Autor Wątek: Mieszka ktoś z was w Skandynawii?  (Przeczytany 10143 razy)

Offline sylkis

• Pr0
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline bloodrafko

• Gaduła
  • Nadnotecki Światowid
Autor tematu dobrze kombinuje. Sam za jakiś czas biorę moją  :love: i spadamy stąd. Najwyżej będe grał siedmiostrunowy blackmetal.

Offline FlyingV

• Gaduła
Autor tematu dobrze kombinuje. Sam za jakiś czas biorę moją  :love: i spadamy stąd. Najwyżej będe grał siedmiostrunowy blackmetal.
Ja też już myślę o przekwalifikowaniu się :D
« Ostatnia zmiana: 01 Maj, 2013, 23:47:58 wysłana przez FlyingV »

Offline mlodysatan

• Pr0
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • KOZI RECORDS
Ja nie mam obecnie na czym grac :/ Ale moze kiedys jak wyjade i sie dorobie to kupie to co chce.

Offline FlyingV

• Gaduła
Ja nie mam obecnie na czym grac :/ Ale moze kiedys jak wyjade i sie dorobie to kupie to co chce.

Kupię Ci jakiegoś paździerza :D

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS
Haha :D Gdybym chcial jakies gowno to bym se kupil cos za 500zł :P A tak to chce kociaka kupic :)

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Algiz

• Gaduła
Mieszkałem i pracowałem przez kilka lat w Danii , mam tam zresztą połowę rodziny , a pierwsza rzecz o której się przekonałem na własnej skórze , to fakt że tam się dupą motylków nie łapie . Niby wszystko było ok ,niezłe zarobki , inni ludzie , ceny bardziej przystępne (chociaż Kopenhaga to jedno z najdroższych miast w Europie) było prawie jak w bajce. Tylko co z tego , skoro to nie była moja bajka . No ale jak człowiek ma te osiemnaście lat to wszystko wydaję mu się prostsze . Dlatego każdy powinien się przekonać na własnej skórze . Niektórzy potrafią żyć na obczyźnie i posługiwać się językiem który nigdy nie będzie ich językiem naturalnym . A inni przekonają się że kasa to nie wszystko .

Offline sylkis

• Pr0
Niektórzy potrafią żyć na obczyźnie i posługiwać się językiem który nigdy nie będzie ich językiem naturalnym .
Właśnie tego chyba najbardziej się obawiam, bo choć np. zupełnie swobodnie się posługuję angielskim, to jednak użycie go wymaga minimalnie więcej wysiłku intelektualnego, niż posługiwanie się polskim. I się zastanawiam, czy z czasem by mi się to przestawiło, czy też by mnie to zaczęło męczyć...
(\__/)    This is Bunny.

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS
Echh wykasowalem sobie posty :/

Ok powiem tak.
Ludzie szukaja lepszego bytu, bo tutaj tego po prostu nie widza. osoby myslace, ze za granica bedzie latwo i kasa sama przyjdzie sa w bledzie i raczej nikt z nas - osob ktore chca wyjechac - tak do tego nie podchodza.
Ja nie planuje wracac do Polski, wole zostac za naszymi granicami i borykac sie tam z problemami niz tutaj. Czlowiek w UE za najnizsza stawke jest w stanie zyc w polsce moze przezyje... Ceny mamy jak w UE, ciezko zeby bylo inaczej, a pensje sami wiemy jaka.
Dzis widzialem sie z moim znajomym ktory niedawno wrocil z Belgii bo byl tam na szkoleniach i powiedzial mi jedno. Najwiecej osob bezdomnych na dworcach to Polacy. I tu nakresla mi sie jedno co wiele razy slyszalem. Rodzinka np klasy sredniej w polsce, ma sie dobrze zyje, moze sobie pozwolic na jakies zachcianki itp itd. Jak wyjada za granice licza kazda monete, bo w UE staja sie klasa biedna... Tak to wyglada niestety.

Co do uzywania jezyka obcego, to to jest kwestia przyzwyczajenia sie i tyle. Po jakims czasie zaczynasz myslec w tym jezyku i nie ma sie najmniejszych problemow.

Pozdro !

