz, to na pewno Ci się to opłaci, bo nie znam póki co osoby, która jest ogarnięta w jakiejś dziedzinie informatyki, a nie zarabia na tym. Pewnie dlatego, że gówno jeszcze wiem i mało ludzi znam, ale jakoś wcale mnie mój optymizm nie martwi.

EDIT: A, no i jeszcze jedno. Wkręcaj się we wszystkie szkolenia, meetingi, networkingi, które masz w okolicy. To jest skarbnica wiedzy i znajomości. Ostatnio byłem na SPUG'u i jeszcze przed samym spotkaniem na wall'u wydarzenia na fejsie, pisali ludzie, że szukają programistów i jeśli ktoś jest zainteresowany, to ma podbić do pana w czerwonej koszuli. To są fajne rzeczy bo poznasz sporo osób z branży, poszerzysz kontakty, porozdajesz wizytówki, namiary, cokolwiek, nażresz sie darmowej pizzy i napijesz darmowego piwa, pobawisz się na afterze i przy okazji nauczysz się czegoś nowego. Tak to chyba teraz po prostu działa.
« Ostatnia zmiana: 30 Cze, 2013, 21:31:33 wysłana przez CmnD »

Offline pele

• Gaduła
« Odpowiedź #12 30 Cze, 2013, 21:45:34 »
pewnie chodzi o technikum, ale dla dorosłych :D
sharpi, jak chcesz być na etacie, to szukaj ofert w necie. Grunt to dorwać coś w branży, a potem się specjalizować w konkretnym obszarze - jakiś konkretny język programowania, test, sieci, telekomunikacja itd. Warto zainteresować się też stażami i praktykami, ale tylko w firmach gdzie są widoki na dalszą współpracę, inaczej szkoda czasu, później i tak nikt nie zwraca na to uwagi. Ewentualnie wynalazki typu biura karier na uczelniach, czasem pojawiają się sensowne ogłoszenia. Jako freelancer nigdy nie pracowałem, więc nie wiem jak jest.

Offline CmnD

• Gaduła
« Odpowiedź #13 30 Cze, 2013, 22:05:47 »
Ja póki co nie narzekam, ale to się opiera na tym, że ile wypracujesz, tyle masz. Nie ma czegoś takiego jak weekend, czy święto. Nie pracujesz w weekend, to masz 2 dni w plecy z postępem w zleceniu. Jednych to kręci, drugich wykańcza. Mnie póki co dotyczy opcja 1. i pewnie długo tak zostanie, bo jestem jebanym materialistą i hajs sie musi zgadzać  8)

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
« Odpowiedź #14 01 Lip, 2013, 19:44:20 »
Panowie...Jest dobrze ;)

Plotka o moim bezrobociu dotarła do mojego dostawcy internetu i SAM oO zadzwonił do mnie z propozycją współpracy.
Co ciekawe wygadał się i odrzucił oferty innych - jutro jade na rozmowe kwalifikacyjną i mam przywieźć CVke ze świadectwami itd, lecz bez listu motywacyjnego bo stwierdził że nie potrzebuje ... LOL oO

Wgl dzięki za odzew...kurna dobrze ze sie na forum zarejestrowałem bo sporo zajebistych ludzi tu jest :D:))

Offline MadYarpen

• Pr0
  • Petrolhead
« Odpowiedź #15 01 Lip, 2013, 21:54:31 »
Gratulacje i powodzenia!

Spoiler

Offline CmnD

• Gaduła
« Odpowiedź #16 01 Lip, 2013, 22:52:33 »

taka moja mała pointa

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #17 02 Lip, 2013, 08:18:54 »
Gratulacje i powodzenia!

Spoiler

Praca jest ale czytając co pisze Lord to wiecznie chooiowa :P i wiecznie cos nie tak ;)
Jak tam panie Krzysieńku ?
No i od 5 dni nic nikogo nie wkurwiało, cuda pany cuda prawdziwe ;D
Szarpi nie daj sie liczymy na Ciebie !

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer
« Odpowiedź #18 02 Lip, 2013, 08:45:45 »
Chujowy werbel
Yes! I'm inspired by the Devil!
http://semdedi.soup.io/

Offline LukasK

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #19 04 Lip, 2013, 20:44:47 »
Lord tak pisze bo odstrasza potencjalną konkurencję ;). Ale to po części prawda. Jak się trafi prze.... klient to zmiana np. koloru tła lub jednego elementu potrafi tydzień się przeciągnąć.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #20 15 Lip, 2013, 13:46:34 »
Praca jest ale czytając co pisze Lord to wiecznie chooiowa :P i wiecznie cos nie tak ;)
Jak tam panie Krzysieńku ?

No, jestem marudą. Przez 40 godzin tygodniowo chciałbym robić coś rozwijającego na wielu płaszczyznach, żeby nie zostać w tyle na rynku pracy. Niestety, firmy informatyczne z polskim kapitałem to zazwyczaj prawdziwy skansen inżynierii oprogramowania. Stagnacja.

Jeżeli ktoś chce podyskutować, to mogę szerzej rozpisać się na temat rynku pracy w Polsce w kwestii programowania w języku C++.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #21 15 Lip, 2013, 13:57:24 »
Co Wy wiecie o chujowej pracy...
mniut i piah

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
« Odpowiedź #22 15 Lip, 2013, 14:02:37 »
Książki możemy pisać :P
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #23 15 Lip, 2013, 14:05:53 »
Oj nie wiem czy ktoś Ci kiedyś nasrał na krzesło, na którym siedzisz albo w miejscu gdzie pracujesz.
mniut i piah

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #24 15 Lip, 2013, 14:13:36 »
Nie pisałem, że moja praca jest "chujowa". To kwestia możliwości i związanymi z nimi aspiracji.

Posty połączone: 15 Lip, 2013, 14:14:01
Jarek sprowokował :)