Autor Wątek: Szukam Roboty...  (Przeczytany 5542 razy)

Offline Dmaligator

• Pr0
Odp: Szukam Roboty...
« Odpowiedź #25 15 Lip, 2013, 14:15:40 »
Oj nie wiem czy ktoś Ci kiedyś nasrał na krzesło, na którym siedzisz albo w miejscu gdzie pracujesz.
Ja raz jednemu nasrałem :D
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
« Odpowiedź #26 15 Lip, 2013, 14:23:04 »
Jeżeli ktoś chce podyskutować, to mogę szerzej rozpisać się na temat rynku pracy w Polsce w kwestii programowania w języku C++.

Czuj się wywołany do tablicy ;)

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
« Odpowiedź #27 15 Lip, 2013, 14:27:55 »
Oj nie wiem czy ktoś Ci kiedyś nasrał na krzesło, na którym siedzisz albo w miejscu gdzie pracujesz.

To jest gówniana praca. Chujowa to taka, w której cały czas masz wrażenie, że jesteś w samym środku double penetration. I o tym mogę pisać książkę. Wrrróć, nie mogę, lojalność wobec pracodawcy mi zabrania ;)
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #28 15 Lip, 2013, 19:48:45 »
Jeżeli ktoś chce podyskutować, to mogę szerzej rozpisać się na temat rynku pracy w Polsce w kwestii programowania w języku C++.

Czuj się wywołany do tablicy ;)

Generalnie, jeżeli uderzamy do spółki bazującej na polskim kapitale, możemy mieć pewność, że C++ z którym będziemy mieli do czynienia to zwykły C99 z klasami. Myśl technologiczna sięga niedaleko dalej niż boost::smart_ptr, tylko raz w życiu widziałem kod z lambdami. Zazwyczaj brak jest jakichkolwiek unit testów, projekty przepełnione są antywzorcami za sprawą braku poświęconego czasu na projektowanie. Nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek z programistów tworzył diagram UML choćby długopisem po kartce. Nigdy też nie słyszałem, żeby ktokolwiek próbował stosować nowy (taaaaa) standard C++11, który ma już pełne wsparcie kompilatorów, a który ma sformalizowany współbieżny model pamięci. Zapewne oszczędziło by to masy roboczogodzin spędzonych na debugowaniu współbieżnego kodu, czy choćby dawało atomowość kreacji singletonów (niektórzy nawet tego nie starają się zabezpieczyć), które są totalną PLAGĄ projektów. Brak jakichkolwiek komentarzy (doxygen?) i nazwy metod w języku natywnym (bool czyscFiuta(int kaczuszka) czy void ich_mag_penisse()) to standard. Brak formalizacji standardu kodowania bądź jego olewka przez developerów też boli. Raz miałem przyjemność dorzucać kod do metody, która miała >1500 linijek. Całości zazwyczaj dopełnia zarządzenie wersjami via CVS (który ma 22 lata) lub jakaś perlowska nakładka na stary SVN (Git boli?).

Jedyne, co wynagradza te męki, to całkiem niezłe zarobki. Po trzech latach w branży otwiera się okno 7100zł brutto wzwyż (Poznań - w Wraszawie ok. 30% więcej), jeżeli ktoś nie jest totalnym durniem. Czasem można też trafić na wyjazdy w delegacje, taki wyjazd za zachodnią granicę to zazwyczaj 49EUR diety na dzień. Jak byłem w ciągłej delegacji w Berlinie, dawało to ok. 950 EUR miesięcznie na czysto dodatkowo (diety są nieopodatkowane) do "polskiej podstawy"... Czyli generalnie źle nie ma w tej kwestii i jakoś to wynagradza durnoty.

Posty połączone: 15 Lip, 2013, 19:56:46
Żeby nie być gołosłownym w kwestii zarobków, mail od babeczki rekrutującej do Samsunga:

Mój klient poszukuje programistów C/C++ do wielu zespołów R&D. Zastanawiam się czy byłby Pan zainteresowany poznaniem szczegółów?

Samsung oferuje umowę o pracę, wynagrodzenie z poziomu7-10 tys. PLN brutto na stanowisku unżyniera i powyżej na stanowisku senior inżyniera, a do tego atrakcyjny pakiet socjalny, uwzględniający również dofinansowanie do relokacji.

Będzie mi miło otrzymać od Pana odpowiedź:)

czy oferta od Wikia:

Salary of 7000-13000 zł per month (gross) · stock options · 2+ paid conferences per year · 2 visits to San Francisco office per year · MuliSport+ Card · Extra Health Care · company trips · team lunches · full pantry complete with delicious coffee, coke and cookies.