Offline Algiz

• Gaduła
Język to pół biedy , po jakimś czasie będziesz liczył w innym języku , pisał itd . Duży problem to mentalność , podam wam przykład który może was rozśmieszy  , ale mi dał dużo do myślenia . Kiedyś wieczorem stałem przed pewnym luksusowym sklepem spożywczym i czekałem na brata  ,był wieczór i wiał dosyć silny wiatr . Wiadomo że w Danii jest mnóstwo rowerów i kilkadziesiąt stało pod tym sklepem . Nagle jeden się wyjebał i wywrócił kilka innych . Oczywiście odszedłem na bok (pomyślałem idę bo będzie na mnie )  :) Nagle z drugiej strony idzie koleś , miał wszystko co trzeba żeby go Polskie mohery łącznie z księdzem zabiły za sam wygląd czyli dredy ,tatuaże ,kolczyki etc . Nagle ten gość ściąga słuchawki i zaczyna ustawiać te rowery , skończył i sobie poszedł . Jakoś tak przykro mi się zrobiło ,bo przecież ja nie jestem jakimś draniem i też bym je poustawiał . No ale niestety górę wzięła Polska mentalność , bo w Polsce jak bym wychodził ze sklepu i bym zobaczył że ktoś trzyma mój rower to bym mu profilaktycznie koszem na śmieci zajebał . Dla tego Duńczyka to było zupełnie naturalne postawił rowery i poszedł . Wtedy zrozumiałem jaka przepaść nas dzieli . Może to śmieszne , ale mętalnie oni są w innej galaktyce ,nieskurwił ich socjalizm ,a ich demokracja trwa dwieście lat dłużej . Zrozumiałem że to nie jest mój świat , jestem tylko obserwatorem .
« Ostatnia zmiana: 02 Maj, 2013, 01:19:45 wysłana przez Algiz »

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS
No wiesz jest to smieszne, ale prawdziwe :) Smieszne jest tylko to, ze nasz kraj taki nie jest jak sam to zauwazyles :P
Powiem tez tak, wlasnie z tej pojebanej polskiej mentalnosci chce uciec ! Chce zyc w kraju gdzie ludzie sa "normalni" (chodzi wlasnie o mentalnosc) gdzie nie ma takiego czegos jak u nas.
I nie ukrywam, ze dziwie sie ze wrociles tutaj :D

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Ten temat niebezpiecznie skręcił w kierunku "czemu przyszło mi żyć w chujowym kraju".

Panowie.

W Kongo czy w innych afrykańskich państewkach murzyny się nie zastanawiają, czy będą mieć problem z mentalnością. Wypierdalają do zachodniej Europy, płodzą dzieci, dostają obywatelstwo i żyją z socjala (generalizując). Jeśli oni potrafią, to Wy tymbardziej. :)

Zwłaszcza, że jeśli się wam nie spodoba, to sobie wrócicie do pięknego, post-socjalistycznego kraju, w którym żyje się i tak lepiej niż w Białorusi czy Ukrainie. ;)
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
A wyjezdzajcie wszyscy. Więcej miejsca dla dla innych w Polsce będzie.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Chłopaki, nie pierdolta.
Więcej miejsca? Nie będzie więcej miejsca bo zwalą się Ukraińcy i Białorusini a do z wioski się przeniosą do miast.
Ludzie chcą godnie żyć, to co się dziwicie kolesiowi, który chce spierdalać? Mam teraz dwa bliskie przykłady; pierwszy, to Szpital Bródnowski, jeden z większych w Warszawie. Na gastrologii nie pracuje ANI JEDEN lekarz koło 40-tki. Powód banalny. Ci, którzy mieli jakąś wiedzę wyjechali zarabiać kasę do Szwecji, Norwegii, Irlandii etc bo tam za dwa dyżury w tygodniu mają to samo albo i więcej niż tutaj mieli pracując po 80 - 100 godzin tygodniowo. Pracują więc dzieciaki na stażu + dwóch profesorów po 70-tce, którym już się nie chciało wyjeżdżać.
Drugi to moja siostra, która wyjechała do Holandii 3 lata temu. Jest supervisorem sprzątaczek w hotelu, wcześniej przez dwa lata sama sprzątała pokoje. Jej facet nosi walizki w tym hotelu. I po 2 latach kupili własne mieszkanie. Na kredyt, ok. ALE KURWA WŁASNE. Wcześniej pracowali oboje w PL, zarabiali po 2,5 3 tys zł na ryj i nie mieli zdolności kredytowej. Teraz zarabiają po 1100€, czyli bez szału,a i tak stać ich na kredyt, wakacja na Majorce i normalne piwo po pracy. Ja, z doświadczeniem 20 lat w reklamie i Poligrafii nie mogłem wyjść przez ostatnie 10 lat poza barierę 1500 zł miesięcznie. Teraz zarabiam trochę więcej, ale po podliczeniu PITu wyszło, że 1200 mies. Fakt, komp, gitary i struny kupiłem na firmę i to jedyny plus. Moja kobieta jako kierownik-korposuka ma pod sobą 108 osób. I dostaje 2,5 tys na rękę. To chyba trochę level inny niż sprzątaczka czy walizkowy, nie? A zarabia prawie o połowę mniej przy cenie za litr paliwa, czy za butlę coli takiej samej jak w UE. Więc kurwa nie gadajcie że w Afryce mają gorzej. Nie żyjemy w Afryce tylko w jebanej Europie.

Offline ChopZeWsi

• Pr0
No dobrze, ale czy piękny krajobraz wykarmi Twoje dzieci?

Jestem zły, że muszę zaczynać wszystko od początku w obcym kraju. Jestem Polakiem i tu jest moje miejsce. W głębi serca chcę tu zostać, Ale niestety, daliśmy się zniewolić politykom i nie zanosi się aby role się odwróciły.
No nie wykarmi, ale na szczęście, albo raczej niestety nie mam dzieci, bo z żoną wiemy, że nie możemy sobie na to pozwolić z uwagi na sytuację materialną.
Ostatnio zagadałem z kierasem o podwyżkach. Nie tak oficjalnie że domagam się większej stawki, tylko tak na luzaka go zagadnąłem. Powiedział że większe stawki dostają pracownicy, którzy mają rodziny z dziećmi na utrzymaniu. Ja mu na to że nie mam dzieci, bo właśnie mało zarabiam i tłukę się po wynajmowanych mieszkaniach. On na to że tak każdy pracownik może powiedzieć, ale podwyżki z tego tytułu nikt nie może podnieść.

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS
Yony wlasnie dobrze gada i podkresla to co ja mowilem. Na niskiej pensji za granica wyzyjesz i stac cie na zycie i na cos, w polsce jest jeden wielki chuj.
Chopie co do Twojej sytuacji to nic innego nie polecam jak ucieczka z kraju, bo sam pisales ze piekny kraj itd, ale jak powtarzamy dzieci nie wykarmi. Tutaj raczej teraz na szczescie ze nie masz dziecka, bo Ciebie nie stac po prostu i jak 1/2 polakow. Tylko popatrz sie z tej strony jeszcze, ze chcesz miec dziecko, ale za co je utrzymasz ? Zrobisz dzieciaka i pojdzesz do kiera i da Ci podwyzke 100 , 200 zl BRUTTO ? To jest kpina i tyle.
Ja tez nie mam dzieciakow jeszcze, ale wlasnie przez to ze nie mam za co ich utrzymac... Zarabiam 1000 +/- 100 zalezy od miesiaca, moja kobita tyle samo. Za co mam utrzymac dodatkowa gebe do wykarmienia ?
Kazdy powie zmien prace, ale co z tego ze idziesz skladasz CV wysylasz, chodzisz na rozmowy jak Ci przyjedzie wlasnie taki ze wsi do miasta i on krzyknie 1200 a ja 1500, 1800 to kogo firma wezmie ? Takie sa realia jednym sie udaje innym nie, dlatego Ci "inni" szukaja przyszlosci gdzie indziej.

Lothar nie martw sie wiecej miejsca sie nie zrobi, tak jak Yony pisal - my wyjedziemy, a ktos w nasze miejsce przyjedzie.

Pozdro !

Offline sylkis

• Pr0
nieskurwił ich socjalizm
Nie myl odpowiedzialnego socjalizmu (jak np. w UK, czy Szwecji), który jest konsekwencją okresu skurwysyństwa i wyzysku w iście korwinowskim kapitalizmie, z tym gównem, co było u nas, gdzie Lenin odrzucił jeden z fundamentów Marksizmu - komunizm można wprowadzać w kraju, który jest bogaty, a nie tam, gdzie jest bieda. Szkoda, że teraz imigrantom w UK brak tej odpowiedzialności i to kwestia czasu, nim przez nadużywanie systemu sprowadzą tamtejszy socjal do tego, co było u nas (bo nawet jeśli część z nich zdąży dojrzeć do odpowiedzialnego używania systemu, to kolejni imigranci dalej będą go topić) :(

Myślę, że na tę odmienną mentalność łatwiej by mi było się przestawić, niż na język (choć wiadomo, że ileś tam lat by ze mnie polactwo wyłaziło w pewnych sytuacjach).
(\__/)    This is Bunny.