Fajną tendencją w tej branży jest to, że coraz więcej firm publicznie podaje widełki, żeby uniknąć marnowania czasu obu stron.
« Ostatnia zmiana: 15 Lip, 2013, 19:56:47 wysłana przez lord_awesomeguy »

Offline Pronounce

• Pr0
« Odpowiedź #29 15 Lip, 2013, 19:59:45 »

Generalnie, jeżeli uderzamy do spółki bazującej na polskim kapitale, możemy mieć pewność, że C++ z którym będziemy mieli do czynienia to zwykły C99 z klasami. Myśl technologiczna sięga niedaleko dalej niż boost::smart_ptr, tylko raz w życiu widziałem kod z lambdami. Zazwyczaj brak jest jakichkolwiek unit testów, projekty przepełnione są antywzorcami za sprawą braku poświęconego czasu na projektowanie. Nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek z programistów tworzył diagram UML choćby długopisem po kartce. Nigdy też nie słyszałem, żeby ktokolwiek próbował stosować nowy (taaaaa) standard C++11, który ma już pełne wsparcie kompilatorów, a który ma sformalizowany współbieżny model pamięci. Zapewne oszczędziło by to masy roboczogodzin spędzonych na debugowaniu współbieżnego kodu, czy choćby dawało atomowość kreacji singletonów (niektórzy nawet tego nie starają się zabezpieczyć), które są totalną PLAGĄ projektów. Brak jakichkolwiek komentarzy (doxygen?) i nazwy metod w języku natywnym (bool czyscFiuta(int kaczuszka) czy void ich_mag_penisse()) to standard. Brak formalizacji standardu kodowania bądź jego olewka przez developerów też boli. Raz miałem przyjemność dorzucać kod do metody, która miała >1500 linijek. Całości zazwyczaj dopełnia zarządzenie wersjami via CVS (który ma 22 lata) lub jakaś perlowska nakładka na stary SVN (Git boli?).

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #30 15 Lip, 2013, 20:10:33 »
Man, zajebiste fotki tam masz na blogu :)

Offline Pronounce

• Pr0
« Odpowiedź #31 15 Lip, 2013, 20:16:58 »
Dziękuję :)

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
« Odpowiedź #32 15 Lip, 2013, 21:13:36 »
Pierdolenie... jeżeli narzekacie na swoją pracę to posiedźcie trochę na bezrobociu...
~pozdrawiam wkurwiony student
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
« Odpowiedź #33 16 Lip, 2013, 00:07:14 »
Ja książki nie mogę napisać, ale ulotkę z rozkładówką już tak. :)

W pracowałem w sumie w ponad 6 firmach mniej lub bardziej informatycznych i dopiero niedawno trafiłem (ponownie - wcześniej byłem zatrudniony na jeden projekt) do miejsca, gdzie ludzie mają pojęcie o tym zawodzie.

Według mnie wartościowy informatyk powinien znać/umieć:
-Jakiś system kontroli wersji.
-Posługiwać się debuggerem.
-Wzorce projektowe (kilka chociaż).

Te trzy rzeczy odsiewają jakieś 70% ludzi w branży, przynajmniej jeżeli chodzi o szeroko rozumiane www. Oczywiście jest masa innych cech, które tutaj mógłbym wymienić, ale te uważam za najbardziej podstawowe.

Pracodawcy, których radziłbym unikać charakteryzują się tym, że:
-Dużo mówią o tym, ile to w przyszłości będą wszyscy w tej firmie zarabiać.
-Protestują przeciwko wprowadzeniu narzędzi typu kontrola wersji, debugger.
-Używają trudnych słów, których znaczenia nie znają.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #34 16 Lip, 2013, 10:15:39 »
Ja bym zwalniał za próbę użycia singletonu ;D Chyba, żeby dobrze uzasadnić jego użycie.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
« Odpowiedź #35 16 Lip, 2013, 11:44:22 »
-Protestują przeciwko wprowadzeniu narzędzi typu kontrola wersji, debugger.

Niewiele w sumie widziałem, ale... są tacy? O_o

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #36 16 Lip, 2013, 12:10:02 »
Ze śmiesznych rzeczy: jak pracowałem w Berlinie, kilku moich współpracowników pisało kod dla oddziału z Aschaffenburga. Nie mieli możliwości kompilacji, pisali czysto teoretyczny kod. Zamiast systemu kontroli wersji była kobieta, której wysyłało się e-mail z prośbą o udostępnienie plików i odsyłało zmiany... Pewnie wszystkie transakcje zapisywała w zeszycie :) Takie jaja w XXI wieku.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #37 16 Lip, 2013, 12:33:49 »
Pierdolenie... jeżeli narzekacie na swoją pracę to posiedźcie trochę na bezrobociu...

Kto nie chce, to nie pracuje ;)
mniut i piah

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
« Odpowiedź #38 16 Lip, 2013, 14:13:57 »
Według mnie wartościowy informatyk powinien znać/umieć:
-Jakiś system kontroli wersji.
-Posługiwać się debuggerem.
-Wzorce projektowe (kilka chociaż).
Taki pan co serwery instaluje i konfiguruje tez?

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
« Odpowiedź #39 16 Lip, 2013, 20:31:35 »
Taki pan co serwery instaluje i konfiguruje tez?
Od tego jest technik informatyk, nie Informatyk. 8)

Niewiele w sumie widziałem, ale... są tacy? O_o
Tak już bywa, kiedy firmę informatyczną zakłada człowiek po np. technologii żywienia(nic nie ujmując tej dziedzinie - to po prostu jest inna bajka). ;)

Lordzie, to ja chyba powinienem już 3 razy wylecieć. :P

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
« Odpowiedź #40 17 Lip, 2013, 16:39:25 »

Offline Zelman

• Gaduła
  • http://trylionband.com
    • Trylion
« Odpowiedź #41 17 Lip, 2013, 16:42:07 »
sea sharp  :o :o :o

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
« Odpowiedź #42 17 Lip, 2013, 22:21:31 »

Kto nie chce, to nie pracuje ;)

a czasami ten kto chce, to nie pracuje...
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #43 18 Lip, 2013, 08:08:37 »
a czasami ten kto nie chce, to pracuje.
B ( o ) ( o ) B S