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Yony dobrze gada, polac mu. Ja wyjechalem kilka lat temu i nie zaluje nic a nic. W PL pracowalem w "budzetowce", robota stala i pewna w zasadzie do emerytury ale kurwa za murzyna robilem a i placili takie smieszne pieniadze, ze szok. Po zrobieniu magistra, poprosilem o podwyzke, to mi laskawie dali 20PLN brutto! W UK za to zawsze mnie jak czlowieka traktowali, czy to na poczatku w chujowych pracach gdziekolwiek sie trafily, czy jak teraz w IT.

Serio, polecam kazdemu zobaczyc, co to znaczy zyc i nie martwic sie o wyplate, nie wkurwiac na zus i skarbowke... wlasnie sobie uswiadomilem, ze ostatnio w skarbowce bylem ponad 4 lata temu, a PITa wypelnialem jeszcze w PL. No a za tydzien drugie wakacje w tym roku, tym razem Majorka. Na jesieni Kanary a w miedzyczasie moze Portugalia a ja wcale nie zarabiam duzo a i jeszcze w mega drogim miescie mieszkam...

Offline FlyingV

• Gaduła
Yony dobrze gada, polac mu. Ja wyjechalem kilka lat temu i nie zaluje nic a nic. W PL pracowalem w "budzetowce", robota stala i pewna w zasadzie do emerytury ale kurwa za murzyna robilem a i placili takie smieszne pieniadze, ze szok. Po zrobieniu magistra, poprosilem o podwyzke, to mi laskawie dali 20PLN brutto! W UK za to zawsze mnie jak czlowieka traktowali, czy to na poczatku w chujowych pracach gdziekolwiek sie trafily, czy jak teraz w IT.

Serio, polecam kazdemu zobaczyc, co to znaczy zyc i nie martwic sie o wyplate, nie wkurwiac na zus i skarbowke... wlasnie sobie uswiadomilem, ze ostatnio w skarbowce bylem ponad 4 lata temu, a PITa wypelnialem jeszcze w PL. No a za tydzien drugie wakacje w tym roku, tym razem Majorka. Na jesieni Kanary a w miedzyczasie moze Portugalia a ja wcale nie zarabiam duzo a i jeszcze w mega drogim miescie mieszkam...

Namówiłeś...

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Tylko jezyka sie uczcie mlodziezy, bo na poziomie "jes, no, fak, biir" to poza poziom magazynu/kateringu nie wyskoczycie (niezaleznie od kraju). I wcale nie znaczy, zeby mowic idealnie, jak lokalsi. Nie musi byc idealnie ale pewien poziom powinien byc. Wtedy to i na akcent zwracac uwagi nie beda.

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS
Mat wydaje mi sie ze tacy z takim anglijskim wyjechali na poczatku :P A tak na prawde to masz racje, jezyk podstawa, ja niestety musze sobie go przypomniec, gdyz nie uzywalem go dlugo i teraz od roku najwyzej cos tam porozumiewam sie mailowo itp.

Fly my jak cos w kontakcie.

Offline sylkis

• Pr0
Nie no sądzę, że kończąc magisterkę z filologii z moim angielskim nie jest tak źle ;) wiadomo, że daleko mu do perfekcji względem nativów, no ale. Chodziło mi raczej o sam fakt bycia otoczonym obcym językiem 24/7, jak wcześniej o to srałem. No i najbardziej martwi mnie brak żadnego przydatnego fachu w rękach, żebym chociaż kurwa technikum zamiast liceum skończył...
« Ostatnia zmiana: 02 Maj, 2013, 16:35:13 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS
Sulkis czasem nasze szkoly gowno daja za granica :/ Po prostu nie sa brane pod uwage :/ Dlatego ja chce wyjechac i w danym miejscu skonczyc szkole zawodowa. Wiem gdzie , ale nie wiem czy tam bede i jeszcze co bede chcial skonczyc :)

Offline Pronounce

• Pr0
Może z takimi typowo zawodowo-technicznymi jest inaczej.

Jak byłem 5 lat temu z Policealnym Studium Fototechnicznym w W-wie (normalna państwowa szkoła) to kończyło się to egzaminem teoretycznym i praktycznym. Uzyskiwało się tytuł fototechnika wraz z takim certyfikatem który uprawniał do używania tego tytułu na terenie całej UE.